Milloin talouden nousu alkaa?

Suomen yrittäjien pääekonomisti Timo Lindholm, Gartnerin analyytikko Carolina Milanesi, tutkimuslaitoksen ennustepäällikkö Pasi Sorjonen, Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Jaakko Kiander, Pellervon taloudellisen tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Pasi Holm, Nordean ekonomisti Reijo Heiskanen, OP-Pohjola -ryhmän pääekonomisti Anssi Rantala, Sampo Pankin pääekonomisti Lauri Uotila, Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtaja Seija Ilmakunnas, Handelsbankenin pääekonomisti Tiina Helenius, Aktian pääekonomisti Timo Tyrväinen, yliaktuaari Olli Savela Tilastokeskuksesta, EKP:n pääjohtaja Jean-Claude Trichet, FEDin pääjohtaja Ben Bernanke, valtiovarainministeri Jyrki Katainen ja sijoitusjohtaja Timo Ritakallio ovat kaikki ennakoineet talouden nousun alkavan viimeistään ensi vuonna.

Siis vuonna 2010. Erittäin arvovaltainen ja paljon taloudellista käytännön valtaa hallitseva joukko on siis sitä mieltä, ettei suurempaa lamaa tullutkaan, vaan tämä oli vain pieni ja väliaikainen notkahdus.

Nousun ennakoijia on läjäpäin muitakin, aiheesta löytyy kuukkelilla satoja tuhansia artikkeleita pelkästään suomeksi, eli aihe todella kiinnostaa. Kaikki odottavat nousua ja painajaisen päättymistä pelokkaan toiveikkaina.

Itse näen tilanteen paljon synkempänä, talouden lasku on vasta aivan alkuvaiheessaan. Leikkauslistojen tekeminen yksityisellä sektorilla jatkuu kiivaana, kuntasektori alkaa havahtua raadolliseen todellisuuteen ja valtiotalous joutuu pimeän peilin eteen lomien jälkeen. Laman jälkeinen Suomi tulee olemaan velkaantunut banaanivaltio huippuunsa viritetyllä verotuksella, työttömiä on satoja tuhansia ja maassa ovat etniset levottomuudet arkipäivää – kiitos Vanhasen hallituksen.

Olinko/olenko siis synkistelyissäni väärässä? Mahdollisesti olin/olen, mikä olisi minulle lähes ainutlaatuinen kokemus. No, aika näyttää.

Se ainakin on varmaa, että tämän nousu alkaa syyskuun puolivälissä ja jatkuu jäiden tuloon saakka. Suosittelen siihen sijoittamista vilpittömästi ja voitolle jää 100 %:n varmuudella.

Mainokset
Published in: on huhtikuu 21, 2009 at 3:53 pm  Comments (7)  

The URI to TrackBack this entry is: https://octavius1.wordpress.com/2009/04/21/milloin-talouden-nousu-alkaa/trackback/

RSS feed for comments on this post.

7 kommenttiaJätä kommentti

 1. Toivon että olet/olit väärässä, pelkään että olet/olit oikeassa.

 2. ””Laman jälkeinen Suomi tulee olemaan velkaantunut banaanivaltio huippuunsa viritetyllä verotuksella, työttömiä on satoja tuhansia ja maassa ovat etniset levottomuudet arkipäivää – kiitos Vanhasen hallituksen.””

  Näin se taitaa mennä.
  http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=2009/04/21346

  – Sanon ihmisille, jotka näkevät jo vihreitä pälviä, että näen vain kuihtuneita korsia, kuvasi Roubini.

  – Ei tämä ole todellista tervehtymistä. Se on vain kurssiralli, pelkkä ääliöralli, latasi Roubini.

  Nouriel Roubinin arvioita on seurattu lehdistössä koko talouskriisin aikana hyvin tiiviisti. Hän on saanut mainetta yhtenä harvoista ekonomisteista, jotka varoittivat talouskriisistä ennalta.

 3. Ave,
  Ollut vähän kiirusta tässä, mutta voin nyt tässä sanoa aivan samaa, mitä todellisia nousun merkkejä on näkymissä…?
  Ei mitään. Kaikki on karjaa rauhoittavaa sanahelinää, jotta ei kansa ala riehumaan ja mellakoimaan…
  Paitsi alkaa kyllä, siis kaikki murjaanit ja muut etno-mamut, jotka tulevat sankkoina laumoina ja parvina tänne, kuten eläimet yleensä vaeltavat paikasta toiseen etsien ruokaa ja suojaa, ja hyysäreitä löytyy niitä mokuttamaan.
  Täällä voi silti myös suomi-pojalla kilahtaa, ja se onkin sitten sellaista riehumista, että ei ole vähään aikaan täällä nähty, joskus nuija-sotien aikaan viimeksi…
  Osuva nimi tuolla sodalla muuten.
  Tuhoisin hallitus ikinä herra 69 jodolla on tästä kaikesta vastuussa, kiitti vitusti herra uuniperuna-nolla.
  Parabellum.
  -P-

 4. Onneksi myös Homma^^^ on nousussa.

 5. Jep, tohina noususta on vaan niin säälittävää. Toisaalta se samalla paljastaa kuinkapalkon läskiä eri organisaatioissa on. Tyhjäntoimittajaa todellakin riittää.

  Nousun ennustaminen on aivan äärettömän helppoa. Talouden kasvofunktio opetetaan kaikilla makrotalouden peruskursseilla ja se on muotoa Kasvu = A(K,L).
  8 vuotta ollaan kasvua tehty pääomaa ja työvoimaa kasvattamalla, nyt tarvitaan tekniikkaa.

  Valitettavasti mitään teknisiä edistysaskelia ei taida olla näköpiirissä. Ehkä joku vihreä energia, jos kaikki maailman valtiot pakotettaisiin siihen. Jos haluaa etsiä kultasuonia, on haravointia suoritettava siis mahdollisten elämää todella paljon helpottavien keksintöjen joukosta. Ilman uusia mullistuksia talouskasvu on näennäistä.

 6. kohti pohjaa ollaan menossa.
  somalilaisten päihde ja mielenterveysyhdistys (tjsp.)
  oli kauppalehden protestilistalla…

 7. Itse asiassa Suomessa on todella monia kaivosprojekteja tekeillä, valitettavasti hallituksen elvytystoimenpiteet eivät koske näitä hankkeita (edes korkotukilainan muodossa), joissa sijoitus saataisiin takaisin (esim. kultakaivoksien kohdalla) jopa vuodessa.

  Mineraalien ja malmien tuotanto EU:n alueella on marginaalista niiden tarpeeseen verrattuna ja suurin osa näistä tuodaankin Euroopan ulkopuolelta. Kaivokset toisivat myös työpaikkoja joitakin tuhansia takaisin Suomeen. Olen itse tekemisissä yhden tällaisen projektin kanssa ja turhautuminen asioiden etanamaiseen etenemiseen on valtava. Aivan kuin valtiovalta _haluaisi_ estää näiden työpaikkojen syntymisen.

  Myös Pekkarisen mainostama ”maailman modernein” kaivoslaki käytännössä estää kaivostoiminnan lähes täysin mikä tietenkin on erityisen ekologista, mutta valitettavasti taloudellisesti todella typerää.

  Tsorge, että avauduin asiasta, joka ei aiheeseen liity muutoin kuin, että epäilen virkamiesten ja edustajiemme olevan idiootteja. Tarkoitan: lamaa voitaisiin ”hoitaa”, jos sitä haluttaisiin. Poliittista halua tehdä mitään ei ole. Halutaan vain säilyttää jonkinlainen perverssi status quo, jossa nuljutaan jyrkänteen reunalla ja ainoa pelastus on antaa kaikki rahansa pakolaisille, oopperataloille, Jungerin sushiin, Tanjan jokavuotisiin häämatkoihin, uuniperunoille ja voi perkele…


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: