Kaameat luvut

Suomen ulkomaankauppa jarrutti jyrkästi satamissa tammikuussa. Merenkulkulaitoksen tilaston mukaan vienti Suomen satamista romahti tammikuussa 30 prosenttia vuotta aiemmasta. Vielä joulukuussa pudotus oli vähemmän eli vajaat 13 prosenttia. Tuonti putosi tammikuussa 18 prosenttia vuoden takaisesta.

Luvut ovat kaameita, paljon negatiivisempia kuin edes minä olisin uskonut. Käytännössä siis tuolla tasolla Suomen kansantaloudesta häviää rahaa 15 miljardia euroa vuositasolla ja kauppatase menee 10 miljardia negatiiviseksi. Ikävä kyllä suunta on jyrkästi ja kiihtyvästi alas – viennin romahdus joulukuussa oli 13 %.

Onneksi maan johto on ajan tasalla. Presidentti ja puolet hallituksesta matkailee Afrikassa lupaamassa lisää talousapua väestönkasvun kiihdyttämiseksi. Toinen puoli hallituksesta on saanut maan koko hallintokoneiston aivan sekaisin täysin valmistelemattomalla eläkeikäratkaisullaan.

Kehityksestä aivan pihalla ollutta ministeri Kataista käy jo vilpittömästi sääliksi. Onneksi Jyrkiboy on reagoinut asiaan ripeasti. Hän nimittäin aloitti viikon loman Egyptissä – juuri päättyneen kahden kuukauden joululoman jatkoksi.

Oppositio puuhaa yleislakkoa, johon tuskin tulee olemaan tarvetta, koska jos kehitys jatkuu tammikuun kaltaisena, maassa on vielä tämän vuoden kuluessa yli 20 %:n työttömyys.

Talouskriisin yhdestä sytytetystä pommista kirjoittaa loistavasti Turjalainen.

Elämme historiallisen, rakenteita muuttavien ja mullistavien aikojen kynnyksellä. Jotenkin sitä naivisti toivoisi, että tällaisena aikana maassa olisi sellaiset johtajat, jotka tämän asian ymmärtäisivät.

_______________________

Lama on iskenyt kaikkein pahimmin toistaiseksi Ruotsiin. Stig-Göraneilta on jo loppunut  paskakin.

Mainokset
Published in: on maaliskuu 6, 2009 at 4:19 pm  Comments (8)  

The URI to TrackBack this entry is: https://octavius1.wordpress.com/2009/03/06/kaameat-luvut/trackback/

RSS feed for comments on this post.

8 kommenttiaJätä kommentti

 1. Paskapuhe sen sijaan on ehtymätön luonnonvara etenkin Ruotsissa.

 2. Todennäköisesti tuo jätteiden kärrääminen rekoilla läpi maanosan kustannetaan jotenkin päästökaupalla, tuolla vihreän politiikan ainoalla todellisella saavutuksella: ihan sama mitä tapahtuu, kunhan ajatus on hyvä ja citykanit saadaan siististi kaasutettua 😉

 3. Kun lukee näitä kirjoituksiasi, päätös pysyvästä ulkomaille lähtemisestä vahvistuu päivä päivältä. Olen osa tuota tulevaa tai jo meneillään olevaa aivovientiä, josta olet monta kertaa puhunut. DI-opinnot ovat diplomityötä vailla kasassa ja jo viimeisistä kolmesta kesästä kaksi on mennyt ulkomailla.

  Tällä hetkellä olen Latinalaisessa Amerikassa muutaman kuukauden keikalla enkä oikeen keksi mitään syytä, miksi Suomeen kannattaisi tulla takaisin. Osaan jo kaksi maailmankieltä eli englannin ja espanjan. Noilla aukeaa melko monta vaihtoehtoa useammallakin mantereella. Vaikka täällä lattereissa ei palkka päätä huimaakaan, niin eivät huimaa kyllä elinkustannuksetkaan. Eikä tämä todellakaan ole niin vaarallinen paikka kuin ihmiset luulevat. Muutenkin kyseinen maailmankolkka menee eteenpäin samaan aikaan, kun Eurooppa menee taaksepäin. Paras esimerkki on Chile, josta monen maan olisi hyvä ottaa oppia. Bonuksena ovat tietenkin mahtavat naiset, jotka todellakin ovat naisia isolla N:llä.

  Toisaalta kai pitäisi olla Suomessa tappelemassa hulluutta vastaan, mutta se vaatisi tietenkin verorahojeni syytämistä samaan hulluuteen. Siispä äänestän jaloillani ja vaaleissa äänestän ”väärin” suurlähetystöissä tai edustustoissa. Toivottavasti ihmisten sietokyky tulee jossain vaiheessa vastaan ja idiotismi loppuu. Pelkään tosin pahasti sitä vaihtoehtoa, jonka joku sanoi muutama kirjoitus taaksepäin. Sitä, että suomalainen sisu on lähinnä sitä, että vedetään hampaat irvessä katkeraan loppuun saakka ilman, että noustaan ketään vastaan. Toivottavasti olen väärässä.

  Voimia sinne.

 4. PT: outo ilmiö. En varmaan olisi edes miettinyt viisi vuotta sitten, että jääköön paska maa tuhoamaan itsensä.

  Ajat ja ajatukset muuttuvat – uskon vahvasti, että vielä viisi vuotta sitten Suomi oli elämisen tason suhteen top 5:ssa maailmassa. Paljon on sen jälkeen muuttunut.

  Tai sitten muistikuvat valehtelevat.

  Onnea sinne EA:aan ja menestystä.

 5. Turjalainen mainitsee kirjoituksissaan, että USA ja EU voivat turvautua setelirahoitukseen. Ajatus ei liene mahdoton. Kauppalehti 9.3.2009 mainitsee pääkirjoituksessaan, että USA ja Britannia ovat mahdollisesti ottamassa askelia tuohon suuntaan. Nyt asia on sitten sanottu julki selkeästi myös valtamediassa. – EKP:lle KL:n mukaan setelirahoitus ei ole mahdollista. Sopimukset yms. estävät 🙂

  Luin kirjoituksen varhain aamulla. Alkaa nyt olo tuntua epävarmalta, näenkö unta vai en? Täytyypä lukea kirjoitus uudelleen.

  Asiasta toiseen. Päästääkö superinflaatio asuntovelalliset helpolla. Eli olisiko nyt reippaan velanoton ja vaikkapa kiinteistöjen kahmimisen aika.

 6. Ajatukset ovat muuttuneet itsellänikin viimeisten 5+ vuoden aikana. Asiat, joita olen arvostanut Suomessa eniten, ovat ahkeruus, rehellisyys, turvallisuus ja ennen kaikkea se terve järki. Nyt kehityssuunta on se, että Suomi on menettämässä noista jokaisen saamatta mitään tilalle.

  Tähän kun yhdistää lihaa syövälle valkoihoiselle heteromiehelle 24/7 jatkuvan vittuilun ja omalle sukupolvelleni suunnitellun roolin huoltosuhteen romahtamisen maksajana, tulee mieleen aikalailla tuo ”jääköön paska maa tuhoamaan itsensä”. Omassa Suomen kaveriporukassa on puolet samoissa mietteissä, lähtösuunnat vain vaihtelevat.

  Kun miettii pidemmällä tähtäimellä, täytyy myös ottaa huomioon millaisessa ympäristössä haluaa kasvattaa tulevat lapsensa. Haluan tarjota heille jotain parempaa kuin Paskastanian, joksi Suomi tätä menoa muuttuu. Toivon toki olevani väärässä kuten varmaan me kaikki nuivat, mutta mitä jos ollaankin oikeassa…

  Kiitos kannustuksesta. Suomalainen onneksi sopeutuu uusiin kulttuureihin toisin kuin monet muut.

 7. Parahin PT,
  Jos olet noin onnellisessa asemassa siellä jossakin ja tuntuu hyvältä ja homma skulaa, niin jää sinne!
  Täällä menee homma kohta juurta myöten perseeseen, siis ei paremmaksi muutu kovin nopeasti.
  Toisaalta, täällä tarvitaan kyllä tosiosaajia ja taistelijoita tulevissa koitoksissa.
  Mutta siis, ”You lucky bastard, stay there if you can!”
  -P-

 8. Tilanne on Euroopassa vakavempi kuin luulin vielä kuukausi sitten. Laitan tännekin pari linkkiä asiaan liittyen:

  http://vaaleanpunainenelefantti.blogspot.com/2009/03/tulevasta-lamasta-laman-selviytymisohje.html

  http://www.telegraph.co.uk/finance/comment/ambroseevans_pritchard/4623525/Failure-to-save-East-Europe-will-lead-to-worldwide-meltdown.html


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: