Lapuan liikkeestä Walleniukseen

Minulle tuo aiemmassa kirjoituksessa ollut nettipersoona Ciclistan viittaus sensuuriin ja Lapuan liikkeeseen ei auennut. Yhtään ainutta kommenttia en ole tästä blogista poistanut. Yksi saattoi mennä bittiavaruuteen roskapostisuotimen puhdistuksen yhteydessä. Keskustelun suurimpana arvona on mielestäni avoimuus ja selkeä argumentointi. 

Valitettavasti sekä Ciclistan että Saulin viittaukset Lapuan liikkeeseen ja Vihtori Kosolaan ovat ilman mitään argumentteja tai perusteluita. Ymmärrän sen kyllä, kun argumentteja ei ole. Sitä voi kutsua myös älylliseksi itsemurhaksi. Mutta ei niin naurettavaa ettei jotain hyvääkin. Seuraavassa lyhyt johdatus kiinnostavaan persoonaan. 

Koko 1930-luvun oikeistoradikalismin mielenkiintoisin henkilö oli mielestäni jääkärikenraali K. M. Wallenius. Valtavan lahjakas, aikaansaava, tavattoman ristiriitainen ihminen ja tuurijuoppo. Hänet tunnetaan porokeisari Moskun ystävänä, Petsamon valloittajana, Lapuan liikkeen juopottelevana johtohahmona, Talvisodan Lapin sankarina, saman sodan Suomenlahden taisteluiden epäonnistujana ja kirjailijana. Paljon elämää ja kokemuksia yhdelle miehelle. 

Mielenkiintoinen yksityiskohta Walleniuksen elämässä on se, että kahdessa ehkä suurimmassa elämänsä painetilanteessa eli Mäntsälän kapinassa sekä Talvisodan Suomenlahden taisteluissa hän ratkesi ryyppäämään. Molemmat päättyivät Walleniuksen kannalta katastrofiin.  

Tämän ristiriitaisen hahmon unohdetuin puoli on hänen kirjallinen tuotantonsa. Aiheista voi olla montakin mieltä, mutta mm. tarinat Lapista 1900-luvun alusta ovat tavattoman mielenkiintoisia ja sen ajan elämää harvinaisella tavalla valottavia. 

Jos nauttii ainutkertaisista tarinoista tai kirjoitetusta tekstistä sen itsensä vuoksi, tekstin estetiikasta ja kerronnan sujuvuudesta niin suosittelen Walleniuksen kirjoja. Ne ovat mielestäni unohdettuja mestariteoksia. 

Oman kirjahyllyni rahallisesti arvokkaimpia kirjoja lienee ensipainos Eero Kuussaaren kirjasta Heimosodat 1918 – 1922, taistelu Petsamosta, jossa Wallenius on pääosassa. Elämä on ihmeellistä, kirja nimittäin päätyi käsiini niinkin epätodennäköisestä paikasta kuin Bremenissä sijaitsevan tehdasrakennuksen vintiltä. 

Lukekaa enemmän niin luulette vähemmän.

_______________________________

Päivitystä tähän kirjoitukseen: 

 • Goldman Sachsin arvion mukaan neljännen neljänneksen alaskirjaukset ovat ”huomattavasti suurempia kuin sijoittajat osaavat odottaa.” BMO Capital Markets ennusti viime viikolla, että asuntolainoista kumpuavat alaskirjaukset voivat paisua lopulta 200-400 miljardiin dollariin. Tähän mennessä globaalit alaskirjaukset ovat olleet vähän yli 100 miljardia dollaria.
 • Elektroniikka- ja sähköteknisten tuotteiden valmistus laski Suomessa marraskuussa 11,5 prosenttia vuoden takaisesta, ilmenee Tilastokeskuksen kokoamista luvuista.
 • USA:n asuntomarkkinoiden tila pysyi hyvin synkkänä myös lokakuussa. Asuntotaantuma syveni lisää, keskiviikkona julkaistu indeksi paljasti. Tarkkaan seurattu Standard & Poor’s/Case-Shiller -hintaindeksi laski lokakuussa 6,7 prosenttia. Indeksi ei ole 20-vuotisen historiansa aikana pudonnut koskaan aiemmin niin voimakkaasti.
 • Brittipankki HSBC ilmoittaa, että sen amerikkalaisasiakkaiden luotto-ongelmat eivät koske enää vain asuntolainoja, vaan myös luottokorttien käyttöä ja autolainoja.

Mainokset
Published in: on joulukuu 28, 2007 at 2:30 pm  Comments (20)  

The URI to TrackBack this entry is: https://octavius1.wordpress.com/2007/12/28/lapuan-liikkeesta-walleniukseen/trackback/

RSS feed for comments on this post.

20 kommenttiaJätä kommentti

 1. Tässä muinoin Artturi Vuorimaan julistus:

  »Me olemme isänmaallista, lainkuuliaista väkeä, joka ei ole noussut valtiovaltaa vastaan, vaan punaista marxilaisuutta vastaan, jonka aikaansaamiseksi me olemme vuodattaneet viljalti verta ja jonka puolesta olemme taistelleet henkeen ja vereen saakka… Mutta sanottakoon se nyt kertakaikkiaan niin selvään ja suoraan, että yksinkertaisinkin sen ymmärtää: ellei valtiovalta tahdo kuulla meidän ääntämme ja jos valtiovalta yhä edelleenkin sallii kirotun marxilaisen sosialidemokratian jatkaa kiihoitustyötään ja sallii Jalanderin ja Bornin laisten miesten johtaa perikatoon tätä maata ja kansaa, niin me emme voi siihen tyytyä.
  Me emme peräänny, emme hellitä, emmekä alistu. Marxilaisuus on kukistettava ja se kukistetaan silläkin uhalla, että meidän on ensin hävitettävä sitä tukeva ja suojeleva valtiovalta ja sen edustajat… Katkerin mielin ja verta vuotavin sydämin olemme olleet pakotettuja lähtemään sille tielle, jonka yhtenä seurauksena eilisen illan tapahtumat Mäntsälässä ovat ja mistä tämäkin kirjelmä on johtunut. Vielä on olemassa mahdollisuuksia valtiovallalla korjata suhteensa meihin ja saada rauha ja järjestys palautetuksi. Nopeat, päättäväiset toimenpiteet voivat vieläkin pelastaa maan kansalaissodasta, joka nyt muuten on selvästi edessä… valtiovalta voi mahdollisesti nujertaa meidän joukkomme, mutta se ei pysty voittamaan sitä isänmaalliseen kansan joukkovyöryä, joka meidän ruumiidemme yli ryntää»

  Minusta siinä on paljonkin smankaltaisuuksia kuin nationalistipiirirn kirjoituksista. Kohde vain on toinen. Maahanmuuttajat, islamin -uskoa tunnustavat, ja afrikkalaiset.
  Siinä jopa kerrotaan miten valtiovalta on tähän syyllinen. Samaahan tekin jauhatte. On maahanmuuttoministeriin kohdistuvaa panettelu, vähemmistövaltuutettuun jne.
  Suuret sanomalehdet HS ja Aamulehti ovat samassa juonessa teidä vastaan.

  ”Lapuan Liike ry:n piirissä toimineiden oikeistoradikaalien aktivistien toiminta, joka oli vuodesta 1929 alkaen ylittänyt laillisuuden rajat isänmaallisuuden nimissä.”

  http://fi.wikipedia.org/wiki/M%C3%A4nts%C3%A4l%C3%A4n_kapina

  Miten jotenkin kuulostaa tutulta? Onkohan kukaan puolustellut isänmaallisuudella mahdollisesti tiettyjen vähemmistöjen epäkelpoisuutta?

  ”Näin ollen herännäisyyden isänmaallista taustaa vasten oli ymmärrettävää, että kaikkinainen vasemmistolainen kiihotus koettiin todellisena uhkakuvana. Tässä mielessä ajatukset johtivat suoraan itärajan taakse ja mielessä kummitteli nuoren vapaan kansan itsenäisyyden menettämisen pelko.”

  http://www.lapua.fi/hellanmaa/hella14/lapuan_liike.htm

  Miten taas kuulostaa tutulta:
  Onkohan tietyissä piireissä kovasti pelkoa islamin leviämisestä, islamistisen terrorismin pelosta,joka johtaa suoraan muslimimaihin? Ja miten Suomi on taas kerran menettämässä itsenäisyytensä ja oman kulttuurinsa.

 2. Ciclista, sinä olet taitava. Miten osaatkin yhdistää yhden henkilön yhden kirjeen sekä lapuan liikkeeseen että ”meihin”. Ensiksi ”meitä” ei ole. Olemme jokainen vain yksilö, jotka haluavat vaikuttaa tähän kokemaansa epäkohtaan. Emme ”me” ole uhanneet väkivallalla, olemme korkeintaan pelotellut että tästä seuraa jossain vaiheessa väkivaltaa. Meillä on oikeus mielipeteeseemme, avan samalla lailla, kun sinulla on omaan mielipiteeseen.

 3. Tottahan toki oikeus teillä on mielipiteeseen. Kukapas sitä on kieltämässä?
  Enkä minä ole kenenkään välttänyt olevan väkivallalla uhkaamassa. Vai olenko?

  Ajat ovat onneksi toiset,mutta ajatusmaailma on hyvin samankaltainen. Enkä minä ole edes väittänyt Lapuan liikkeen olleen huono juttu, vai olenko?

  Älä nyt johannes viitsi alkaa rakentelemaan olkiukkoa minusta!

  Mutta Johannes eräästä asiasta olen sinunkin puolesta iloinen. Kirjoitit, että ei ole olemassa me, vaan jokainen ihminen on yksilö.Se on hieno ajatus!

  Minä olen kanssasi täsmälleen samaa mieltä. Ihmiset ovat kaikki ihmisiä, ja siksi heitä tulee kohdella ihmisarvoisesti.
  Ja olen kyllä huomannut, että TE osaatte erottaa puruslaatuisen pahan hyvästä, mikä on kaiken perusta. Tosin monesti joukossa tyhmyys tiivistyy…

 4. Ciclista hei, kukaan ei varmaan usko, tai ainakaan toivo, että voisit olla niin tyhmä kuin esität. Jos vedät jonkin kirjeen 1930-luvulta, jossa vastustetaan jotain ja vertaat sen ajatuksia minuun, niin saat niitä muiltakin. Ihan keneltä tahansa. Mahatma Gandhilta, Stalinilta, Göebbelsiltä, Amerikan intiaaniheimoilta, Ufo-uskovaisilta, Taisto Sinisalolta tai Reetta Rädyltä. Tuota Lapuan liike-juttua kutsutaan Hitler-kortiksi. Se toisin sanoen todistaa aukottomasti, että Sinulla ei ole mitään sanottavaa. Ei yhtään mitään.

  Kerrataan nyt vielä faktat, jos todellakin olet niin tyhmä mitä esität.
  1. Kukaan ei vihaa ketään ja missään. Yksilöt ovat mukavia jos ovat.
  2. Minä en halua Suomea muutettavan Pariisin, Berliinin, Lontoon. Malmön, Tukholman, jne jne lähiöiden kaltaiseksi slummiksi. Se on mielipide. Sen taustalla on vallitseva todellisuus em. ja muissa paikoissa.
  3. Sinä haluat muuttaa Suomen väkivaltaiseksi etnohelvetilliseksi slummiksi.
  4. Ainoa perustelusi edelliselle kohdalle on se, että vertaat mielipidettäni Lapuan liikkeeseen…:D.

  Kokeile nyt vaikka työvoimapulaa. Tai Impivaaraa.Tai väestöpyramidia. Jotka kaikki voidaan kumota, sillä edellytyksellä että ymmärtää faktojen ja toiveiden välisen eron.

  Näytä ne argumentit, joita ei ole olemassa, kiitos jo etukäteen.

  Mukavaa illan jatkoa argumenttien pohdinnassa toivoo Octavius.

 5. Ei kukaan ole Suomea muuttamassa miksikään väkivaltaiseksi etnohelvetilliseksi slummiksi.

  Sinä liioittelet ja dramatisoit aika voimakkaasti asioita. Tarkoituksena tietenkin pelotella.

  Niin sinun ja monen muun nationalistin mielipiteissä on mielestäni vahvoja yhtäläisyyksiä Lapuan liikkeen toimintaan aikoinaan. Minkä minä sille mahdan, että se homma oli 30 -luvulla. Olempa vaan todennut, että eräiden ajatukset eivät siitä ajasta juurikaan ole kehittyneet. Samat pelottelut ja teesit muutenkin käytössä.

  Mitä faktoihin tulee niin en ole juurikaan näynyt sellaisia fakoja joiden mukaan Suomen rajat pitäisi sulkea!
  Se taitaa kuulua entiseen kommunismiin.

  Nuo teidän korttipelit ovat kyllä tuttuja. Jotenkin on jäänyt sellainen kuva, että kun ei voida vastakommentteja enää esittää turvaudutaan näihin korttiloihin. Tarkoitushan on tietenkin todeta, että vastapuoli on nyt niin niin tyhmä, mutta en silti kykene kumoamaan hänen argumenttejaan.
  Mutta vastavuoroisesti tietenkin haluan todeta, että Octavius nyt taitaa itse olla tyhmä,kun putosi omaan kuoppaansa. (Jota toiselle kaivoi.)
  (Vanha suomalainen sanalasku)

 6. Tässä kirjoituksessasi olet itse asian aika osuvasti ilmaissut:

  https://octavius1.wordpress.com/2007/12/14/paluu-1960-luvulle/

  Siinäpä vielä sopivasti sosialismi ja maahanmuutto ”samaistettuna”.

 7. Heippa taas!

  1. Mitä faktoja liioittelen? Olen viitannut mitä on olemassa. Kerro.
  2. Mihin kuoppaan putosin? Kerro.

  Nämä olivat ainoat argumentit, jotka tuosta huumehörhöisestä eli tyypillisestä vihervasemmiston argumentoinnista sain irti.

  Olen sitä mieltä, että Sinun kannattaisi hakeutua hoitoon.

  Mutta kiitos Sinulle, tässä tulikin vihervasemmiston argumentit ja sivistyksen taso varmaan kaikille selviksi.

  Lukijoille: Äänestä Vihreitä niin äänestät häntä.

 8. Tässäpä yksi:

  Kati Peltola, kommunisti ja kaikki-afrikkalaiset-on-saatava-Suomeen-aktiivinen.

 9. Tiedoksesi vain, että en ole koskaan virheitä äänestänyt. Minä satun olemaan tegnologia -ihminen ja myös maanpuolustusaktiivi, joten virheä aate sellaisenaan istuu huonosti. Tosin ei minulle heitä ryhmänä vastaankaan ole mitään. En ole poliittisesti mitenkään suuntautunut.

  Huumeita ja tupakkaa en ole edes kokeillut. Alkoholia kylläkin joskus, mutta nykyisin olen absolutisti ihan urheiluharrastukseni vuoksi.

 10. Tässäkin myös sinun kirjoituksessasi on hieman erikoinen ”sävy”:

  https://octavius1.wordpress.com/page/2/

  Mikähän mahtaa olla sen sanoma? 😉

 11. Ciclista, minun ihan perusduunarina tai työläisenä on nyt mentävä nukkumaan. Uskoisin kaikille tulleen selväksi mitä haluat sanoa…:D. Mene Sinäkin nyt ottamaan unta palloon. Hyvää yötä.

  Oikein ystävällisin terveisin Octavius.

 12. ”Perusduunarille tai työläiselle” tuntuu olevan kovin vaikeaa vastata asialliseen kritiikkiin muuten kuin vittuilemalla ja menemällä oletettuihin henkilökohtaisuuksiin.

  Valitettavasti juuri tuollainen keskenkasvuinen perseestä revityillä argumenteilla ryyditetty ylimielinen lätinä tuntuu purevan. No, onhan Mäenpään Olavillakin kannattajia.

 13. Hitler-kortin käyttäjiltä olisi tässä yhteydessä odottanut vähän parempaa esimerkkiä kuin joku Lapuan liike, joka sellaisenaan oli ihan aito kansanliike. Toki jälkikäteen katsottuna sosialidemokraattien ahdistelu oli täysin perusteetonta. Mäntsälän kapinakin meni pieleen ja ihan hyvä niin.

  Islamismin vastustamisen rinnastaminen 30-luvun kommunisminvastaisuuteen ei näytä rinnastajien kannalta hyvältä, sillä kommunismi oli aivan todellinen uhka ja kyseisen aatteen pohjalle rakennetut yhteiskunnat olivat ehkä maailmanhistorian epäinhimillisimpiä ja julmimpia kauniilta kuulostavasta aatteesta huolimatta (tai ehkä juuri sen takia).

 14. Pojat ei nyt taida viitsiä osata ymmärtää asian yhteyttä. Mutta sitä en toki yhtään ihmettele 😉

  PS.
  Miten minulle on jäänyt sellainen kuva, että tiettyjen piirien parissa on niitä todellisia uhkia vaikka kuinka. Ei taivitse kovinkaan paljon selailla niin huomaa, että niissä piehtaroidaan aika monenlaisissakin uhissa. Jopa niin, että heikommat jo saavat sydänoireitakin.

 15. ”Pojat ei nyt taida viitsiä osata ymmärtää asian yhteyttä.”

  Mikä sinä olet pojittelemaan? Kyllä Lapuan liike -rinnastuksen tarkoitus käy selväksi ja kuvastaa ”tiettyjen piirien” keskustelutyyliä erinomaisella tavalla.

  Lopetan Ciclista-trollin ruokkimisen tähän.

 16. Minä muuten osaan tehdä ihan loistavasti ruokani itse. Suosittelen sinullekin terveellistä ja monipuolista ruokavaliota.
  Meillä on siihen paremmat mahdollisuuden kuin koskaan. Valinta on itse sinun!

  Tutustu aiheeseen vaikkapa :

  http://www.hiilaritietoiset,net

 17. Jep, minäkin olen hiilariuskossa. Jotenkin talven aikana tulee aina 3-5 kg rasvaa, jotka poltan pois kesälomalla.

  Saa syödä lihaa, kanaa ja kalaa niin paljon kuin jaksaa. Ei paha dieetti. Sen kanssa saa kyllä olla hieman varuillaan, ettei se mene ns. yli.

 18. Ei se Octavius ihan noinkaan mene.
  Tosin olen kyllä huomannut, että sinulle on mennyt aika moni asia ns. yli.

 19. Jaa? Olisitko ystävällinen ja kertoisit tarkemmin mitkä asiat ovat menneet yli?

 20. Voin sanoa tästä ravinto asiasta sen verran, että itsellä ”lautasmallissa” lihaa on melkeinpä puolet. Kasviksia lähes puolet ja perunaa/riisiä loput. Eli lihaa syön paljon. Juon täysmaitoa ja leivällä voita, ei oivariinia tai keijua, vaan oikeata voita. Olen lähempänä alipainoa kuin ylipainoa. En ole mitään koskaan kärsinyt, tai no onhan veren paine vähän turhan alhainen. Mutta tuo nyt ei ole kuitenkaan mikään kovin paha asia. Että se siitä ovtaviuksen yli lyönnistä. Minä syön varmasti ”paheksutavammin”, mutta silti olen fyysisetsti todelle terve. Vastustuskyky joskus yllättää minutkin. Muutama vuosi viime kuumeesta.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: