Vanhanen ja älykkyyserot

Älykkyyserot yksilöiden välisessä kommunikaatiossa ja ryhmien toiminnassa on paljon tutkittu alue.

Yleisesti hyväksyttyä (esim. Towers) on, että alle 10-20 pisteen ero ÄO:ssa ei merkittävästi haittaa yksilöiden välistä kommunikointia.

Towers’ thesis:

 • There are virtually no communication difficulties between us and our companions when the IQ difference is 10 points or less.
 • Some communication difficulties exist between 10 and 20 points.
 • Constant, but still bridgeable difficulties occur between 20 and 30 points.
 • Beyond 30 points, communication on an abstract level begins to breakdown completely.

Lainalaisuudet pätevät hienosti myös arkielämässä. Oikeastaan kaikki pariskunnat, jotka tunnen ja joiden välinen älykkyysero on ilmeinen, ovat eronneet. Homma ei vain toimi. Asiansa osaava johtaja käyttää näitä lainalaisuuksia hyödykseen myös organisaationsa rakentamisessa ja tehokkuuden hakemisessa.

Tunnettua on myös, että merkittävän älykkäillä ihmisillä on tapana saada maine hankalina ihmisinä. He eivät toisinaan voi kerta kaikkiaan sietää taulapäitä. Hyvä esimerkki tällaisesta ihmisestä on vaikkapa Sauli Niinistö, joka on terävä kuin partaveitsi ja ei osaa tarpeeksi peittää huvittuneisuuttaan kohdatessaan ääliön.

Älykkyys, sen käsittely ja etenkin älykkyyserojen käsittely on tabu ja poliittisesti täysin epäkorrektia. Ajatus, että joku ihminen olisi fiksumpi kuin toinen, ei sovi kaikki samanlaisia –teemaan.

Edellä oleva oli lyhyt ja poukkoileva johdanto kirjoituksen varsinaiseen aiheeseen.

Katseltuani nykyisen pääministerimme poliittista toimintaa ja luettuani hänen kirjoituksiaan olen tullut siihen tulokseen, että Susan Ruusunen tai hänen tasoisensa joku muu nainen sopii Matti Vanhaselle täydellisesti. Tällaisessa parisuhteessa kommunikointiongelmia ei todellakaan pääse syntymään.

Aivan oma kysymyksensä on taas se, että kuka astuu johtamaan valtavassa kriisissä olevaa Suomea seuraavaksi.

Ainakaan lahjakkaammista ja älykkäämmistä johtajista ei tule olemaan pulaa.

Ps (latinaa):  Joskus sitä ihmettelee itseään. Kirjoitin A4:n täyttä paskaa kenkäheinää sanoakseni, että Matti Vanhanen on tollo. Yritän korjata tapani. Hirvittääkö muuten ketään muuta kuin minua, että olemme Tollon käsissä?

Mainokset
Published in: on maaliskuu 26, 2009 at 7:58 pm  Comments (25)  

The URI to TrackBack this entry is: https://octavius1.wordpress.com/2009/03/26/vanhanen-ja-alykkyyserot/trackback/

RSS feed for comments on this post.

25 kommenttiaJätä kommentti

 1. Sulla on paljon hyviä kirjoituksia, mut tää oli kyllä yksi parhaista mun lukemista. Pitänee joku viikonloppu tomuttaa tota arkistoasi.

 2. Eemiely kiitos kommentistasi. Arkistoni on aarre, josta löytää totuuden.

  Olisi hauskaa olla joskus väärässä. *nauran itselleni*

 3. Matti Vanhanen esitteli kotikuntansa valtuustossa piirtoheitinkalvoja ja perusteli säästöjen tarpeellisuutta:

  http://reko.blogit.uusisuomi.fi/2009/03/25/jarki-voitti-munaa-vanhaselle/

 4. ”Hyvä esimerkki tällaisesta ihmisestä on vaikkapa Sauli Niinistö, joka on terävä kuin partaveitsi ja ei osaa tarpeeksi peittää huvittuneisuuttaan kohdatessaan ääliön.”

  Juice Leskinen kehotti Niinistöä haistamaan vitun, syistä joita en tiedä. Kumpi näistä liene sitten ollut se älykkäämpi 😛

 5. Kiitän kommenteista taas kerran.

  Poro: puhun Niinistöstä ihan kokemuksesta. IRL.

  Muitakin on paljon, joita olen ohjannut/palvellut/koordinoinut, mutta Sale jäi mieleen.

  Ja ei ole todellakaan puolueesta kiinni…:D.

 6. ”Olisi hauskaa olla joskus väärässä.”

  Ihmiset, minä mukaan lukien, tuntuvat olevan pääsääntöisesti samaa mieltä kanssasi. Ikävästi Oscar-setähän sanoi aikoinaan että ”kun ihmiset ovat samaa mieltä kanssani, tunnen olevani väärässä (jts).”

 7. Kurosella ei taida olla enää asiaa ihmettelemään kesärannan shampoiden määrää:

  http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=2009/03/20490&ext=rss

  olipas ajankohtainen aihe taas, päivää ennen 🙂

 8. Juuri hetki sitten lounaalla työpaikkani rouvat puhuivat tapauksesta. Yksi sanoi, ettei kyllä huolisi tuollaista miestä. Toinen siihen, että Vanhanen on niin tyhmä, ettei opi edellisistä viestisähläyksistään mitään. Ettei varmasti ole viimeinen tapaus tämä uusinkaan. Minä pidättelin nauruani…

 9. Moi,

  kirjoituksesi on hieman virheellinen, tai kuten itse sanoit ”kenkäheinää” älykkyys-väittämiesi osalta.

  Wechlerin luoma ÄO käsite on tehty mittaamaan eroavaisuuksia selvästi vähemmän kehittyneiden ja normaalien ihmisten välille. Yli keskiarvon (Suomessa n. 110) ylittäviä tuloksia on ilman ammattilaisen arviota lähes mahdoton erottaa, esim 110, 120 jopa 130 saattaa useimmissa arkielämän tilanteissa olla miltein mahdoton erottaa. Myöskään mitään päätelmiä ei pitäisi tehdä tämän pohjalta.

  Lisäski älykkyys ei ole mikään formaali käsite, vaan ÄO:ta mitattaessa mitataan ainakin kuutta erityyppistä älykkyyttä. Käytännön kokemuksena tiedän, että kokonaispisteet voivat olla huikeat, mutta tosiasiassa tapaus voi silti olla tietyissä asioissa pölkkypää.

  Vanhanen on täysi tollo silti.

 10. Näitä teksti/sähköpostiviesti-ääliöitä puolustavat ihmiset tuntuvat olevan sitä mieltä, että vaikka kaveri ei osaa ajatella omia tekemisiään hetkeä pidemmälle, niin kaveri on kuitenkin kelpo hemmo ajamaan meidän kaikkien yhteisiä asioita.

  Ilmeisesti siinä juuri on kyse siitä 30 pinnan erosta, että toinen näkee tekstiviestien takaa isompia ongelmia, kun toinen näkee vain ne yksittäiset viestit, joissa ei kait sinällään ole mitään pahaa. Siis juuri abstraktiotason ero ajattelussa.

 11. Nyt nimimerkki Hajalla kiteytti asian niin selvästi, että pitäisi koohommankin tajuta!

 12. Kiitos.

  Vanhasen poika on ollut pettymys.

 13. Jonne: ’Käytännön kokemuksena tiedän, että kokonaispisteet voivat olla huikeat, mutta tosiasiassa tapaus voi silti olla tietyissä asioissa pölkkypää.’

  Aivan samoja kokemuksia, enkä puhu edes itsestäni. Esim. jossain keskijohdon tehtävissä paras tulos saadaan ulos öpaut 130 pisteen omaavalla johdolla.

  On tarpeeksi luovuutta, mutta käytännön hommatkin ovat hallussa. Lisäksi kommunikaatiokyky ja sosiaalinen kyvykkyys on noilla main huipussaan.

  Ja nämä oli ihan henkilökohtaisia kokemuksia.

 14. […] jo useamman vuoden takavasemmalta seurannutta Yours Sincerelyänne paljoakaan hämmästytä. Veli Octavius kirjoittaa suorasanaiseen tyyliinsä älykkyyserojen vaikutuksesta ihmissuhteen onnistumiseen. Minä uskon, […]

 15. Hallootarallaa…

  Minulla oli tällä viikolla ilo ja kunnia vierailla Suomen Turkkusessa. Palaverissa oli yksi rohvessoori ja neljä tohtoria (laskujeni mukaan meitä oli siis 5 tai 6). Palaverissa oli tarkoitus käsitellä ajankohtaista talouspoliittista asiaa, mutta eihän siitä meinannut tulla mitään, kun keskustelu jumittui moku-ideologiaan pariksi tunniksi. Olin vastaavassa palaverissa Tsadissa edellisellä viikolla, ja siellä kävi sama juttu.

  Omalta kannaltani tilanne on varsin mainio, koska olen ns. tuntipalkalla, eikä palaverien venyminen tee persnettoa omaan kukkaroon. Hämmästyttävintä oli kuitenkin se tietomäärä ja yksityiskohtien hallintaa osoittanut ymmärrys mokuilun syvimmästä olemuksesta. Tilanne ei siis ole ihan niin synkkä miltä se näyttää, mutta ongelma on, että aika käy vähiin ennen kuin ns. hukumme paskaan.

  Jortikka sattui paikalle ja kertoi Englannin suunnitelmistaan, mutta se on toinen juttu. Ensi viikolla tapaan muuten kaikkien tämän blogin lukijoiden yhteisen ihastuksen, anti-milffien anti-milffin Ritva Viljasen. Saas nähdä puhutaanko silloin samoista aiheista kuin em. palavereissa…

  Mutta, seuraavaksi aion avata laatututotteen, jota vain irlantilaisten kansalliset ominaisuudet ja geeniperimä pystyvät tuottamaan (Pompeiukselle virtuaalinen skåål). Päätänkin raporttini toistaiseksi täältä tähän ja poistun pariksi tunniksi savustamaan. Oraaliset kysymykset pyydän osoittamaan suoraan asianomistajille:
  Lisätietoja antavat apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske p. 010 362 0802 ja valtionsyyttäjä Mika Illman p. 010 362 0824.

 16. Ave,
  Totta ja osuvaa asiaa taas pärisette hyvät veljet.
  Nyt on pesä-masan lähtölaskenta alkanut…
  Mutta kestääkö se vuoteen 2019 asti… ?
  Ei vaan, nyt on todella mielenkiintoista seurata, että mitä tässä tapahtuu, miten hän jälleen koittaa luikerrella tästäkin irti, vai alkaako se helvetillinen median paskajahti, joka oli Ilen kohtalo?
  Muuten, jotta ei ihan se kova totuus unehtuisi tämän hypen alle, niin Halla-ahoa on sitten päätetty syyttää, eli noitavainot valkoivat todella tässä kirotussa valtakunnassa, hävettää helvetti.
  Kuitenkin, hyvää kristillistä viikonloppua ja pyhää.
  -P-

 17. Itse olen päätynyt sille kannalle, että Ruususen ja Vanhasen ero saattoi johtua yli kymmenen ÄO-pisteen erosta Ruususen hyväksi.

 18. Markku: tuo kai nyt on kaikille aivan selvää.

  Ruusunen on nero Mattiin verrattuna. 90 – 60 veikkaisin, meitä johtaa ilmeisesti imbesilli?

 19. Kumitonttu: Jameson vai Murphys’?

  Vai molemmat?

 20. MITÄ VITTUA TE JORISETTE..????

 21. Ave,
  Aika jupinaa täällä kirjotellaan, ja ihan asiaa kyllä. Taitaa olla muuten se Ruusunen kohtuullisen välkky rouva tähän zero-masaan verraten, Masan houru-tuohut nimittäin ovat nyt lähteneet aivan lapasesta, säälittävä jätkä.
  Muistanette Pulttiboiseista aikoinaan Pirkka-Pekan hahmon herra 47? Aivan mainio ja rautaa.
  Tästä tuli mieleen, että taitaa pesä-masa olla nyt sitten herra 69… 🙂
  Mutta, siis kaikki kunnia herra 47:lle, ei masalle!
  Ja Skål på den saken Kumitonttu! Irkku-olut on asiaa. 🙂

  Aika karmeeta tämä jahtaus näitä totuuden laukojia kohtaan, eli Halla-aho ja kumppanit, käy sääliksi heitä ja lisäksi tätä ns. demokratiaa, joka on suoraan pe…stä, ei tämä ole sitä enää demokratiaa, tämä on jotain aivan jotain muuta.

  Ei helvetti, tapaat siis kaikkien anti-milffien äidin, dsiisus, mäkin näin sen lepakon viime vuonna Turvallisuusmessuilla Lahdessa, tunnelma oli järkyttävän jäätävä…
  En tiedä, mitä tästä kaikesta sonnasta tulee vielä? On jotenkin täysin epätodellinen olo, jotain todella pahaa tulee tapahtumaan aika pian tässä maassa, näin pelkään.
  -P-

 22. Octavius, senkin konna: ”Jonne: ‘Käytännön kokemuksena tiedän, että kokonaispisteet voivat olla huikeat, mutta tosiasiassa tapaus voi silti olla tietyissä asioissa pölkkypää.’

  Aivan samoja kokemuksia, enkä puhu edes itsestäni. Esim. jossain keskijohdon tehtävissä paras tulos saadaan ulos öpaut 130 pisteen omaavalla johdolla.

  On tarpeeksi luovuutta, mutta käytännön hommatkin ovat hallussa. Lisäksi kommunikaatiokyky ja sosiaalinen kyvykkyys on noilla main huipussaan.”

  Tarkoitin, että älykkyysosamäärä ei riitä mitenkään perustelemaan väitteitäsi. ÄO-mittarit (sen paremmin WAIS, kuin mikään muukaan ”Mensa”-mittari) eivät nimittäin mittaa näitä asioita. Toki älykkyydestä lienee hyötyä mm. pääministerin tehtävissä, mutta tuollainen muniminen ei anna minkään näköistä mahdollisuutta vetää mitään johtopäätöksiä ÄO:sta.

  Towersin tutkimus tuntuu vievän nyt sinua harhaan. ÄO:n keskimääräinen ”määrä” on 100, mainitsemasi 130 on näin ollen erittäin älykäs kaveri, asian voit tarkistaa vaikkapa tästä: http://en.wikipedia.org/wiki/File:IQ_curve.svg .

  Käytännössä jos ÄO on alle 80, alkaa henkilöllä olla silmin nähtäviä vaikeuksia esimerkiksi helpoissa päässälasku tehtävissä tai yleistietokysymyksissä kuten ”mitkä ovat ruotsin lipun värit” . Näinpä tuo teoria voi pitää paikkansa tietyiltä osin paikkaansa, mutta on äärimmäisen todennäköistä ettei teoriaa olisi edes testattu yli 130 pisterajan ylittävien henkilöiden suhteen.

  Muutenkin johdat harhaan ”havaintojesi” kanssa. Miten voit tietää jonkin henkilön ÄO:n, paitsi mikäli olet testejä ja analyyseja suorittava psykologi? :). Virallinen älykkyyden testaaminen kun edellyttää ammattilaista. Myös esittämäsi päätelmät eivät näin ole kovin vakuuttavia.

  Ja miksikö kirjoitin? Siksi, että ÄO:sta puhuminen ilman asiantuntemusta on mitä helpoin tapa menettää viimeisetkin uskottavuuden rippeet. Olet kirjoittanut aiemmin varsin viihdyttäviä, mutta myös asiapitoisia tekstejä jotka osaltaan avaavat silmiä ja panevat miettimään mitä täällä oikein tapahtuu. ÄO-kortti on kuitenkin sukua joissakin maanpuolustus-aiheisissa keskusteluissa vilahtavalle Hitler-kortille: se pelataan silloin kun pitää saada jonkinlainen katu-uskottava selitys mielipiteelle tosiasiassa tuomatta esille riittäviä perusteita. Olisit varmasti voinut kirjoittaa Tollo-Masasta paremmankin tekstin ilman ÄO:ta.

 23. Jonne: ”ÄO:sta puhuminen ilman asiantuntemusta on mitä helpoin tapa menettää viimeisetkin uskottavuuden rippeet.”

  Omissa kommenteissasi et mainitse edes mitä keskihajontaa käytät. Pistemäärä sinällään ei tarkoita yhtään mitään. 130 on aivan eri luokan tulos riippuen käytetäänkö keskihajontana 15:ta vai 24:ää.

 24. Jonne: ’Siksi, että ÄO:sta puhuminen ilman asiantuntemusta on mitä helpoin tapa menettää viimeisetkin uskottavuuden rippeet.’

  Jonne hei – luulisin 99,9999999999 % ihmiskunnasta ymmärtää, ettei tämä kirjoitus ottanut yhtään mitään kantaa älykkyyden mittaamiseen puhumattakaan siitä, että olisin yrittänyt esittää sen perusteella jotain päätelmiä.

  Luen se viimeinen kappale. Ideana oli arvotella sitä, että MINUN mielestäni maata johtaa joka suhteessa täysi tollo.

  Ja jos nyt – saatana – PM:n asemassa narahtaa kolmannen kerran kiinni siitä, että käyttäytyy naisten kanssa kuin 14-vuotias teinipoika, niin kai siitä voi vetää johtopäätöksiä jo todella pitkälle myös muiden asioiden hallintaan. Minua itseäni ei muuten voisi Vanhasen toilailut pillun perässä vähempää kiinnostaa.

 25. Nyt vasta törmäsin kirjoitukseesi.
  Pryceless!


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: