Paskastania-hanke konkreettisena esimerkkinä

Pääkaupunkiseudulla asuvan mielessä saattaa joskus käydä ihmetys siitä, miksi Helsingissä hammashoitoon pääseminen kestää omakohtaisen kokemuksen mukaan pari vuotta, vanhustenhoito on retuperällä ja kaupungissa on tuhansia asunnottomia. Pienen lumisateen jälkeen kaupungin kadut ovat viikon verran ajokelvottomassa kunnossa. Vantaalainen voi ihmetellä, että miten ihmeessä kaupungin talous voi olla niin kuralla, että toimintaedellytyksiltään Suomen parhaimmassa mahdollisessa paikassa sijaitsevan kaupungin ainoa toivo alkaa olla siinä, että Helsinki fuusioisi sen itseensä. Espoolainen voi ihmetellä sitä, että miten Suomen talouden kaikkien aikojen huippusuhdanteen jälkeen kouluihin ei ole varaa ostaa pulpetteja.

Syy on yksinkertainen. Suomen nykyinen hallitus haluaa rakentaa Suomesta heimoyhteiskunnan eli Suomi muutetaan hinnalla millä hyvänsä Paskastaniaksi ja se maksaa todella paljon. Paskastanian rakentamiskustannukset ovat tietysti pois etnisesti suomalaisten palveluista.

Nykyinen hallitus ei ole Suomen vaan Paskastanian hallitus.

Esimerkkejä on helppo hakea. Arvotaan julkiseksi palveluksi koulutus ja kaupungeista valitaan vaikkapa Vantaa. Kahden sekunnin kuukkeloinnilla löytyy koko Paskastania-hanketta erittäin kuvaava dokumentti.

Monikulttuurisena kaupunkina Vantaa järjestää eri kieli- ja kulttuuriryhmiin kuuluville opetusta, jonka tavoitteena on edistää mahdollisuuksia opiskella ja toimia suomalaisessa yhteiskunnassa.

Katsotaanpa tarkemmin mitä tämä kaikki vaatii.

Aivan ensimmäiseksi tuleva paskastanialainen saa valmistavaa opetusta, jonka ryhmäkoot ovat noin puolet siitä, mitä voidaan ajatellakaan etnisesti suomalaisten oppilaiden luokkien oppilasmääräksi. Terveydenhoitajan, erityisopettajien, puheterapeutin, koulupsykologin ja kuraattorin palvelut koskevat myös valmistavan esiopetuksen ja valmistavan opetuksen oppilaita.

Konsultoivien opettajien, maahanmuuttajien sosiaalityöntekijöiden, maahanmuuttajapsykologien ja tulkkien tietämystä tarvitaan myös opetuksessa.

Valmistavan opetuksen jälkeen oppilas ohjataan luonnollisesti perusopetuksen tukiopetukseen (POTO), johon oppilaan ohjaa kulttuuriryhmien konsultoiva opettaja. Oman kielen opetusta ei tietenkään unohdeta missään vaiheessa, siksi pk-seudulla on useita satoja oman kielen opettajia.

Kieliäkin on koko maapallon kirjo, mm. Espoossa opetusta annetaan 44 eri kielellä. Vantaalla opetusta annetaan vaatimattomasti vain 30 kielen osalta, onneksi kuitenkin mukaan on saatu kurmanchin kieli, jonka osaaminen Paskastaniassa tulee olemaan lähitulevaisuudessa kriittinen menestystekijä. Linkki.

Uskonnon opetus on tietysti itsestään selvää koko valmistavan opetuksen ajan. Paskastaniassa islamilla tulee nimittäin olemaan vahva asema. Ihme kyllä koulut voivat edelleen järjestää uskonnollisia tilaisuuksia kuten jumalanpalveluksia ja uskonnollisia päivänavauksia, mutta tämä asiantila ei ainakaan kristinuskon osalta enää montaa vuotta tule kestämään.

Erilaisten etnisten ryhmien osallisuus ja asiakkuus kunnan opetustoimessa ovat yhtä aikaa sekä haaste että mahdollisuus. Monikulttuurisuus kouluissa on uudistuvan yhteiskunnan rikkaus ja antaa kaikille sen vaikutuspiirissä kasvaville lapsille jatkuvasti uusia mahdollisuuksia tutustua elämän monimuotoisuuteen (VERSO).

Yllä olevan tahattoman koomisen lainauksen jälkeen päästäänkin varsinaiseen opetukseen ja kukaan ei varmaan ole yllättynyt, että sen järjestämiseen tarvitaan koulunkäyntiavustajia.

Vantaan kouluissa työskentelee koulukohtaisia, ryhmäkohtaisia tai henkilökohtaisia koulunkäyntiavustajia. Heidän työnsä tarkoituksena on tukea oppilaan toimintaa erilaisissa oppimiseen liittyvissä ympäristöissä. Harjaantumisopetuksessa ja pidennetyn oppivelvollisuuden oppilaalla voi olla myös oppilashoitajia. Vantaalla peruskouluissa toimii lisäksi koulun nuoriso-ohjaajia, jotka sijoittuvat lähinnä yläkouluihin.

Paskastanialaisten opetuksen järjestäminen on siis valtava haaste ja onkin luonnollista, että tätä asiaa erikseen organisoimaan tarvitaan opetustoimen suunnittelijoita, eri kulttuuriryhmien koordinoivia opettajia, konsultoivia opettajia, konsultoivia kieli- ja kulttuuriryhmien koulupsykologeja ja oman äidinkielen opettajien yhdyshenkilöitä.

Koko Paskastania-hankkeen voi tiivistää linkitetyn dokumentin loppupuolella olevaan toteamukseen.

Vantaalaisilla lapsilla on hyvät mahdollisuudet kasvaa monikulttuurisuuteen. Lasten ja henkilöstön erilaiset kulttuuritaustat tuovat kasvatuksen ja opetuksen sisältöihin ja toteutukseen luontevan tavan oppia ymmärtämään elämän monimuotoisuutta.

Published in: on 26 marraskuun, 2008 at 4:10 pm  Comments (16)  

The URI to TrackBack this entry is: https://octavius1.wordpress.com/2008/11/26/paskastania-hanke-konkreettisena-esimerkkina/trackback/

RSS feed for comments on this post.

16 kommenttiaJätä kommentti

 1. Minä espoolainen vähän pelkään että täälläkin parin vuoden kuluttua nousee kunnallisvero maksimiin. Sillä rahalla on sitten kiva valaa Paskastanian perustuksia.

 2. Kuntien välisiä eroja tässäkin asiassa tulee olemaan ainakin tilapäisesti. On erikseen Paskastania-kunnat ja ne, jotka eivät vielä ole päässeet osaksi elämän monimuotoisuuden kokemisesta.

  Sitä minä vain ihmettelen, että mihin tarvitaan lisää paskastanioita. Eikö maailmassa jo ole tarpeeksi sellaisia?

 3. Näyttää hieman siltä, että ajan x jälkeen ainoita kelvollisia asuinpaikkoja ovat pienet kaupungit ja pienet maalaiskunnat.

  Tai sitten tuohonkin keksitään jokin keino verotusta tasaamalla tai jotenkin muuten.

 4. Vanhin tyttäreni sadatteli tänään sitä, että Lauttasaaressa (Länsi-Helsingissä) ei pysty ajamaan pääväylien ulkopuolella rikkomatta autoaan – Tapiolassa (Itä-Espoossa) taas pystyy.

  Lohduttelin häntä sillä, että kunhan metro saadaan kulkemaan Espooseenkin… 😉

 5. ”Näyttää hieman siltä, että ajan x jälkeen ainoita kelvollisia asuinpaikkoja ovat pienet kaupungit ja pienet maalaiskunnat”

  Pahoin pelkään, että rikkautta tungetaan väkisin kurkusta alas eli myös pikkukaupungit ja maalaiskunnat pakotetaan sijoittamaan pakolaisia tai ylläpitämään pakolaiskeskuksia: ”Siis kyllähän suomessa nyt jumalauta jokaisen kunnan ja veronmaksajan tulee kantaa vastuuta ja osoittaa solidaarisuutta niitä kohtaan, joiden huono-osaisuuteen olemme itse syyllisiä! Olemmehan sivistysvaltio!”
  Tämä siis silloin, kun Helsinki, Espoo, Vantaa ja muut suurimmat kaupungit ovat kertakaikkiaan kusessa työvoimapulan paikkaajiensa kanssa. Silloin kun TE-keskusten myyntipuheet kuten ”Montaako kieltä kunnassanne puhutaan?” ja että ”Maahanmuuttajat ovat todellisia kultamunia jotka tuovat vaurautta aluellenne” eivät uppoa enää paatuneimpaankaan puusilmään. Tähän ei mene enää paljoa aikaa.

  Hieman toinen asia: Viimeaikaisten uutisten ja nettikeskustelujen perusteella suomen kansa on nyt todella hajallaan. Yhteen hiileen puhaltamisesta näin kurjassa taloustilanteessa ei ole tietoakaan ja mm. Matti Vanhasen peräänkuuluttama ”yhteisöllisyys” aina vain kauemmaksi lipuva utopia. Yhteisöllisyys, jonka hajoittamisen ehkä tehokkain työkalu on juuri monikulttuurisuus.

  Tämän meidän ”Scenen” pitäisi nyt todella laittaa iso pyörä pyörimään ja ottaa asiat puheeksi joka helvetin kahvipöydässä, kauppojen jonoissa, kaikkialla missä ihmisiä liikkuu. Kirjoittaa nettiin niihinkin keskusteluihin, joissa aihe on alunperin jotain ihan muuta. Ihan pokerina, vaikka pieninä annoksina kerrallaan jos ei muuten uppoa.

 6. PERKELE!!! Etten paremmin sano.

 7. Selviääkö muuten mokutuksen hinta Vantaan budjetista vai onko kustannukset jaettu tavalliseen tapaan eri momenteille siten, ettei kustannuksia kyetä laskemaan?

  Voisi kuvitella, että monikulttuurisuuden rikastava vaikutus ihan rehellisissä euroissa kiinnostaisi vantaalaista veronmaksajaa.

 8. En ole vieläkään päässyt kunnolla kärryille tästä multikulttikiimasta ja niistä sekopäistä jotka haluavat väkipakolla tämän Suuren Unelman tänne pohjolan perukoille; olen kaiken tämän siunatun hulluuden keskellä yrittänyt miettiä syitä moiseen mielisairauteen, ja yksi ehkäpä validi pointti on tullut mieleen kerta kerran jälkeen; olisiko mahdollisesti kyseessä mielisairaudenmuoto joka voitaisiin pukea ns. ”omaan rotuun tylsistymisen” muottiin? Se mitä tämä käytännössä merkitsisi on yksinkertaisesti se että nämä vihervasemmiston hermiitit + muut sairauteen kolahtaneet ovat turhautuneet ja tylsistyneet omaan suomalaiseen/pohjoiseen rotuunsa siihen pisteeseen saakka että väkipakolla hakevat kaiken maailman saastaa joka mahdolisesta maailman viemäristä tänne vain sen takia koska ko. huippuosaajat ovat etnisesti paljon ”värisyttävämpiä” kuin normaali pohjolan VHM. Voisiko tosiaan kyseessä olla tällainen sairaus?
  Itse oikeastaan toivoisin että jokainen suomalainen kokisi ja näkisi sen mitä olen itse joutunut kokemaan sen melkein kahden vuosikymmenen aikana mitä vietin Afrikan mantereella – luetellaan sitten vaikka luihin ja ytimiin kiinnittynyt korruptoituneisuus, välinpitämättömyys, silmitön sekä järjetön väkivalta, nepotismi, uskomaton laiskuus sekä ”ei väliä huomisesta” mentaliteetti; voitte uskoa kuinka alkaa veri kiehua kun kuulen että huippuosaajia raahataan Afrikan sarvesta tänne joka päivä enemmän, ihan alkaa suorastaan kyrsimään näiden mokuttajien tyhmyys ja tekee mieli mennä ottamaan niitä raivelista kiinni ja huutamaan päin naamaa että ettekö te jumalauta ymmärrä että luotte pohjaa koko suomen ja suomen kulttuurin tuhoutumiselle!

 9. Hulluuden aiheuttamien kokonaiskustannusten selvittäminen jostain Vantaan budjetista vaatisi pitkän analysoinnin ja sisäpiiritietoa. Hyvän kokonaiskuvan saa seuraamalla moku-hulluuteen ensimmäisinä vajonneita pikkukaupunkeja ja niiden talouden kehittymistä, tällaisia pilotteja Suomessa ovat esim. Turku ja Kajaani.

  Kyllähän tuo Vantaankin osalta kertoo paljon, kun pitää olla kokonainen rinnakkaisorganisaatio pelkästään koulutussektorilla. Luulisi normikansalaisen alkavan ihmetellä jossain vaiheessa, että tähän kyllä syydetään määrättömästi rahaa, mutta peruspalveluista kyllä tingitään heti.

  Lasketaan vaikka yksittäisenä asiana noiden oman kielen opettajien käyttö. Jos kieliä on puolensataa pk-seudulla ja lasketaan vaikka keskiarvona viisi opettajaa per kieli niin saadaan 5 * 50 * 40 000 € = kymmenen miljoonaa euroa pelkästään näiden kehitysmaiden sirpalekielien opettamiseen per vuosi pk-seudulla.

  Kymmenellä miljoonalla eurolla saisi aika paljon aikaan vaikka vanhustenhuollossa.

  Korjatkoon joku luvut, jolla on asiasta parempaa tietoa.

 10. Janne: ’Tämän meidän “Scenen” pitäisi nyt todella laittaa iso pyörä pyörimään ja ottaa asiat puheeksi joka helvetin kahvipöydässä, kauppojen jonoissa, kaikkialla missä ihmisiä liikkuu.’

  Kyllä tähän puuttuminen on kansalaisvelvollisuus ja jokaisen tulee tehdä se mitä pystyy. Puskaradio on tehokas ja jos ei muuta niin linkittää kaikille tutuille näitä blogeja.

  Ronin: ’ luihin ja ytimiin kiinnittynyt korruptoituneisuus, välinpitämättömyys, silmitön sekä järjetön väkivalta, nepotismi, uskomaton laiskuus sekä “ei väliä huomisesta” mentaliteetti…’

  Siinähän se oli Suomi-Paskastanian tulevaisuus kuvattuna aika tiivistetysti. Olisi Ronin kiva saada lisääkin oman käden kokemuksia tuolta mokuttajien paratiisista.

 11. Syy siihen, että Afrikasta otetaan ”huippuosaajia” on EU. Franco Frattinin johdolla on tehty diili AU:n kanssa (Afrikan Unioni) että EU ottaa seuraavan 10-15 vuoden aikana 50 miljoonaa maahanmuuttajaa EU:n alueelle josta nyt suomenkin on kannettava osansa jotta se pääsee osille tästä suunnattomasta rikkaudesta.

  Syy siihen että iso osa näistä uusista tulokkaista tulee maista kuten esim. Mali jossa on muslimi enemmistö saattaa olla Eurabia haaveet… ja lopuksi katsokaa nyt vaikka EU:n ”presidenttiä” Mr Barrosoa, äijä on entinen maolainen, eu:n eliitti kuhisee näitä 70 luvun radikaali sosialisteja…
  Tästä ei hyvä heilu.

 12. Otan talteen tänne pk-seudulla opettajan ammatissa toimivan Nikopolin kädet savessa -kommentin tänne. Se hukkuu muuten Vieraskirjan syövereihin.

  Nikopol:’Voin sanoa ammatillisena näkemyksenäni että ainakaan pääkaupunkiseudulle ei pitäisi tulla yhtä ainutta kielitaidotonta suurperhettä lisää. Jo nyt ollaan pakkovalinnan edessä. Joko sijoitetaan huomattavia summia koulutukseen ettei sen taso romahda (enempää – paikoin on jo myöhäistä), käytännössä rinnakkaisen koulutusjärjestelmän pystyttämiseen. Tarve ei rajoitu vastatulleisiin ankkurikarpaaseihin vaan myös Suomessa syntyneisiin kielitaidottomiin eskarilaisiin. Venäläiset ummikot maksavat kunnille aluksi ihan yhtä paljon kuin somalitkin, mutta harvempi tatjaana alkaa poikia joka vuosi ja venäläisten aikuisten työperäisyys on totta eikä mustaa huumoria kuten, no te tiedätte kenen kohdalla.

  Toinen vaihtoehto on jatkaa siinä uskossa että Maailman Paras Koulu pystyy sulattamaan nykyiset ja suuremmatkin tulijamäärät kosmeettisilla satsauksilla kunhan vain opettajien asenne on oikea. Kasvavat kulut uitetaan budjettiin muiden menojen joukossa, esim positiivisen diskriminaation määrärahan muodossa. Tällähän saadaan lisää resurssia vähäosaisten asuinalueiden kouluille. Arvatkaa mikä ja kuka ne rahat syö? Ja oppimisen taso on surkea, koulun arki epäviihtyisää, turvallisuuden tunne ja oman yhteisön henki mennyttä. Talibbonen kertoo meille kenen on vika.

  Monikulttuurinen koulu nyt on sitä mitä yhteiskunta tulevaisuudessa. Monikulttuurisuuden ongelmat tiedetään, ne kuluttavat rahaa ja inhimillisiä resursseja, eikä maksajien mielipidettä ole kysytty. Jos maahanmuuton volyymi kasvaa, koulu romahtaa. Nykymeno ei ole kestävää. Näennäisessä yltäkylläisyydessä (”rikas länsimaa Suomi”) elää kansa joka tulee toimeen nipin napin. Julkinen sektori elää kroonisessa rahapulassa – hoitojonot, leikkausjonot, lastensuojelun ja -mielenterveysavun ahdinko, huonot palkat, homekoulut, häämöttävä suurtyöttömyys… Kenen mielestä rahaa on liikaa?

  Enpä tiedä mikä puolue alkaisi vapaaehtoisesti tutkia maahanmuuton kustannuspuolta koulutussektorilla, ja toisi pöytään lisäbudjettiesityksen jossa asioista puhutaan niiden oikeilla nimillä, eli kustannus>rikkaus, rasite>voimavara, musta aukko>kultamuna.

  Jopa selvällä rahallakin päästään vain tilanteeseen joka on yksikielistä ja -kulttuurista koulua huonompi. Samaan kouluun integroiminen ei toimi, koska merkittävän kokoinen kielipuoli vähemmistö vetää koko opetusryhmän tason alas. Erikseen opettamiseen peruskoulullamme ei ole varaa eikä henkilöstöä. Ja eikös kielipuolten kerääminen samaan luokkaan ole ihan rassismi ja Paha, tätähän kokeiltiin Helsingissä.

  Onko se tarkoitus että erityisluokkien ja -opettajien resurssit käytetään ulkomaalaistaustaisten tukiopetukseen?

  Koko koulutusjärjestelmämme perustuu ajatukselle että yli 90% oppilaista on samankielisiä ja -kulttuuritaustaisia. Jos kieli ei ole suomi, tarvitaan omankielinen rinnakkaisjärjestelmä – kuten ruotsinkielisillä. Kaikissa välimuodoissa valinta on joko vitunmoinen rahanmeno ja/tai tason lasku enemmistön kustannuksella.

  Tämä siis kommenttina maahanmuuttopolitiikan holtittomuudesta. Toivon Joulupukilta nolla uutta uussuomalaista.

  Huomatkaa (Ukkola ja muut tarkoitushaluiset dummyt) että tämä rasistimaisteri ei nyt puhu kieltä osaavista lukion priimus-ulkkareista eikä muista etnisistä ihmelapsista. Ne olla erillistapaus. Minä puhun reaalimaailmasta.’

 13. Mutta voisiko nämä kultamunat laittaa ruotsinkieliselle puolelle? Sehän varmaan sopisi Asstridillekin.

 14. Ave soturit,
  Kohta ollaan ohitettu käänepiste, josta ei ole enää paluuta, eli tämä isiemme puolustama ja verensä vuodatteneiden soturien kaunis kotimaa on kohta muuttumaassa paskastaniaksi, ei voi mitään, vai voiko…?
  Tietyillä toimenpiteillä voi kyllä saada aikaan reaktioita, jotka alkavat vähentää tämän mulattilauman vaellusta tänne…

  Asian juuri on tässä, TE-keskukset on nyt muutettu tällaisiksi keskitysleirityyppisiksi propaganda ja agitaattorikeskuksiksi, jotka junailevat tämän ns. kotouttamisen tänne maakuntiin, eli maan muuttamisen systemaattisesti paskastaniaksi. Muuten, jokainen somali ja muu maahan hinattu murjaani maksaa meille joka vitun päivä n. 500 EUR/kenopää.

  Tästä voi ihan itse laskeskella ja päätellä, mihin ne kaikki rahat menee, jotka ei tule enää kouluihin, tietöihin, hammaslääkäriin jne jne jne…. Ja tämän päälle vielä kaikki hallinto ja muut hämärät ”konsulttien” hyysäyskulut.

  Miehet, olemme menossa kohti hallittua kaaosta, kannattaa miettiä, mitä toimia tekee seuraavaaksi…

  Hyvää pikkujoulun aikaa, vaikka kouluissa ei saa veisata enää Hoosiannaa, kuten meidän lapsuudessamme, voi jumalauta tätä hulluutta…
  -P-

 15. […] Huomio! Täällä Radio Jore Vaan joulukuu 6, 2008 Posted by Kullervo Kalervonpoika in Radio Jore Vaan. Tags: itsenäisyys, itsenäisyyspäivä trackback Huomio, huomio – täällä Radio Jore Vaan, Paskastania. […]

 16. Tervehdys,

  Viikon 50 loppupuolella, joko torstai- tai perjantai-iltapäivänä, kun ajelin töistä kotiin kuuntelin vaihteeksi Ylen radiokanavilta uutisia. Korvaani sattui: ”Vantaa aikoo karsia, kaikista vammaisille suunnatuista (asuminen, liikkuminen, jne.) palveluista karsiakseen kustannuksia.” Silloin sieluani koski, taas.

  En huomannut tämän jälkeen, että siitä olsi uutisoitu muuten tai muualla.

  Onneksi Vantaalla asiat on priorisoitu ja laitettu järjestykseen. Otetaan pois niiltä, jotka tarvitsevat ja annetaan monikulttuurin pohjattomaan kaivoon vielä hiukkan lisää.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: