Raatelevat kynnet

Elinkeinoelämän keskusliiton lokakuussa tekemän suhdannebarometrin mukaan suomalaisyritysten suhdanneodotukset ovat huonontuneet nopeasti ja voimakkaasti. Varsinkin teollisuuden osalta muutos synkempään on ollut nopea.

Barometri valehtelee, koska tilanne on todellisuudessa vieläkin huonompi.

Mutta ei kai tässä hätää ole, sillä työvoimapula iskee raatelevilla kynsillään Suomeen. Hyvä esimerkki työvoimapulan kaameudesta tulee vaikkapa Lapista. Paikallinen TE-keskus on voivotellut työvoimapulaa ja maahanmuuton lissämistä jo vuosikausia. Lisätietoja voi kysellä johtaja Pirkko Saarelalta.

Rovaniemellä torstaina Rinteenkulman kauppakeskuksessa avattuun Anttilan tavarataloon pyrki työhön 1 300 henkilöä. Heistä on valittu 40 vakituista ja parikymmentä sesonkiaikaista työntekijää. 

Parin viikon sisällä työvoimapula on iskenyt mm. seuraaviin yrityksiin ja yhteisöihin.

Jeld-Wen, Porin Energia, Metso Paperi, Eye, PKC Group, Lappeenrannan Tekn.Kork.Koulu, Nokian Renkaat, McCann, Sormat, Honkarakenne, Närko, TPS, Oravais HUS, Stora Enso, YIT, Metsäkonetehdas Ponsse, FIM sijoitusyhtiö, UPM, Cargotech, Pilkington, MV Marin, Fazer Leipomot, Lumene Group, Parma, Exel, Ensto Sekko, Ecocat, Karelia-Upofloor, Glaston, Abloy, Forssan AKK, Paroc, Vaasan&Vaasan, Nokia, Abloy, Rautaruukki, Mantsinen, Hydroline, Metsä-Botnia ja Finn-Nickel.

Lista ei ole kattava, mutta masentava se on. Onneksi maan hallitus keulakuvanaan Astrid on hereillä ja taistelee yltyvää työvoimapulaa vastaan.

Toivotan työnsä menettäville voimia ja jaksamista omasta puolestani, sillä Suomen hallitukselle Te ette merkitse mitään. Hallituksen mielenkiinto on aivan jossain muualla.

Mainokset
Published in: on marraskuu 9, 2008 at 11:49 am  Comments (4)  

The URI to TrackBack this entry is: https://octavius1.wordpress.com/2008/11/09/raatelevat-kynnet/trackback/

RSS feed for comments on this post.

4 kommenttiaJätä kommentti

 1. Tämä lama on erilainen kuin 90-luvun alussa. Tuolloin se oli puhtaasti kotikutoinen ja loppui, kun ”vienti alkoi vetää” eli vaihtotase nousi jälleen ylijäämäiseksi yliarvostetun valuutan palatessa oikealle tasolleen.

  Nyt vienti ei vedä, koska vientiteollisuuden asiakkailla ei ole rahaa tai ne eivät saa luottoa eikä niiden tuotteitakaan kukaan osta. Eräällä toimialalla eräässä yrityksessä, jonka nimeä en mainitse, tilanne on ollut tiedossa jo elokuusta asti.

 2. Itse pelkään, että tästä voi tulla pahempi kuin viime lamasta.

  Tietysti sitä pehmentää se, että valtiontalous ja yritysten taseet ovat melko hyvässä kunnossa. Kuntasektori on ikävä kyllä kuilun partaalla jo nyt.

 3. Octavius,

  Ehkä pahimmat pelkosi voivat ylittyä. Todellisuus voi olla käsityshorisonttimme toisella puolella.

  Työssäni tapaan paljon ulkomaalaisia. Eräs heistä oli nuorehko paljon matkustava ja oman maansa ulkopuolella asuva venäläinen. Hän kysyi minulta, miten suomalaiset suhtautuvat kriisiin! – Kriisiin, ihmettelin? Sanoin, että tavallinen kansa uskoo selviänsä ja juuri nyt Suomessa ei ole kriisiä. Ei vielä. Hän hymähti tavalla, jonka vain taustat tietävä osaa. Hän muistutti, että USA on painattanut 700 miljardia rahaa tyhjästä ilmasta vaihtoehtona pankkijärjestelmänsä romahtamisille. Kohta maailmalla menee nurin suuria rakennusfirmoja.

  Oma tulkintani on, että poliitikot ja media syöttävät kansalle valheita pysyäkseen vallassa vielä hetken. Rahapiireissä tiedetään, miten asiat ovat.

 4. Kyllähän tämä aika hurjalta vaikuttaa. Itselläni on työn kautta sormi koko ajan sananmukaisesti Suomen reaalitalouden valtimolla.

  Kontakteja on ympäri Eurooppaa ja jenkkejä. Kaikissa on luettavissa tavalla tai toisella sama viesti.

  Onneksi Suomessa on työvoimapula. Olisin muuten ihan saatanan huolissani.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: