Winclub ja Tupperware

Yksi maailman vanhimmista ja varmimmista huijausmuodoista on pyramidi. Pyramidihuijauksen ideana on värvätä mukaan eksponentiaalisesti kasvava joukko ihmisiä, jotka laittavat pyramidiin rahaa. Pyramidin perustaja poistuu pelistä, kun huijauksen tavoitteena ollut rahamäärä saavutetaan.

Pyramidin eksponentiaalisesta luonteesta johtuen sitä koskee kaksi oleellista matemaattista sääntöä. Pyramidilla voi maksimissaan olla 31 tasoa. Tämä perustuu siihen, että 32 taso ylittäisi ihmisten kokonaismäärän maapallolla.

Toinen matemaattinen lainalaisuus on mielenkiintoinen. Jos oletetaan pyramidihuijaus ilman määrärajoitetta, eli potentiaalisesti huijattavien määrää 6,5 miljardia ihmistä, 88 % huijattavista häviää aina rahansa.  Kymmenesosa ihmisistä siis hyötyy, joka muistuttaa hämmentävän paljon ihmisten keskimääräistä jakaumaa myös heidän normaalissa taloudellisessa menestyksessään niin henkilökohtaisella kuin globaalillakin tasolla.

Pyramidihuijauksia on Suomessa ollut toistaiseksi kohtuullisen vähän, kolmenkymmenen vuoden takainen muoviin pakattujen sijoitustimanttien kauppa lienee toistaiseksi rahallisesti suurin. Parhaillaan on tiensä päähän tullut Suomessa toistaiseksi suurin huijausketju nimeltään Winclub, jossa valuuttakaupalla uskoteltiin saatavan 200 – 500 %:n tuottoja vuodessa. Ketju levisi verkostomarkkinointina ja huijattuja on epävirallisten tietojen mukaan useita tuhansia.

Ihmisten tyhmyys ja siihen liittyvä ahneushan ovat loppumattomia luonnonvaroja, nopealla laskutoimituksella tyhmempikin keksii, että tuolla tuotollahan saisi haltuunsa muutamassa vuodessa kohtuullisella panoksella koko maailman varallisuuden. Pitää olla kohtuullisen syvä ääliö, että tuohon on voinut mennä mukaan. Winclubille saa nauraa vaikkapa tuolla.

Pyramidihuijausten määrä näyttää korreloivan taloussuhdanteiden mukaan, niitä tulee esiin eniten talouden huippusuhdanteessa, jolloin varallisuus kertyy, ahneus lisääntyy ja sitä mukaa maalaisjärki katoaa.

Pyramidien tulevaisuus taas näyttää taatulta. Muotiin tullut verkostomarkkinointi ja netti jakeluvälineenä mahdollistavat nimittäin pyramidien jakelemisen tarvittavien typerysten saavuttamiseksi. Sinänsä pyramidihuijaus muotona voi olla aivan laillistakin.

Ajatelkaa vaikkapa tätä. Hyväuskoiset naiset myyvät tuttavilleen muutaman sentin arvoisia muovikippoja kymmenien tuhansien %:ien katteella. Kiitokseksi hän saa ”kiitoskukkasen”, arvokkaan Tupperware-tuotteen.

Suomeksi sanottuna siis helvetin ruman muovitörpön. Revi siitä.

Mainokset
Published in: on maaliskuu 13, 2008 at 1:37 pm  Comments (13)  

The URI to TrackBack this entry is: https://octavius1.wordpress.com/2008/03/13/winclub-ja-tupperware/trackback/

RSS feed for comments on this post.

13 kommenttiaJätä kommentti

 1. Mites laskit ton 31/32 tasoa? Tasojen maksimimäärähän riippuu oleellisesti siitä montako rekrytoitavaa kullakin jäsenellä pitää/voi olla, jos ja kun maapallon väkimäärä on tunnettu?

  On tosiaan joka kerta ihmeteltävä ihmisten ahneutta. Ei tahdota millään uskoa, että liian hyvät tarjoukset ovat todellakin liian hyviä ollakseen totta. Pyramidihuijaukset ovat yksi muoto, vielä hullumpia ovat ns. nigerialaiskirjeet ja muut sähköpostihuijaukset. Ihmiset menevät silti niihinkin. Toisaalta on raaka totuus, että puolet ihmisistä on normaalia tyhmempiä.

  Kiitos erinomaisesta blogista!

 2. Samanlaisia huomioita on tullut tehtyä. Käy muuten katsomassa hauska parodia aiheesta!

  http://www.saunalambusplaza.net/pyramidimarkkinointi/

 3. Pakko sanoa että nykyään nämä tupperwaren kipot ovat melkein siedettävän näköisiä. Tai ei ehkä sittenkään, mutta kyllä niihin jotain desingiä on tullut. Mutta any way minulle on tullut sellainen mieleen yhtymä että sinä olisit piensijoittaja tai muuten vaan seuraat taloutta vähän enemmän kuin normaali ihminen. Pitääkö tämä paikkaansa?

 4. Mä mietin joskus näitä monikulttuuri- ja kehitysapu- ja maahanmuuttokuvioita eräänlaisena pyramidihuijauksena. Tähän tosin värvätään mukaan kokonaisia kansakuntia, pääosin vastentahtoisesti, mutta lopputulos on tyypillinen: korkeintaan se 10% voittaa (rahaa, korkeita virkoja, hyvää mieltä, elantonsa pikkuhyysärinä) ja loput häviävät.

  En ole ihan vielä saanut kehiteltyä tuota ajatusta kristallinkirkkaaseen loppuun. 😉

 5. Ansiokas kirjoitus

  Saanen lainata ja esittää vaimolle illalla. Erityisesti Tupperware-osiolla on käyttöä.

  Edessähän on joka tapauksessa hiljainen viikko, joten ideaali ajankohta ottaa ikuisuusongelma puheeksi.

  Periaatteessa tuo pyramidi-rakenne pelittää myös nettipokerissa ja osakemarkkinoilla.

 6. Hajalla: olin laskevinani sen ihan potenssilaskuna, jossa perustajia on kuusi. Siis 6*6*6…. Voi olla väärinkin, mutta se ei ole oleellista. Kiitoksia kiitoksista, mukavaa saada joskus positiivitsakin palautetta.

  Said: tuo linkkisi on mainio, kiitos.

  Reino: askaroimme aivan saman ajatuksen kanssa. Siis maahanmuuttohuijaus pyramidina.

  Tillman: ole hyvä ja käytä toki, mutta varovasti mies, varovasti. Eronahan tuossa Tupperwaressa on se, että se on kiistämättömän nerokas bisnesideana. Ja ällistyttävää kyllä vielä laillinenkin.

  Pyramidista pokerissa ja osakemarkkinoilla toimii mielestäni vain osa pyramidin logiikasta, koska tarjolla on todellista ja oikeaa rahaa taitavimmille pelaajille. Pyramidissa sitä ei ole tai se on arvotonta (=muovitörppö).

 7. Johannes: talous on ollut leipäduunini koko ikäni. Siltä saralta olen myös koulutuksen hankkinut. Olen myös luennoinut/kouluttanut aiheesta eri foorumeilla ja eri maissa ja seuraan asiaa päivittäin.

  Piensijoittajakin olen ollut oikeastaan aina, eli tavoitteena saada lapsille loivempi alku elämälle ja oma tulevaisuus turvattua ilman yhteiskuntaan liittyviä sidoksia.

  Oma talous alkaa olla kondiksessa ja osittain asiaan liittyen vähensin duunin painamista tuossa pari vuotta sitten. Voi olla, että aktivoidun vielä jonkin bisneksen kanssa, saa nähdä.

 8. Menkää ja tehkää kaikki maailman ihmiset Goldenin jälleenmyyjiksi, ettei yksikään joka Goldenin saippuaa myy, köyhtyisi, vaan hänellä olisi iankaikkinen bisnes. Aamen.

  Ovat nekin värväystilaisuudet kuulemma hupaisia, kun joku pelle siellä saarnaa uskonnollisella hurmoksella miten, tunnin työskentelyllä päivässä tulee rahaa, rahaa, RAHAA, RAHAA!

  Joopa joo. Jotkut uskoo joulupukkiin, jotkut Allahiin, jotkut Jeesukseen ja jotkut verkostomarkkinointiin 🙂

 9. Tuo tasojen maksimimäärä on kyllä hämärästi laskettu.

  Oletetaan, että on yksi perustaja ja luetaan tämä yhden perustajan taso myös yhdeksi pyramidin tasoksi.

  Oletetaan lisäksi, että jokainen pelaaja (myös aloittaja, tietysti) värvää tasan 2 uutta jäsentä, jotta kyseessä on ylipäätään pyramidi (jos jokainen värväisi vain yhden, ei siitä oikein pyramidia muodostuisi…).

  Näin saamme pyramidin tasojen määrälle ylärajan, joka on

  2^x x = 32 (kun pyöristämme kokonaisiin tasoihin)

  Olet siis melko lähellä laskuissasi: tasoja voi — aloittaja mukaan lukien — olla maksimissaan 32.

  Mutta miten tuon oikein sait laskemalla kutosen potensseja? Esimerkiksi 6^31 on sen verran ihmisiä, että maapallon jokaiselle pinta-alaneliömetrille sijoittuisi keskimäärin n. 2,6 miljardia ihmistä…

 10. oho. ei kannata näköjään mitään liian hienoa kaavaa yrittää vääntää tänne, kun häviää suurin osa kaavasta jonnekin… mut siis kahdella uudella jäsenellä per värvääjä päästään tuohon 32 maksimitasoon. Kuudella mennään paljon pienemmissä luvuissa….

 11. Muistan tuon Tupperwaren hämärästi ihan lapsuudesta. Silloin se oli jotain sellaista, että mutsit vain pitivät keskenään jotain kutsuja ja aihe kutsuille tuo siinä missä muutkin. Ei niillä ollut tarkoituskaan mitään tienata.

  Muutenhan nuo pyramidit pitäisi kieltää lailla, koska ne ovat täysin selkeästi tyhmän huijaamista.

 12. Aivan Said – olet oikeassa, muistin väärin. Se 32 on kahden potensseilla, kiitos korjauksesta.

 13. On aina yhtä surullista nähdä, että joku on ostanut Tupperware-kipon muutamalla kympillä.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: