Apartheid Suomessa

Helsingin kaupungilla on noin 45 000 vuokra-asuntoa. Melkoinen massa siis. Vuokra-asunnoilla on oma sosiaalinen funktionsa, osassa asuntoja asuu syrjäytyneitä ja sellaisia henkilöitä, joiden elämänhallinta on karannut käsistä. Suurin osa etnisesti suomalaisista kaupungin vuokra-asujista on kuitenkin töissä, tyypillisesti melko matalapalkka-aloilla. Hakijoita vuokra-asuntoihin riittää, jonossa on tällä hetkellä hieman alle 20 000 ihmistä.

Vuokra-asuntojen jakamisessa sovelletaan rotuerottelua, joka tunnetaan myös toiselta nimeltään apartheidina. Tätä kutsutaan Helsingissä positiiviseksi diskriminaatioksi, koska rotuerottelu on käsitteenä inhottava, eikä asioista haluta puhua niiden omilla nimillä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että maahanmuuttaja ohittaa aina etnisesti suomalaista syntyperää olevat hakijat vuokra-asuntojonossa. Asiasta ei ole poikkeuksia.

Rotuerottelu on johtanut mielenkiintoiseen ilmiöön. Tyypillisesti maalta Helsinkiin töihin haluava nuori on sellaisessa elämäntilanteessa, jossa pienikin taloudellinen etu on hyvin merkittävä. Kaupungin vuokra-asunto sellaisen tarjoaisi, koska vuokrataso on jonkin verran alhaisempi kuin vapailla vuokramarkkinoilla. Nyt esimerkiksi AMK:sta valmistunut ja työkokemusta hankkinut Jani-Petteri Meriläinen Nilsiästä joutuu kuitenkin kohtaamaan rotuerottelun todellisuuden, koska Afrikasta saapunut ammatti- ja kielitaidoton työperäinen saa kaupungin asunnon. Vuokran maksaa luonnollisesti kaupunki itse, koska työperäisen työnsaantimahdollisuudet ja hyvin usein myös työhalut ovat aika lähellä nollaa.

Jani-Petteri miettii asiaa ja ottaa lennon Nairobiin, joka kustantaa edestakaisena 800 euroa. Nairobissa oma-aloitteinen Jani-Petteri hoitaa itselleen Ruandan passin ja saa maan kansalaisuuden. Lahjuksia passista pitää maksaa donan verran dollareina.

Pienen Afrikka-seikkailun jälkeen Helsinki-Vantaalle saapuu ruandalainen työperäinen maahanmuuttaja Jani-Petteri, jolla on hämmästyttävää kyllä Suomessa kelpaava insinööritutkinto ja soveltuvaa työkokemusta. Jani-Petteri saa ruandalaisena luonnollisesti välittömästi kaupungin vuokra-asunnon sekä normaalit maahanmuuttajan alkutaipaleelle kuuluvat Kelan ostositoumuksilla hankittavat kodin kalusteet, kodinkoneet, puhelimet, vaatteet ja satelliittiantennin. Oleskelulupaa Jani-Petteri ei hae, koska hänellä on myös Suomen passi. Matka Afrikkaan ja maksetut lahjukset on kuitattu tällä tavalla jo useaan kertaan.

Sopeuttamiskotouttamiskoulutuksesta Jani-Petteri kieltäytyy kohteliaasti, vaikka Helsingin kaupungin palveluksessa olevalla sopeuttajaprojektikoordinaattori Hennalla onkin kivan näköiset tissit.

Jani-Petteri saa myös hyvin nopeasti työpaikan. Sosiaalitoimistossa huokaistaan helpotuksesta – kerrankin maahanmuuttaja, j0nka vuokraa ei tarvitse maksaa loputtomiin.

Jostain kumman syystä Pravda ei haastattele ja tee etusivun täyttävää ylistysjuttua uudesta työperäisestä maahanmuuton mannekiinista, vaikka tilanne olisi mitä ihanteellisin propagandan tekemiseen maahanmuuttopolitiikan neroudesta ja huutavan työvoimapulan poistamisesta.

Johtopäätöksenä tästä kaikesta voidaan kai lopuksi lausua yhä useamman omin silmin havaitsema karu totuus.

Viddu – tämä maa, sen virkamiehet, toimittajat ja poliitikot ovat seinähulluja.

Mainokset
Published in: on kesäkuu 3, 2008 at 2:08 pm  Comments (8)  

The URI to TrackBack this entry is: https://octavius1.wordpress.com/2008/06/03/apartheid-suomessa/trackback/

RSS feed for comments on this post.

8 kommenttiaJätä kommentti

 1. Onko tämä totta vai parodiaa.

 2. Helsingissä asunee 50000 ulkomaalaista. Näistä puolet lienee töissä ja loput ovat työperäisiä maahanmuuttajia. Oma veikkaus on että 20000 työperäisestä lähes kaikki asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa….

  Löytyisiköhän tätä asiaa faktana jostain ?

 3. Parodiaa vai totta? Otetaan faktat.

  1. Tunnen itse neljä Jani-Petteriä henkilökohtaisesti, jotka eivät koskaan saa/saaneet kaupungin vuokra-asuntoa. Kaikilla on työpaikka, suuri rahan tarve ja yrittämisen halu. Yhden tunnen, joka asunnon sai. Hän on Hgin kaupungilla töissä.
  2. Maahanmuuttaja, esim ruandalainen saa asunnon ohi jonon heti.
  3. Maahanmuuttaja, esim ruandalainen saa ostositoumuksilla elämän perustarpeet heti.
  4. Keniasta saa Ruandan passin, varmaan viisikin, kansalaisuuden kera tuhannella taalalla.
  5. Jani-Petterin seikkailut kahden passin ja kahden kansalaisuuden maahanmuuttajana Suomessa ovat omia oletuksiani.
  6. Maahanmuuttaja, jolla on Suomessa käyvä tutkinto ja osaamista, joilla on täällä kysyntää, otetaan Suomeen heti.
  7. Tunnen yhden Hennan julkiselta puolelta, jolla on kivat tissit.
  8. Tarina on fiktiota, mutta kaiken saatavissa olevan tiedon mukaan täysin realistinen.

 4. Dr: olen varma, että kysymästäsi asiasta ei ole saatavissa mitään faktatietoa. Se olisi liian vaarallista.

  Silmillä onneksi näkee ja korvilla kuulee.

 5. Pahoja kannattaa kysellä. Kyllä tuo olisi tutkimisen arvoinen juttu.

  Jo pelkkä kyseleminen voisi pelästyttää jonkun. Tai saada ajattelemaan.

  Hennasta kuvia?

 6. Ave Octavius,
  Tämä mokutus-juhanointi on täten loputon sampo, ja uskomattomia juttuja alkaa sen ympärillä tulla esiin, kutan tämä ruandan passi touhu esim.
  Tämä on jotenkin niin paskaa ja masentavaa ja ihmeteltävää, että mistä helvetistä tämä kaikki tyhmyys löytyy tässä maassa tämän jutun ympärille, eli ei tämä touhu ihan itsekseen elä ja kasva, siis tämä mokutus-puuhastelu? Vaikka onkin nähtävissä kyllä melko selkeästi se totalitaarinen koneisto, joka näitä asioita nyt ajaa, mutta silti, mistä tämä kaikki tyhmyys voi kummuta, ei voi ymmärtää?
  Mutta, no problem, barrikadeilla nähdään.
  Parabellum.
  -LR-

 7. Hienoa, Octavius.
  Mukavan oivaltava kuvaelma Jani-Petterin toimista vuokra-asunnon saamiseksi Helsingistä. Tuon jutun tekee rankaksi se, ettei voi tietää onko tuo oikeasti mahdollista ja onko noin joku jo tehnyt. Lukiessani kuvaelmaa, uskoni horjui suuntaan ja toiseen. Onko totta vai kuvitelmaa. Ei nykyään voi tietää.
  Voisi jani-pettereiltä onnistua moinen asunnonhankinta, jos ottaisivat ruandalaisen nimen ja tarpeeksi aurinkoa passinhakureissullaan. Eksoottinen nimi ja väri lisäisivät uskottavuutta monikulttuurin lisääntymisestä hänen tullessaan.

  Huvittava ja kylmiä väreitä aiheuttava tarina. 🙂
  kirjastonhoitaja

 8. Kiitos Kirjastonhoitaja.

  Tämä on sekä totta että kuvitelmaa. Kuvitelmaa siksi, että tuskin Jani-Petteri sitä asuntoa saisi. Hän on kuitenkin valkoihoinen ja hänellä on Suomen kansalaisuus.

  Totta se on siksi, että olen itse sen verran kahjo, että jos olisin parikymppinen Jani-Petteri, tekisin tuon keikan aivan varmasti. Saisin ainakin vuokra-asuntotoimiston tjsp, Kelan ja muut rahanjakopaikat täydelliseen kaaokseen tuolla Ruandan passilla ja valtavalla huonolla englannilla solkatuilla selityksillä ja vaatimuksilla. Ja nauraisin kukkahattutädeille. Jos saisi vielä pari kaveria mukaan, voisi järjestää rotuerottelun vastaisen mielenosoituksen ja tehdä valitukset kaikille mahdollisille Afrikkavaltuutetuille.

  Sen jälkeen marssisin johonkin ei-laatulehteen ja myisin tarinan.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: