Velkaa, lisää velkaa

Vuoden 2009 toistaiseksi tärkeimmät talousuutiset boldattuna:

Jenkkien lainapaperit eivät enää käy kaupaksi.

Samaan aikaan Obama elvyttää jenkkitaloutta nostamalla liittovaltion budjetin vajeen ennätyslukemiin. Viimeisen 31 vuoden aikana budjetti on ollut 28 vuonna alijäämäinen.

Kiina on sijoittanut yhdysvaltalaisiin velkapapereihin yli tuhannen miljardin dollarin arvosta. Yhdysvallat on voinut viime vuosina velkaantua nopeasti paljolti juuri Kiinan ansiosta. Nyt Kiina on alkanut sijoittaa ylijäämiään yhä enemmän kotimaahan. New York Timesin mukaan tällä voi olla tuskalliset seuraukset yhdysvaltalaisille lainanottajille.

Saksan lainapaperitkaan eivät enää käy kaupaksi.

Saksan valtion tavanomainen velkapaperien huutokauppa epäonnistui. Osa määrästä jäi vaille tarjouksia. Mistä siis rahaa elvytykseen? Ainoaksi keinoksi on esitetty setelipainoa Zimbabwen tapaan.

Jäljelle näyttää jäävän kaksi konkreettista vaihtoehtoa. Ensimmäinen on setelirahoituksesta hirvittävän vauhdin saava suuren inflaation aika, jonka jälkeen koko sivistyneen maailman omaisuus on jaettu uudelleen. Toinen vaihtoehto on pitkä, ankea ja synkkä deflaation tie.

Samaan aikaan Suomessa hallitus kehottaa kansalaisia kuluttamaan ja ottamaan velkaa.

Velan ottamiselle suunnitellaan mitä ihmeellisimpiä tukia veronmaksajien rahoilla. Alla oleva kuva kertoo kaiken. Suomalaisten säästämisaste on alhaisempi kuin koskaan. Velan ottaminen juuri nyt olisi hulluinta mitä ihminen voisi tehdä.

2008_3_1_bkt_saastaste

Mainokset
Published in: on tammikuu 9, 2009 at 4:57 pm  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://octavius1.wordpress.com/2009/01/09/velkaa-lisaa-velkaa/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentJätä kommentti

  1. Suomen hallitus on täynnä mielipuolia.

    Asuntoministeri Jan Vapaavuori on ehdottanut käytännössä asuntolainojen sosialisointia. Tämä mies esiintyi aiemmin kovana porvarina ja Kokoomuksen oikeistosiiven edustajana. Nyt sama hemmo haluaa sosialisoida asuntolainojen riskit antamalla valtiontakuita työttömien asuntolainoille.

    Lisäksi hallitus suunnittelee useiden miljardien eurojen suuruisia valtiontakuita suuryritysten lainoille. Suomi on uppoamassa syvälle sosialismin suohon. Millä perusteella nämä sosialistipuolueet kutsuvat itseään porvarihallitukseksi?


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: