Sijoittajan kymmenen kultaista ohjetta

Talouskriisin syventyessä kannattaa muistaa, että rahan ansaitseminen sijoittamalla on helppoa. Oleellisia periaatteita ei ole kuin kymmenen.

 1. Osta halvalla ja myy kalliilla.
 2. Tee suunnitelma viideksi vuodeksi.
 3. Pysy suunnitelmassa, toteuta se ja revi sitten suunnitelmasi. Odota pari vuotta ja tee uusi suunnitelma.
 4. Älä ole ahne. Kaikkein halvinta tai kalleinta hintaa ei kannata kytätä.
 5. Sijoita oman riskinottokykysi mukaan.
 6. Opiskele talouselämän ja yritysten talouden toiminta ja niiden tärkeimmät lainalaisuudet, jotta osaat valita oikeat sijoituskohteet.
 7. Sisäistä ihmisten tyhmyys ja laumakäyttäytymisen periaatteet.
 8. Älä kuuntele muita sijoitusohjeita kuin näitä. Älä usko sijoitusoppaita tai muuta huuhaata.
 9. Muista, että rahalla on välinearvo, ei muuta. Se ei tee onnelliseksi, mutta sen puute pistää harmittamaan.
 10. Luota itseesi.

Siinä periaatteet, jotka ovat toimineet aina 1600-luvulta saakka jokaisessa talouden noin seitsemän vuoden syklissä. Nyt on parhaillaan meneillään tuo odotusaika, vuoden-kahden kuluttua on aika taas pikku hiljaa alkaa ostaa.

Milloin on sitten oikea aika myydä? Myy kaikki heti pois ja muuta rahaksi, kun et ymmärrä, miten jokin sijoituskohde voi maksaa niin paljon. Vaikkapa joku tuttavasi maksaa asunnosta mielestäsi älyttömän hinnan ja ottaa mielestäsi järjettömän lainan.

Mikä on sitten sopiva riski? Se henkilökohtainen asia. Esimerkiksi kaverini myi vuosi sitten asuntonsa ja on asunut nyt perheineen mökillä. Perhe käy sieltä töissä ja lapset käyvät koulua kohtuullisen pitkän matkan päästä. Riskinottohalu on suuri ja perheelle aiheutuu vaivaa, mutta kaverini ostaa vuoden kuluttua myymäänsä asuntoa vastaavan kämpän puolella hinnalla. Hän sijoittaa erotuksen pörssiin ja ottaa rahat pois, kun hinnat tuntuvat taas älyttömiltä, ehkä viiden vuoden kuluttua. Hän siirtyy sen jälkeen vapaaherraksi. Esimerkiksi tuo toimintamalli ei sopisi minulle, mutta hänelle se käy hienosti.

Kaiken perustana on kuitenkin tuon ihmisen syvän ääliöyden sisäistäminen. Ihmiset tekevät samat virheet aina vain uudelleen.

Varsinaista alkupääomaa et tarvitse, koska muutama kymppi tai satanen kuussa riittää. Myönnän, että vaurastuminen ei ole nopeaa tällä tavalla, mutta varmaa se ainakin on.

Lopuksi kevennys. Mistä tietää, että syvä lama iskee Suomeen(kin) aivan varmasti?

 1. Hiihtoputkia suunnitellaan mm. Espoon Leppävaaraan.
 2. Useita uusia ideaparkkeja rakenteilla.
 3. Kaupataan 100% asuntolainoja eli ilman pennin senttiä omaa rahaa.
 4. Kaupataan asuntolainoja, jotka maksavat itse itseään.
 5. Säästäminen on out. Tilalle tullut heti-minulle-kaikki-nyt-asenne. Pikavippifirmoja on kymmenittäin, joiden korot ovat satoja prosentteja vuodessa.
 6. Asuntokauppaan on iskostunut slogan ”oma on aina oma”, jolla myydään yli suuria asuntolainoja vähävaraisille.
 7. Asuntovälittäjät puhuvat asuntojen sijaan kodista. Tällä pyritään psykologisesti siirtämään ajatukset pois yli suuresta riski-investoinnista ja ajattelemaan asunnon hankintaa tunteella. Sillä eihän koti ole koskaan liian kallis.
 8. Megakylpylöitä valmistuu, mm Flamingo.
 9. Työvoimapula, uhkaava, karjahteleva työvoimapula. Astrid Thors 7.10.2008: ’Tällä hetkellä on jo nähtävissä joillakin aloilla suoranaista työvoimapulaa. Työvoiman tarve tulee kasvamaan entisestään tulevaisuudessa kiihtyvästi vuodesta 2010 lähtien.’
 10. Erkki Liikanen on kehissä. Erkki ’ Suomen suuren laman arkkitehti’ ja ’en ole vuotanut Tarzin kanssa mitään Moskovaan, en varmasti ole, turha sitä on kenenkään tutkia’ Liikanen sanoi tänään Aamu-TV:n haastattelussa, että asuntolainojen korot alenevat. BUAAHHAAAAHHHHAAAA. Miten pihalla kaveri voi olla?
Mainokset
Published in: on lokakuu 9, 2008 at 1:24 pm  Comments (4)  

The URI to TrackBack this entry is: https://octavius1.wordpress.com/2008/10/09/sijoittajan-kymmenen-kultaista-ohjetta/trackback/

RSS feed for comments on this post.

4 kommenttiaJätä kommentti

 1. Ensimmäinen lista on helppo kirjoittaa tässä vaiheessa.

  Toisessa listassa on pieni skäbä. Numerot 10 ja 9 pitäisi olla kohdat 1 ja 2 olettaen että tässä on jokin hierarkia.

  ps. hyviä juttuja, kiva lukea.

 2. Kiitos Jonne kommentista.

  Tuo ekan listan mukaan olen sijoittanut nyt 2,5 kierrosta. Hyvin on mennyt. Voit lueskella vanhoja kirjoituksia, joissa ennustin tämän hässäkän aika tarkkaan noin vuosi sitten. Se sijoitus on tuottanut erinomaisesti.

  On totta etten ole listaa julkaissut aiemmin, se on tullut omien ja veljen oppien avulla ja ollut enemmän selkärangassa. Velipoika on rahastanut ohjeilla jo 4 kierrosta ja jää nyt jouluna nauttimaan rahoistaan.

  Eka lista on vielä läppärissä ennen kuin sen revin. Se loppuu siihen kun lunastan kaksi bearrahastoa.

  Toinen lista oli kevennys, eikä siinä mitään hierarkiaa ole. Nopeasti koottu katsaus typeryyksistä, jotka aina toistuvat.

  Liittyy siihen ihmisten keskimääräisen typeryyden sisäistämiseen…:D.

 3. Ave!
  Olet muuten aivan viisas mies ja sana hallussa, täällä palstalla on aina hauska poiketa, tai siis joskus alkaa vituttamaan tämä moku ja mamu-touhu, mutta ymmärrät varmaan, ei siis johdi sinusta. Puhut oikeaa asiaan ja tiedät paljon. Kumpa tuollaisia kavereita olisi tämän maan johdossa, mutta se on utopiaa. Sinne seuloontuu jollakin helvetin kummalla tavalla jotain täysiä idiootteja ja ahneita paskoja, yllättävää, ja tässä on tulos.
  Katoaan nyt mielenkiinnolla vaalit, miten PS pärjää.
  Viikonloppuja ja irkku-olut on muuten todella helvetin hyvää!
  -LR-

 4. Olut on makuasia, muiden nautintojen ohella. Itse suosin tsekkejä.

  Tosin kun tein duunikeikkaa irkuissa ihastuin siihen tynnyrig:hen. Samettia. Ikävä vaan ettei sitä saa kuin paikan päällä, kuljetusta kun se ei kestä.

  Se tölkki-hiilidioksipanos-g mitä täällä myydään on…kuraa verrattuna alkuperäiseen tuotteeseen.

  Irkkuviskit ovat myös aivan kelvollisia.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: