Tuija Brax ja Stasin opit

Oikeusministeri Tuija Brax (10.4.2008, Eduskunta: Tiedotusvälineiden harjoittama ilmiantokäytäntö):

’…Norjassa on tällainen punainen nappi -menetelmä ja Suomessakin tämän kaltaista suunnittelua nyt on. Oikeusministeriö ei näe tämän kaltaisessa hälytysjärjestelmässä mitään kyseenalaista.’

Tiettävästi oikeusministeriön esikuvana ilmiantojärjestelmän suunnittelussa on Stasi, joka lienee tämän alueen kaikkien aikojen tehokkain organisaatio. Stasiin kuului noin 400 000 kansalaista ja sen lisäksi DDR:n ulkopuolella vaikuttaneet ilmiantajat, joihin kuului mm. nykyinen kansanedustaja Pentti Tiusanen.

Oikeusministeriön suunnitteleman nettiin rakennettavan valvonnan puutteena pidetään sitä, että se ei kata esim. kahvipöytäkeskusteluita, saunailtoja ja vastaavia sosiaalisia tilanteita. Stasista saatujen kokemusten mukaan tämän puutteen korjaava kattava ilmianto-organisaatio vaatii noin 3 % väestöstä, eli oikeusministeriön kaavailemaan ilmiantajaverkostoon tulee rekrytoida noin 160 000 suomalaista.

Voidaan arvioida, että vääriä mielipiteitä koskevia ilmiantoja olisi noin puolisen miljoonaa vuodessa. Koska arjen turvallisuuden takaamiseksi ilmiantamisen kynnys tulee olla matalalla, tulee myös palkkioperusta olla tarpeeksi motivoiva. Asiaa valmisteleva työryhmä esittääkin tuhannen euron ilmiantopalkkiota, jonka kustannusvaikutus on vuositasolla 500 miljoonaa euroa.

Asiaa koskeva lainsäädännön valmistelu on tiettävästi jo pitkällä ja lakien on määrä tulla eduskunnan käsittelyyn jo alkuvuodesta. Lainsäädännön valmistelua kiirehtii etenkin käytyjen kunnallisvallien tulos, joka ei ollut toivotun mukainen. Samantyyppinen tulos eduskuntavaaleissa ei oikeusministeriön mielestä palvelisi demokratian etuja.

Tuija Brax tiivistää:

– Niin, asia on vakava. Väärät mielipiteet voivat johtaa väärään vaalitulokseen. Ensimmäinen askel oikeusministeriön toimesta oli tämä valtuustopuheenvuorojen sensuuri ja kyllä nyt on lainsäätäjän pakko herätä laajempaankin kontrolliin.

(Toim. huom: sininen teksti on sarkasmia, joka tosin on mitä luultavimmin suureksi osaksi todellisuutta.)

Mainokset
Published in: on lokakuu 31, 2008 at 12:18 pm  Comments (3)  

The URI to TrackBack this entry is: https://octavius1.wordpress.com/2008/10/31/tuija-brax-ja-stasin-opit/trackback/

RSS feed for comments on this post.

3 kommenttiaJätä kommentti

  1. Tuija Brax tiivistää:

    – Niin, asia on vakava. Väärät mielipiteet voivat johtaa väärään vaalitulokseen. Ensimmäinen askel oikeusministeriön toimesta oli tämä valtuustopuheenvuorojen sensuuri ja kyllä nyt on lainsäätäjän pakko herätä laajempaankin kontrolliin

    Onko tuo siteeraus aito ja parodiaa?

  2. Täsmennys ylläolevaan. Siis tuo siteeraus aito VAI parodiaa. Tuli kirjoitusvirhe. Sorry. Jos tuo on aito ja löytyy jostain, niin tuohan on hyödyllinen sammakko 🙂

  3. Pentti Tiusaseen saakka kaikki on julmaa, tunkiolta löyhkäävää todellisuutta.

    Sen jälkeen mennään parodian puolelle.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: