Sijoittajien käyttäytymisestä

Keskustelupalstalta napattu viesti parin päivän takaa:

-25% punaisella, suurin osa Rautaruukkia, jota tuli typeryyksissä ostettua noin parinkympin kursseilla. Salkkua aloin kasaamaan alkuvuodesta, ja salkun arvo tulee varmasti tuplaantumaan tai kolminkertaistumaan lisäostojen myötä ensi vuoden aikana, joten kyllä tässä keskihintoja vedetään vielä alas kunnolla.

Kolmasosa sijoitussalkusta Kaupthingin korkotilillä! 😀

Ei tässä huolestuta, mutta kieltämättä hieman ärsyttää kaikki epävarmuus.

Tämä on yksi minulle täysin käsittämätön ilmiö. En millään pysty ymmärtämään tämän takana olevaa logiikkaa.

Olet sijoittanut rahaa osakkeisiin ja kurssit putoavat. Johtopäätös: sijoitat samaan osakkeeseen lisää rahaa tarkoituksena saada osakkeen ostojen keskihinta alhaisemmaksi. Kysymyksessä on sijoittajaslangissa ns. kasino-efekti, eli yritys huonon onnen kääntämisestä lisäämällä panoksia. Ihmisen mieli on mielenkiintoinen. Mikä saa ihmisen uskomaan siihen, että jos ruletissa on tullut kymmenen kertaa peräkkäin punainen, on seuraavalla kerralla mustan todennäköisyys suurempi kuin punaisen todennäköisyys? Kyseessä on kuitenkin kaksi toisistaan täysin riippumatonta tapahtumaa.

Sijoittajapsykologia on kiehtova aihe ja siihen perehtyminen täytyy laittaa työlistalle.

Keskustelupalstoilla tuli vastaan mielenkiintoinen kuva. Vastaa aika hyvin omaa näkemystäni ja myös omia jo toteutettuja sijoitussuunnitelmia.

Mainokset
Published in: on lokakuu 10, 2008 at 12:48 pm  Comments (5)  

The URI to TrackBack this entry is: https://octavius1.wordpress.com/2008/10/10/sijoittajien-kayttaytymisesta/trackback/

RSS feed for comments on this post.

5 kommenttiaJätä kommentti

 1. Nämä rahaan ja pörssiin liittyvät keskustelupalstat ovat sarjassamme

  ” vielä kateissa olevaa Kalevalaa, ja toivottavasti sinne myös jäävää”

  Jonkun pitäisi ryhtyä keräämään tätä materiaalia ja toimittamaan niistä kirjaa. Sampo ja sammonryöstö nykyajassa. Todellista kansanrunoutta, joka tuleville polville olisi pakollista, peruskoulussa tankattavaa materiaalia.

  Totta puhut. Näille kavereille olis terveellistä joutua välillä tekemään jotakin todellista työtä, josta lisäarvona ja tuloksena on esimerkiksi 50 metriä kaivettua ojaa , taikka 100 kiloa perunoista.

  Spekulatiivisella rahalla ja varsinkin shorttaus semmoisella speulatiivisella rahalla on turmiollista.

  Kurssimuutokset ovat pääasiassa 0-summa peliä. Ainoa aito asia ovat osingot, joilla on ollut edes löyhä suhde toiminnan todelliseen tuottavuuteen.

 2. Kiitos Tillman kommenteistasi.

  Itse asiassa idea, että pankkiirit eläisivät ensin perunamaan ja kuuden verkon varassa pari vuotta on loistava. Voisi nöyryys löyttyä…:D.

  Olin eilen Cohenin konsertissa. Uskomaton pappa. Kun miehuus, nöyryys, musiikin taito kaikissa muodoissaan ja runous yhdistetään, tuloksena on puhdasta neroutta.

  Olisit pitänyt.

 3. Moro, vastaava kuva p/e-arvoista löytyy Tim Harfordin kirjasta Undercover economist. Historiallisesti tarkasteltuna p/e -luvun pitäisi olla lähellä arvoa 16. Huomattavasti alhaisempi arvo indikoi lamaa ja korkeampi arvo talouden ylikuumenemista. Kirjaseen kannattaa tutustua.

  Ps. Mielenkiintoista asiaa sulla!

 4. Kiitos kommentista. Täytyy lukaista tuo Harfordin kirja ja kiitti vinkistä.

 5. P/E-luvut tulevat varmasti putoamaan, mutta toisaalta firmat muuttavat osinkojaan huomattavasti laiskemmin.

  Esimerkiksi käy katastrofialalla koneita vuokraava Cramo (entinen Rakentajain konevuokraamo), jonka P/E on tällä hetkellä n. 2½. Tulosvaroitus lienee tulossa, mutta sillä alkaa olla jo kiire ensi kevään osingonjakoa ajatellen. Jonkinlainen heikkeneminen on jo diskontattu, ottaen huomioon että firman kurssi on pudonnut yli 80% huipuista. Jos osinko puolitettaisiin, se olisi edelleen enemmän kuin määräaikaistalletuksesta saa. Ikuisuuskysymys kuuluukin, onko tämä osake halpa vai ylihintainen?

  Nykyhetken ongelmana näyttää olevan kelvollisen parkkipaikan puuttuminen varallisuudelle. Osakkeissa on riskinsä; kiinteistöt halpenevat; raaka-aineet putoavat; inflaatio ja verottaja syö talletukset. Fyysinen kulta (johon olen hieman sijoittanut) näyttää myös aika vaisulta.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: