Keskustan ideologinen itsemurha

Keskustan puolueena ja keskustan äänestäjän ideologiaa on täysin mahdoton esittää muutamassa kappaleessa. Teen sen siitä huolimatta, koska parilla muulla valinnalla elämässäni olisin hyvin todennäköisesti tuon puolueen aktiivijäsen.

Keskustan arvopohja rakentuu kahteen suureen kokonaisuuteen eli yhteisöllisyyteen ja yrittämiseen.

Yhteisöllisyys on asia, jota kaupungissa kasvanut ei välttämättä ymmärrä lainkaan. Se on pienen paikkakunnan sosiaalinen verkosto, joka ulottuu kaikkeen toimintaan jopa siinä laajuudessa, ettei rinnastus mafiaan ole milllään tavoin korni. Se ulottuu niin rotareihin, pankkien hallintoneuvostoihin, yhdistyksiin kuin metsästysseuroihin. Se kattaa käytännössä kaiken ja ilman sen tuomaa suojaa olet yhteisössä väistämättä enemmän tai vähemmän ulkopuolinen. Itse asiassa minäkin sulaudun mukaan tuohon verkostoon vapaa-aikoinani, jotka vietän kesäpaikassani maalla.

Yleinen harhaluulo on, että Keskustan äänestäjistä suuri osa on maatalousyrittäjiä. Heitä on äänestäjistä vain pieni osa, mutta on totta, että sana yrittäminen on puolueen yhteinen nimittäjä ja koko Keskustan arvomaailman selkäranka. Kaupungissa asuvan Keskustaa äänestävän toimihenkilön sitoo yrittämiseen sukutausta, perinnöksi saatu metsäpalsta tai serkkujen elävä esimerkki. Pohjoisemmassa Suomessa tähän samaan kudelmaan nivoutuu vielä uskonto, jonka merkitys on keskustalaisille yleisesti luultua paljon suurempi.

Jos tätä arvomaailmaa haluaa kuvata yhdellä sanalla, se on arvokonservatismi.

Keskustan nykyinen johto on jostain käsittämättömästä syystä halunnut katkoa siteensä tähän arvomaailmaan, joka on koko puoleen ideologinen perusta. Matti Vanhasen linjauksille monikulttuurisesta Suomesta ei tässä puolueessa ole todellakaan tilaa ja sen vielä nykyinen puheenjohtaja tulee karvaasti huomaamaan.

Puheenjohtaja Vanhanen on Suomen kannalta vahingoksi aloittanut Keskustan alaspäin vajoavan kierteen, jota on vaikea pysäyttää. Jo viime vaaleissa oli keskustan kannalta hälyttäviä merkkejä siitä, että toinen arvokonservatismin leimaama puolue, Perussuomalaiset, sai siltä merkittäviä äänisiirtymiä juuri Keskustan perinteisillä tukialueilla. Tämä trendi tulee jatkumaan kiihtyvänä turvapaikkakeskusten rakentuessa ympäri Suomen.

Matti Vanhasesta ei tuon kaulassa kiristyvän silmukan katkaisijaksi ole ja realistisena näkymänä pidän koko aatteen hajoamista ja kuihtumista keskikokoiseksi marginaaliliikkeeksi.

Kehitys on annetuista lähtökohdista niin huono suoritus, että se jää väistämättä Suomen poliittiseen historiaan suurin kirjaimin.

Mainokset
Published in: on joulukuu 20, 2008 at 4:25 pm  Comments (9)  

The URI to TrackBack this entry is: https://octavius1.wordpress.com/2008/12/20/keskustan-ideologinen-itsemurha/trackback/

RSS feed for comments on this post.

9 kommenttiaJätä kommentti

 1. Kepun päivät ovat luetut. Kuka jää kaipaamaan?

 2. Olipas uskomaton purkaus.

  ”Yhteisöllisyys on asia, jota kaupungissa kasvanut ei välttämättä ymmärrä lainkaan.”

  Olen kasvanut kaupungissa ja käsittääkseni olen hyvin yhteisöllinen. Pieni yhteisömme täällä Helsingissä on todella yhteisöllinen, onneksi.

  ”Se ulottuu niin rotareihin, pankkien hallintoneuvostoihin, yhdistyksiin kuin metsästysseuroihin. Se kattaa käytännössä kaiken ja ilman sen tuomaa suojaa olet yhteisössä väistämättä enemmän tai vähemmän ulkopuolinen.”

  Tuo yhteisöllisyys konkretisoituu nimenomaan kaupungissa. Olen pahoillani, jos olet näiden yhteisöjen ulkopuolella.

 3. Olet mielestäni ymmärtänyt Keskustan ideologian täysin väärin ja oikaisen tästä syystä. Lue Hannu Vistin blogista oleellinen Keskustan ”ideologiasta”, jos haluat tietää enemmän.

  Keskustalla ei ole ideologiaa. Keskusta on puhdas siltarumpupuolue, jonka edustajien tärkein tavoite on kahmia mahdollisimman paljon etuja omaan maakuntaan. Eino Uusitalo päällysti Lehtimäen kunnan kaikki maantiet. Mauri Pekkarinen rakensi sillan. Siinä on kaikki olennainen Keskustan ideologiasta.

  Keskusta on siinä mielessä joustava hallituskumppani, että se hyväksyy minkä tahansa ideologian, kunhan rahaa käytetään Keskustan kansanedustajien kannalta tärkeisiin kohteisiin eli aluepolitiikkaan.

  Nimenomaan aluepolitiikan takia Keskusta ei koskaan menesty Etelä-Suomessa. Keskustan aluepolitiikka nimittäin tarkoittaa käytännössä rahojen siirtämistä etelän rintamailta maakuntiin. Kukaan järkevä etelän rintamaiden edustaja ei voi kannattaa tällaista politiikkaa. Siksi kepulaisuus ei periydy.

 4. Sir Taustamies: Olen pahoillani, mutta taisit missata pointin aivan totaalisesti.

  Duunin ja harrastusten kautta tuleva verkosto on aivan eri asia kuin se mistä kirjoitin. Kuten sanoin, sitä ei voikaan ymmärtää, ellei ole elänyt sen keskellä.

  Ja joo – kyllä minulle voi vittuilla aivan vapaasti, en ymmärrä vain miten se tähän asiaan liittyy.

  Hammer – Sinäkin missasit sen, että kirjoitin Kepun ideologiasta kentällä, ihmisten parissa, jotka peruskoneiston luovat. En eduskunnasta tai valtuustoista tai harjoitetusta politiikasta.

 5. Ka mie oon kaapuntilaispoika, vaa sen verra on tultuu maalla oltuu jot kyl mieki ymmärsin mitä hää meinas. Ei kaapunnissa oo sellasta toisist välittämist ko maalla:)

 6. Jaa, en minä mielestäni vittuillut lainkaan.

  Kirjoitukseni oli hyvin laimea:

  ”On joulukuu 20, 2008 at 5:08 pm Taustamies Said:
  Olipas uskomaton purkaus.

  “Yhteisöllisyys on asia, jota kaupungissa kasvanut ei välttämättä ymmärrä lainkaan.”

  Olen kasvanut kaupungissa ja käsittääkseni olen hyvin yhteisöllinen. Pieni yhteisömme täällä Helsingissä on todella yhteisöllinen, onneksi.

  “Se ulottuu niin rotareihin, pankkien hallintoneuvostoihin, yhdistyksiin kuin metsästysseuroihin. Se kattaa käytännössä kaiken ja ilman sen tuomaa suojaa olet yhteisössä väistämättä enemmän tai vähemmän ulkopuolinen.”

  Tuo yhteisöllisyys konkretisoituu nimenomaan kaupungissa. Olen pahoillani, jos olet näiden yhteisöjen ulkopuolella.”

  Tuossa ei ole yhtään vittuilun sanaa tai siihen viittaavaakaan.

  Anteeksi jos joku sana loukkasi Sinua. Halusin vain keskustella ns. normaalisti.

 7. Aivan Taustamies. Pidämme keskustelun asioissa. Oikein hyvää joulua muuten. Lappi on tuloillaaan.

  Olen junassa menossa kohta juuri niiden seutujen ohi, joissa Keskustan ideologia on vahvimmillaan ja josta se suuri takaisku tulee.

 8. Tuosta Keskustan kuihtumisesta vielä…

  En usko Keskustan kuihtumiseen niin kauan, kun riittävän suuri osa väestöstä on taloudellisesti riippuvainen keskustalaisen politiikan hedelmistä.

  Keskusta on demareiden tavoin ”joulupukkipuolue”, joka jakaa lahjoja omille kannattajilleen veronmaksajien rahoista.

 9. [i]Olen junassa menossa kohta juuri niiden seutujen ohi, joissa Keskustan ideologia on vahvimmillaan ja josta se suuri takaisku tulee.[/i]

  Itsekään en tiedä keskustan ideologiasta. Tuosta takaiskusta ja sen suunnasta itselläni on ollut samanlaisia tuntemuksia. Tai riippuu olitko menossa siellä missä kuvittelin 😉


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: