Winclub ja huijattujen saama opetus

Wincapitan tai aikaisemmalta nimeltään Winclubin jälkipyykki on alkanut. Tapaus on mielenkiintoinen moneltakin kannalta katsottuna.

Vaikka nettien keskustelupalstoilla on kirjoitettu paljon ihan puuta heinää, lienee selvää, että kyseinen huijaus on levinnyt todella laajalle. Esimerkiksi juntti-einareiden suomi24-palstalla viestiketjuja aiheeseen liittyen on yli tuhat. Yksittäisten viestien määrä on luonnollisesti moninkertainen.

Nettihälinästä suodatettuna toistaiseksi luotettavin tieto mukana olleiden määrästä on 8000. Tuosta määrästä siis 88 % eli noin 7000 on menettänyt rahansa. Tuhannesta tienanneesta voi pyramidien luonteeseen liittyen tehdä päätelmän, että suurin osa tästä määrästä on jäänyt suunnilleen omilleen ja varsinaisesti rahaa tehneiden määrä on 100-200 henkilön välissä. Rikastumaan ovat päässeet luonnollisesti vain huijauksen perustajat, joita lienee kourallinen.

Huijattu rahamäärä on ällistyttävä, se on varovaisesti arvioituna yhteensä 20-50 miljoonan euron haarukassa, josta ainakin puolet on pelkkää voittoa, eli sellaista rahaa, jota ei ole valutettu pyramidissa alaspäin huijauksen onnistumisen turvaamiseksi. Korostan, että summa voi olla vieläkin merkittävästi tästä suurempi. 

Tapaukseen sekaantuneet ihmiset voidaan yhdestä ja suppeasta näkökulmasta katsottuna luokitella seuraavasti.

  • Pahasti huijatut ovat menettäneet omaan tulo- ja varallisuustasoonsa nähden huomattavia summia. Tästä on seurauksena inhimillisiä tragedioita ja sekä henkistä että fyysistä väkivaltaa.
  • Lievästi huijatut ovat menettäneet jonkin verran rahaa, ehkä muutamia tuhansia euroja. Heille on edessään mielenkiintoisten sosiaalisten suhteiden selvittely omien sponsoreidensa (on henkilö, joka on saanut heidät huijaukseen mukaan) kanssa. Sponsorit ovat hyvin usein ja jopa klubien säännöissä määriteltyinä tuttavia, sukulaisia ja työkavereita. Edessä on ihmissuhteiden traumaattinen jälkipyykki vuosikymmenten ajan ja luottamuksen sekä kasvojen menetys, mikä ilmiö tulee korostumaan etenkin pienemmillä paikkakunnilla. Lievästi huijatut voivat myös hyötyä merkittävästi asiasta. Huijauksen kohteeksi joutuminen on opettanut heille aivan varmasti maalaisjärkeä ja varovaisuutta raha-asioiden hoitamisessa, joka useassa tapauksessa poikinee menetettyjä rahasummia suuremmat edut henkilöiden tulevassa elämässä. Ainakin toivottavasti, sillä vain virheistään ihminen voi oppia jotain uutta.
  • Alemman tason sponsorit ovat pahassa raossa. Raivo ja viha kohdistuvat heihin ja useassa tapauksessa he joutunevat korvaamaan aiheutettuja menetyksiä huijatuille. Sosiaaliset suhteet ja uskottavuus sekä yritys- että työelämässä on mennyt ainakin tutussa sosiaalisessa ympäristössä lopullisesti.
  • Ylemmän tason sponsorit ovat suurimmassa kusessa, koska sekä huijattujen että alemman tason sponsoreiden kanavoima raivo kohdistuu heihin. Heidän saamansa rahasummat eivät millään voi riittää pakenemiseen maasta ja loppuelämän rahoittamiseen kuin poikkeustapauksissa. Tulemme näkemään surullisia tapahtumia ja pieniä uutisotsikoita asian tiimoilta.
  • Huijauksen perustajat ovat paenneet jo kauaksi. Kymmenellä miljoonalla eurolla on tulevaisuus turvattu Kaukoidässä tai Etelä-Amerikassa loppuelämäksi. Ikävänä puolena asiassa voi ainakin joku kokea maan alla elämisen, jatkuvan piileskelyn ja varuillaan olemisen. Hinta on kova, koska koskaan ei voi aivan varmasti tietää, kuka tulee käymään.

 _______________________________________________________

Off-topic: lisäyksenä kello 15:02 voisin todeta tämän Winclubin näköjään kiinnostavan myös sellaisia lukijoita, jotka eivät aiemmin ole sivuilleni eksyneet. Aihe näyttää olevan todella tulikuuma.

Published in: on 18 maaliskuun, 2008 at 10:40 am  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://octavius1.wordpress.com/2008/03/18/winclub-ja-huijattujen-saama-opetus/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentJätä kommentti

  1. […] on kirjoitettu jo paljon ja vieläkin enemmän. Esimerkiksi Octaviuksen ajatukset aiheesta (1, 2) ovat lukemisen arvoisia. Kaikista aiheesta nähdyistä kannanotoista huolimatta onnistuin silti […]


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: