Suvaitsemisesta sietämiseen

Maailmassa on loputtomasti turhia asioita, täysin tarpeettomia ilmiöitä, joiden olemassaololle ei voi löytää mitään oikeutusta. Joskus tapahtuu kuitenkin niin, että tällainen täysin hyödyttömältä vaikuttanut asia osoittautuukin joksikin muuksi.

Objektiivisesti tarkastellen kirjailija Olli Löytty vaikuttaa maailman turhimmalta kirjoittajalta. Ambomaalla kasvanut, loputtoman syyllisyyden läpitunkema, monikulttuurin ihanuutta veisaava ja Tampereen yliopiston marxilaiset opit *) täydellisesti sisäistänyt Olli on lausunut mm. seuraavia kuolemattomia ajatuksia:

 • Isänmaanrakkaus on ennen kaikkea eettinen ongelma.
 • …analysoi suomalaisia toiseuden esityksiä ja pohtii jälkikoloniaalisen teorian soveltuvuutta suomalaiseen kontekstiin.
 • Afrikan tähti -peli ei ole pelkkä viaton ajanviete, vaan uusintaa siirtomaakaudelta periytyviä myyttejä Afrikasta. Pelin idea, jalokiven etsiminen maa- meri- ja ilmateitse, on kuin siirtomaavallan historia pähkinänkuoressa.

Viimeisessä kirjassaan Maltillinen hutu ja muita kirjoituksia kulttuurien kohtaamisesta Löytty kuitenkin löytää yhden jyvän. Kirjan lopussa Löytty peräänkuuluttaa erilaisuuden suvaitsemisen sijaan sen sietämistä, monikulttuurisuuden sijaan ylirajallisuutta.

Kieli ja sanallinen ilmaisu on taitoa sinänsä ja tässäkin tapauksessa myös vallankäyttyä. Kirjoitin puoli vuotta sitten termistä työperäisyys ja sen merkityksestä ja taustoista. Työperäisyys tunkee nyt terminä joka paikasta, mitään tiedotusvälinettä ei voi avata ilman työperää. Ennustan Ollin tavoin, että sietäminen on uusi trendi uusmarxilaisessa tiedottamisessa.

Seuratkaa Pravdaa. Ja sietäkää.

________________________

*)  Elämäni suurimpia myötähäpeän tunteita oli, kun opiskeluaikana yhteen luentosarjaan kuului osana Marxilainen taloustiede. Luennon piti rouva X Tampereen yliopistolta.

Hänet kirjaimellisesti naurettiin ulos luentosalista.

Mainokset
Published in: on kesäkuu 8, 2008 at 11:22 am  Comments (5)  

The URI to TrackBack this entry is: https://octavius1.wordpress.com/2008/06/08/suvaitsemisesta-sietamiseen/trackback/

RSS feed for comments on this post.

5 kommenttiaJätä kommentti

 1. Ehkeivät mokuttajat sitä erehdystä tee, että lanseeraisivat ”sietämisen” päivittäiseen mediatuputukseen.

  Kielteisiä asioita siedetään. Siis sietäminen viittaa johonkin, joka on kielteistä, vastenmielistä ja inhottavaa. Sitähän monikulttuuri hedelmineen tietysti on, mutta mokuttajien mielestä ei ole.

  BTW. Minusta tuntuu, että pk-seudulla on enemmän väriä kuin koskaan.

 2. Sanana ”suvaitseminen” ei ota suoraan kantaa siihen, onko suvaitsemisen kohde hyvä vai paha tai onko sen suvaitseminen hyvä vai paha asia.

  Rivien välistä voimme toki lukea, että useimmat asiat, joita meitä vaaditaan suvaitsemaan ovat objektiivisesti katsoen aivan täyttä paskaa.

  Itse olen yrittänyt saada läpi sellaista ajattelua, että aivan mitä tahansa paskaa ei tarvitse suvaita.

  Nyt (loogisena seuraavana vaiheena: ihanaa, luonnollista, väistämätöntä) suvaitsijat ovat siirtymässä termiin ”sietäminen”.

  Siitä voidaan jo suoraan lukea, että suvaitsijat myöntävät, että ”paskaahan se on, mutta teidän pitää vain sietää sitä”.

  Luonnollisena seurauksena joudun itsekin siirtymään ”kaikkea paskaa ei pidä suvaita” -populismista ”kuinka kauan te vielä aiotte sietää tätä paskaa” -kansankiihotukseen.

  P.S. Tänään kävin treenaamassa painonheittoa. Vähän niin kuin moukari, mutta lyhyemmällä (ja ketju)varrella. Vanhat moukarinheittäjäpapat, jotka viskoivat sitä punnusta vaivattoman näköisesti katsoivat kauhuissaan, kun meitsi yritti lyödä itseään päähän 25 kilon olympiapainolla. 😉 Se olisi ollut globaalisti suuri menetys ihmiskunnalle, kuten Ciclista jo ehtikin todeta.

 3. Acc: kyllä sietäminen on alkanut vilahdella jo Pravdassa. Monikulttuurisuuden seuraava vaihe eli se mitä nyt elämme on tämä: ’Sehän nyt on vain faktaa ja todellisuutta. Se on otettava sellaisena kuin se on.’ Tottuvathan juutalaiset keskitysleireihinkin, niillähän oli siellä orkesteri ja kaikkea. Kyllä mekin totumme.

  Värinän määrä on lisääntynyt silmämääräisesti vuodessa pk-seudulla aivan älyttömästi. Nuo maahanmuuttotilastot valehtelevat aivan surutta tai sitten minä olen vainoharhainen.

  Luultavasti ainakin jälkimmäinen pitää paikkansa.

 4. Pravdaa ei ole pakko sietää. Sen voi jättää tilaamatta ja lukematta, jolloin riski verisuonen katkeamisesta päässä pienenee olennaisesti.

 5. ”Värinän määrä on lisääntynyt silmämääräisesti vuodessa pk-seudulla aivan älyttömästi. Nuo maahanmuuttotilastot valehtelevat aivan surutta tai sitten minä olen vainoharhainen.”

  Tilastot ovat aina vuoden pari jäljessä. Minäkin olen nyt havahtunut huomaamaan tuon värin nopean lisääntymisen. Ehkä on olemassa jokin havaitsemiskynnys, jonka jälkeen muutos nousee tietoisuuteen.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: