Laman kolme tasoa

Alkaneen taantuman ja hyvin suurella todennäköisyydellä päälle kaatuvan laman syyt ovat selvät. Ensimmäinen selkeä syy on normaali suhdannevaihtelu, joka olisi ilman vauhdittavia tekijöitäkin ajanut maailmantalouden taantumaan.

Ikävä kyllä nousukaudella nähtiin sama virhe kuin joskus aiemminkin, nimittäin sijoittaminen velkarahalla sellaiseen omaisuuteen, jonka arvo ei ollutkaan kestävällä pohjalla. Tämän kaksoisvaikutuksen merkitys alkaa vasta nyt valjeta useimmille asiantuntijoille ja sekin vasta sen jälkeen, kun reaalitalouskin on alkanut sakata.

Talouden alamäen vaikutukset voi jakaa karkealla tasolla kolmeen tasoon, joista ensimmäinen on pelkkä talouden uudelleenjärjestely. Taantuma tai lama on eräänlainen evoluutioon verrattavissa oleva ilmiö, joka karsii taloudesta epäterveet ilmiöt ja jättää vahvimmat eloon. Normaalille ihmiselle tämä näyttäytyy henkilökohtaisen talouden alamäkenä ja kenties jaksottaisena työttömyytenä.

Toinen taso on jo astetta huomattavasti vakavampi ja se tarkoittaa yhteiskunnan perusrakenteiden muutoksia ja osittaista järkkymistä. Käytännön tasolla tämä ilmenee peruspalveluiden eli koulutus-, terveydenhuolto- ja sosiaalisektorin rapautumisena, koska yhteiskunnan rahoituspohja on murentunut. Suomen 1990-luvun lamassa käytiin tällä rajalla, mutta mitään pysyvää rakenteiden murtumista ei tapahtunut.

Kolmas taso talousromahduksissa on luonnollisesti se vakavin ja se tarkoittaa koko järjestelmän murtumista ja muuttumista. Tämä tapahtui Venäjällä 1910-luvun lopulla ja Keski-Euroopassa 1930-luvun alussa, jolloin totalitarismi pyyhki yli koko mantereen jättäen tuhon jälkeensä.

Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että Länsi-Eurooppa voi vajota aina toiselle tasolla saakka ja jolla voi olla suuri merkitys tavallisenkin ihmisen arkeen. Yhteiskunnan peruspalvelut heikentyvät ja mellakat alkavat.

Kolmannelle tasolle kriisi eskaloituu todennäköisimmin Kiinassa ja jos kehitys menee niin pitkälle, on sen seurausten ennustaminen mahdotonta. Miten käy pienen Suomen? Vastoin hallituksemme näkemystä vaikutukset ulottuvat myös Suomeen.

”… valtiovarainministeri Jyrki Katainen toppuutteli Suomen kansaa valamalla uskoa, että amerikkalaisperäinen pankkikriisi ei koskettele Suomea vahvan suomalaisen pankkijärjestelmän ja valtion hyvän rahatilanteen vuoksi.”

Suomen kehitystä voimme tarkkailla aitiopaikalla seuraamalla Ruotsia ja varauksella myös Englantia. Ikävä kyllä molempien maiden talouden perusrakenteissa on niin paljon vialla, että tulevan kehityksen ennustaminen on vaikeampaa kuin koskaan. Tämä edellinen lause ei ollut minun, vaan erään suuresti arvostamani makrotalouden asiantuntijan.

Englannin tilanteeseen voi tarkemmin perehtyä vaikka täällä.

Minulla itselläni on nyt kahden vuoden ajan voimistunut tätä talouskehitystä seuratessani koko ajan tunne, että elämme historiallisia suuren murroksen aikoja.

Siitä kannattaa nauttia ja samalla varmistaa selustansa.

Mainokset
Published in: on joulukuu 9, 2008 at 4:40 pm  Comments (6)  

The URI to TrackBack this entry is: https://octavius1.wordpress.com/2008/12/09/laman-kolme-tasoa/trackback/

RSS feed for comments on this post.

6 kommenttiaJätä kommentti

 1. Yhdysvaltojen kuluttajat ovat perinteisesti pelastaneet muun maailman lamasta. Näin ei käy tällä kertaa ainakaan kovin nopeasti, koska itse kriisin perussyy on Amerikassa. Tosin tuota dollarin asemaa reservivaluuttana ei mikään muu valuutta toistaiseksi ole syrjäyttämässä.

  Euroopasta ei ole talouden veturiksi, koska kansalaiset ovat täällä kuoliaaksi verotettuja. Julkinen sektori on kaikkialla liian raskas.

  Naapurissamme Venäjällä juhlat ovat myös loppuneet ainakin autorekkojen määrän perusteella. Tänään näin niitä neljä ajamassa peräkkäin, mikä on suurin piirtein saman verran kuin parin viime viikon aikana yhteensä. Venäjä ei kestä pitkään näin alhaista öljyn hintaa.

 2. Jenkeissä voidaan nähdä jopa tason kaksi ilmiöitä. Kaikki viittaa siihen, että alempi keskiluokka jää tyhjän päälle.

  Työttömyys lisääntyy, eläkevaroista puolet on hävinnyt taivaan tuuliin ja sosiaaliturvaakaan ei oikein ole.

  Mitä tekee hyvin aseistautunut white-trash?

 3. Itse olen myös maailmanlopun odotus miehiä.

  Vaimo heitti rinnakkaisen skenaarion…

  Ostovoima vähenee, oleellinen kestää, hölmöily loppuu, perusarvot palaa…

  So far so good.

 4. Dr: kyllähän se hölmöily loppuu, mutta se vaatii ennen sitä rumaa jälkeä. Ikävä kyllä.

 5. Tere,
  Asiaa herrat kirjottelee taas täällä tänään, eli tuo 3-jako on ihan hyvä, auttaa hahmottamaan vakavuusasteita tässä taantumassa. Itse olisin kyllä sitä mieltä, että viime lamasta jäi rakenteellisia ikäviä muutoksia, joita ei sitten nousukiimassa koskaan korjattu, ja seuraukset saadan nyt korjata: Myyrmäki, Jokela, Kauhajoki, mikä seuraava?
  Juu, paremmat ihmiset, eli pääosin suvaitsevaisto, taas vähän juhli linnassaan, kuin mitään lamaa ei olisikaan… Juu, ja se lama kuitenkin vaanii jo selän takana, kaikki merkit on ilmassa, että nyt mennään alas, auts. Säälittäviä nämä elittin yritykset selitellä asia parhainpäin ja ainakin niin, että ei se minun syy ole…
  Kiina-ilmiö on paha, se on oma makro-taloutensa, ja kun se sakkaa pahasti, on koko maailma todella kusessa.
  Vaikeuksissa ollaan EUssa jo syvällä, Kreikka on esimerkki, eli sitä saa mitä tilaa. Siis tänne härmään vaan lisää mamuja joka kyllään ja maitolaiturille, niin saadaan kunnon kapinat!
  Vakavasti, oma ajatukseni on ollut jo pitkään, että elämme mielenkiintoisia aikoja, elämme aikoja ennen WW3.
  Parabellum.
  -P-
  P.S. Muuten, mitä ajatuksia/kommentteja, koska ja missä palaa ekat autot täällä kotimaassamme?


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: