Jaakko Kiander pihalla kuin lumiukko

Taloudesta ei kuulu kuin huonoja uutisia. Tilanne on mennyt mellakoiksi jo Latviassa ja Islannissa, jossa kaatui myös hallitus.

Suomen valtiovarainministeriö ennusti BKT:n laskevan kaksi prosenttia kuluvana vuonna. VM:n ennusteita on arvostellut voimakkaasti mm palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Jaakko Kiander. VM:n ennuste yrittää hänen mielestään tarkoituksella synkentää talouden ilmapiiriä. Kiander huomauttaa, että Tilastokeskuksen uuden väestöennusteen mukaan maahanmuuttajia tulee 10 000 lisää joka vuosi eli noin 400 000 vuoteen 2050 mennessä.

Ikävä kyllä reaalinen maahanmuutto on laadultaan sitä luokkaa, että tuo Kianderin lausunto on lähinnä säälittävä. Nykyisten maahanmuuttajien huoltosuhde lienee 1:5-7 luokkaa sen jälkeen kun kaikki tarvittava koulutus on tarjottu. Reaalinen tarkoittaa siis turvapaikkaturismia. Yksi aikuinen turvapaikanhakija maksaa Sinulle ja minulle kuukaudessa 5 600 euroa. Vuodessa siis melkein 70 000.

Haluaisin todellakin tietää sen talousopin, jota Kiander on käyttänyt lausuntonsa perusteiksi. Esimerkki Kianderin terävänäköisyydestä lokakuulta 2008.:

’ Palkansaajien tutkimuslaitos (PT) julkaisi tämän ja ensi vuoden kattavan talousennusteensa muutama viikko sitten. PT ennustaa Suomen talouden hyvän vireen jatkuvan. Pilviä taivaanrantaan tuo ainoastaan USA:n asuntoluottokriisi. Mutta sen vaikutukset Suomen ja koko EU-alueen talouteen jäänevät vähäisiksi, Kiander arvioi.’

Miten täydellisen pihalla voi kaveri olla?

Ehkä paras taloutta seuraava blogi on tällä hetkellä sivulla linkattu €tanan sääasema, jota suosittelen lämpimästi. Kirjoittaja kokoaa oleellisimmat uutiset päivittäin nasevasti yhteen.

Oma arvioni on, että BKT tippuu tänä vuonna 4-5 %. Luulen myös, että yhteiskunnan rakenteet ovat kymmenen vuoden kuluttua aivan eri näköiset kuin mihin totuttu.

Muutokset eivät ole olemaan positiiviseen suuntaan, valitettavasti.

Published in: on 26 tammikuun, 2009 at 5:26 pm  Comments (11)  

The URI to TrackBack this entry is: https://octavius1.wordpress.com/2009/01/26/jaakko-kiander-pihalla-kuin-lumiukko/trackback/

RSS feed for comments on this post.

11 kommenttiaJätä kommentti

 1. Jaakolla tuntuu olevan pallo hukassa. Käsittelin jokunen aika sitten ohimennen turvapaikanhakijoista aiheutuvia kustannuksia, mutta en löytänyt mitään relevanttia faktatietoa nopealla googletuksella. Ovatko nuo esittämäsi luvut mistä lähteestä peräisin?

  jukka

 2. Kiander huomauttaa, että Tilastokeskuksen uuden väestöennusteen mukaan maahanmuuttajia tulee 10 000 lisää joka vuosi eli noin 400 000 vuoteen 2050 mennessä.

  Eikös Suomi ole jo tuossa 10.000 tulijan luvussa jo tänä vuonna. Siihen riittää 6000 turvapaikanhakijaa ja päälle sitten vapaa EU-siirtolaisuus plus reilusti ja laillisesti EU:n ulkopuolelta tulevat.

  Jos vuoteen 2050 mennessä maahan on saapunut 400.000 ulkomaalaista, se merkitsee että heitä ja heidän jälkeläisiään on paljon enemmän. Koska somalit ja muut islamilaiset saavat paljon jälkeläisiä, voinemme tehdä oletuksen, että jokainen tulija generoi keskimäärin kaksi Suomessa syntynyttä ulkomaalaista. Ehkä voisimme arvioida, että vuonna 2050 on Suomessa, jos nykypolitiikka saa jatkua, ainakin 800.000 uutta maahanmuutanutta ja heidän jälkeläistään. Tämä siis jo nyt maassa olevien ulkomaalaisten lisäksi. Siis uudet ja tähänastiset ulkomaalaiset mukaanlukien heitä olisi yksi miljoona.

  Mahdollisia seurauksia

  Maahanmuuton kyllästämässä Suomessa ei ole enää yhteisöllisyyttä. Sosiaalinen pääoma on syöty ja sen puute pitää kompensoida lisääntyneellä poliisivalvonnalla ja asuntoihin linnoittautumisella. Kenties myös nykyinen opetusjärjestelmä romahtaa. Varakkaat laittavat lapsensa yksityiskouluihin ja edelleen parhaisin ulkomaisiin yliopistoihin. Suomi menettää koulutetun väestön edun. Koska mikään väestöryhmä ei tunne maata omakseen, lainkunnioitus ja veronmaksuhalu vähenevät. Hyvinvointivaltion edellytykset poistuvat. Demokratian edellytykset heikkenevät. Harvain valta voimistuu.

  Vuonna 2100 Suomessa voi olla jo kaksi miljoonaa ulkomaalaista. Heistä korkean syntyvyytensä vuoksi enemmistö muslimeja. Vuonna 2200 suomalaiset lienevät jo vähemmistö ja suomenkieli menettänyt virallisen kielen asemansa.

 3. Jukka, selvää on, että kustannusten selvittäminen ei ole yksiselitteistä, koska menot on ripoteltu sinne tänne valtion ja kuntien budjetteihin. Lisäksi kohdistaminen on vaikeaa, tämän koko läjän perkaaminen vaatisi suuren työpanoksen.

  Valtion budjetissa kiintiöpakolaisten (lkm 750) osuus on ilmoitettu erikseen. Budjetissa on varattu tälle toiminnalle rahaa 69,5 milj. €uroa, jossa mukana epäselviä eriä, mm. ’turvapaikanhakijoiden oikeupalvelukustannuksia’ 17,5 milj. €uroa.

  Jakamalla 52 milj. €uroa 750:llä saadaan hieman alle 70000 €uroa per työvoimapulan poistaja.

  Summa tuntuu hurjan suurelta ja oletuksena on käytetty, että turvapaikanhakija maksaa saman verran kuin kiintiöpakolainen. Vaikka suoraa evidenssiä ei olekaan, aika varmaan koskaan saada, ainakin nämä julkisuudessa esitetyt vaatimukset pleikkareista, televisioista, shoppailumahdollisuuksista, tietokoneista, hotellimajoituksesta Suomen kalleimmalla alueella ja khatin saamisesta suoraan lentorahtina pihalle tukevat epäsuorasti oletusta.

  Tämän lisäksi on huomioitava, ettei valtion budjetissa näkyvät summat suinkaan kata kaikkea kunnille tulevaa kustannusrasitusta. Tästähän on hyvänä esimerkkinä vaikkapa luhistuvat Kajaanin ja Turun taloudet.

 4. Kiitoksia hyvästä blogilinkistä! Olen etsinyt hyvää suomeen keskittyvää talouskirjoittajaa ja €tana näyttää vastaavan tuohon huutoon. Tämä näyttää olevan ajan henki: alinta yhteistä nimittäjää kosiskelevat tai muuten vaan sopimattomista asioista vaikenevat printtiviestimet tulee jo lähes kategorisesti ohitettua minkään tärkeän asian seuraamisessa. Kun leipoo oman leipänsä, laulettavan laulunkin voi valita vapaammin.

  Tiedotusvälineet sivuuttamallakin noista virallisten tuuttien pressijulkaisuista ja haastatteluista tulee vähintään irvokas ja absurdi olo. Maahanmuuton lisääntymisestä elantonsa repivät tahot toimivat asiantuntijoina ankkurilapsikysymyksissä ja Kianderiin henkilöityvät pöyhkeät keski-ikäiset käppänät – jotka ovat olleet väärässä jokaisessa talousarviossaan viimeisen kahden vuoden aikana, google-haku kertoo omaa kieltään – haluavat jatkaa kulutusjuhlaa fiat-rahalla seuraavien sukupolvien pokatessa laskun.

  Pitäkää tunkkinne ja kaivakaa sillä se oma lehmä pois ojasta.

  Loppukysymys: lasketaanko nämä Adidas-klaanin perheeseenyhdistyjät turvapaikanhakijoiksi? Jos ei, niin piruhan on merrassa jo paljon odotettua nopeammin.

 5. Löysin netistä tällaisen ja päätin pistää vihjeenä sinulle jos vaikka kiinnostaisi kirjoitella tuosta. Saramon mukaan Thorsia vastustavat voimat ovat rasistisia ja kateellisia 😀

  http://saramo.blogit.uusisuomi.fi/2009/01/26/maahanmuuttopolitiikka-keskiossa/

 6. Minulla tuli taas töissä mieleen hyvä ehdotus RKP:lle.

  Nyt voisi ruveta viljelemään valtion rahalla khattia pohjanmaanrannikon ruotsinkielisissä kasvihuoneissa työperäisten maahanmuuttajien tarpeisiin.

  Eikö olisi eri reilua, jos Ahmed kovan työviikon jälkeen saisi ostaa perjantai khatit siinä kuin työtön härmäläinen ostaisi työkkärin rahoilla perjantai pullon.

  Ai sitä auvoista työstä rentoutumista. Samalla se toimisi esimerkkinä Ahmedin kavereille afrikassa että täällä välitetään ammatti-ihmisistä.

  Samalla RKP:tä komppaavat kasvihuoneviljelijät saisivat leivän päälle särvintä jos hinta saadaan kohdilleen. Ja saadaanhan se, jos saadaan pidettyä RKP on hallituksessa.

  Suomi nousuun.

 7. ”Valtion budjetissa kiintiöpakolaisten (lkm 750) osuus on ilmoitettu erikseen. Budjetissa on varattu tälle toiminnalle rahaa 69,5 milj. €uroa, jossa mukana epäselviä eriä, mm. ‘turvapaikanhakijoiden oikeupalvelukustannuksia’ 17,5 milj. €uroa.”

  Voisitko antaa lähteen kyseiseen valtion budjetin kohtaan?

 8. Arvoisa W: en pysty kommarilla linkkiä laittamaan, mutta valtion budjetti 2009 ja kohta maahanmuutto. Kuukkeli opastaa.

  Muistaakseni aka helppo valikko. Jos pystyt tarkempaa analyysiä siellä esitetyistä luvuista tekemään olen kiiitollinen.

  Voin antaa tarkemman osoitteen heti, kun yhteyteni on parempi. En kyllä linkkiin olevan suurempaa tarvetta, koska sen käsittääkseni löytää laajakaistalla muutamassa sekunnissa.

  Hyvää alkavaa viikkoa sinne.

 9. Voi pyhä yksinkertaisuus. Nyt kyseinen herra on sitä mieltä, että valtion pitäisi lähettää loput Suomen rahoista Ruotsiin. Jaakko taitaa olla nykyään suurin uhka Suomen valtiolle.

  http://www.taloussanomat.fi/rahoitus/2009/02/04/kiander-suomi-voisi-ostaa-nordean/20093057/12?pos=1

 10. […] velkaa. Sitähän ei uusimman neronleimauksen mukaan seuraa mitään ongelmaa, koska velkaa ei Kianderin mukaan tarvitse maksaa koskaan […]

 11. Toivottavasti mmahanmuutajista tulee yrittjiä koska konkurssi aalto vie yrittäjiä/työnantajia pois maasta. Toinen vaihtoehto tehdään maahanmuutajista virkamiehiä. Mielestäni sinne he sopivat parhaiten,siellä on mittäin kaikki työtävieroksuvat.
  Ja vielä siitä Kajanderin kijoituksesta jossa hän kirjoitti STX- Finlandin telakasta.Kun Korealaiset saa kaikki tietotaidon niin risteilyalusten valmistus siirtyy Koreaan. Kysymys kuuluu meneekö telakan mukana halpatuonti hitsaajat. Puolalaliset.Virolaiset.Latvialaiset.
  Sanompa vaan. Emme ole vielä nähneet Suomessa huonoja aikoja.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: