Maahanmuuttajille omat autonkuljettajat

Helsingin kaupungin taloudellisen tilan analysoiminen on haastavaa. Pääkaupunkina Helsingissä on useita muista kaupungeista poikkeavia erityispiirteitä. Kaupungissa on paljon yritysten pääkonttoreita ja valtion virastoja, asukkaat ovat keskimäärin hyvätuloisia, Helsingissä sijaitsevat ulkomaiden suurlähetystöt ja kaupunki on kaikin tavoin maan sivistyksellinen, kulttuurinen ja taloudellinen keskus.

Nyt laman kaatuessa päälle on kuitenkin täysin selvää, että Helsinki on onnistunut luomaan itselleen rakenteita, joilla se hirttää itsensä taloudellisesti hengiltä. Turun tie odottaa.

Esimerkkinä käytän kaupungin harjoittamaa asuntopolitiikkaa. Helsingissä asua voi joko omistus- tai vuokra-asunnossa. Vuokra-asuntomarkkinat ovat jakautuneet neljään osaan eli kaupungin vuokra-asuntoihin, opiskelija-asuntoihin, yleishyödyllisten yhteisöiden asuntoihin ja vapaan markkinan sijoittajaomisteisiin asuntoihin. Hienoa, päällisin puolin näyttää siis hyvältä.

Helsingin harjoittamassa asuntopolitiikassa on yksi mielenkiintoinen piirre, nimittäin rotusorto. Tätä apartheidia kutsutaan leikkisästi positiiviseksi diskriminaatioksi eli käytännössä maahanmuuttaja-statuksella liikkuva ihminen, perhe, heimo, suku tai klaani saa ohittaa kaupungin vuokra-asuntojonon aina.

Etnisesti suomalaisten muodostamassa jonossa on tuhansia ihmisiä ja jonotusaika on useita vuosia tai kymmeniä vuosia jo nyt ja Helsingin vuokra-asuntomarkkinat ovat ylikuumentuneet. Näytöissä asunnoista käydään huutokauppaa ja useat opiskelijat ovat käytännössä ilman kattoa päänsä päällä ja rimpuilevat tilapäisjärjestelyin päivästä toiseen. Tilanne on johtanut luonnollisesti vuokratason nousuun vapailla markkinoilla ja vuokrataso on ylittänyt jo kipukynnyksen usean töihin haluavan kohdalla.

Tilanteen tekee lähitulevaisuudessa täysin mielipuoliseksi alkava lama ja samaan aikaan koko ajan kiihtyvä luku-, kirjoitus- ja ammattitaidottoman ihmisten maahanmuutto kaupunkiin. Lama laskee asuntojen hintoja ja osa jo rakennetuista asuntokohteista jää myymättä. Myymättömät asunnot, joita tällä hetkellä on jo yli 2000, laitetaan urakoitsijan toimesta vuokralle, kun selviää ettei ylihintaisille asunnoille todellakaan ole ostajia.

Kaupunki yrittää selvitä prioriteetilla yksi siitä, että se saa kaupunkiin vyöryvät maahanmuuttajamassat asumaan jonnekin. Ikävä kyllä kaupungin vuokra-asunnot alkavat olla täynnä. Pulman ratkaisee vapaiden markkinoiden tarjonta eli halventuneet asunnot, joita hankitaan kaupungin omistukseen tai urakoitsijoiden tarjoamat vuokralle laitetut asunnot.

Tulemme näkemään hulluuden rajan ylittäviä tilanteita yhä enemmän. Insinööri-sairaanhoitajaperhe, joka on ostanut ylikalliin asunnon 300 000 eurolla ja rahoittanut sen 250 000 euron lainalla, tulee huomaamaan vuoden kuluttua, että asunnon arvo on vain 150 000 euroa. Samaan aikaan naapuriin muuttaa suoraan aavikolta saapunut työperäisten äänekäs yhteisö, jonka vuokran ja kaikki elinkustannukset maksaa kaupunki.

Pravda muuten kirjoittaa pääkirjoituksessaan tänään: Maahanmuuttaja joutuu nykyisin odottamaan jopa kolme kuukautta ennen kuin hän saa ajan henkilökohtaiseen työuraneuvontaan.

Niin, ei riitä omakielinen kotouttaminen ja sopeuttaminen, ei maahanmuuttajien valmistavat luokat, ei riitä erityisopettajat, ei riitä rotuerottelu työmarkkinoilla tai asuntojonoissa, ei. Ei riitä, mikään ei riitä. Täytyy olla kunniauussuomalaisille oma henkilökohtainen urakonsultti kaupungin laskuun. Mikähän tuosta vielä puuttuu?

Seuraavana tulee ilmeisesti oma autonkuljettaja.

Kierre on valmis, koska joulun jälkeen alkavat Suomessa laajamittaiset yt-neuvottelut. Kun insinööri irtisanotaan, myydään perheen asunto huutokaupalla ja perheelle jää velkaa 100 000 euroa, eikä heillä ole asuntoa. Kaupunki menettää verotulonsa ja maksaa koko ajan enemmän aavikkoihmisten elinkustannuksia. Helsinki on Turun tiellä ja nopeus kiihtyy.

Työperäisiä perheen naapureita ei perheen tai kaupungin taloudellinen itsemurha voisi vähempää kiinnostaa, he keskittyvät kotouttamaan omakielisesti itseään, syömään halal-ruokaa ja lähettämään helsinkiläisten rahaa kotimaahansa. Ja tietysti vaatimaan lisää etuuksia.

VATT teki tutkimuksen, jonka tulos oli suorastaan hellyttävän naivi. JOS työperäiset kävisivät työssä, säästäisi kaupunki 60 miljoonaa euroa vuodessa. JOS… JOS….

JOS Pravdan toimittajalla olisi aivot, osaisi hän ajatella. Vaikka tätä:

__________________

Tarkennuksena tähän kirjoitukseen totean, etten tarkoita tässä yhteydessä maahanmuuttajilla niitä ihmisiä, jotka tulevat tänne tekemään töitä. Siis ihan tavallisia ihmisiä, jotka ilman mitään kitinää, kotoutusta, uraohjausta, sopeutusta, vinkumista ja rotuerottelua sopeutuvat Suomeen. Tässä kirjoituksessa puhutaan työperäisistä.

Mainokset
Published in: on lokakuu 7, 2008 at 2:44 pm  Comments (4)  

The URI to TrackBack this entry is: https://octavius1.wordpress.com/2008/10/07/maahanmuuttajille-oma-autonkuljettaja/trackback/

RSS feed for comments on this post.

4 kommenttiaJätä kommentti

 1. Eilen funtsailin sellaista, kuinka paljon kaupunkien vetovoimasta on oikeastaan pelkässä hallinnollisessa rakenteessa ja niiden luomissa työpaikoissa? En kuitenkaan jaksa ruveta tutkimaan asiaa.

  Joka tapauksessa vaikuttaa vähän siltä, että kotimainenkin muuttoliike ainoastaan paisuttaa julkista sektoria ja sen vaatimia palveluja, mutta ei varsinaisesti luo tuottavia työpaikkoja. Voin kyllä olla väärässä.

 2. Aamun Pravdan sutkauksen nieleskeltyäni asetuinkin jo tänne odottelemaan jatkoa. Enkä turhaan, kiitos :).
  Mutta huomasitko päivän ehdottomasti postiivisimman uutisen ylen sivuilta:
  ”Pakolaisten vastaanotto säilyy kunnille vapaaehtoisena…. Tarkoitus on kuitenkin säilyttää vapaaehtoisuus ja sopimusjärjestelyt kuntien kanssa, sanoi Thors eduskunnan kotouttamiskeskustelussa.”

  Tarkoitus säilyttää…?! Seuraava liikku lienee jo hyvinkin lähellä.

 3. Tuo tilastokaavio näyttää kyllä aika huolestuttavalta, sillä maahanmuuttajista naisten työttömyys on suurta eikä kovin moni näyttäisi kaavion perusteella edes hakeutuvan koulutukseen. Tosin, yksilökohtaisia eroja varmasti on eikä tilastojen pohjalta voida sanoa kaikkea. Kuntien ja kaupunkien kulurakenteita pitäisi kyllä tarkemminkin selvittää ja ennen kaikkea miettiä miten kokonaisuudeltaan huonontuvaan taloudelliseen tilanteeseen saataisiin parannusta. Työllisyyden ja työllistymisen lisääminen on tärkeää, mutta pelkillä tukirahoilla ei työllisyyden lisäämistä saada aikaan sillä jostakinhan ne tukirahatkin tulevat. Pääkaupunkiseudun asuntotilanne taas on ollut erityisen kallis jo pitkän aikaa ja vaikka asuntojen hinnat tippuvatkin osaltaan lähiaikoina, pienenevät samaan aikaan jonkin verran myös ihmisten palkkatulot.

  Mistä siis saadaan kasvaville kuluille maksajia kun samaan aikaan tulotaso todennäköisesti vähenee? Miten maahanmuuttajien työllistymistä saataisiin lisättyä nimenomaan sellaisille aloille, joissa on työvoimatarvetta? Millä aikavälillä voidaan olettaa potentiaalisten asukkaiden saavan töitä vai jääkö iso osa myös jatkossakin ilman töitä? Työttömyyden vähentäminen ei ole tuntunut kovin suuressa määrin onnistuneen aikaisemmin joten miten työllisyystilannetta saataisiin parannettua?

 4. Kiitos kommentista.

  ’Mistä siis saadaan kasvaville kuluille maksajia kun samaan aikaan tulotaso todennäköisesti vähenee?’

  Ainoa lähde on työssäkäyvien lompakko. Pää tulee tietysti vetävän käteen, koska verotusta ei voi kiristää loputtomiin.

  Taloudellisesti yhtälö on kestämätön. Itse odotan suurella mielenkiinnolla lähitulevaisuuden opetuksia. Siis jos tulee pahempi lama, kuten kaikki merkit näyttävät, miten esimerkiksi Ruotsin tai Ranskan talous kestää.

  Mamuille syydettävät rahamäärät ovat kuitenkin vielä noissa maissa suhteessa kaksinkertaiset Suomeen verrattuna.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: