Kaikuja ajasta – pitkien puukkojen yö

Suomen taloushistorian pisin ja voimakkain nousukausi on ohi. Talous sakkaa kuin ammuttu varis.

Tässä ajassa – nousukauden viimeisellä alaspäin viettävällä jyrkänteellä – on joitain mielenkiintoisia ilmiöitä. Jollain ihmeellisellä ihmisten käyttäytymiseen ja typeryyteen liittyvällä lainalaisuudella ne ovat samoja kuin joskus aiemminkin. En varmasti ole ainoa, joka on nähnyt nämä ilmiöt ennenkin.

Uskomaton horina työvoimapulasta on nyt jatkunut kolmisen vuotta. Lyhyessä ajassa tämä ilmiö on jo ehtinyt aiheuttaa parantumattomat vahingot maalle nimeltä Suomi. Tänne ovat jo järkensä ja todellisuudentajunsa menettäneet ehtineet hankkia merkittävät määrät kuvitellun työvoimapulan poistajia. Ihmisiä, jotka ajasta ikuisuuteen tulevat olemaan kansantalouden, eli Sinun ja minun, jatkuvasti kasvavana rasitteena. Mitäköhän Thörsin märälle päiväunelle tuoda Suomeen tunisialaisia nuoria miehiä sadoin tuhansin nyt kuuluu? Joko järjen valo pilkottaa? 

Aggressiivisuus liikenteessä on lisääntynyt viime vuosina merkittävästi. Hullut ohitukset, järjettömät ja vaaralliset kiilaamiset ja ihmeelliset pujottelut Suomen pienissä autojonoissa ovat ajan merkki.

Asunnonvälittäjät ovat nyt puolisen vuotta taistelleet tuulimyllyjä vastaan. Ihmisten maksukyvyn reilusti ylittäviä asuntojen hintoja on epätoivon vimmalla yritetty pitää yllä. Sijoittajien keskustelupalstoilla pyörii bisnekseen sidottuja, jotka suorilla valheilla antavat kuvaa markkinoiden tasoittumisesta. Kaikki alkavat viimein ymmärtää, että kiinteistöjen hinnoista leikkautuu vähintään 30 % pois.

Lähiaikoina näemme myös surullisia tarinoita kahden asunnon loukkuun jääneistä ja maksukykynsä yliarvioineista ihmisistä, joiden talot ja muu omaisuus myydään vasaran avulla. Monen ihmisen loppuelämä tuhoutuu taas kerran.

Aika on ollut ja tulee olemaan kultaista sijoittajille. Siis niille sijoittajille, joilla on ollut näkemystä. Markkinatalouden viidakossa pahemmat ajat karsivat heikot myös sijoittajien piirissä. Loppunousun aikana markkinoille rynnänneet menettävät jälleen kerran vaivalla tai perintönä saadut säästönsä.

Tälle ajalle ja tulevaisuudelle tästä eteenpäin on tyypillistä tässä listassa kaikkein surullisin ilmiö eli koko ajan raaistuva katuväkivalta. Talouden suhdanteista se ei ole enää kiinni. Tilastot puhuvat omaa karua kieltään ja lähipiirissä havaittu ilmiö on kammottava. Menoiässä kaupungilla liikkuvat miehet kantavat lähes säännönmukaisesti teräaseita. Ihan tavalliset, normaalit ja tasapainoiset nuoret miehet, joilla ei vielä kymmenen vuotta sitten ollut ajatustakaan sellaisesta varautumisesta.

Jokainen voi miettiä, voiko tästä viimeisestä ilmiöstä syyttää viime kädessä auringonpilkkuja, työvoimapulaa, cänädää vai Ästrid Thörsia. Minä kallistun viime mainitun puoleen. No – ainakin Ästridin nimi jää historiaan. Kostakoon se kaikkien syyttömien puolesta.

Mainokset
Published in: on syyskuu 13, 2008 at 10:02 am  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://octavius1.wordpress.com/2008/09/13/kaikuja-ajasta-pitkien-puukkojen-yo/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentJätä kommentti

 1. Ave,
  Totta ja surrullisen tuttua juttua jupiset jälleen kerran. Tämä sama paska elettiin silloin 80/90 luvun taitteessa ja lama siihen päälle. Ihan saatanan samat jutut; puheet jupeista, kaikesta ökysonnasta, ykkösuutienen on kurssit ja asuntojen hinnat, tavallinen elämä ei ole mitään, moku sopii tähän genreen, se on siis olevinaan jotain (vaikka on täysi nolla=paska!), heiluvat kurssit, väkivalta lisääntyy kaduilla jne jne jne.
  Saa nähdä, miten tämä lama tappaa vai tuleeko oikein sota?
  Katuväkivalta, se huolestuttaa kyllä. Nuorisoa on tässä kanssa kasvateltu ja kyllä ne puhuu kaikenlaista mitä kaduilta kuuluu.
  Siispä, poliisin virkoja vaan vähemmän, aseet pois kunnon kansalaisilta, piensakkotuomioita ei tarvi istua, kaikki mielisairaat kaudulle avohoitoon kun on niin vitun kallista.
  Tällä suunnitelmalla saadaan hyvä monikultturinen ja värisevä kaaos aikaan, ja katotaan oikein vielä mallia naapurista, miten pitää tehdä asiat päin vittua.
  Eli, siis asiaan… Parabellum.
  -LR-


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: