Lamapäivitystä

Asuntokauppa on elpymässä ja asuntojen hintataso vakiintumassa. Kysyntää on alkanut ilmaantua riittävästi asuntokaupan vilkastuttamiseen ja saavutetun hintatason pysyttämiseen, vaikka korkotasossa ei pikaisesti mitään tapahtuisikaan.

Tätä mieltä Suomen suurimman kiinteistövälittäjäyrityksen johtaja X, jonka mukaan uutta hintojen nousuvaihetta ei lyhyellä aikavälillä ole näkyvissä.

Pitemmällä välillä asia näyttää kokonaan toiselta. Jos asuntotuotannon määrä ei pysy riittävällä tasolla, uusi nousukierre saattaa uhata jo syksyllä, ennakoi X. Kysyntää ylläpitäviä ja hintojen alentumista jarruttavia tekijöitä ovat X:n mukaan lähiaikoina inflaatio-odotukset, reaaliansioiden nousu, määräaikaistalletusten erääntyminen, varsinkin pääkaupunkiseutua rasittava työvoimapula, joka tuo yrityksiäkin asuntojen ostajiksi, ostotarpeiden patoutuminen, lainakorkojen verovähennysoikeus sekä haluttomuus myydä alle jo tiedostetun hintatason.

Diipa daapa, lainaus on Kauppalehdestä helmikuulta 1990. Saman vuoden elokuussa alkoi rytistä. Hupaisaa on etenkin tuo pääkaupunkiseutua vaivannut työvoimapula, joka muuttui 400 000 ihmisen massatyöttömyydeksi hyvin nopeasti.

Analogia tähän päivään on merkille pantavan suuri. Kolmea kasvukeskusta lukuunottamatta talous jäähtyy Suomessa hurjaa vauhtia, parhaiten tilanne näkyy maakunnissa alihankintatöitä tekevissä pienissä yrityksissä. Asuntokauppa on valikoituja kohteita lukuun ottamatta hiljentynyt täysin. Mielenkiintoisia uutisia kuuluu myös rahoitussektorilta. Pankit tekevät parhaillaan ensi vuoden business planejä ja aika hätkähdyttävää on niiden pessimistisyys ja varautuminen pahimpaan.  

Elämme mielenkiintoisia aikoja.

Mainokset
Published in: on kesäkuu 12, 2008 at 11:32 am  Comments (2)  

The URI to TrackBack this entry is: https://octavius1.wordpress.com/2008/06/12/lamapaivitysta/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 kommenttiaJätä kommentti

 1. Analogia keskeisten mikrotaloudellisten tekijöiden osalta on lähestulkoon olematon. Reaalikorko on matala, omavaraisuusaste korkeampi, velka/varallisuus -aste parempi, elinkeinoelämän rakenneuudistus keskeisiltä osilta tehty tai käynnissä, kyvykkäämpi (lue: oikeistolaisempi) virkamieskunta keskeisillä paikoilla valtionhallinnossa jne. Edellisen laman jäljiltä perusinfrastruktuuri jatkaa yhä rapautumistaan, joten kasvun hiipuminen puree lähinnä köyhimpään väestönosaan. Onko se huolestuttavaa vai hyväksyttävää riippuu arvomaailmasta ja pitkän tähtäimen tavoitteista. Kannattaa nimittäin muistaa, että toisin kuin sata vuotta sitten, enää kukaan ei kuole nälkään, mutta saattaa dokata itsensä robottimaiseksi ihmisraunioksi. Raha rauhoittaa – myös hallintoalamaiset.

 2. Sinulla on Kumitonttu huomattavasti valoisampi käsitys Suomen talouden näkymistä kuin minulla. Perustelusikin ovat hyviä monessa niistä olen samaa mieltä.

  On totta, että EU talousalueena suojaa korko- ja häiriötekijöiltä mennyttä maailmaa paremmin. Samalla siinä on myös massan riski. Koko eteläisen EU:n valtiontaloudet ovat velkaantumiskierteessä.

  Suomessa valtiontalous on hyvässä kunnossa ja terve. Ehkä unohdat täysin toisen puolen. Kuntatalous on ajautumassa valtaviin vaikeuksiin kahden vuoden sisällä.

  Kun yhdistää EU:n yleisen julkisen talouden alamäen, Suomen kuntatalouden kurjuuden , valtiotalouden herkkyyden, suuremman talousalueen tuoman massan hitauden ja aivan helvetin typerät päättäjät, näen vain Japani-ilmiön.

  Hitaahkon vajoamisen alaspäin – toivottavasti. Pelkään vaan, että käänne tulee tänne rajumpana kuin Sinä uskot.

  No – tulevaisuus näyttää. Olen kyllä laittanut pelimerkkejä jo kiinni tuohon vajoamiseen, että kärsin itse ainakin, jos olen väärässä. Mikä on oikein, koska jokaisen pitää kantaa vastuu tekemisistään.

  Kiitos kommentista, taas kerran.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: