Hyvästit dollarille

Varmaan kukaan ei voi väittää vastaan sille väitteelle, että Bushin talouspolitiikka oli katastrofaalisen huonoa. Taloutta pyöritettiin ottamalla velkaa, hyökkäämällä Lähi-idän maihin ja jälleenrakentamalla kyseisiä maita sitten jenkkifirmoilla.

Uuden presidentti Obaman talouspolitiikka lienee vieläkin tuhoisampaa. Hän nimittäin aikoo painaa rahaa ja paljon. Paljon on miljardi taalaa sadan dollarin seteleinä?

miljardi1

Entä triljoona, jotka Obama on nyt luvannut suoltaa painokoneista?

triljoona

Kukaan ei varmaan ihmettele, että Kiinan keskuspankin pääjohtaja Zhou Xiaochuan ehdottaa dollarin korvaamista maailmantalouden keskeisimpänä valuuttana.

Vaihtoehtoja ei nimittäin taida olla.

Mainokset
Published in: on maaliskuu 24, 2009 at 6:27 pm  Comments (18)  

The URI to TrackBack this entry is: https://octavius1.wordpress.com/2009/03/24/hyvastit-dollarille/trackback/

RSS feed for comments on this post.

18 kommenttiaJätä kommentti

 1. Amerikkalainen ilmaisu ”a trillion dollars” on suomeksi biljoona dollaria eli tuhat miljardia dollaria.

 2. Ave,
  Tätä en ollut kuullutkaan, että painokoneesta otetaan nyt rahaa avuksi, dsiisus….kuten 20-luvulla.
  Alkaa olla sellaisia merkkejä ilmassa, että taitaa mennä koko USAn ja ehkä maailmantalous ihan vituiksi?

  Eli, kun se USA heikkenee tarpeeksi, ja aika ei ehkä ole kaukana, niin ennen kuin kerkeämme sanoa kissa, murjaanit hyökkäävät iippoihin…. ja sitten on edessä se Harmageddon, kuten isossa kirjassa ennustetaan.

  Elämme ihme aikoja veljet, alkaa oikeesti tuntua paskalta.
  Parabellum.
  -P-
  P.S. Ei ollut helppoa Bush jr. hallinnolla, jotain piti tehdä, kun maa sai masiivisen terrorihyökkäyken niskaansa? Mitä itse olisitte tehneet?

 3. ”Ei ollut helppoa Bush jr. hallinnolla, jotain piti tehdä, kun maa sai masiivisen terrorihyökkäyken niskaansa? Mitä itse olisitte tehneet?”

  Olisin hyökännyt Afganistaniin (jossa niitä koulutettiin) ja hoitanut sen homman kuntoon. Pistänyt niin paljon painetta myös Pakistaniin, että bin Laden olisi saatu kiinni kummalta puolen rajaa tahansa. Toinen vaihtoehto olisi ollut vain pommittaa Afganistanin terroristileirit maan tasalle, ja kurmottaa talebaneja ilmasta käsin aina kun huvittaa (=usein). Halvempaa kuin maasota.

  Irakilla ei ollut mitään tekemistä 9/11 kanssa. Hyökkäys sinne oli turha.

  Virheeseen pitää korkoja alhaalla liian pitkään 9/11 jälkeen en puutu, koska se oli keskuspankin moka ja aiheutti asuntokuplan.

 4. Amerikkalainen ilmaisu “a trillion dollars” on suomeksi biljoona dollaria eli tuhat miljardia dollaria.

  Jos kyseessä on vain 1.000 miljardia dollaria, niin suhteutettuna Suomen väkilukuun se vastaisi ((5/300)x1000) vajaata 17 miljardia dollaria eli runsasta 13 miljardia euroa.

  Tuhat miljardia merkitsee USA:ssa per capita (1000×1.000.000 / 300.000) noin 3.300 dollaria. Ehkä he tuosta selviävät. Mutta jos kyse onkin eurooppalaisesta triljoonasta eli miljoonasta miljardista, niin rahaa laskettaisiin liikkelle per nuppi 3.300.000 dollaria. Se olisi USA:n loppu. Siinä jäisi Robert Mugabenkin hallinto kakkoseksi.

  Olen voinut tehdä laskuvirheen. Korjatkaa, jos tarpeen.

 5. Acc, laskit ihan oikein.

  Miljardi (amer. billion) on 1 000 000 000. Amerikkalaisia on 300 000 000. Yksi miljardi on kolme noin 3 taalaa per nuppi. Tuhat miljardia (biljoona, amer. trillion) on 3 300 taalaa per nuppi. Kyllä yanquit ja johnnyt ja kuraselät sellaisen kestävät.

 6. Tuhat miljardia merkitsee USA:ssa per capita (1000 x 1.000.000 / 300.000) noin 3.300 dollaria. Ehkä he tuosta selviävät. Mutta jos kyse onkin eurooppalaisesta triljoonasta eli miljoonasta miljardista, niin rahaa laskettaisiin liikkelle per nuppi 3.300.000 dollaria. Se olisi USA:n loppu. Siinä jäisi Robert Mugabenkin hallinto kakkoseksi.

  Olen voinut tehdä laskuvirheen. Korjatkaa, jos tarpeen.

  Tuohon ylläolevaan nollapitoiseen lukujonoon lipsahti virhe. Tuhat miljardia per capita USA:n väestölle laskettuna on siis 1000 x 1000 x 1.000.000 / 300.000.000 eli noin 3.300 dollaria.

 7. Achtung vaan,

  oli niin mukava päivä töissä, että oli vara pilata se katsomalla sosiaalipornoa (vaikka päivän parhaat naurut sai yhä vellova pömppömahakeskustelu. Miksei naista saa sanoa pömppövatsaiseksi, jos sillä on pömmpövatsa? Saahan miehiäkin sanoa kaljavatsoiksi). Niin, katselin Ajankohtaista kakkosta, jossa käsiteltiin EU:n parlamentistä ”eläköityneiden” jäsenten eläke-etuja. Paras oli ehdottomasti idolini, Esko Seppänen. Seppänen totesi, että eihän hän mitään moraalitonta ole tehnyt, jos on nauttinut kultapossukerhon (sanatarkka ilmaisu) muhkeita etuisuuksia.

  Näinhän se tietenkin on, ei minua häiritse toisten eläke-edut, vaikka olisivat subjektiivisesti tarkasteltuna suhteettoman suuria. Seppänen vaan tuli paljastaneeksi vasemmiston keskeinen ongelma, joka on, että toiset saavat aina kohtuuttomia etuja jotka on syytä nostaa populistisesti esiin, ja toisten kohtuuttomien etujen populistinen esiin nostaminen vie poliitikon itsensäkin näiden kohtuuttomien etujen ääreen.

  Kuka väittikään, että kommunismi on kaunis aate, joka ei vaan toiminut?

  Lainaan Octaviuksen tekstiä sivujensa oikeassa reunassa:
  ”Pohjoismainen yhteiskuntamalli pohjautuu yhteiseen arvomaailmaan, joka on niin harvinainen että se on säilyttämisen arvoinen.”

 8. Ron Paul Financial Timesin haastattelussa. Dollaria ja kultaa.
  http://fairuse.100webcustomers.com/eg/ft-davis.html

 9. ”Tunnettu venäläistutkija Igor Panarin uskoo Yhdysvaltain luhistuvan ja hajoavan kuuteen eri valtioon ensi vuonna. Tutkija arvelee, että hajoamisen laukaisee talouskriisi. Panarin on Venäjän diplomaattiakatemian dekaani ja esiintyy usein asiantuntijana Venäjän televisiokanavilla.”

  Näin siis Igor. Aika hyvä siemen em. kehitykselle kylvetään aloittamalla setelielvytys. Sinällään setelien painaminen ei lisää inflaatiota, mutta valtion alkaessa maksaa niillä omia sitoumuksiaan, on kierre on valmis. Saksan 1920-luvun tapahtumat -tunnetuin seurauksin – ovat oiva esimerkki setelirahoituksen hirvittävästä tuhovoimasta. Ja nyt USA on lähdössä samalle tielle. Obama taitaakin olla Lännen Mugabe.

  USA:n valtionvelka on noin 25.000 euroa per capita. Suomessa vastaava luku on hieman reilut 10.000 euroa. Meillä on siis vielä kirittävää, mutta Vanhasen hallitus kyllä kuroo eron umpeen. Sen verran holtittomilta ja vastuuttomilta sen tekemiset nimittäin näyttävät.

  Kohta saamme tosiaankin korvata eurot ja dollarit vaikkapa oravannahalla. Onneksi sitä ”valuuttaa” Suomen metsistä vielä löytyy.

 10. Itse asiassa USA:ssa taidetaan olla jo aika pitkällä tuossa oravannahka-kaupassa. Eilinen Kauppalehti tiesi kertoa Valloissa laajalle levinneestä ilmiöstä vaihtaa palveluita keskenään; i.e. hammaslääkäri fiksaa putkimiehen legot putkimies hammaslääkäriaseman röörit. Verottaja on se, joka pureskelee kynsiään – mutta kynnelle kykenevä väestö edes yrittää selviytyä kriisistä pystypäin. Näin se vaan hätä keinot keksii sellaisessa maassa, jossa työvoimasta vähemmän kuin puolet on valjastettu kyttäämään tuottavassa työssä olevien tekemisiä 😉

 11. Kiitos kommenteista.

  Tarkennuksena: tuo triljoona eli tuhat miljardia on siis summa, jolla Obama aikoo kasvattaa USA:n vuotuista budjettialijäämää.

  Obaman ohjelma on herättänyt erittäin kiivasta keskustelua USA:n koko talouslehdistössä. Omana mielipiteenäni sanoisin, että dollarin inflaatio on väistämätön. Asialla on myös erittäin kauaskantoiset seuraukset etenkin maille/yrityksille, joiden kauppa jenkkeihin on suhteessa suurta.

  Kymmenen vuoden bulletlaina dollareissa kuulostaa koko ajan kiehtovammalta ajatukselta.

 12. kun bullet poksahtaa, niin katsotaanko vaihtokurssia pohjoiseuroopan kruunuun vai suomen markkaan…. ?

 13. Tunnettu venäläistutkija Igor Panarin uskoo Yhdysvaltain luhistuvan ja hajoavan kuuteen eri valtioon ensi vuonna. Tutkija arvelee, että hajoamisen laukaisee talouskriisi. Panarin on Venäjän diplomaattiakatemian dekaani ja esiintyy usein asiantuntijana Venäjän televisiokanavilla.

  Oma arvioni Yhdysvaltojen murenemisesta on noin 7-10 vuotta. Kyllä se hajoaa lopulta mahdottomuuteensa ja todellisen krediitin puuteeseen – aikajänne vain on enää kysymysmerkki.

  Samaan syssyyn EU hajoaa tai tiivistyy puolustusliitoksi – siinä toinen kysymysmerkki.

  (… hajotakseen kuitenkin lopulta luonnolliseen kansojen ja kulttuurien väliseen kitkan.)

  Että siinä mallia monikulttuurin toimivuudesta kaikille teille kaikille monikulttuuriuskovaisille…

 14. USA ei hajoa. Sen sijaan USA:n valuutta voi romahtaa samalla tavalla kuin Venäjän rupla 1990-luvulla.

 15. Ave,
  Nyt ollaan sellaisilla vesillä ja aihealueilla, että alkaa tulla aika paksuja kommentteja asioista.

  Juu, ei niitä terroiristeja vaan taida helposti löytyä mistään maasta, se on paska juttu, ja ne tietää sen. Kuitenkin jotain ihme syitä oli kääntää katse iraqiin, ja sinne se suurvalta täräytti seuraavaksi. Siis maa kerrallaan operaatiolla, aivan kuten vanha Rooma. Ja tulihan sieltä halpaa öljyäkin, jolla rahoittaa tätä terrorismin vastaista sotaa. Taitaa vaan niitä terroristeja olla todella vaikea löytää…

  Vai USA olisi hajoamassa? Niinhän sitä moni toivoo. Katotaan nyt miten käy, taisi se maa käydä 20-luvulla kanssa aika pohjalla, mutta tietenkin nyt sanotaan, että ajat on ihan eri. Ei tämä EU-paska kanssa kauheen yhtenäiseltä tunnu. Mutta ei kai tämä nyt miksikään puolustusliitoksi kutistu? Millä lihaksilla? Siis kuinka K-kaupasta tulee yhtäkkiä Securitas?

  Kyllä taitaa olla suvaitsevais-obamalla nyt jon heti alkuun eväät vähissä, kun aletaan setelirahoitusta tekemään tässä vaiheessa, eikö tätä puuhaa harjoiteltu jo 20-luvulla USAssa ja myös Saksassa? Mutta kuten sanottua, taitaa olla keinot loppu ja hype on ohi. Kuten sanoin, menee puoli vuotta ja paska on taas kädessä pressan vaalien jälkeen. Ja siltä näyttää.

  Jos todella USA menettää mahtinsa, ja heikkenee oikeasti myös sotilallisesti, on edessä karmeat ajat hyvät veljet, Harmageddon ja WW3, jees.

  Joskus heitin täällä juttua, että ilmeisesti EUn pimein ydin ja islamistit ovat tehneet sopparin, että USA heikennetään ja samalla tuhotaan Israel, mutta taitaa koittaa kurkunleikkaajien yö vähän muillekin… tämä ainakin selittäisi tämän järjettömän musumaanien hyysäämisen.

  Siispä Parabellum.
  -P-

 16. Mikko: en minäkään usko USA:n romahtamiseen. Maan nähneenä ja sen sielun jollain tasolla tuntien uskon, että se nousee vielä. Seitsemän vuotta kestää rappio ja sitten mennään, sanoo maalaispojan tuntosarvet.

 17. Dr: kiva kun ilmoitat itsestäsi.

  Bullet jeni-dollarina tietysti. Kuka idiootti nyt euroon luottaisi? En minä ainakaan.

  Sveitsin frangi voisi olla toinen mahdollisuus.

 18. http://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/Katainen+puolustautuu+Valtio+velkaantuu+enemmän+kuin+kunnat/1135244709924
  ”On olemassa vain yhdet ja samat veronmaksajat. Samat ihmiset ja yritykset maksavat veroja sekä valtiolle että kunnille. Valtio ottaa kontolleen näiden veronmaksajien elämää enemmän kuin mitä kunnat ottavat”, Katainen sanoo.

  Artisti maksaa sittenkin.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: