Plan A, B ja C

Virossa kuohuu. Maa on ajautunut talouskaaokseen monen muun maan tavoin. Siirtotyöläiset palaavat kotiin töiden loputtua. Maan valuuttavaranto hupenee vauhdilla ja ihmiset vaihtavat kruunujaan euroiksi. Maa tai tarkemmin sanottuna sen keskituloiset ovat velkaantuneet kuplatalouden pyörittyä muutaman vuoden järjettömällä vauhdilla.

Kuulostaa varmaan tutulta? Ihan kuin Suomi vuonna 1990.

Maassa on juuri nyt taistelu kahden linjan välillä: valuutan devalvaation ja vaihtoehtona esitetyn talouden kiristäminen ja palkkojen leikkauksien kesken.

Kuulostaako tutulta? Ihan kuin koko EU nyt.

Tuossa artikkelissa kerrotaan taustaa sille missä EU oikein menee taloutensa ja luottojensa kanssa. Minulla on koko ajan enemmän kasvava näkemys siitä, että useampi kuin yksi maa Euroopassa kulkee vielä Islannin tietä.  

Edellä olevasta johtuu, etten ole tehnyt sitä mitä olin suunnitellut tekeväni. Käytös on luonteelleni täysin poikkeuksellista.

Olin nimittäin ajatellut tehdä sijoitussuunnitelman, eli Plan A:n, ja siirtyä pikku hiljaa takaisin osakemarkkinoille melkein kahden vuoden tauon jälkeen. Jotkut signaalithan ovat loistavia: talousuutiset ovat pelkkää verta ja kuolemaa, yleinen luottamus on maassa ja ensimmäiset pakkomyynnit ovat toteutuneet.

Sen sijaan päätin odottaa asiassa ja päivittää henkilökohtaisen Plan B:ni, joka koskettaa koulutus-, ura- ja yrittäjyys-vaihtoehtoja ja niiden yhdistelmiä.

Plan C minulla on ollut pitkään valmis. Se sisältää pari puulämmitteistä taloa, saunoja, kompostin, peltoa, metsää, polttopuuta, kalastusvälineitä joka lähtöön, pari venettä, puhtaan ja kalaisen järven, kirveen, sahan, lapion, vesurin, aseita, ammuksia, lamppuöljyä, viinapannun, kirjoja, nettiyhteyden, naisen, koiran ja hyvin treenatun mielen ja ruumiin.

Eiköhän noilla yksi mies – saatana – pärjää.

Published in: on 6 helmikuun, 2009 at 4:43 pm  Comments (12)  

The URI to TrackBack this entry is: https://octavius1.wordpress.com/2009/02/06/plan-a-b-ja-c/trackback/

RSS feed for comments on this post.

12 kommenttiaJätä kommentti

 1. Kirjoitin taannoin, vuosi sitten, myös suunnitelmasta C.

  Perunamaa ja muutama hyvä kalaverkko ovat kaiken perusta. Hyvä sauna, hitaasti lämpiävä ja lintukiväri,tarkka sellainen, johon on nopeita luoteja. Hyvä on olla myös haulikkoon muutama täyteinen, jos hirvi sattuisi kävelemään liian lähelle pihaa.

  Moottorisaha ja muutama hehtaari rankametsää on myös hyvä omistaa.

  Peräkamarissa rouskuttaa vanha pöytäkone, josta blogikirjoitukset voi viedä muistitikulla ja mopolla kerran viikossa kirkonkylän kirjaston tietokoneelle.

  Mitä sitä muuta enää tarvitsee.

  Yhä todellisemmaksi tuo skenario tulee päivä päivältä.

 2. Baltia ei ole vielä poksahtanut. Jos katsoo esim. Viron kiinteistöjen hintoja, ne eivät edelleenkään ole kovin edullisia. Latvia lienee vielä kalliimpi. Espanja ei ole vielä poksahtanut, eikä Irlanti, Britannia jne. Näissä kaikissa on helvetillinen kiinteistökupla.

  Odotettavissa on vielä kovaa menoa; Baltian ja Itä-Euroopan valuuttojen devalvoituminen, kenties Euron hajoaminen. Joka tapauksessa, veikkaan että viime aikoina talouteen pumpattu raha purkaantuu voimakkaana inflaationa ennemmin tai myöhemmin. Ei ehkä vielä tänä tai ensi vuonna, mutta ennemmin tai myöhemmin. Talouden ollessa huteralla pohjalla, korkoja tuskin uskalletaan nostaa sille tasolle, joka vaaditaan inflaation pysäyttämiseksi.

  Näillä näkymin pysyttelen vielä kiinni kullassa.
  https://www.igolder.com/GoldChart.ashx?w=1080&h=720&months=6&currency=EUR&tz=125&unit=gr

 3. Plan C alkaa minun kohdallani vapusta. Ilman asetta ja koiraa.

 4. Tillman: .308 tai vastaava kannattaa hankkia. Käy sekä linnuille että hirvelle. Itse asiassa pelkkään lintujahtiin kaikkein käytännöllisin taitaa olla tehokas pienoiskivääri. On muuten outoa huomata, että kun asiasta keskustelee, yhä useampi haluaa juuri tuon Plan C:n. Vaikka millainen uraohjus tai nouseva tähti olisi kyseessä, ihmisten elämästä näyttää puuttuvan jokin sellainen sisältö, mikä liittyy luontoon ja itse tekemiseen.

  Gesär: juuri noin – tuon rankan inflaation vaihtoehtona on myös malli Japani, eli vuosikymmenien deflaatio. Kulta on siitä ikävä sijoituskohde, ettei se ’tuota’ mitään. Kieltämättä erittäin hyvä vaihtoehto juuri nyt.

  Risto: onnittelut. Nauti elämästä.

 5. Unkari on yksi mahdollisista islanneista. Siellä romahdus voi johtaa ihan oikeisiin levottomuuksiin tyyliin Kreikka.

  Unkarin mukana menee joukko itävaltalaisia pankkeja.

  Euroalueesta on vaikea tässä vaiheessa sanoa mitään. Tietyt maat ovat vaikeuksissa vahvan euron takia ja esimerkiksi suomalainen metsäteollisuus kärsii eurosta verrattuna esim. Ruotsiin, jonka ”kuravaluutta” Kruunun” kurssi on pudonnut. Koska devalvointi ei enää ole mahdollinen vaihtoehto, tuloksena on tehtaiden sulkemisia Suomessa. Metsäteollisuudessa tehdasta ei kannata pyörittää puolella kapasiteetilla, vaan on parempi lakkauttaa tehtaita ja käyttää jäljelle jääviä täydellä kapasiteetilla.

  Suomea kurjempi tilanne on niissä euromaissa, joissa on kiinteistökupla, korruptiota tai muuten vaan huono kilpailukyky. Kreikan tapaisia mellakoita nähdään vielä.

 6. Ave,
  Kiva huomata, että tämä C saa hyvää kannatusta, ei silti tarvita mitään ihme älyä, että huomaa kuinka tyhjää ja säälittävää tämän päivän työelämä on. Ja mokutus tungetaan housuun väkisin, kuin paskaläjän ikään.
  Itsellä on kanssa tämä paikka, ranta, kalavedet, lääniä, vähän metsää, maapaikka jne. Sinne voi linnoittautua hyökkäävää mokua-genreä vastaan, kirjaimellisesti.
  Octaviuksen lista on pirun hyvä ja kaikki olellinen on siinä. Vielä siihen optiona latausvälineet varusteineen ja rypsinviljelyä, siitä saa biodieseliä, polkugeneraattori ja mil-dot ristikolla varustettu hyvä kiikari…
  308 on asiaa, ja voi sitä hankkia vaikka vielä .338 Lapua Magnumin, ei huono sekään, ulottuu vielä kauemmas…
  Eli siis kuten jo olen vitutukseen asti sanonut,
  Parabellum.
  -P-

 7. Kyllä vaan. Hienoja asioita kaikki tyynni. Itselläni siintää tulevaisuuden suunnitelmissa myös tuo suunnitelma C. Lisäksi vielä takorauta,- ja jalometallipaja ulkorakennukseen, vähän kasvimaata ja emäntä seuraksi, niin en minä oikein muuta kaipaisi..Ja sekös vielä mukavampaa olisi, jos siellä ”korven perukoilla” naapurustossa asuisi muitakin samanhenkisiä ihmisiä. Kyllä kelpaisi, kun metsästys-seurassa ei olisi kuin nuivia tyyppejä 😉 ..Omasta rauhasta pääsee sitten tarvittaessa kylille huitelemaan, jos kaipaa välillä mokutusta..

 8. c + varuiksi rouvan firma.
  Lisäksi D, mutta siitä en voi kertoa enempää…

 9. Hammer: taitaa poksahtaa useampi noista itäisen Euroopan maista.

  Hmm – mukavaa kuulla, etten ole ainoa yksinkertaisempaa (C) elämää salaa kaipaava. Kun grillikodassa keittää aamulla pakkikahvit ja nuuskii heräävää luontoa ennen rankametsään lähtemistä, niin kyllä se projektit, kehittämiset, kokoukset ja kaiken teennäisen työn hakkaa aika tavalla 6-0. On muuten jännä, miten nopeasti sitä aikakäsitys ja omat arvot muuttuu kun tekee jotain oikeaa työtä. Sellaista, jonka lopputulos on vaikka pino polttopuita.

  Tuo takorautapaja olisi kova sana, mutta ei osaaminen riitä. Tosin kaikenhan kyllä oppii kun opettelee.

 10. Terve Faitterit,
  Hienoja ajatuksia, jaloja ja puhtaasta sydämestä ne lähtee, ja tuntuvat niin oikeilta, ja niitähän ne onkin.
  Aivan, nuo sepän taidot on asiaa, ja voi olla että mennään vielä niin syvälle, että niitä tarvitaan, ehkäpä…
  Itse olen tässä viime vuosina vähän viritellyt keski-aika-harrastusta, ihan alussa tässä ollaan vielä, kun on tuo oravanpyörä poljettavana, ja mokuttajien kulut pitää jonkun maksaa…ähä, pääsinpäs sanomaan….! 🙂
  Niin, siellä on seppiä ja kaikenlaisia kädentaitajia, suosittelen. Sitten on myös näitä ritari- ja miekkataidon osaajia, kaikenlaisia juttuja on, sekaan vaan.
  Kyllä pannukahvi on muuten niin jees, Moccamaster jää yhä useammin sivuun.
  Ai saakeli, kun vois olla jo kokopäväisesti noissa hommissa, mutta ehkä se aika koittaa nopeampaan kuin arvaammekaan…
  -P-

 11. Helsingin Seurasaaren vieressä olevassa Pukkisaaressa järjestetään vuosittain muinaismarkkinat, jossa eri kädentaitajat esittelevät ikivanhaa perinnettä erilaisten käsityöläisten toimesta ja Turussahan on keskiaikaiset markkinat. En ole käynyt kummassakaan, mutta on se päivä huomennakin.
  Takomista olisi hieno oppia lisää. Jalometallit ovat aikalailla ns. hanskassa.. Vanha suomalainen kulttuuriperinne-, ja historia kaikkinensa mielenkiintoisia ja elämänmakuisia asioita.
  Juu, kaiken oppii, kun on malttia. Takosepänala tuntuu kyllä erinomaisen veikeältä hommalta.
  Ai että kun mainitsitkin..tukkisavotta ja rankamettä maistuisi taas hyvältä. Tekemisen meininkiä.

 12. Tuli luettua pitkästä aikaa tätäkin sivua, taaskaan ei tarvinnut pettyä, hyvää settiä.

  Monta kertaa olen ajatellut tuota plan C juttua kuten octavius sanoi ja olen miettinyt että onkohan foliopipo liian tiukalla mutta ajattelee ne muutkin samalla tavalla.
  13.2.2008 oli juttu jenkkien keskuspankista jonka romahdus oli vain 3 tunnin päässä säästö ja valuuttapaon takia, tiedä sitä onko totta vai tarua mutta jonain päivänä voi olla totta, silloin oma perunamaa ja puulämmitteinen torppa on kullan arvoinen.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: