Mikä ihmeen lama?

Kannattaa verrata tuota kulunutta puolta vuotta 1930-luvun alun niiaukseen. Jenkkien talous on noin neljännes koko maapallon talouselämän arvosta. Jos tässä ei käy kylmät täälläkin, niin ihmeiden aika ei ole ohi.

Mainokset
Published in: on kesäkuu 5, 2008 at 3:11 pm  Comments (3)  

The URI to TrackBack this entry is: https://octavius1.wordpress.com/2008/06/05/mika-ihmeen-lama/trackback/

RSS feed for comments on this post.

3 kommenttiaJätä kommentti

 1. Noh… Asuntohintaindeksi ja erityisesti sen muutos edelliseen vuoteen ennusteen tekemiseksi ei ole hyvä yleisesti ottaen eikä erityisesti, jos käytössä on parempia mittareita. Historiallisesti korkokäyrä on paras suhdanteiden ennustaja suhdannemuutoksen ajankohdan arvioimiseksi. Se ei kovin hyvin, sekään, ennusta suhdanteen jyrkkyyttä, mutta sen ehdoton etu on taantuman ajankohdan tarkkuuden ennakoimisessa. Erityisesti kannattaa seurata ns. käänteisen korkokäyrän pituutta, joka ennustaa kohtuullisesti taantuman syvyyttä.

  Lisäksi 30-luku on huono vertailukohde mm. siitä syystä, että pääomien allokointi oli useista eri syistä johtuen, nykyaikana tarkasteltuna, vähintäänkin alkeellista. Merkittävää myös on, että asuntojen hinnat eivät heijasta tulevaa vaan kuvaavat menneitä, jo tehtyjä päätöksiä. Uusien asuntojen volyymi kuvaa paremmin tulevaa suhdannetta, mutta niidenkin tulkinnassa tulee muistaa muuttoliikkeet, väestörakenne jne. Volyymi on myös sikäli huono, että sillä ei ole ns. spekulatiivista ominaisuutta (lue: johdannaismarkkinoita), eli se on tehokkaiden pääomamarkkinoiden ulottumattomissa. Hiukan kärjistäen voisi sanoa, että lopputuotteiden hintoja ohjaavat kuluttajat, kun taas korkoinstrumentteja ohjaavat sijoittajat. Ammattisijoittajilla on nopeampi reagointikyky kuin maallikoilla, mikä on oleellista suhdannevaihtelun osalta.

  Joten, ihmeiden aika ei todellakaan ole ohi.

 2. Kiitos Tonttu erittäin hyvästä kommentista.

  Korkokäyrät käänteisenä ja niiiavana tunnen kyllä sekä teoriassa että käytännössä. Ehkä pointtini oli se, ettei talouden käännettä uskota ennen kuin on liian myöhäistä. Paras tapa oman kokemukseni mukaan on puskaradio. Kun tietää ihmisten tunteet, ajatukset ja teot on vahvoilla. Jenkkien talous on vielä globaalisti määräävässä asemassa, ja puskaradioinfo tulee sieltä. Korkokäyrä mittaa mennyttä, mutta maksamattomat visalaskut tulevaa kasvavan työttömyyden ja omaisuusarvojen todellisuudessa.

  Asuntojen hinnat kuvaavat toki menneisyyttä, mutta oman kokemukseni mukaan ne näyttävät myös laman tai nousun syvyyden / korkeuden.

  Tiedän – omaa teoriaa, josta voi olla eri mieltä. Ainoa mittari minulle on näkemyksien tueksi, että hakkaa itse sijoituksissa indeksit ilman päiväkauppaa.

 3. Vittu mikä sivu


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: