Rantasalmen Sulttaani

Talouden kehitystä analysoitaessa ns. heikot signaalit ovat yleisesti ottaen pahasti aliarvostettuja. Omia havaintojani kuluneen parin viikon ajalta uusista heikoista signaaleista voi mainita seuraavat.

 • Helsinki-Vantaan lentoaseman parkkitaloissa on kerrankin tilaa.
 • Kaverin hakemaa asuntolainaa ei pankki myöntänyt, vaikka asiakassuhde on pitkä ja vakuudet ovat vähintään kohtuullisella tasolla.
 • Duunikaverin lainajärjestelyissä tarjottu lainamarginaali oli sanalla sanoen pöyristyttävä.
 • Erilaisissa tilaisuuksissa havaittu sekä lounas- että iltaravintoloiden käyttöaste on lähes romahtanut Helsingin keskustan alueella.
 • Tavarantoimittajien kilpailutuksissa hävinneiden tarjoajien suhtautuminen oli parissa tapauksessa outoa ja lähenteli epäasiallisuuden rajaa.
 • Sijoitusfoorumeilla keskustelu on muuttunut lähinnä angstisten teini-ikäisten chattäilyksi ja kirjoitusten asiasisältö lähentelee absoluuttista nollapistettä.

Tuohon viimeiseen onneksi on muutama poikkeus. Kauppalehden foorumilla kirjoittavaa rokka76-nimerkkiä olen jo mainostanut ja toinen lukemisen arvoinen on Arvopaperin keskustelupalstalle (sivulinkeissä Rahat) kirjoittava Rantasalmen Sulttaani.

Oma sijoitusvihjeeni on suositus heidän kirjoitustensa lukemiseksi.

Mainokset
Published in: on Touko 16, 2009 at 2:55 pm  Comments (14)  

The URI to TrackBack this entry is: https://octavius1.wordpress.com/2009/05/16/rantasalmen-sulttaani/trackback/

RSS feed for comments on this post.

14 kommenttiaJätä kommentti

 1. Vastaavaa analyysiä olen tehnyt itsekin. Huomasin muutoksen viime syksynä, kun espoolaistyöläisten Helsinginniemeen suuntautuvan, työperäisen joukkoliikehdinnän kliimaksi siirtyi aamupäivän tunteina noin tunnilla, puolellatoista eteenpäin. Vastaavasti iltapäivän ”ruuhka” takaisin puutarhakaupungin syövereihin aikaistui alkamaan jo tuossa kello 14 jälkeen. Nykyään pääkaupunki on kuin neutronipommin jäljiltä jo kello 16 jälkeen.
  Toisaalta – eipä se herätä suurtakaan ihmetystä, kun lukee talouden indikaattoreita ja kiinteistövälittäjien paniikkilausuntoja siitä, miten ”ihan justiinsa” alkaa asuntopula ja vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat hyppäävät stratosfääriin.

 2. Lottovoittaja: sama havainto täällä. Liikenne ehkä 2/3-osaa aiemmasta.

  Kesän jälkeen on muuten karut asiat monella edessä.

  Mitähän nuo VM:n kaverit oikein seuraa, ovat niiiiin pihalla siitä mitä tapahtuu?

 3. Yöliikenne on mielestäni Helsingin kehäteillä vähentynyt. Helsinki-Vantaa on toisinaan kuin neutronipommin jäljiltä.

  Katsokaapa lentolippujen hintoja. Nyt kannattaa matkustaa. Tässä vaiheessa lentoyhtiöt käsittääkseni täyttävät kaukomatkojen koneita halvoilla hinnoilla. Mutta ei tämä ale pitkään kestä. Oletan, että kalustoa tullaan vähentämään, kun sopimukset antavat myötä.

 4. Oma heikko signaalini on autokuljetukset Venäjälle. Autoja kuljettavien rekkojen määrä paljon käyttämälläni tieosuudella romahti viime syyskuussa eikä ole palautunut ennalleen.

  Metsäteollisuuden signaalit eivät puolestaan ole heikkoja.

  Lisäksi ruuhkat ovat selkeästi vähentyneet kehäteillä.

 5. Minun heikot signaalit: kirjatilaukset – sekä uusien että divaripuolen – vähentyneet viime vuodesta reippaasti, vaikka kevät on hiljaista aikaa kirjabisneksessä muutenkin. Myös ns. puutelistojen ja hakujen jättäminen lähes tyrehtynyt. Asiakkaat yhä useammin tarjoavat kirjoja ostettavaksi kuin että itse ostaisivat. Kustantajat tarjoavat hanakammin alekirjoja myös meille pienille tekijöille.

 6. Hammer: ’Metsäteollisuuden signaalit eivät puolestaan ole heikkoja.’

  Eeeeh? Yritin myydä harvennusleimikkoa. Kantatie vieressä, leimikossa on valmiit urat ja puuta / ha on enemmän kuin Luoja sallii.

  Ostajia nolla. Nolla, zero, nix. Ei ketään.

  En ole aiemmin moiseen törmännyt. En koskaan.

  Mutta hei: Kokoomuksen Kataisen sanoin, ei koske Suomea.

  Eihän?

 7. Jarkko: ’Myös ns. puutelistojen ja hakujen jättäminen lähes tyrehtynyt.’

  Minä tilaan muutaman kirjan ja tämä on lupaus.

 8. Paljonko oli tuo pöyristyttävä marginaali, jota pankki tarjosi?

 9. Erinomaisia kirjoituksia suuren veden takaa KL:n keskusteluissa myös nimimerkillä jukkatx. KL palstaa tullut seurattua aktiivisesti, aika pessimistinen fiilis siellä vallitsee, mutta kun niitä epäilyjä ja vaaran aiheita taloudessa ei oikein kukaan osaa järkevin argumentein kumotakaan. Positiivisempaa näkemystä esim. USA:n elvytystoimien onnistumisen mahdollisuuksista esittää nimimerkki mm22, asiantuntevia kirjoittajia molemmat, mutta pessimismin suuntaan olen itsekin kallistunut.

  Virallisen talousnäkemyksen ainoa mantra tuntuu olevan usko talouden nousuun kohta, mutta mitään faktoja ei ole esittää.

 10. kumitonttu: 4 %.

  Kiitos kaikille kommenteista. Ja KL:n Jukkatx vetää aina välillä överiksi, mutta hyvä kirjoittaja hänkin on.

 11. Tulee keskiolut mieleen tuosta 4%:sta.

  Wallinilla on perusarvot kunnossa:

  – RKP ei pysy maton alla mitä tulee perustaviin arvoihin, kuten ihmisten tasa-arvoon, monikulttuurisuuteen, suvaitsevaisuuteen ja moniarvoisuuteen, Wallin sanoi Helsingissä alkaneessa puoluekokouksessa.

 12. Jaahas,
  Mittareita nyt tarkastellaan, ok. Muutama tuttu taxissa, nyt alkaa näkymään tämä yöajonkin vähäisyys, siis viime vuoteen verrattuna, ja ns. bisnestaxiajo vähentynyt selvästi.
  Olen Valdella töissä, olen saanut tänä keväänä jo 2 puhelua ns. tuttujen suunnasta, ja kysyvät onko Valdella töitä. Olen sanonut, että meillä ei ole, mutta kandee kysyä tuolta mamu-virastosta, siellä on varamaan vitusti töitä…
  Juu, ja tämän sityn leipäjonot on metriset, siis näin pitkät ne ei ole ollut ikinä, hävettää saatana sekin touhu, siis hyväähän se on, mutta sitten nämä jotkut paskat asuu hotelleissa ja on LCD-töllöt kun putket ei kelpaa, alkaa vähän nyppimään…
  Tällaisia kovia mittareita.
  Siis, Parabellum.
  Ai niin, hyvää Kaatuneitten muistopäivää, tuli taas tavattua veteraaneja, väkeviä hetkiä pojat… joita ei kauaa enää ole.
  -P-

 13. Hyviä kirjoituksia sinulla. Tässä muutama hiljainen signaali täältä innnnnovaation eturintamasta, tuotekehitys- ja suunnittelualalta:

  -Alkuvuodesta lopetettiin jopa käynnissä olevia tuotekehitysprojekteja. Tälläistä ei ole tapahtunut ainakaan 15 vuoteen.
  -Monilla ”perinteisillä” suunnittelutoimistoilla menee kehnosti ja irtisanomisia/lomautuksia on kasapäin. Suurin osa kuitenkin näkee, että aallonpohja on jo saavutettu, koska
  -tilauksia on alkanut jo tulemaan, etenkin firmoilta jotka ovat olleet julkisuudessa irtisanomisten vuoksi, ja esim. allekirjoittanut on työllistetty kovemmin kuin pariin-kolmeen vuoteen
  -oman firman tilauskirjoja täytellään jo tuonne ensi keväälle saakka, tälläistäkään ei usein tapahdu tällä alalla
  -digipuolen toimistot valittelevat, kun töitä olisi mutta tekijöitä ei löydy tarpeeksi -> informaatiopuolen teekkareilla y.m. ei ole ollut hirveämmin kesätyöongelmia vaikka raksalla ja koneella onkin siitäkin edestä
  -myös nuorilla suunnittelijoilla tuntuu riittävän vientiä, 2-3 vuoden horisontilla tulevia luksustuotteita suunnitellaan nyt täyttä häkää

  Summa summarum: shokki oli kova, kovempi kuin vuosikymmeniin, ja monessa suunnittelupuljussa on käynyt rumasti, mutta optimistina toivon että edellisestä lamasta on opittu jotain ja nyt panostetaan tuotekehitykseen kun tilauskirjat eivät ole enää marginaaleja myöten täynnä. Lisäksi yllättävän monessa lafkassa, varsinkin yksityisissä, tuntuu rahoitustilanne olevan ihan kohtuullinen: eräskin asiakas laittoi pystyyn T&K-projektin jonka budjetti on reippaat 25 % liikevaihdosta ENNEN Tekes-rahaa, jota muuten sitäkään ei enää saa 80% ”alennuksella” kuten aikaisemmin keväällä.

  Sitten toisaalta, en ole ehtinyt makrotaloutta seuraamaan joten en pysty sanomaan juuta enkä jaata siitä, mihin maailma on syksyn mittaan kallistumassa.

 14. Alumiinitaivas: mukavaa kuulla hyviäkin uutisia. Erinomaista!

  Nuo Itäkeskuksen leipäjonot ovat kyllä herättäneet aika monen sielläpäin liikkuneen huomion. Tungos on kuulemma hirmuinen.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: