Taloustieteen Nobel Suomeen?

Martti Ahtisaaren nobelpalkinnon jälkeen Suomeen odotetaan innokkaasti myös taloustieteen Nobelia. Suomella on tiettävästi ehdokkaana palkinnon saajaksi useita ansioituneita henkilöitä, joiden taloustiedettä mullistaneet teoriat on lueteltu seuraavassa.

Mauno Koivisto: Teoria vahvasta markasta, joka oli suurin yksittäinen syy Suomen taloushistorian pahimpaan lamaan.

Erkki Liikanen: Kaikilla valtioilla on velkaa. Tämä teoria julkistettiin Suomen taloushistorian pahimman laman aattona tehdyn älyttömän löysän budjetin yhteydessä.

Tarja Halonen: Yhteinen kassa. Tämä kuolematon ajatus lanseerattiin viime presidentinvaalien yhteydessä. Teorian perustana on ajatus  että, joka omalla työllään menestyy, varastaa toisilta. Tai jotain.

Jutta Urpilainen: Pohjaton kassa. Loppumattoman kassan talousteoria julkistettiin kunnallisvaalien 2008 yhteydessä, jossa SDP lupasi maksuttoman päivähoidon ja maksuttoman julkisen liikenteen. Jutan pohjattoman kassan teoria pohjautuu kuuluisan taloustieteilijä Onni Rissasen ajatuksiin.

Jan Vapaavuori: Asuntojen hinnat kohta taas pompsahtavat. Tämä nopeasti legendaksi noussut asuntojen hintojen pompsahdusteoria tuotiin julkisuuteen syys-lokakuun vaihteessa 2008 samalla hetkellä, kun asuntojen kauppa on täysin jäässä ja hinnat ovat vapaassa pudotuksessa.

Astrid Thors: Teoria ulvahtelevasta työvoimapulasta. Tämä häkellyttävä visio julkistettiin mm. eduskunnan keskustelussa 7.10.2008 seuraavin historian sivuille tulikirjaimin jäävin sanoin. ’Tällä hetkellä on jo nähtävissä joillakin aloilla suoranaista työvoimapulaa. Työvoiman tarve tulee kasvamaan entisestään tulevaisuudessa kiihtyvästi vuodesta 2010 lähtien.’

Samalla hetkellä oli jo täysin selvää, että työttömyys lähtee Suomessa rajuun nousuun useaksi vuodeksi ja vähintään 100 000 ihmistä jää vaille tekemistä. Asiaan liittyy myös suunnitelma pakottaa useat talousromahduksen partaalla olevat kunnat ottamaan niskoilleen ammatti-, luku- ja kirjoitustaidotonta väkeä pilvin pimein Afrikasta.

__________________________

Kiitän taas nöyrimmin arvopipari-palstaa.

Mainokset
Published in: on lokakuu 13, 2008 at 2:01 pm  Comments (4)  

The URI to TrackBack this entry is: https://octavius1.wordpress.com/2008/10/13/taloustieteen-nobel-suomeen/trackback/

RSS feed for comments on this post.

4 kommenttiaJätä kommentti

 1. Nyt kuntavaalien alla ei pidä unohtaa, että Suomen kunnistakin löytyy merkittävää talousosaamista.

  Taloustieteen Nobelin arvoisesti on suoriutunut 25 tuhannen asukkaan Salon kaupunki, joka sai vuonna 2002 yllättäen 60 miljoonaa euroa ylimääräistä verotuottoa (Nokia Oyj). Nämä rahat Salon kaupunki on sijoittanut kaukonäköisesti, niin että nyt ollaan velka- ja veronkorotuskierteessä. Edessä vielä iso kuntaliitos, jossa velkaiset naapurikunnat liittyvät ”rikkaaseen” Saloon.

  Esimerkki Salon ylivertaisesta talousosamisesta, erään kuntavaaliehdokkaan sivuilta lainattuna: ”Nyt kun tänä vuonna Salon rahat arvioitteni mukaisesti sitten loppuivat kokonaan ja siirryttiin velanoton puolelle, niin demarien ryhmäjohtaja ryhtyi viime kesäkuussa vielä kerran väläyttelemään taloustaitojaan valtuuston kokouksessa: hän todisteli valtuuston puhujapöntöstä, että Salon talous on erinomaisesti kehittynyt, minkä näkee siitä että pankkitilille on kertynyt rahaa aikaisempaa enemmän. Jouduin käväisemään puhujapöntössä hieman oikaisemaassa tätä talousviisasta, että kyllähän se pankkitilillä oleva rahamäärä nousee itse kullakin kun vain ottaa lainaa ja laittaa sen pankkitilille. Näinhän Salo on tehnyt. Toteamukseni herätti pienen naurunhörähdyksen valtuustossa.”

 2. Rahalla ei ole parkkipaikkaa – se on totta. Itse ajattelin pelata tämän välivaiheen tavoitteena +-0 eli määräaikaisilla ja pienellä bearrahastopainotuksella nollata inflaation vaikutuksen. Osan ajattelin sijoittaa omaan kesäpaikkaani, eli rakentaminen on ensi keväänä taas halpaa ja ne sijoitukset ovat ikuisia. Ja tuottavat onnellisuutta, mikä kai on arvokkaampaa kuin raha.

  Cramoa en ole seurannut muuta kuin naureskelin sen älyttömälle kurssille tuossa jokin aika sitten. Noissa velkaisissa suhdanneyhtiöissä tulee vielä muutama konkka HEXissä, veikkaan ma. En ihmettelisi vaikka olisi Cramo.

  Salon tilannetta en tunne. Olen seurannut itse aktiivisesti Kajaanin ja Turun ajautumista konkurssiin tuon vuohipaimenstrategian kanssa, ja kieltämättä on yllätys, että Salo VOI olla talousvaikeuksissa. Olet täysin oikeassa siinä, että noissa kaupungeissa piilee mahtava Nobelpotentiaali kyllä. Minua jaksaa naurattaa vielä vuosien jälkeenkin Kajaanin Vähämaan kiiluvasilmäiset höpinät luovasta taloudellista aktiviteettia kuhisevasta Kajaanista. Siinä olisi yksi ehdokas.

  Jaa että Salokin on onnistunut rähmimään asiansa? Se on järkyttävää miten pienellä osaamisella ihmiset saavat valtuudet tehdä suuria päätöksiä.

  Tuossa finanssikriisissä on yksi pointti mikä ei ole kovin monelle auennut. Se on IFRS. Kommentoin joskus sen valmisteluvaiheessa, että se tulee vääristämään todellisuutta ja jyrkentämään sekä laskennallisia nousuja että laskuja järjettömän paljon. Ei saanut paljon vastakaikua se kommentti. Nythän tuossa osittain on käynyt juuri niin.

  Kiitos muuten erittäin laadukkaista kommenteista!

 3. Ei saatana 😀

  Älä kuitenkaan Rissasen Onnia syytä. Onni vaikuttaa aidosti luovalta hörhöltä.

 4. Salon tilanteesta kirjoittaa tämä poliitikko http://www.raimohonkanen.net/

  Jos kukaan ei tunne täältä Salosta hyvää, täysjärkistä Perussuomalaisten ehdokasta, pyörrän päätökseni olla koskaan äänestämättä Kokoomusta. Olen tod.näk. muuttamassa, joten seuraavissa vaaleissa parempi ehdokasvalikoima.

  IDA, Onni Rissanen oli minulle tuntematon suuruus. Googlen ansiosta ei enää. Onnissa on vankkaa potentiaalia: http://linturi.net/kuvat/vaalilupaus_iso.jpg


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: