Turun kaupungin pelastusohjelma

Aivan kuin kirjoitin syksyllä, Turku on nyt konkurssitilassa ja kaupungin tekemä talousarvio vuosille 2009-2011 on naurettavan epärealistinen.

Viimeisimpien ennusteiden (helmikuu 2009) perusteella Turun verotulot alittuisivat kuluvana vuotena yhteensä 38 miljoonaa euroa talousarvioon nähden. Tasapainottamistyöryhmä on pyytänyt kaupungin virastoilta ja laitoksilta hahmotelman hallintokuntakohtaisista keinoista, joilla 38 miljoonan euron säästötavoite saavutetaan.

Voin kertoa jo nyt, että ei onnistu – tunnen kaupungin organisaation sen verran hyvin. On hyvä kysymys on jo liian myöhäistä? Mitä voitaisiin tehdä?

Mitä Turussa pitäisi tehdä?

 • Kaupungin ylin virkamiesjohto uudistetaan täysin. Tilalle valitaan liike-elämästä kokemusta hankkineita kovan tason johtajia.
 • Kaupungissa aloitetaan koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut. Asiat priorisoidaan ja ydinpalveluita tuottavat prosessit uudistetaan täysin ulkopuolisten asiantuntijoiden voimin. Henkilöä voidaan vähentää tällä tavalla noin kolmasosa.
 • Kaikki ei-ydintoimintaa palvelevat toiminnot (esim. talous- ja henkilöstöhallinto yms) ulkoistetaan. Näin saadaan tehokkuutta niiden toimintojen osalta noin puolet.
 • Idioottimainen toiminta lopetetaan, esimerkkinä vaikka tulkkipalvelut. Ydinkysymys on, haluaako Turun kaupunki toimia jonkinlaisena koko maailman sosiaalitoimistona vai turkulaisia palvelevana organisaationa?

Turun kaupunki työllistää tällä hetkellä 42 tulkkia, joille kullekin maksetaan keskimäärin noin 30 000 euron vuosikorvaukset. Hauska anekdootti on, että eri kansallisuuksien tarvitsemien tulkkipalveluiden määrä vaihtelee tavattoman paljon. Jostain selittämättömästä syystä somalin ja persian kieltä puhuvat tarvitsevat noin seitsemän kertaa tulkkausta henkeä kohden kuin vaikkapa venäjää äidinkielenään puhuvat.

 • Pakolaiskeskustoiminta lopetetaan ja kaikki siihen liittyvät hulluudet. Nämä toimenpiteet koskevat kaikkia hallinnonaloja, esim. koulutoimea.  
 • Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin palveluntuotannon rakenne uudistetaan täysin kilpailuttamalla ja yksityistämällä toiminnot soveltuvin osin.
 • Vapaaehtoinen sosiaaliturva ja toimeentulotuki vedetään Turussa äärimmäisen tiukoille eli aivan lakien rajoille.
 • Kaupungin asuntojonoissa sovellettava rotuerottelu lopetetaan ja asukkaiden valinnassa suositaan töissä olevia.
 • Kaupungin tilaan syylliset poliitikot asetetaan julkiseen vastuuseen.
 • Kaupungin kaavoitus mietitään uusiksi tavoitteena saada kaupunkiin veronmaksajia – ei elätettäviä nykyisen politiikan tavoin.
 • Rahoittajien kanssa tehdään pitkäjänteinen suunnitelma realistisine välitavoitteineen rahoituksen turvaamiseksi.
  • Täysin kieli-poskessa-toimenpiteenä esitän itäisen Turun jakamista omaksi kaupungikseen, jossa Vihreät voivat toteuttaa omaa unelmaansa toimivasta ja luovasta kaupunkiyhteisöstä. Tämä Vihreä Turku voi aloittaa toimintansa puhtaalta pöydältä, koska Turku ottaa kantaakseen kaikki velat. Vihreä Itä-Turku saa maapohjan, rakennukset ja luovuutta tihkuvan väestön a la Richard Florida.
 • Järjettömyyden huipennuksesta, eli monikulttuuripääkaupunki-hankkeesta luovutaan välittömästi.
 • Turun kaupungin hallinto saatetaan täysin läpinäkyväksi lisäämällä keskustelua asukkaiden kanssa, esittelemällä avoimesti vaihtoehtoja ja muuttamalla nykyinen täysin läpinäkymätön asiakirjainformaatio selkokieliseen muotoon.

On selvää, että mitään näistä toimenpiteistä ei Turussa toteuteta, vaan virkamiehet puuhastelevat jotain näennäistä ja tuottavat tuhansia sivuja turhia selvityksiä, painopistealueita ja muuta tyhjänpäiväistä roskaa.

Poliitikot taas tulevat pohtimaan jotain suuria linjauksia kuten villikaniineiden aiheuttamaa vaaraa, kertakäyttömukien yhteyttä Turun kaupungin aiheuttamaan globaaliin ilmastonmuutokseen ja ystävyyskaupunkihanketta Somaliassa.

Jos olisin itse turkulainen, myisin asuntoni heti hinnasta välittämättä ja muuttaisin johonkin sellaiseen naapurikuntaan, jolla ei ole uhkakuvaa pakkoliitoksesta Turun kanssa. Siinä valinnassa ei voisi kuin voittaa ja paljon.

Turkulaisia lohduttaakseni voin vielä lopuksi todeta, että vastaava kehitys tullaan näkemään vielä usealla muullakin paikkakunnalla Suomessa – valitettavasti ette ole yksin.

Mainokset
Published in: on helmikuu 26, 2009 at 4:32 pm  Comments (15)  

The URI to TrackBack this entry is: https://octavius1.wordpress.com/2009/02/26/turun-kaupungin-pelastusohjelma/trackback/

RSS feed for comments on this post.

15 kommenttiaJätä kommentti

 1. Tuo lauseesi ”On selvää, että mitään näistä toimenpiteistä ei Turussa toteuteta, vaan virkamiehet puuhastelevat jotain näennäistä ja tuottavat tuhansia sivuja turhia selvityksiä, painopistealueita ja muuta tyhjänpäiväistä roskaa.” on jotenkin kertakaikkisen tyly, ja juuri siksi, että se pitää täysin paikkansa. Ohjelmasi on mielestäni järkevä ja asiallinen, ja juuri siksi sitä ei toteuteta.

  Ajatus Itä-Turun kaupungista on suorastaan mehukas.

 2. Pakko kommentoida näin naapurikuntalaisena, että Turku tulee vielä vaatimaan, että naapurikunnat maksavat ison osan Turun menoista, sillä saavathan ne nauttia Turun monikulttuurista ja moraalisesta sädekehästä. Jos kunnat eivät suostu (kuten eivät varmasti), niin aletaan puhumaan pakkoliitoksista. Onneksi eliitti on jo ehtinyt muuttamaan naapurikuntiin, joten vastaan tullaan tappelemaan ja lujaa.

 3. Seuraan suurella mielenkiinnolla Turun ja Kajaanin seudun tilannetta.

  Veikkaan, ettei mene kauan, kun barrikadi-Matti ehdottaa kuntien pakkoliitoksia Turun seudulle.

  Asia voi tosin hautautua sen alle, että hallitus repeilee sisäisesti jo nyt paljon suurempien ongelmien edessä.

  Taitaa olla pienimuotoinen kaaos edessä.

 4. Ave,
  Näin tämä etenee, panikointia alkaa näkyä siellä täällä ja kaikkia helvetin lausuntoja sinkoilee eetterissä, kuten Kallin ja Wallinin möläytykset, pihalla kaikki kuin puliukot…
  Juu, Turku on kohta menetetty, alkaa uppoaminen ja veikkaan, että ekat autot palaa juuri Turkussessa…

  Pesä-masa, eli zero-masa alias nolla-matti, on taas puuhastellut jotain aivan saatanan järkevää kuten tämä eläke-iän nosto, kun se helvetin karjuva työvoimapula kerran tulee ja tappaa ihan kohta. Sitten hän vaan häipyi jonnekin vitun matkalle Islantiin, varmaan kattomaan mallia, että kuinka tässä vielä täällä käy…

  Kaaosta kohti ollaan menossa, merkit on selvät, ja tästä ollaan varoitettu jo vuosi sitten täälläkin palstalla. Mutta eihän täällä todellakaan järkipuhetta koskaan kuunnella ja ei ainakaan toteuteta.

  Saapa nähdä, kuinka paha kaaos vielä tulee, barrikadi-masa on jo puolensa valinnut ja nimikin jo kertoo toiminnan laadun…

  Siis, parabellum.
  -P-

 5. Onko Suomen lainsäädännössä mitään säädöksiä, mitä tapahtuu jos kaupunki yksinkertaisesti menee konkurssiin? Mitä se käytännössä tarkoittaa asukkaiden kannalta?

 6. Ei hyvältä näytä.

  Itse turkulaisena olisin kiinnostunut käyttämistäsi lähteistä seuraavien suhteen:
  – 38M verotulojen alentuminen
  – 42 tulkkia ja heidän palkkansa

 7. Hei Aaltonen.

  Tutun kaupungin nettisivuilta on molemmat bongattu.

  Hallinnon alat löytyy kaikki esityslistat ja pöytäkirjat.

  http://www.turku.fi. Tulkkituntien per puhuttu kieli -suhteessa on käytetty lisäksi Muutoksen suunnat raportista löytyviä tietoja. Sekin on kaupungin nettisivuilla.

  Eri kielten tulkkaustunnit

  2005 2006 2007 2008
  albania 2133 1818 1835 1620
  arabia 4485 4125 4014 3891
  bosnia 1092 1152 1021 1025
  dari 879 856 626 601
  kurdi 2883 2736 2794 3970
  persia 1451 1651 1975 1699
  somali 2715 2312 2067 2869
  venäjä 1891 1906 1879 1907
  vietnam 915 847 768 727
  muut yhteensä 2425 2903 3276 3613
  Yhteensä 20869 20306 20255 21922

 8. Olen joskus nauranut turkulaisille, nyt en naura. Sillä te ´tulette olemaan kunnolla kusi&paska vyöryssä vyötäröitänne myöten. Mutta lohduttautukaa sillä että minä (entinen Pohj.Karja.) Helsinkiläinen tulen olemaan samassa tilanteessa korkeintaan 1vuoden teitä jäljessä. Halla-Aholle kiitosta siitä etten ole hommannut omistuskämppää, sillä silloin olisin kusessa itsekkin.

 9. Paha setä: on helppoa olla ivallinen tyhmille.

  Ikävintä tässä asiassa on se, että idioottien virheet koituvat kaikkien meidän maksettaviksi.

  Kuka maksaa tuon Turun monikultttuurisuusstrategian tulokset ajasta ikuisuuuteen? Valtio maksaa.

  Me maksamme. Tarkkaile verokorttiasi, energiaveroja, viinaveroja, bensaveroja jne…

  Mieti ja kerro muille ketä äänestät ja miksi. EU-vaalit ensi kesänä ja vallankumous keväällä 2011.

  Ole mukana ja tehdään se yhdessä.

 10. >vallankumous keväällä 2011.

  Nämä esittämäsi taloudelliset mielipiteet kuulostavat ihan terveen järjen ääneltä. Esität ne kuitenkin yksityishenkilönä ja nimimerkillä.

  Perussuomalaisten näkemyksen talouden hoidosta vaikuttavat hyvin hajanaisilta, eikä ainakaan minulle ole kiteytynyt mitään selkeää persujen talousohjelmaa. Arvelisin, että ainakin osa persujen äänestäjistä pitää ehdotuksiasi turhankin oikeistolaisina. Homma-miehiksi profiloituneiden ehdokkaidenkin joukossa vaikuttaa olevan melkoista hajontaa tai epäselvyyttä kannoissa talousasioissa.

  Juuri tämä perussuomalaisten äänestämisessä arveluttaa: myydäänkö siinä sikaa säkissä?

 11. Ei minun henkilökohtainen talouslinjani ole oikeistolainen. Se perustuu pelkkään terveeseen järkeen ja itse asiassa paras talouden ja yhteiskunnan lait ymmärtänyt poliitikko on minun mielestäni Suomessa ollut Väinö Tanner, SDP.

  Se, että PS:n talouspolitiikka ajama sisältää asioita, joita en allekirjoita, ei minulle ole ongelma. Tähän on kaksi syytä.

  Ensiksi puolueessa luotetaan terveeseen järkeen.

  Toiseksi verolait voi muuttaa yhdessä päivässä. Monikulttuuri, Suomi-Afrikaksi-hanke ja niiden tuomat asiat ovat ikuisia.

 12. Pystynet varmaan esittämään jotain faktaa siihen, että palveluiden ulkoistaminen tuo todellisia säästöjä pitkällä aikavälillä?

 13. Tutkija: kyllä pystyn ja helposti. Olen hoitanut työurani aikana tähän asti noin parikymmentä ulkoistusta ja olen varma, että lisää tulee vielä eteen. Kaikissa on saatu rahan käyttö tehokkaampaan käyttöön ja ihmiset tyytyväisemmiksi.

  Yleisenä esimerkkinä voidaan ottaa vaikka puolustusvoimien erikoissairaanhoidon ulkoistus. Säästö taisi olla öpaut 40 % entiseen.

  Oikeassa olet siinä, että pitää tietää ja osata. Ulkoistus ulkoistuksen vuoksi ei kannata. Terve järki auttaa paljon.

 14. Jahas, yt:t alkoi eli kassa on typötyhjä ja rahoittajat laittoi hanat kiinni.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: