Se kolmas

On hauskaa, yleissivistävää ja uusia näkökulmia avaavaa pohtia sitä, ketkä kolme (kymmenen, sata, jne.) henkilöä ovat eniten vaikuttaneet siihen kulttuuriin missä elämme. Asiasta voi kaiken lisäksi keskustella ja kiistellä loputtomiin.

Kaksi ensimmäistä on minulle helppoja valintoja. He ovat Isaac Newton ja Jeesus Nasaretilainen.

Kolmas onkin jo huomattavasti vaikeampi ja ehdokkaita alkaa olla kymmenittäin. Rousseau, Weber, Caesar, Marx, Napoleon, Platon ja Luther nousevat helposti mieleen ja kaikki ovat laaja-alaisesti perusteltavissa.

Asioiden mittaaminen on tämän suhteen mahdotonta, mutta jokin päätös asiasta on tehtävä. Olen nostanut omaksi ehdokkaakseni lopulta tämän blogin nimen antajan – yleisemmiltä nimiltään Octavianuksen eli keisari Augustuksen.

Jokainen historiaa lukenut tietää hänen saavutuksensa länsimaisen yhteiskunnan periaatteiden luojana. Harva kuitenkin tietää omaa perimmäistä syytäni valita juuri hänet. Hän on nimittäin yhden säilyneen historiallisen kertomuksen mukaan ainoa tuon suurmiehiä vilisevän ajan kaksilahkeisista, joka pystyi johonkin ainutlaatuiseen tekoon.

Octavius teki historiaa vastustamalla aistillisen kuningatar Kleopatran viettelevää vetovoimaa.

Mainokset
Published in: on helmikuu 12, 2009 at 8:15 pm  Comments (14)  

The URI to TrackBack this entry is: https://octavius1.wordpress.com/2009/02/12/se-kolmas/trackback/

RSS feed for comments on this post.

14 kommenttiaJätä kommentti

 1. Ave Octavius!
  Salute salutant!
  Puhut taas asiaa, eli totuutta, ja mielenkiintoista sellaista. Kleopatra oli varmaan aikansa halutuin kissa, siis todella Kissa kaikilla ominaisuuksilla..! Vaatii kohtuullista itsekuria sanoa, ei kiitos, mutta ei kiitos…
  Se on suuren sotapäällikön itsekuria se.
  Kuten varmaan tiedät, olen valinnut tämän Pompeiuksen hänen sotilastaustansa takia, jotenkin istuu omaan arvomaailmaani…
  Parabellum.
  -P-

 2. Vaikea, vaikea aihe.

  Ja pitää muistaa seuraussuhteet. Mitä olisi ollut vaikka Luther ilman Platonia.

  Ja kympin saa täytettyä yhdellä kirjaimella:

  Adolf, Attila, Augustinus, Akhenaten …

  Henkiläkohtaisesti olisin valmis vaihtamaan Newtonin seuraavaan sinun tai itseni mainitsemista.

  No ainakin Aatu ja Augustinus.

 3. Ollaanpa sitä eurosentrisiä: Konfutse tietenkin.

  Ciceron kirjoitukset Catilinaa vastaan ovat muuten hämmentävän Illmanmaisia. Ei mulla roomalaisista muuta, hulluja ne on 😉

 4. Jeesus on sikäli hankala, että ainoana merkittävänä kandidaattina hänestä ei ole historiallista dokumentaatiota, ja nykyaikaisen tutkimuksen valossa ei ole mitenkään poissuljettua, etteikö Jeesus voisi olla kooste useammastakin seloottisaarnaajasta.

  Periaatteessa merkittävimpiin henkilöihin pitäisi ehkä nostaa poliitikkoja ja sotureita, kuten Geiserik, Napoleon, Lenin, Stalin, Mao ja Hitler. Koska lista noin mainittuna näyttää tolkuttoman rumalta ainakin inhimilliseltä kannalta arvioituna, kallistun kuitenkin luonnontieteelliselle kannalle kannattaen Archimedesta, Alessandro Voltaa ja da Vincia hengenheimolaisineen.

  Viimeksi mainittujen osalta ongelmaksi muodostuu puolestaan se, että joku jossain vaiheessa olisi kuitenkin tehnyt vastaavat havainnot luonnosta. Mutta Stalinia ei olisi tullut, jos äitinsä olisi pihdannut kriittisellä hetkellä. No, eksistentiaalinen dilemma kaiken kaikkiaan, etten sanoisi. Ja näemmä sanoinkin.

  Helvetin huonosti perusteltuna listani koostuisi kaikesta huolimatta modernin ajan luonnontieteilijöistä; Darwin, Einstein ja Planck.

 5. Freud on psykoanalyyseineen myös varteenotettava vaihtoehto kolmanneksi. Psykoanalyysihän mullisti merkittävällä tavalla ihmisen sisäisen olemuksen ymmärryksen, eikä siihen voi nykypäivänä olla törmäämättä…Tai oikeastaan se on niin sisäänrakennettu aikamme ihmisiin, ettei sitä meinaa edes huomata. 🙂

 6. Jou, alkoi tulla hyviä ehdokkaita.

  IDA: huomasithan määritelman …kulttuurin, jossa elämme. Konfutse ei oikein…

  Kenet modernin ajan mat-fys luonnontieteilijän voi nostaa Newtonin ohitse? Hän loi kaiken perustan.

  Darwin on hyvä, samoin Lenin. Nämä pelkät sotaherrat eivät jostain syystä paljon jätä jälkeensä.

  Napoleon taas loi koko nykyisen koulu- ja virkamiesjärjestelmän, uudisti mittajärjestelmän jne.

  Eli keskustella voi loputtomiin…

 7. Amerikkalainen astrofyysikko-kirjailija(!) Michael H. Hart julkaisi 70-luvulla teoksen maailmanhistorian sadasta vaikutusvaltaisimmasta henkilöstä. Sen parikymmentä vuotta sitten uudistettu lista (ainakin Mao tippunut rankasti) löytyy tuolta, mikäli joku referenssimateriaalia ja keskustelunavaajaa kokee kaipaavansa: http://www.adherents.com/adh_influ.html

  Ne ilmeiset kaksi sijoittuvat tukevasti top kolmoseen ja moni muukin jo mainittu löytyy lähistöltä. Pronssisijan jakaminen olisi kai soveliainta mutta annetaan lohdutuspalkinto Aristoteleelle rationalismin siemenen kylvämisestä tähän maailmankolkkaan. Nämä monialalahjakkuudet vetoavat enemmän kuin Gutenbergit ja muut.

 8. Älkäämme unohtako atomiajan lähettiläitä Albert Einsteinia ja J.Robert Oppenheimeria. Onko sellainen nyt Stephen Hawking, joka on lähellä maailmankaikkeuden kaiken kattavaa selitystä vai sammuuko hänen kommunikaatiokykynsä ennen loppuratkaisua?

 9. Lainaus: ”Napoleon taas LOI koko nykyisen koulu- ja virkamiesjärjestelmän…”
  Ei kai hän järjestelmää kokonaan luonut?
  Kaarle Suuri vaikutti myös koulujärjestelmään omana elinaikanaan (joskus 700-800 -luvulla) ja samalla häntä pidetään Ranskan koululaitoksen perustajana.
  Nostaisin hänet ainakin omalle ehdokaslistalleni, koska ylläpitihän hän antiikin kulttuuria (sekoitti germaanisiin perinteisiin) ja vahvisti kristinuskon asemaa <- loi eräänlaisen perustan Eurooppalaiselle kulttuurille.

 10. Noh, ehkäpä Octavianus oli homo.

  Itse olisin laittanut kolmanneksi ehkä Keisari Konstantinuksen. Hän korruptoi ja kahlitsi varhaiskristittyjen jalot aatteet roomalaiskatoliseksi hallintakoneistoksi, jota kirkoksikin joskus kutsutaan.

 11. Niin. Unohtui.

  Näiden jälkeen tulisi varmaan Nicola Tesla.

 12. Ave,
  Vaikeita laittaa kaikkia kärjessä olevia oikeaan järjestykseen, itse jämähdin viimeksi siihen Kleopatraan ja kaikkeen hänen hmm… 🙂

  Jeesus, Newton, …?
  Tästä lähtien on vaikeaa, ja tästä kahden kärjestäkin on tullut kommenttia, mutta itse laittaisin 3. Einsteinin, varsinkin jos ajatellaan kronologiaa tässä, ja siihen sitten Heisenberg heti perään neloseksi.
  Albert loi suhteellisuusteoriat, ja se oli kova juttu kyllä. Mutta hänelle ei auennut kvantti-fysiikka, joka taas aukeni Heisenbergille.
  Mutta, silti tämä merkittävyys globaalisti on nyt homman ydin…?
  Vastaan, että kolmas on Albert Einstein.
  Alea jacta est.
  -P-

 13. Miksi profeetta Muhammad ei ole listalla?

  Mielestäni Muhammad ja hänen seuraajansa ovat ratkaisevasti vaikuttaneet siihen, että meritietä Intiaan lähdettiin etsimään lännen kautta.

 14. Ai saakeli, miksihän ei tullut muuten mieleen profeetta Muhammad, on kyllä ollut vaikutusvaltainen?
  Itse kuitenkin ajattelin, että vaikuttamisen on täytynyt olla jotenkin positiivista….
  Siksi hän ei tullut varmaan ihan ensimmäisten kohdalla mieleen…
  -P-


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: