Tapporaha takaisin

Tulokaslaji on biologian käsite, jolla tarkoitetaan lajia, joka ei ole alueella alkuperäinen, vaan ihmisen joko tahattomasti tai tahallisesti sinne siirtämä. Usein tulokaslajit ryhtyvät kilpailemaan alkuperäisten lajien kanssa, saalistavat niitä tai levittävät tauteja ja loisia. Näin ne aiheuttavat häiriöitä ekosysteemiin.

Kun tulokaslajeista rajataan tänne vaeltavat jatkuvasti kasvavat ihmisryhmät pois, tuhoisin tulokaslaji Suomessa on minkki. Jokaisen luonnossa liikkuneen havaintoja täydentää mm. tuoreet tutkimukset Saaristomeren alueelta, jotka ovat osoittaneet, että minkki on syypää sekä saaristolinnuston lajirunsauden vähenemiseen että ulkosaariston sammakkokantojen romahdukseen. Toinen tappava tunkeilija on supi.

Suomessa on parisataatuhatta aktiivista metsästäjää, joista noin 30000 harrastaa pienpetojen metsästystä. Saaliiksi minkkejä saadaan noin 50000 vuodessa ja supeja noin 120000 vuodessa.

Tehokkain tapa harventaa molempien kantoja olisi tapporahan maksaminen näistä tuhoelämistä. Muutaman kympin maksaminen kustakin luonnosta poistetusta eläimestä maksaisi vuositasolla arviolta 6-10 miljoonaa euroa, joka on murto-osa niistä vahingoista, joita eläimet aiheuttavat. Tapporahan maksaminen tulisi luonnollisesti kanavoida luvan saaneille ja tutkinnon suorittaneille aktiivimetsästäjille väärinkäytösten eliminoimiseksi. Samalla Suomen autioituvalle maaseudulle saataisiin vähällä vaivalla luotua 500 – 1000 uutta sivutyöpaikkaa jo siellä asuville ihmisille.

Mainokset
Published in: on maaliskuu 31, 2008 at 5:31 pm  Comments (7)  

The URI to TrackBack this entry is: https://octavius1.wordpress.com/2008/03/31/tapporaha-takaisin/trackback/

RSS feed for comments on this post.

7 kommenttiaJätä kommentti

 1. Tässä on tuore Turun yliopiston väitös aiheesta:

  http://domino.utu.fi/tiedotus/tiedotukset.nsf/61345dc704eae28ac22568bd00428706/69523ff9ba083247c225741100274a8c?OpenDocument

  Tutkijakin siis ehdottaa minkin metsästyksen jatkamista vaikkei uskokaan lajia olevan mahdollista hävittää saaristosta.

  Nyt voisin laittaa tähän katkeraa tilitystä viherpiiperöiden suhtautumisesta metsästäjiin kun he ovat sentään pitäneet vahingollisen tulokaslajin kurissa. Eihän ekoväkikään ole tietenkään jouten ollut, montako minkkiä lie luontoväki vapauttanut.

 2. Tapporahassa on vain se huono puoli, että kiusaus alkaa kasvattamaan näitä elukoita juuri tapporahan vuoksi kasvaa..

  Mutta jonkin aikaa systeemi varmaan toimisi 🙂

 3. Nokkela analogia.

 4. Herja: Vihreitten kutsuminen luontoväeksi on pahempaa absurdiutta kuin Neuvostoliiton kutsuminen kansandemokratiaksi. Idean pohja tietysti on sama, Stalinin syväkieli, jossa asian merkitys on täysin päinvastainen reaalimaailman kanssa.

  Poropoliisi: tapporahaan oikeutetut tulisikin sitoa suoritettavaan tutkintoon ja se tulisi luvanvaraistaa. Esimerkkinä vaikkapa alueelliset metsästyksenvalvojat tms, koska väärinkäytösten vaara tulisi eliminoida. Lupa voisi olla myös määräaikainen ja tapporaha olisi verovapaata tuloa.

 5. Supi on pesukarhu. Supikoira on tämä tarkoittamasi elukka.

 6. Olemme molemmat oikeassa. Supi on aivan yleiskielen sana, joka Suomessa tarkoittaa supikoiraa, joka on elukan tarkka lajinimi. Esim. kaikki metsästäjät käyttävät sanaa supi.

  Rattoisaa viikonloppua!

 7. Herja: ”Vihreitten kutsuminen luontoväeksi on pahempaa absurdiutta kuin Neuvostoliiton kutsuminen kansandemokratiaksi.”

  Näin se on mennyt. Vihreät ovat tietysti kauan vastustaneet ydinvoimaa, joka on kaiken järjen mukaan ekologisesti kestävämpi energiamuoto kuin öljy tai kivihiili tai biopolttoaineet.

  Mutta uudempi luonnon vastainen ohjelma-tulokas on vihreillä se, että halutaan kasvattaa Suomen väestöä tuomalla tänne muualta ihmisiä.

  Ekologisesti tarkasteltuna Suomessa on varmasti jo liikaakin ihmisiä. Mutta vihreät ovat innokkaimmin nostamassa Suomen väestön määrää.

  Prioriteetit ovat aivan muualla kuin luonnonsuojelussa.

  Kaikilla henkilökohtaisesti tuntemillani vihreitten perheellisillä äänestäjillä on auto.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: