Himoverottaja Heikki Niskakangas

Heikki Niskakangas on Helsingin kauppakorkeakoulun vero-oikeuden professori ja omasta mielestään yksi Suomen johtavista verotuksen asiantuntijoista. Niskakangas on Keskustan jäsen ja nykyisen hallituksen tärkein veroasiantuntija.

Tässä Niskakankaan ja Suomen historian ylivoimaisesti tuhoisimman hallituksen linjauksia:

’Meillä löytyy pääomaverotuspuolella aivan selviä aukkoja ja verotukia, joista voitaisiin luopua. Merkittävin tietysti on listaamattomien yhtiöiden osinkojen 90 000 euron verovapaus.

Niskakangas olisi valmis myös kiristämään kiinteistöveroa. Hänen mukaansa kiinteistövero on hyvä vero, sillä se ei aiheuta taloudessa tehottomuutta.’

Eeeeh?

Maailman taloushistorian kolmanneksi verotetuimpaan kansantalouteen suunnittelee hallitus siis lopullista kuoliniskua. Koska Niskakangas on ilmeisesti oman professuurinsa lainsäädännöstä täysin pihalla, väännetään vielä rautalangasta vaikka tuo listaamattomien yhtiöiden osinkojen verovapaus.

Kyse on siis maksimissaan 9 % yrityksen taseessa olevasta vapaasta pääomasta ja verovapaiden osinkojen ylärajaksi on asetettu 90000 €. Verovapaista omista pääomistaan yritys on maksanut jo kertaalleen verot eli Niskakankaan ehdotus tarkoittaa siirtymistä aivan uudelle himoverotuksen asteelle.

Käytännössä nuo Niskakankaan ajatukset olisivat aikamoinen kuolinisku pienyrityksille tai tarkennettuna yrittäjien motiiveille sekä koko Suomen taloudella ja työllisyydelle. Suomessa pienyrityksiä on noin 300 000, joista lähes kolmasosa on sukupolvenvaihdoksen edessä kymmenen vuoden sisällä.

Jos Niskakankaan kuningasajatuksia valaisee vielä lisää, niin hän on vastustanut raivoisasti mm. perintöveron kevennyksiä seuraavalla perusteella:

’ Suurten perintöverojen kanssa taiteleville lapsille Heikki Niskakangas suosittelee kääntymistä pankinjohtajan ja lainan puoleen, koska heillä on takanaan vakuuksia.’

Koiraveroa himoverottaja Heikki perustelee taas yhtä ylivertaisen nerokkaasti:

’ Ei koiraverokaan ole elintärkeä, mutta meillä on olemassa koiravero.’

Sanattomaksi vetää, mitäpä tuohon perusteluun voisi kommentoida?

Niskakankaan näkemyksistä taloudesta saa hyvän kuvan myös siitä, että hän sijoitti huomattavan määrän omia rahojaan vuonna 2000 Benofoniin, jonka emissiossa hinta oli 12,5 euroa osakkeelta.

Tätä kirjoitettaessa osakkeen (Geocentric) arvo on viisi senttiä.

Mainokset
Published in: on Touko 19, 2009 at 3:46 pm  Comments (13)  

The URI to TrackBack this entry is: https://octavius1.wordpress.com/2009/05/19/himoverottaja-heikki-niskakangas/trackback/

RSS feed for comments on this post.

13 kommenttiaJätä kommentti

 1. Juu, näitä säätäjiä on ollut aivan tarpeeksi täälläkin valtakunnasa aina, kuten sailas ja muut puusilmät…
  Ei tarvitse liikaa ihmetellä, että miksi asiat on menossa päin helvettiä ja että miksi se lama ei härmää kiertänytkään kuten joku nimisteri syssyllä lausui.
  Tuhohallitus on ottanut oppinsa jostakin ja hra 69 johdolla se on toteutettu hyvin, eli mokuttaminen on ykkönen ja sitten tulee muut asiat…
  Tervetuloa paskastania.
  -P-

 2. Eikös joskus kultaisella 70 luvulla suunniteltu semmoista verotusta jossa oli kolme kohtaa.

  1. Paljonko tienasit rahaa?
  2. Paljonko sinulle jäi rahaa?
  3. Koska saa tulla hakemaan?

  Tämä tulee ilmeisesti käyttöön?

 3. Edellinen vero-oikeuden asiantuntija menehtyi, kun homoravintolasta pokatut kaverit päättivät anastaa miehen viskipullon tai jotain sinne päin.

  Asiantuntija on sellainen joka tietää mahdollisimman kapealta alueelta mahdollisimman paljon, kunnes hän tietää kaiken ei mistään.

  Verotuksen nippeleistä nämä tyypit kyllä tietävät mutta eivät ymmärrä lainkaan verotuksen ulkoisvaikutuksia eli sitä, kuinka korkea verotus lisää tekemätöntä työtä (deadweight loss). Itsepalvelu, tee-se-itse -työ ja pimeä työ lisääntyvät sitä enemmän, mitä hanakammin työtä verotetaan.

  Niin ja yksi asia, jota himoverottajat eivät ymmärrä, on mihin tahansa yrittämiseen liittyvä riski. Keikkalääkärit ja muut omaa työtään myyvät yksityisyrittäjät rinnastetaan verotuksessa palkansaajiin, vaikka yrittäjiltä puuttuu palkansaajan työsuhde- ja työttömyysturva.

  Yrittäjyyteen liittyvää hämähäkinseittimäistä byrokratiaa, verottajan kyltymätöntä ahneutta ja erilaisten pakollisten veroluonteisten maksujen suurta määrää ei ymmärrä, jos ei itse hommaan ryhdy. Verottajan edessä yrittäjä on aina oletusarvoisesti rikollinen ja yrittäjän on itse todistettava, että hän ei ole rikollinen.

 4. Minuun teki oikeasti suuren vaikutuksen tämä Niskakankaan perustelu koiraverolle.

  Tuossa argumentoinnin terävässä säilässä jotain ainutlaatuisen pyhää.

  Mistä ihmeestä näitä idiootteja sikiää?

 5. Kukas sitten kuluttaa eli pyörittää kansan taloutta, jos kaikki ”löysä” raha menee veroihin ja maksuihin?

  Kiinteistöveroista: meillä on semmoinen hassu tilanne, että pikkuruista, rannatonta kesämökkiämme verotetaan rankemmin kuin aika suurta omakotitaloamme. Kunnat vain läiskäisevät summittaisesti verotusarvoja miten lystävät, joten näin kävi.

  Vielä pärjäämme, mutta jos mökkikuntamme seuraavalla ”muutoskerralla” (lue: korotus-) ylittää jo nyt absurdin verotusarvon, täytyy mökki tietenkin myydä. Myyntitilanteesta valtio tietenkin hyötyy, mikäs siinä…

  En oikein enää tiedä, mitä ajatella koko veroista. Onhan se hyvä, sikäli kuin niillä tuotetaan kansalaisille yhteistä hyvää, mutta kun yhä enenevässä määrin tuntuu siltä, että fyrkat vain katoavat kaivoon.

  Asuinkuntamme vero on 32,35 % (asun siis Ruotsissa).
  http://www.regionfakta.com/dynamiskPresentation.aspx?id=15122

  Aikovat leikata menoja, ja kohteena – mitkäs muut – vanhukset, lapset, sairaat ja vammaiset – nyt ensihätään. Verohan ei leikkausten vuoksi silti laske. Päin vastoin, luultavasti nostavat kaikkia kiinteitä maksuja, joissa on päällä suhteellinen vero.

  Ruotsin EU-maksukin on kammottavan korkea, lisäksi rahaa suorastaan syydetään kehitysmaihin ja krhm köh köh kotouttamiseen.

  Jotenkin outoa tää kaikki, meillä sentään on oikeistohallitus, kokoomus päänä.

 6. Mulla on tenttikirjana Niskakankaan kirjoittama kirja. Kirjassa on kyllä hiukan eri sävy kuin noissa äijän kommenteissa, jotka ovat aivan legendaarista kamaa. No, kurssin pitänyt henkilö myös kritisoi itsekin Niskakangasta. Ehkä jäbä on vaan seonnut lopullisesti.

 7. Kyllästynyt: ’Onhan se hyvä, sikäli kuin niillä tuotetaan kansalaisille yhteistä hyvää, mutta kun yhä enenevässä määrin tuntuu siltä, että fyrkat vain katoavat kaivoon.’

  Tätä kokeiltiin aika perusteellisesti 80 vuoden ajan tuolla hieman idempänä. Ei se oikein hyvin pelittänyt.

  Sozaburo: Olisiko jokin halvaus iskenyt, koska ei kauppiksen proffaksi voi päästä, jos mielipiteet on noiden lainausten mukaisia. Ei millään. Tai sitten kauppiksessa on tapahtunut jotain todella omituista.

 8. Älkääs nyt valittako. Tarvitaan uusia veroja, jotta valtion pohjattomasta kassasta voidaan perustaa uusia vastaanottokeskuksia, jotka taas tuovat ilmaista rahaa kuntiin. Eiku…

 9. Kyllä tässä maassa löytyy päteviä professoreita, joilla on sana ja argumentaatiotaito hallussa! Näitä lisää… Alkaa olla kirjojen siirtäminen Norjaan tämän maan verotuspolitiikan seurauksena aika lähellä. Siellä ollaan maahanmuuttajienkin suhteen hieman fiksumpia nykyisin kuin meillä.

 10. Niskakankaan omat liiketoimet ovat ilmeisesti ajaneet pahasti karille. Herran himoverotuslausunnot taitavat kummuta tästä katkeruudesta. Benefonin lisäksi Niskakankaalla oli sijoituksia ainakin Oululaisessa JOTissa, josta perustajaosakkaat ehtivät tehdä huiman rahastuksen, nämä exit-rahat sattoivat olla proffan takataskusta?

  Niskakangas on tuttu nimi myös KKO:sta, hän on tapauksen KKO 2006:26 Herra A.

  http://www.finlex.fi/fi/oikeus/kko/kko/2006/20060026

 11. Verovapaa 9% osinko lasketaan NETTOVARALLISUUDESTA eikä vapaista omista pääomista. Lue enemmän, luulet vähemmän!

 12. Kiitos kommentista.

  Mielenkiintoista, että joku epäilee osaamistani osakeyhtiölain osalta.

  Niin, oy voi päättää jakaa viimeksi kuluneen tilikauden voitosta yhtiökokouksen päätöksellä korkeintaan määrän, joka jää jäljelle, kun tilinpäätöksen taseesta on vähennetty tappiot ja mahdolliset yhtiöjärjestyksen mukaiset siirrot vararahastoihin. Osinkoa voidaan jakaa aina, kun yhtiöllä on vapaata omaa pääomaa, eikä voitonjaon edellytyksenä ole nimenomaan edellisen tilikauden voitollisuus.

  Käytännössä nettovarallisuus on sama kuin osakeyhtiön vapaa oma pääoma. Toki eroa voi tulla arvostusten kautta, mutta se menee jo enemmän kikkailuksi, eikä normaalissa pienessä oy:ssä sitä yleensä esiinny.

  Toki tekstin voi muuttaa tuolta osin, mutta mitään merkistystä tuolla yksityiskohdalla ei kirjoituksen varsinaisen pointin kanssa ole.

  Vai onko Sinun mielestäsi?

 13. Ensinnäkin maksimi verovapaa tulo on 90 000€ mikä tarkoittaa varallisuusasteessa 1 000 000 €. Kuinka moni pieni yhtiö omistaa näin paljon varallisuutta? Kuinka monet valmiiksi varakkaat perustavat siten oman liiketoimintayhtiön ja nostavat verovapaata tuloa kun sijoittavat ”liiketoimintaan” miljoonan. Kun kerran perustetaan yhtiö niin pyritään listautumaan kansainvälisille markkinoille ja haetaan kasvua sieltä. Loppuu se ketkuttelu. Suomessa on runsaasti yrittäjyyttä, mutta erittäin vähän kasvavia yrityksiä.

  Perintövero on mahtava asia ja tulee toivottavasti aina säilymään. Se tuottaa suuren osan verotuloista ja kumulatiivinen vaikutus sukupolvelta toiselle tullaan tulevaisuudessa huomaamaan entistä nopeammin. Sodan ajat ovat ohi ja palkkatyö sekä lisääntyneet pääomatulot tulee olemaan entistä suurempi asia tulevaisuudessa. Lapsien määrä on vähentynyt joten suurempi määrä on jaossa harvemmalle. Kun nykyvanhemmat aloittavat säästämisen, mikä 1900-luvun alkupuolella oli pelkkää toiveajattelua, niin on täysin oikein verottaa sitä ennen kuin varat siirtyvät sukupolvelta toiselle.

  Jos perintöveroa kevennetään tai pidetään samassa niin rikkaiden ja köyhien välinen ero tulee kasvamaan radikaalisti seuraavan vuosisadan aikana.

  Ja mitä koiraveroon tulee… Sen pitäisi olla vähintään 500 € vuodessa joka koirasta ja niiden määrää tulee seurata samalla tavalla kuin TV-lupatarkastaja käy tarkastamassa TV:t. Näin vältytään turhilta eläinten rääkkäyksiltä. Liikaa on näitä Fifi-pikkuihanaressukkahikinenpaskahurtta -koiraihmisiä, jotka tietoisesti tai tiedostamatta kiduttavat lemmikkiään. Metsästys- ja vartiointikoirat olisivat verovapaata sillä ne on hankittu tulonhankkimistarkoituksessa (ja koiran itsensä parhaaksi).

  Koiravero ei todellakaan ole elintärkeä verotulo kunnalle, mutta se on vain jäänyt olemaan, sillä hyvätahtoiset sitä maksavat. Siitä voitaisiin tehdä oleellinen verotulo juuri edellä mainitulla tavalla.

  Mielestäni on oikein, että verorasitusta pyritään ohjaamaan enemmän vauraaseen toimintaan sekä turhakkeisiin ja keventämään välttämättömyyshyödykkeistä kuten ruoka ja hyvinvointi.

  Miten Niskakankaan Benefonin osakeosto liittyy verotukselliseen näkemykseen ja Suomen hyvinvoinnin takaamiseen tulevaisuudessa? Miten linkität ne yhteen? Olette varmaan itsekin pelanneet RAY pelikoneita tai veikanneet Lottoa. Miksi? Vielä tyhmempää se on kuin sijoittaminen, koska odotusarvo on negatiivinen. Silti osa lottoajista on hyvin tienaavia korkeasti koulutettuja henkilöitä, ja uskallan väittää, että osa jopa matemaatikkoja.

  Kunhan vain tekin ihmiset tajuaisitte, että se mikä teiltä nyt verotetaan on vain teidän etunne nyt ja tulevaisuudessa. Ja ennen kaikkea teidän jälkeläisten.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: