Kainuussa karjahtelee työvoimapula

Tämä kirjoitus päivittää tilanteen Kajaanista. Kirjoituksen tavoitteena ei ole leimata ketään täydelliseksi ja hoitoon ohjattavaksi idiootiksi, vaikka alla olevista lausunnoista  voi kieltämättä sellaisenkin mielikuvan saada.

Kajaani on käytännössä konkurssissa. Katettavien alijäämien (k€) kertyminen näyttää seuraavalta: 2006-2012: (-28 605, -29 035, -28 075, -19 888, -19 696, -19 417, -18 938). Näidenkin lukujen taustalla on epärealistiset oletukset verotulojen kasvusta, koska talouden lama alkaa olla päällä. Tappiot arviolta kaksinkertaistuvat esitetystä.

Mutta ei hätää. Kainuussa ihan helvetillinen työvoimapula:

Alpo Jokelainen, Kainuun TE-keskuksen johtaja:

Suuri trendi Kainuussakin on elinkeinojen palveluvaltaistuminen ja kasvava työvoimapula osaajista.

Kajaanin kaupunginjohtaja Erkki Vähämää:

Hän oli niitä suomalaisjohtajia, jotka alkoivat vaahdota yhdysvaltalaisesta konsulttigurusta Richard Floridasta ja luovasta luokasta jo aivan 2000-luvun alussa, kun niistä puhuminen ei vielä kuulostanut homekorvien jaarittelulta. Yksi Floridan ajatuksista on, että ne kaupungit menestyvät, jotka antavat tilaa erilaisille elämäntavoille. Esimerkiksi maahanmuuttajille. Vuosituhannen alussa Kajaani päätti sitten ottaa vastaan keskimäärin noin 70 kiintiöpakolaista vuodessa. Sen laskettiin kannattavan, vaikka Kajaani joutuu vuosittain maksamaan noin 700000 euroa omasta pussistaan kiintiöpakolaisten kustannuksista. Ikääntyvä Kainuu tarvitsee nuorta väestöä. ”Jos me Kajaanissa olisimme hirveitä rasisteja, olisimme tavallinen suomalainen tuppukylä, joka ei ota vastaan ensimmäistäkään ulkomaalaista”.

Työelämän tutkija, valtiotieteen tohtori Kimmo Kevätsalo:

Kainuun korvessa puhe työvoimapulasta voi tuntua mauttomalta vitsiltä.

Kainuun TE-keskus:

Kainuun työvoimatoimistoihin oli kirjoittautunut toukokuun lopussa 2008 4 629 työtöntä työnhakijaa, eli 9,7 % työvoimasta.

Maarit Niskanen, projektipäällikkö Etelä-Savon TE-keskus (31.5.2008):

Neljä työvoimapulan riivaamaa maakuntaa ovat Etelä-Savo, Kainuu, Pohjois-Karjala ja Pohjois-Savo.

Mainokset
Published in: on kesäkuu 29, 2008 at 12:36 pm  Comments (5)  

The URI to TrackBack this entry is: https://octavius1.wordpress.com/2008/06/29/kainuussa-karjahtelee-tyovoimapula/trackback/

RSS feed for comments on this post.

5 kommenttiaJätä kommentti

 1. Juu. Ei tuota oikein muuten voi lukea kuin, että Kainuussa viiraa päästä hyvinkin pahasti.

  En tiedä missä kunnossa Veikko Huovinen nykyään on, mutta alueen elinvoimaistamiseksi hänet olisi ehdottomasti palkattava läänintaiteilijaksi. Vaikka hän sattuisi nykyään olemaan tuottamaton, niin valittuja otteita hänen vanhoista teoksistaan kannattaisi lukea päivisin ääneen Kajaanin kauppatorilla.

 2. ”Ikääntyvä Kainuu tarvitsee nuorta väestöä.”

  Viimeksi kun minä kävin kajaanissa, niin lohtajan ABC:n edessä notkui reilu puolenkymmentä työvoimapulan paikkaajaa ja parkkipaikalla autoissa toinen mokoma. (Jokainen päätelköön itse mistä tiesin heidät työvoimapulan ratkaisijoiksi.)

  Mietin asioidessani että en olisi uskonut näkeväni päivää, jolloin rikkaus valuu kajaaniinkin asti. Toisaalta tunsin kyllä pientä vahingoniloakin, sillä peruskajaanilaiset ovat niin vittumaisia olentoja, että he ansaitsevatkin kärsiä tyhmyytensä tulevat seuraukset.

 3. Huovisella oli surua perheessä ja taisi jäädä hänen viimeiseksi kirjakseen se vuonna 2007 ilmestynyt asiasta kertonut tilitys.

  Huovisen kirjat taitaa olla ensimmäisinä poltettavien kirjojen pinossa, kun kirjaroviot piakkoin alkavat.

  Veitikka on paras koskaan kirjoitettu kirja omassa lajissaan.

 4. Kiitoksia Octavius aiheellisista kirjoituksista, jotka eivät näytä miellyttävän kaikkia.

  Joitakin kuukausia sitten Kajaanissa vain muutama valtuutettu kannatti paikallisen sivistyslautakunnan puheenjohtajan ehdotusta lopettaa sadan vuosittaisen pakolaisen vastaanottaminen Kajaaniin moniin taloudellisiin syihin vedoten. Ehdotus kuitenkin lähes tyrmättiin äänestyksessä. Perusteluina mm. vasemmistopoliitikon nerokas lausahdus ”ei me nyt niin köyhiä olla”.

  Jokunen päivä takaperin sitten uutisoitiin Kajaanin pakolaisten kotouttamiseen kuuluvan kielenopetuksen aiheuttavan yli miljoonan euron LISÄkustannukset vuosittain. Jos pelkästään sadan kiintiöpakolaisen kielenopetus aiheuttaa yli miljoonan euron LISÄkustannukset kajaanilaisille veronmaksajille, voi vain kauhulla miettiä mitä koko lysti oikeasti maksaa ja voiko lopullisia vaikutuksia koko maakuntaan laskea edes rahassa?

 5. Kiitos kommentista. On mukavaa saada positiivista palautetta.

  Blogini on faktan ja parodian sekamuoto ja varmaan jokainen lukutaitoinen tämän ymmärtää. Kajaanista kertovat kirjoitukseni ovat faktaa, eikä niiden perusteita tai johtopäätöksiä kukaan ole vielä pystynyt kiistämään. Kun todellisuudelta ei oikein kukaan pakoon pääse. Noissa omissa laskelmissani olen esittänyt talouden romahduksen väistämättömyyden omasta mielestäni aika aukottomasti.

  Oma yhteyteni Kajaaniin syntyi sattumalta. Kuulin työasioissa kaupunginjohtajanne luennon vuosia sitten ja johtopäätös oli selkeä. Kaikki intiaanit eivät siinä kajakissa todellakaan melo samaan tahtiin. Samaan aikaan kävin erästämässä seudulla, kiersin kaupungilla ja ihmettelin jätesäkkien ilmestymistä keskelle Kainuuta. Ihmettelin miten kaamean järjetöntä kaikki tuon kaiken maksaminen voi olla raskasta työtä tehneiden ihmisten verorahoilla. Samaan aikaan, kun elämäänsä miettii tuhansia työttömiä, niin uuskunniakainuulaisille järjestetään paraateja ja juhlia.

  Sitten vielä joku ääliö raportoi jossakin työvoimapulan oikein riivaavan Kainuuta. Projektipäällikkö hän varmaan on viimeisen päälle. Paikallisen TE-keskuksen päällikkö höperehtii samasta asiasta.

  Kajaanista on jutuillani lukijoita paljon ja toivotan Teille kaikille munaa laittaa tuo täydellinen hulluus poikki. Nyt on viimeinen hetki. Ja ei tarvita kuin yksinkertaisia faktoja asian esittämiseen. Asian esittäminen vaatii muutaman rohkean selväjärkisen ihmisen.

  Kysykää vaikka kaupan kassajonossa Tuula ja Matti Heikkiseltä ja TE:n Alpolta joitain faktoja. Ihan asiapohjalta tietysti ja ystävällisesti, niin saatte annettua palautetta. Ja tietysti kaikilta valtuuston jäseniltä. Afrikkalainen Kainuu?

  Toivottavasti Teiltä ne muutamat ihmiset löytyvät.

  Ystävällisin terveisin Octavius.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: