Turku uppoaa kuin kivi

Turun kaupungin taloudellinen tila on katastrofaalisen huono. Asia on nyt sitten kerrottu virallisesti kaupunginhallitukselle. Asiakirjojen julkisuuslaki vaatii tämänkin selvityksen julkaisemisen, mutta hyvin se on kätketty. Tulenarka paperi löytyy vasta usean linkin jälkeen. Teksti on paljon puhuvaa:

’Mikäli kaupungin rakenteisiin ei pystytä puuttumaan, heikkenee toimintakate noin viiden prosentin vuosivauhtia. Jos verotulokasvu säilyy yli neljänprosentin tasolla, niin kaupungin vuotuinen alijäämä kasvaa vuoden 2007 tilinpäätökseen nähden noin 10 milj. euroa vuodessa. Vuonna 2010 se olisi näillä oletuksilla jo 30 milj. euroa. Jos verotulokasvu jää alle neljän prosentin tai jos menokasvu ylittää arvioidun noin 4,5 prosentin tason, kasvaa kaupungin talouden alijäämä merkittävästi nopeammin. Kaupungin tuloksen kehitysennuste vuoteen 2012 on paljon puhuva, mikäli rakenteisiin ja palveluiden tuotantotapoihin ei puututa.’

Eihän tuohon paljon ole lisäämistä, koska näissäkin esitetyissä ja auki lasketuissa vaihtoehdoissa ei taloudellisen taantuman vaihtoehtoa oltu huomioitu lainkaan. Siis taantuman, jonka tulo on jo nyt varmaa ja joka pahimmillaan kaksin-nelinkertaistaa esitetyt tappiot. Merkille pantavaa on myös lakoninen yhteenveto kuluvan vuoden talouskehityksestä, joka löytyy talouden ja toiminnan seurantaraportista Turun kaupungin nettisivuilta:

Kaupungin kuluvan vuoden toimintatuotot ovat toteutumassa muutettua talousarviota 0,5 miljoonaa euroa heikommin ja valmistus omaan käyttöön alittuu 11,6 miljoonaa euroa. Toimintakulujen ennustetaan ylittävän muutetun talousarvion noin 5,7 miljoonalla eurolla. Ennusteen mukaan vuosikate olisi 28,5 miljoonaa euroa ja kattaisi 50-prosenttisesti suunnitelman mukaiset poistot. Ennuste merkitsee 25,4 miljoonan euron alijäämäisyyttä ja epätasapainoa kaupungin kuluvan vuoden tulojen ja menojen välillä.

Julkisuudessa ei tästä talousselvityksestä ole mainittu mitään, mikä kertonee Turun hyvä veli-verkoston vahvuudesta. Olen pari vuotta sitten laskenut nuo samat asiat läpi ja kehitys näyttää monikulttuurisuusstrategiaansa ponnekkaasti toteuttavassa Turussa olevan vielä nopeampaa kuin olisin edes arvannut.

Turun kaupunki tekee epätoivoisia tekoja yrittäessään paikata koko ajan heikkenevää maksuvalmiuttaan. Kaupungin vuokrakiinteistöt on päätetty myydä. Organisaation joutuessa likviditeettikriisiin omaisuuden myyminen on yleensä ensimmäinen varman lopun merkki. Huvittavaa päätöksessä on  etenkin se, että Turun kaupungin johto onnistui munaamaan tämänkin asian. Päätös asiasta nimittäin tehtiin vähintään puoli vuotta liian myöhään, kiinteistömarkkinat ovat nimittäin parhaillaan jäähtymässä hurjaa vauhtia.

Toinen kuvaava päätös Turun kaupungilta on lakkauttaa eläinhoitola. Eläinten lopettaminen tulee halvemmaksi kuin niiden hoitaminen. Tiettävästi Turun sosiaalitoimessa harkitaan sovellettavan samaa metodia myös turkulaisiin vanhuksiin, sillä Turun monikulttuuristamiseen on varattava riittävät resurssit ja jostakinhan ne on saatava.

Mainokset
Published in: on Touko 26, 2008 at 5:28 pm  Comments (8)  

The URI to TrackBack this entry is: https://octavius1.wordpress.com/2008/05/26/turku-uppoaa-kuin-kivi/trackback/

RSS feed for comments on this post.

8 kommenttiaJätä kommentti

 1. Ajassa on samoja merkkejä kuin 1990-luvun alussa. Erona tällä kertaa se, että vaurastuneiden keskituloisten omaisuuden -ja jo lahjoitetun finanssilaitoksen lisäksi – julkinen infrastruktuuri tulee valumaan pilkkahintaan kasvottoman globaalin kapitaalin käsiin.

  Samaan aikaan jotkut vallan kahvassa marionetteina heiluvat idiootit pyrkivät vielä väen vängällä luomaan Suomesta monikulttuuristanian.

  Onko ihmisen typeryydellä mitään rajoja?

  Kullervo

 2. ”Onko ihmisen typeryydellä mitään rajoja?”

  Ei ole. Olen tässä, huonolla menestyksellä, opiskellut shakkia ja modernin shakkiteorian luoja Steiniz jo totesi: ”Jos inhimillisen älyn voi sanoa olevan rajallista, niin inhimillinen typeryys on rajatonta.”

  Tämä kaikki noudattaa ikuista, historiallista kaavaa: Työläiset rakentaa -> halalhipit ( humanistit ) tuhoaa -> työläiset rakentaa -> halalhipit tuhoaa jne…

 3. Kullervo: eikö tuo julkinen sektori valu pikemmin tämän uuden uljaan työperäisen kansanosan käsiin?

  IDA: shakki on kaunis peli. Se yhdistää mystisellä tavalla matematiikan ikuiset lait, avaruusgeometrian ja musiikin. Pelasin sitä paljon ennen teini-ikää, siis ennen kuin tytöt alkoivat kiinnostaa jähmeitä nappuloita enemmän…

  Puolensa molemmilla.

 4. Mutta huomasiko kukaan, että taloussanomat vaatii 1,8 miljoonaa työperäistä lisää vuoteen 2020 mennessä, muuten tulee työvoimapula.

  http://www.taloussanomat.fi/uutiset/2008/05/27/suomi-tarvitsee-miljoonia-maahanmuuttajia/200814366/12?rss=2i

 5. Octavius:
  Omaisuus – se mikä on kiinni infrastruktuurissa – valuu niille kenellä on rahaa ostaa se – vaikkakin oman mittapuunsa mukaan halvalla. Palvelut ja julkisten varojen subventio taas siirtyy enemmän ja enemmän mainitsemasi ns. työperäisen kansanosan käsiin.

  Kusessa ollaan.

 6. Torvi: toki huomattiin…:).

  Tarkkaan ottaen Katainen ei sanonut, että Suomi ottaa kaksi miljoonaa mamua. Mutta joka tapauksessa on selvää, että nykyinen hallitus avaa rajat heti, kun Thorsin lait saadaan runnottua eduskunnassa läpi heti kesän jälkeen.

  Tuo uutinen on sinänsä lottovoitto ja sitä pitää rummuttaa joka paikassa ja täysillä. Jos tuo ei avaa tasakärsäisen talleron silmiä, niin ei sitten mikään. Lisää bensaa liekkeihin ja luulisin, että Katainen on tehnyt jo nyt joka tapauksessa elämänsä suurimman poliittisen virheen. Tuo artikkeli kirvoitti hetkessä 150 kommenttia ja yleinen sävy ei mitenkään kannustava ole.

  Elämänsä suurimman poliittisen virheen tekee puolestaan PS nyt, jos se ei tähän luuhun tartu kiinni ja ravistele sitä syksyn vaaleihin saakka. Samaan kun lisää koko ajan Suomen jäähtyvän talouden, lisääntyvät yt:t, joiden määrä lisääntyy heti kesän jälkeen, niin kasassa on jättipotti vaaleissa.

  Noista jutun taustalla olevista luvuista sen verran, että perusfaktat ovat pysyneet suunnilleen samoina ainakin viisi vuotta. suurten ikäluokkien saattaminen hautaan maksaa veroasteena 3-4 % lisää töissä käyvälle ikäluokalle. En kauheasti epäile, mikä olisi kansanäänestyksen tulos, jos vaihtoehtoina olisivat: a. Nostetaan kasvavien sosiaalimenojen kattamiseksi veroastetta 4 % vuoteen 2020 mennessä. b. Vaihdetaan Suomen kansa jonkin Afrikan maan kanssa. Kumman valitset?

 7. ”IDA: shakki on kaunis peli. Se yhdistää mystisellä tavalla matematiikan ikuiset lait, avaruusgeometrian ja musiikin. Pelasin sitä paljon ennen teini-ikää, siis ennen kuin tytöt alkoivat kiinnostaa jähmeitä nappuloita enemmän…”

  No, tein tämänkin toisinpäin, koska tulee ensimmäinen palkka tilille 😉

 8. Kullervo: Ok, siis tarkoitit infraa. Teitä, rakennuksia, sähköverkkoja…

  IDA: pitää ensin laittaa sen firman toiminta pyörimään. Onhan Sinulla Hankkijan lippalakki?


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: