Saaliseläimen pää

Ihminen on evoluutionsa aikana ollut muutaman miljoona vuotta metsästäjä-keräilijä ja tuon vaiheen jäljet näkyvät koomisella tavalla arkielämässä.

Harva tulee ajatelleeksi, että purjehdus, postimerkkien kerääminen, autojen tuunaaminen, voitettu tilaus, ohitus liikenteessä, ylennys työhierarkiassa, menestynyt sijoitus ja Suomen voitto jääkiekossa ovat vain osoituksia miehen käyttäytymistä ohjaavaan koodistoon tallennetun metsästysvietin purkamisesta.

Tarve on niin voimakas, että se itse asiassa ohjaa suurinta osaa tavallisen miehen koko ajankäytöstä. Onkin erittäin hyvä esimerkki ihmisen sopeutumiskyvystä miten kekseliäästi mies pystyy tyydyttämään viettejään näennäisesti sille täysin vieraassa kaupunkiympäristössä.

Parin viikon sisällä ratkeaa kaksi merkittävää pallopelien kilpailua, nimittäin maailmanmestaruus jääkiekossa ja Mestarien liiga jalkapallossa. Katsokaapa miten joukkueen kapteeni nostaa pokaalin päänsä päälle haltioitunut ilme kasvoillaan. Pokaali on itse asiassa vain vertauskuva lauman saalistaman saaliseläimen päästä tai jostain vastaavasta voitonmerkistä.

Ahmin joskus teini-iässä Desmond Morrisin aihetta käsittelevät populistiset kirjat ja voin suositella tutstumista. Seksiä, työelämää, perhettä, yhteiskuntaa, ryhmän käyttäytymistä, ihmisen vallankäyttöä ja yhteistyötä määräävät säännöt avautuvat aivan uudella tavalla.

Published in: on 28 huhtikuun, 2009 at 4:34 pm  Comments (4)  

The URI to TrackBack this entry is: https://octavius1.wordpress.com/2009/04/28/saaliselaimen-paa/trackback/

RSS feed for comments on this post.

4 kommenttiaJätä kommentti

 1. Samoja asioita tuumaillut joskus… Joillakin meistä tuo saalistusvietti on edelleen niin voimakas, että sitä ei kyetä tyydyttämään millään korvaavalla toiminnalla vaan on pakko metsästää / kalastaa / keräillä. Olen itse diagnosoinut itseni eräriippuvaiseksi ja tämä riippuvuus on pääsyy siihen, miksi asumme täällä keskellä korpea.

  Opiskelu kaupungissa oli elämäni karmeinta aikaa ja aivan helvetin ahdistavaa kun kunnon mahdollisuuksia erästelyyn ei ollut. Toisenlainen saalistaminen yöelämässä ei riittänyt, vaan koko ajan tuntui että kerrostalot kaatuvat päälle ja luontoon olisi pakko päästä.

  Olen jo pitkään meinannut kirjoittaa hieman enemmän ja tarkemmin tästä ”diagnoosistani”; ystäväpiiriini kun kuuluu useita samanlaisia henkilöitä. Piru vie vaan kun on niin kiire, ettei meinaa mitään ehtiä.

 2. Olen mutantti, en ole ikinä kiinnostunut telkkarista katsomaan mitään urheilua, ei jääkiekkoa, jalkapalloa ei mitään. Perjantai ilta meni siinä kun neljä cd musiikkia kuuntelin.

  Mihin tuota sähköpostia tarvitaan.

 3. Tuosta tuli mieleeni aivan loistava Turun sanomien juttusarja, jossa erilaiset ihmiset keskustelivat päivän puheenaiheista. Hyvin usein vastakkain oli upseerismies ja feministi-opettaja nainen, ja tällä kertaa aiheena taisi olla tasa-arvo. Upseerin käsitys tasa-arvon ongelmiin oli, että monet asiat johtuvat tästä metsästäjä-keräilijä perinteestä, joka on ollut vallitseva yhteiskuntamuoto paljon pidempään kuin nykyinen. Feministi löi luuta kurkkuun upseerille tokaisemalla, että hänhän ei muuten koskaan ole ollut metsästäjä-keräilijä.

  T: res.ylil.

 4. 1WM1hi oihkmfnnkgsy, [url=http://cqokrisejwgn.com/]cqokrisejwgn[/url], [link=http://obcqlfzmhndt.com/]obcqlfzmhndt[/link], http://cyjuijpgcstr.com/


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: