Lagging and leading

Maailmalla laajemmin ja myös Suomessa vallitsee talouden kehityksen suhteen odottava, vuoroin toiveikas ja vuoroin pelokas tunnelma. Ääliörallien luonteeseen kuuluu, että pienikin positiiviseksi tulkittavissa oleva uutinen nostaa pörssikursseja merkittävästi.

Rakentamisen, kaupan, viennin, kulutuksen ja työllisyyden tilastoja luetaan suurennuslasin avulla. Ikävä kyllä nuo kaikki ovat talouden termein lagging indicatoreita eli ne mittaavat jo mennyttä aikaa. Tulevaa niistä voi harvoin päätellä.

Olen itse siinä asemassa, että käytössäni on omasta mielestäni loistava kokoelma leading indicatoreita eli mittareita, jotka ennustavat mitä tulee tapahtumaan.

Nyt toukokuun lopussa 2009 on varmaa, että yli Suomen pyyhkii lomakauden jälkeen kylmä puhuri tuoden mukanaan konkurssiaallon.

Minua ihmetyttää suuresti Jyrki Kataisen hillitön vimma haalia Suomeen sadoin tuhansin luku-, kirjoitus- ja ammattitaidotonta väkeä, kun työttömyys taitaa nousta reippaasti yli kymmenen prosentin. Faktinen nuorisotyöttömyys on jo nyt yli 30 %.

Kokoomuksen talouspoliittisessa ajattelussa on pakko olla jokin salattu viisaus, jota en käsityskyvyltäni rajoittuneena pysty ymmärtämään.

Tai sitten Katainen & Co ovat yksinkertaisesti seinähulluja.

Mainokset
Published in: on Touko 29, 2009 at 6:44 pm  Comments (11)  

The URI to TrackBack this entry is: https://octavius1.wordpress.com/2009/05/29/lagging-and-leading/trackback/

RSS feed for comments on this post.

11 kommenttiaJätä kommentti

 1. Tadan kallistua tämän vika lauseen ajatukseen, tämä hallitus, jyrkiboi mukaan lukien on ulkona todellisuudesta kuin puliukko, eli seinähulluus on aika osuva komentti…
  -P-

 2. Viran puolesta Kataisen on pakko uskoa tulevaisuuteen. Se ei kuitenkaan selitä hämäriä maahanmuuttopuheita, joiden takana on vasemmistoliberaali maailmankatsomus eikä mikään käytännön järki.

  Kuitenkin Suomen tilanne poikkeaa merkittävästi 90-luvun alun lamasta. Kuten tuolloin, Suomella on tuottavuuteensa nähden yliarvostettu valuutta. Toisin kuin tuolloin, Suomi ei voi itse vaikuttaa valuutan ulkoiseen arvoon.

  Lisäksi Suomi ei nyt ole itse aiheuttanut omaa surkeaa taloudellista tilannettaan. Suomi ei myöskään omin voimin kykene nousemaan ulos lamasta.

  Suomella on lisäksi rasitteena eläkkeelle jäämässä olevat suuret ikäluokat, jotka eivät tule hyväksymään minkäänlaisia heikennyksiä omaan sosiaaliturvaansa tai omiin eläke-etuihinsa. Suuret ikäluokat pystyvät edelleen äänestämään muut nurin ja estämään kaikki järjestelmän korjausyritykset. Suuret ikäluokat maksattavat omat etunsa häikäilemättömästi tulevien sukupolvien taskusta.


 3. Kokoomuksen talouspoliittisessa ajattelussa on pakko olla jokin salattu viisaus, jota en käsityskyvyltäni rajoittuneena pysty ymmärtämään.

  Tai sitten Katainen & Co ovat yksinkertaisesti seinähulluja.

  Parhain näistä hypoteeseistä lienee seinähulluus. Silloin olisi mahdollista hulluus paljastamalla saada aikaan muutos, jos kansalaiset ovat keskimäärin vähemmän hulluja.

  Tietysti on olemassa sekin vaihtoehto, että vallassaolijat ovat tietoisesti päättäneet romuttaa Suomen ja aiheuttaa huolia ja suruja suomalaisille. Tietoisten piiri lienee hyvin suppea. Ennemmistö valtarakenteiden ihmisistä lienee aivotonta toteuttajaporukkaa. Puhun siis kansanedustajista, virastojen pääjohtajista ja useimmista ministereistä.

 4. Ei seinähullu, mutta epäpätevä. Kyvyiltään juuri sellainen pikkupoika, jolta näyttääkin.

 5. Kiitos kommenteista.

  Kaikista eniten minua huvittaa Kataisen höpinät työvoimapulasta. Ammattitaitoista ja työhaluista väkeä alkaa olla puoli miljoonaa ilman mitään toivoa tulevaisuudesta, valmistumassa olevat jäävät vaille harjoittelupaikkaa, nuoret kirjaimellisesti tappelevat kesäduuneista ja Jyrki houriii jotain työvoimapulasta.

  Auttaisikohan Toivotalkoot?

  Mainostoimisto BOB tuo ratkaisun?

  Viddu mitä pellejä.

 6. Saatat hyvinkin olla oikeassa, mutta haluaisitko valistaa tyhmää ja kertoa, millaisia indikaattoreita seuraat?

  Kuten aikaisemmin totesin, olen ehtinyt aika heikosti perehtymään talouskuvioihin oman työni ulkopuolella, ja kiinnostaisi oppia lisää :).

 7. ”valmistumassa olevat jäävät vaille harjoittelupaikkaa, nuoret kirjaimellisesti tappelevat kesäduuneista ja Jyrki houriii jotain työvoimapulasta.”

  Puolet luokaltamme jäi ilman harjoittelupaikkaa tänä kesänä. Samoin kaikki sisareni ja puolet tutuista on ilman kesäduunia. Porukka ottaa kesäksi hömppäkursseja tai lainaa jotta pystyvät jollain elämään.
  Itse olen suhteellisen varma että valmistun työttämäksi 1.5v päästä. Uskaltaisin yleistää että tilanne on sama koko maassa eikä vain lähipiirissäni.

  No hyvä että sentään autetaan vähempiosaisia lämpimien maisten miehiä…

  Ps. Sun blogi on parhaimpia mitä blogistanista löytyy. Ja valitettavasti olet aina oikeassa asiassa kuin asiassa. Älä lopeta kirjoittamista. Vaikka vituttaa niin kaikkien on vaan jatkettava.

 8. Alumiinitaivas: tärkeintä seuraamaani indikaattoria en valitettavasti voi paljastaa soin liikesalaisuuden ja osin anonymiteetin vuoksi. Esimerkki hyvästä leading-indikaattorista on myönnetyt rakennusluvat. Toinen hyvä on pienyritysten kassaennusteet, joista julkista tietoa ei ole, mutta tietoa saa, jos on suhteita. Indikaattorit voivat olla yleisiä tai toimialakohtaisia. Esim. metsäteollisuuden tulevista näkymistä kertoo paljon ostetun kuitu- ja tukkipuun suhde ja hintakehitys.

  Nuivis: kiitos ystävällisestä palautteesta ja optimismia ja yrittämisen halua sinne.

 9. Arvelinkin että olisit maininnut indikaattorit jos olisit voinut, mutta piti kuitenkin kysyä :). Kiitos taas viisastamisesta, ja erinomaisesta kirjoittelusta muutenkin!

  Tuo uusimpasi (https://octavius1.wordpress.com/2009/06/02/jyrki-jyrki-ala-tyrki/) kiteyttää oivallisesti sen saman mitä olemme täällä tuotekehityspuolella pidemmän aikaa ihmetelleet. Ehkäpä jos jostain saataisiin rahaa afgaanilaisten tanssimusiikki-instrumenttien tuotekehitykseen? Sitten olisi tuollekin osaamiselle käyttöä.

  Kuten aikaisemmin totesin, talousnäkymät täällä puolella näyttävät vakavilta mutta kyllä tästä tavalla tai toisella selvitään. Voimia koulunpenkiltä tätä lukeville – suomalaisilla insinööreillä ja luonnontieteellisesti suuntautuneilla on kyllä vientiä, ja opintonsa sekä ennen kaikkea osaamisensa kehittämisen tosissaan ottava voittaa kyllä ennen pitkää. Mutta se on kyllä sitten voi voi, jos luulee/toivoo että pelkällä keskinkertaisesti suoritetulla koulututkinnolla ilman mitään erottautuvaa osaamista saa jatkossa hyviä töitä.

 10. ’Ehkäpä jos jostain saataisiin rahaa afgaanilaisten tanssimusiikki-instrumenttien tuotekehitykseen?’

  Voisin lyödä vaikka vetoa, että jos viitsisin nähdä vaivaa, saisin tuohon kohteeseen joltain julkisen puolen idiootilta rahaa. Ei epäilystäkään…:D.

 11. Voisin lyödä vaikka vetoa, että jos viitsisin nähdä vaivaa, saisin tuohon kohteeseen joltain julkisen puolen idiootilta rahaa. Ei epäilystäkään…:D.

  Hmm…. joku jolla voimia riirrää, voisi hulluuden paljastamiseksi astua Günter Wallraffin viitoittamalle tielle.

  http://en.wikipedia.org/wiki/G%C3%BCnter_Wallraff


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: