Keskustan alasajo

Matti Vanhasen johdolla Keskusta on hylännyt omat arvokonservatiiviset juurensa ja nykypolitiikassaan puolue linjaa itsensä lähinnä kolmella asialla: kyvyttömyydellä hoitaa julkista taloutta, visiolla muuttaa Suomi Paskastaniaksi avoimien rajojen politiikalla ja koko Keskustan EU-politiikkaa hallitsevalla tahdolla saada Turkki EU:n jäseneksi.

Keskustan kannatuksen ydinalueet löytyvät Pohjois-Pohjanmaalta, jossa on useita kuntia, jossa puolue on ollut aina määräävässä asemassa. Pohjois-Pohjanmaan ytimessä sijaitseva Pudasjärven kaupunki toimii mainiona laboratoriona Keskustan kannatuksen seuraamisessa.

Puolueen linjausten mukaisesti kaupunkiin perustettiin viime vuonna kuntalaisilta mitään kysymättä turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus ja jota on jo laajennettu alkuperäisestä suunnitelmasta. Pudasjärvi toimii siis pienoismallina koko Keskustan politiikan lopputuloksista: Paskastaniaksi kiihtyvällä vauhdilla muuttuva kaupunki ja romahtanut talous.

Yhteistyö ulkomaalaisten ja pudasjärveläisten välillä on sujunut hyvin, yksikönjohtaja Sirpa Kansanaho kertoo. Kansanaho sanoo olevansa valtavan yllättynyt siitä, että asiat ovat sujuneet hyvin:

 Pudasjärven vastaanottokeskuksen asukkaat kahinoivat pitkin keskiviikkoiltapäivää siinä määrin uhkaavasti, että poliisi joutui ottamaan yhdeksän henkilöä yöksi säilöön tilanteen rauhoittamiseksi. Poliisi oli yrittänyt rauhoitella tilannetta jo aiemmin päivän kuluessa. Puhe ei kuitenkaan riittänyt ja pahemman kahakan estämiseksi poliisi otti yhdeksän ihmistä kiinni.

Pudasjärven kaupunki on myös syvässä taloudellisessa kriisissä ja se onkin ryhtynyt talouden tasapainottamiseen tähtääviin toimenpiteisiin. Kouluja lakkautetaan seitsemän, kunnan tilojen siivouksesta tingitään ja kaupungintalolla posti jaetaan jatkossa lokeroihin.

Siivouksesta saakin Pudasjärvi tinkiä ja lakkauttaa kouluja, koska jo ensi vuonna kunta rekrytoinee tulkkeja, monikulttuuriasiantuntijoita ja sopeuttajakotouttajakoordinaattoreita. Täytyyhän kotoutumiseen panostaa ja jostain rahat on revittävä. 

Keskusta keräsi viime EU-vaaleissa vuonna 2004 Pudasjärveltä ällistyttävän 67 %:n kannatuksen. Vaikka EU-vaalien ja kunnallispolitiikan välille ei voikaan kovin suurta yhtäläisyysmerkkiä vetää, väitän, että Pudasjärvi meneillään olevissa vaaleissa toimii ainakin hyvänä mittarina.

Keskustan kannatuksen muutos sen vahvimmalla ydinalueella tulee kertomaan paljon koko puolueen tulevaisuudesta, joka ei todellakaan valoisalta näytä.

Matti Vanhanen jää Euroopan poliittiseen historiaan useimmat peräkkäiset vaalit koskaan hävinneenä puolueensa puheenjohtajana – saavutus sekin.

Mainokset
Published in: on kesäkuu 4, 2009 at 3:22 pm  Comments (15)  

The URI to TrackBack this entry is: https://octavius1.wordpress.com/2009/06/04/keskustan-alasajo/trackback/

RSS feed for comments on this post.

15 kommenttiaJätä kommentti

 1. Ei Matti mitään ole hävinnyt. Hän on saanut useita loistavia torjuntavoittoja.
  Ja luulen että saa näissäkin vaaleissa torjuntavoiton. Hävinnyt menettää kaiken. Torjuntavoitossa jää jotain jäljelle millä voi kehua retostaa.

 2. Yhteistyö ulkomaalaisten ja pudasjärveläisten välillä on sujunut hyvin, yksikönjohtaja Sirpa Kansanaho kertoo. Kansanaho sanoo olevansa valtavan yllättynyt siitä, että asiat ovat sujuneet hyvin:

  Oliko ylläoleva siteeraus jostain lehdestä tms. Kansanaho ilmaisee sanavalinnallaan, että on ottanut huomattavan riskin ja nyt onkin yllättynyt, kun asiat ovat hänen mittariensa mukaan menneet hyvin.

 3. kuinkas sattuikaan, keskustasta minäkin tänään tulin raapustaneeksi. Tosin puoluesihteeristä ja hänen voimakkaasta otteestaan puoluetta hajoittavana voimana.

 4. Mitä huonommin Keskustalla menee, sen parempi. Ikävää, että prosessin aikana siitä kärsivät keskustalaisten lisäksi myös muut.

 5. Ave,
  No niin, tänään on sitten juhlittu 4.6. Sotilasparaatilla ja sen mukaiset kuvioit ja juhlat, ihan asiaa. Mutta palataan taas todellisuuteen.
  Kiitos tästä tietopaketista, Pudasjärveä on tässä sitten hyvä seurata jatkossakin, pitänet meidät ajan tasalla, tämä voisi olla vaikka ns. pilot-juttu, jota seuraamme ja ihmettelemme.

  Siis jälleen kerran, ei voi kuin ihmetellä, yhtäältä kepua ja kokoomusta, miten röyhkeästi kehtaavat tässä talouden tilassa heittää juttua, että lisää vaan sosiaalipummejä tänne, dsiisus…
  -P-

 6. Tosiaan, torjuntavoittojahan nuo ovat. Eihän keskusta sentään ole menettänyt, eikä menetä kaikkia äänestäjiään.

 7. Se on kerta kaikkiaan ihmeellinen se mokuttajien järjenjuoksu- kaiken kaaoksen ja muun mokuskeidan keskellä ne yrittää naama peruslukemilla ja ihan selvin päin vakuuttaa kaikkia että ”hyvin menee, ei ole ongelmia mamujen kanssa”; luuleeko ne tosissaan että me KAIKKI ollaan idiootteja???
  Mutta toisaalta ehkä saatan olla väärässä- voisihan asiat todellakin olla pahemmin Pudasjärvelläkin, esim. noissa mamujen kahakoissa olisi joku niistä jätesäkeistä saattanut jopa saada surmansa (näinhän ei kuulemma käynyt) ja voisihan Pudasjärven kunta olla nyt täysin konkurssissa (näinhän ei ole, sen talous on vaan retuperällä). Täytyy vaan yrittää jaksaa nähdä ne asioiden valoisat puolet aina ja kaikkialla, varsinkin nyt tämän mokuhelvetin keskellä, eikö????

 8. Acc: lainaus on kyseisen SPR:n etäispesäke Kansanahon haastattelusta. Lähteet löytyvät mm. loistavalta vastaanottokeskusinfo-sivustolta (sivulinkeissä ihmiskauppa). Pudasjärven vastaanottokeskus on taas Oulun vastaavan sivupiste.

 9. Tähän hieman liittyen karu uutinen Tampereelta ja mitä se tarkoittaa käytänössä, kun rahaa ei ole tarpeeksi siellä missä sitä tarvittaisiin:

  http://www.aamulehti.fi/uutiset/kotimaa/koukkuniemen-saastojen-tulos-vanhukset-suihkuun-joka-toinen-viikko/145523

  Vaikka tuo itse asia ansaitsisi pitkän kirjoituksen (ja oikeastaan enemmänkin kuin vain kirjoituksia), niin aloin ensijärkytyksestäni toivuttuani pohtimaan seuraavaa:

  Suurten ikäluokkien siirtyessä eläkkeellä ja hiljalleen enenevissä määrin hoitokoteihin hoitosuhteen koko ajan huonontuessa tälläiset uutiset tulevat lisääntymään. Kuten yo. uutisen kommenteista nähdään, monella ns. vihaksi pistää. Jos samaan aikaan massamaahanmuuttoa jatketaan ja elintasopakolaiset viettävät kissanpäiviä hotellimajoituksessa vanhusten päästessä suihkuun kerran kahdessa viikossa, yhdellä jos toisellakin voi kuppi kaatua ja seuraukset voivat olla kaikille hyvinkin ikäviä.

  Ovatko päättäjät oikeasti ajatelleet, että he oikeasti pelaavat melko vaarallista peliä tällä nykylinjalla?

 10. Asikainen: kiitos kommentista. Kiinnitin samaan uutiseen huomiota.

  Mielessä kävi, että kirjoitan tuosta jotain, mutta ei jaksa. Alkaisi vituttaa liikaa.

  Rajansa kaikella.

 11. Minä olen toivonut maahanmuuttokriittisissä ajatuksissani Kepun kannatuksen laskevan niin alas, että ns. kenttäväki iskee takaisin, vaihtaa puolueen johdon ja muuttaa puolueen harjoittamaa politiikkaa. Nähdäkseni Kepu on ainoa sellainen puolue, jossa -sen organisaatiosta johtuen- kentän ääni vielä jollakin tavalla kuuluu. Se voisi siis olla se kanava, jonka kautta maahanmuuttopolitiikkaan voidaan nopeimmin vaikuttaa. Perusuomalaisten kannatuksen nousu aiheuttaa nimittäin paineita nimenomaan Kepulle.

  En usko Persujen puolueena kykenevän vielä pitkään aikaan muunlaiseen poliittiseen vaikuttamiseen kuin säikäyttämään muita puolueita kannatuksensa kasvulla. Eikä aikaa olisi enää kovin paljon hukattavaksi.

 12. Tunnen Kepun kenttäväkeä sadoittain henkilökohtaisesti.

  Vaikka heitä vituttaa kuinka, lojaalius on kunnioitettavaa. Asia juontuu sukupolvien ajan maitotileistä maksetuista jäsenmaksuista.

  Kestää aikansa, että sidos murtuu, mutta murtumassa se on.

 13. Kestää aikansa, että sidos murtuu, mutta murtumassa se on.

  Sidosta voisi murtaa viestinnnällä, joka vertailee entisen isänmaallisen Maalaisliiton ja M69:n retoriikkoja. Sama menetelmä toiminee myös Kokoomuksen suhteen.

 14. Ave faitterit,
  Kaikkille kommnetoijille:
  Kyllä, ne pitää meitä täysinä ääliöinä ja paskoina.
  Jees, ne jauhavat tätä moku/mamu-paskaa taas vaalien jälkeen kiihtyvällä vauhdilla, vaikka jokainen puusilmäkin jo näkee, että ei ole duunia, ja jopa demarit heräsi kampanjoimaan nuorisotyöttömyyden puolesta, siis nyt juuri ennen vaaleja…katotaan vaan vaalien jälkeen, siihen jää koko paska ja alkaa vitunmoinen mokuttaminen.
  Aivan, näitä törkeitä ylilyöntejä, kuten vanhusten dissaaminen, tulee entistä enemmän.
  Koittakaa parahin Octavius ja muut faitterit vaan jaksaa näistä kirjottaa, ne on tultava tietoisuuteen, se on vahvuutemme.
  Mutta, ei ole kaukana se aika, kun täällä alkaa jossakin päin ns. mittari olemaan tapissa, ja tapahtuu melko radikaaleja juttuja, seurataan mielenkiinnolla…
  Parabellum.
  -P-


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: