Uusi laji Suomessa – Siperiankurppa

Tohmajärvelle on havaittu alkukesästä suurharvinaisuus ja uusi laji Suomessa, Siperiankurppa.

Nimensä mukaisesti sen kotiseutu on kaukana idässä, Siperian ja Mongolian rajaseuduilla. Ravinnokseen se syö maassa eläviä hyönteisiä, matoja ja muita pieniä selkärangattomia. Siperiankurpan ääntely on vaatimatonta. Sen sinnikkäästi toistama kiertosäe kuuluu: vo-va-vi-vaa-vi-o.

Lintuharrastajia yksi sen ominaisuus hämmästyttää. Se nimittäin tuntee patologista vihaa Suomea kohtaan ja haluaa epädramatisoida suomalaisuutta kaikin mahdollisin tavoin.

Julkisuudessa esiintyneiden tietojen mukaan Siperiankurppa viettää kesänsä Naantalin Kultarannassa.

Mainokset
Published in: on kesäkuu 19, 2008 at 3:35 pm  Comments (5)  

The URI to TrackBack this entry is: https://octavius1.wordpress.com/2008/06/19/uusi-laji-suomessa-siperiankurppa/trackback/

RSS feed for comments on this post.

5 kommenttiaJätä kommentti

 1. Siivekkäiden ystäviemme maailmassa todellakin sattuu ja tapahtuu.

  Yksi 1990-luvun alussa käyntiin lähtenyt kehityskulku koskee aiemman kotoperäisen lajimme, kafferikiitäjän (Apus caffer), elämää.

  Kafferikiitäjien asuinalue on muuttumassa radikaalisti. Tämä lintu on väistymässä uusien lajien tieltä aiemmilta asuinalueiltaan Turun Varissuolta ja Lausteelta, Helsingin Vuosaaresta ja Meri-Rastilasta, Tampereen Hervannasta, Salon Ollikkalasta ja lukuisasta muusta paikasta. Uusiksi asuinalueikseen kafferikiitäjät näyttävät valitsevan maaseudun ja ulkomaat.

  Yksi kafferikiitäjiä syrjäyttävistä lajeista on viiksitimali (Panurus biarmicus), jonka aiempi nimitys oli partatiainen. Sen urokset tunnistaa leveästä viiksijuovasta. Wikipedia kertoo viiksitimalista:

  ”Viiksitimali on tehokas lisääntymään, koska se tekee useita suuria poikueita vuoden aikana. Sitä paitsi nuoret viiksitimalit voivat alkaa lisääntyä jo ensimmäisenä elinvuotenaan, mikä on kylläkin Suomessa melko epätodennäköistä, mikä takaa populaatioiden säilymisen ja runsastumisen.”

  Toinen kafferikiitäjien asuinalueille levittäytyvä laji on aavikkotulkku (Bucanetes githagineus). Tämän lajin aiemmat asuinalueet ovat Pohjois-Afrikassa, Lähi-Idässä ja Keski-Aasiassa. Huolimatta aavikkotulkun haitallisesta vaikutuksesta kafferikiitäjille, Suomessa on suunnitelmia sen laajamittaiselle maahantuonnille.

  Mielenkiintoinen havainto on, että viiksitimalin, aavikkotulkun ja muutaman muun lajin, esim. nokiliitäjän (Puffinus griseus) yleistyminen Suomessa on yhteydessä kotoperäisen lajin, liejukanan (Gallinula chloropus), esiintymiseen. Pelkistetysti voidaan sanoa, että mitä enemmän liejukanoja, sitä enemmän näitä uusia tulokaslajeja.

  Liejukanalle itselleen ominaisinta ympäristöä ovat rehevöityneet matalat vedet ja jätevedenpuhdistamot. Yleensä ottaen liejukanaa voi pitää haittalintuna. Se elää lähes kokonaan toisten lajien tuottamilla resursseilla, ääntelehtii häiritsevästi, levittää tauteja ja – kuten aiemmin todettiin – on yhteydessä kotoperäisiä lajeja syrjäyttävien lintujen ilmaantumiseen. Tehokkain tapa liejukanojen hävittämiseen on haulikko.

 2. Tuo Gesärin juttu on niin hilpeä, että ansaitsisi paikkansa etusivulle. Hyvää Juhannuksen jatkoa!

 3. Siperiankurpasta;

  On suorastastaan häpeällistä, että tämä iljettävä tuhoeläin pilaa vierailuillaan kauniin saaristokaupunkimme mainetta. Toivoisinkin, että kyseinen siivekäs pysyttelisi siellä Helsingissä, tai mieluummin jatkaisi muutama sata kilometria itään ja kotiutuisi vaikka Moskovaan.
  Siellä se varmasti aiheuttaisi ympäristölleen paljon vähemmän tuhoa.

  Haittaeläimet helvettiin Ry

 4. Olen myös kuullut kyseisen kurpan huutelevan kovalla äänellä myös ”SUU-VAIT-SEE-VAI-SUUS”. Aika usein tämän jo mainitsemasi säkeen yhteydessä.

 5. Gesärin kommetti on klassikko, sanosin.

  Kavereilla / Jumalattarella sana on hallussa paremmin kuin minulla.

  Lehtokurppa on muuten Suomen vaikein laji ammuttavaksi. Menee lentäen kolmeen suuntaan ja lujaa.

  Maukas lintu. Yhden ammun syksyisin, että kanta voi hyvin. Siperiankurppaa en jättäisi yhtään jatkamaan saastaista sukuaan…:D.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: