Matkalla velkahelvettiin

Valtion menoista neljännes on ensi vuonna suunniteltu velkarahalla katettavaksi. Tällä hetkellä valtion velkaantuminen on noin 7 % BKT:sta vuodessa, eli syöksy velkakurjuuteen vain kiihtyy.

Samaan aikaan kuntatalouden velkaantuu yhä nopeammin ja kuntasektorilla velkaa on tällä hetkellä noin 10 miljardia. Jotain kertoo tilanteen karuudesta pelkästään se, että historian yhdellä talouden vahvimmista vuosista 2008 kunnat velkaantuivat reilusti lisää.

Vaihtoehdoiksi joskus tulevaisuudessa on kansakoulunopettaja Katainen listannut veronkorotukset, eläkeiän nostamisen ja menojen leikkaamisen – esitetyillä 5 % veronkorotuksilla Suomesta tulisi verotuksen maailmanennätysmaa. Poliittinen eliitti on ilmoittanut suoraan, ettei se aio tehdä pariin vuoteen asialle yhtään mitään, vaan jättää sen seuraavan eduskunnan ja hallituksen murheeksi.

Ainoa näkyvä poliitikko, joka on uskaltanut nostaa kissan pöydälle, on Sauli Niinistö. Muu Kokoomus miettii mainostoimisto Bobin kanssa kannatuslukujaan ja Keskusta taas on täysin hajalla kyvyttömän johtajansa tavoin.

Ainoa tapa päästä ulos tästä kuuruleikistä olisi säätää kahdeksi vuodeksi poikkeuslaki ja nykyinen hallitus tulisi korvata Suomen pelastamisen kriisiryhmällä, jolla olisi munaa tehdäkin jotain. Isokallio kirjoittaa samasta aiheesta täällä. 

Mistä sitten leikata? Vajaasta 600000 tuhannesta julkisen sektorin työpaikasta pitää siis alkuun karsia ainakin kuudesosa. Omat ehdotukseni kohteiksi ovat punaisella.

Valtion työntekijät:

 • yliopistokoulutus n. 32000
 • maanpuolustus- ja rajavartiointi n. 20000
 • poliisi- ja pelastustoimi n. 12000
 • valtionvarainhoito n. 11000
 • elinkeinotoiminnan palvelut n. 10000
 • tutkimustoiminta n. 10000
 • oikeustoimi n. 9000
 • ministeriötason toiminta n. 7000
 • alue- ja ympäristöpalvelut n. 5000
 • muut opetus- ja koulutuspalvelut n. 3000
 • liikennepalvelut n. 2500
 • sosiaali- ja työvoimapalvelut n. 2000
 • kulttuuripalvelut n. 1500.

Kuntien henkilökunta:

 • terveydenhuolto n. 130000
 • sivistystoimi n. 120000
 • sosiaalitoimi n. 110000
 • liike- ja palvelutoiminta n. 20000
 • kaavoitus ja yleiset työt n. 20000
 • yleishallinto n. 15000
 • kiinteistöt n. 10000
 • järjestystoimi n. 10000.
Mainokset
Published in: on kesäkuu 22, 2009 at 2:59 pm  Comments (16)  

The URI to TrackBack this entry is: https://octavius1.wordpress.com/2009/06/22/matkalla-velkahelvettiin/trackback/

RSS feed for comments on this post.

16 kommenttiaJätä kommentti

 1. Ideaalia olisi, että annetaisiin sen uhkaavan työvoimapulan muodostua, jolloin julkisen sektorin työntekijöitä voisi siirtyä kivuttomasti yksityiselle sektorille. – Työvoimapulaa kumminkin torjutaan maahanmuutolla.

  About julkishallinnon työntekijämäärät. Leikkausvaraa lienee. Minulla on jonkinlainen näkemys julkishallinnon työtavoista ja arvelen, että osa toiminnasta on eräänlaista ”organisaatiopörinää” eli organisaatio työllistää itse itseään.

  Sopivaa työntekijämäärää voisi ehkä hakea vertaamalla muiden kansantalouksien julkishallinnossa olevan työvoiman prosenttiosuutta koko työvoimasta Suomen vastaavaan lukuun.

  Näkisin eräänä suurena menoeränä kansallisen, terveen itsekkyyden puutostilasta johtuvan maahanmuuton suosimismanian seuraukset.

  About Mattí Vanhasen kyvykkyys. Muistaakseni Metro-lehdessä oli tänään uutinen pääministerimme tapaamisten lukumäärästä vuoden aikana. Vanhasella on vuoden aikana uutisen mukaan 1500-2000 tapaamista. Kävi mielessä, osaakohan hän nyt delegoida ja pistää asioita tärkeysjärjestykseen.

  About velanotto. Juuri äsken luin FT:n artikkelin seuraavasta talouden syklistä. Vaikka elämme nyt deflaatioaikaa, tulossa on inflaatiosykli. Se siirtää varallisuutta hyödykkeitäkuluttavasta lännestä itään, sinne missä on tuotanto.

 2. Olisiko mitään, jos aloitettaisiin vaikka pistämällä Ulkoministeriön kehitysviestinnän tiedottaja Milma Kettunen (09-1605 6356/milma.kettunen@formin.fi) kortistoon? Milman nimi on päätynyt projektiin, jossa syyllistetään suomalainen työssäkäyvä ihminen. Ei siis riitä, että Ympäristöministeriö syyllistää, vaan nyt myös Ulkoministeriö. Tehkääpä täällä testi.

  Oman testitulokseni viimeinen virke paljastaa oleellisen:

  Olet tuhluri ja kulutuksesi on runsasta. Henkisesti elät huoletonta 70-lukua, jolloin kuluttamisesta tuli itsensä toteuttamista ja tuotannon ainoa ongelma oli löytää riittävän läheltä joki, johon voi kipata jätteet. Paneutumisesi rooliisi on ihailtavan perinpohjaista – kuka muu voisikaan saada joulukortin omalta juustokauppiaaltaan? Onneksi Katainen voi asettaa toivonsa sinuun varmana lamantorjujana, ja me muut voimme jatkaa pihistelyä.

 3. Kumitonttu:

  olen pahoillani, mutta niin rutinuiva kun olen muuten, on pakko todeta että esimerkiksi tuossa projektissa on numeroiden valossa erittäin vinha perä.

  Maailmassa on yksinkertaisesti liikaa ihmisiä ja liian vähän ekosysteemipalveluita eli tuottavaa pinta-alaa. Viime vuonna käytimme planeetan uusiutuvia resursseja arviolta 30-40 % uusiutumista enemmän; muutamassa kymmenessä vuodessa ”overshootista” tulee katastrofaalista ellei esimerkiksi suhtautumista kuluttamiseen muuteta. Tämän myöntää kapitalistinenkin tiedemies :). Käytännössähän tämä tarkoittaa ihan samaa asiaa kuin sijoituspääoman syöminen koroilla elämisen sijaan, tai aiheeseen sopivammin velanotto tulorahoituksen sijaan: hetken ajan on hauskat bileet, mutta sitten itkettää. Ympäristökatastrofit eivät katso rajoja, joten näissä talkoissa (toisin kuin maa(ha)nmuuttotalkoissa) täytyy kaikkien olla mukana – vaikka yksittäisen suomalaisen kulutuskäyttäytymisen muutos ei mitään merkitsisikään.

  Pidän todennäköisenä skenaariona huomattavaa epäluonnollista poistumaa etupäässä kehitysmaissa, mutta me täällä pohjoisessa joudumme joka tapauksessa muuttamaan käyttäytymistämme ennen kuin minä eläköidyn arviolta noin 85-vuotiaana eli vuoden 2065 jälkeen. Ei muutos ole pelkästään paha asia – pärjättiinhän 1950-luvun kulutuksellakin – mutta tyypillisesti tulevaisuuteen realistisesti suhtautuville nuiville on mielestäni aiheetonta toiveajattelua kuvitella, että kulutusjuhlat voivat jatkua tälläisenään. Itse uskon, että muutoksessa päästään sitä vähemmillä kipuiluilla mitä enemmän tätä ajattelumallin muutosta harjoitellaan etukäteen. Näinhän se ihmisillä yleensä menee.

  Olen tässä blogissa tätä asiaani tuonut aiemminkin esille, joten en nyt saarnaa enempää. Enkä ota kantaa nyt siihen, voisiko nämä nimenomaiset valtion laskuun saarnaajat yksityistää. Mutta luulen, että vähän turhempiakin projekteja löytyy.

 4. Jees,
  Ei tarvita todellakaan derivointia tai integrointia, jotta voi laskea suuruusluokkia näistä rahan-riittävyysasioista, juuri kuten parahin Octaviuksemme on tehnyt. Viiltävää tilannetajua ja sen kirjoittamista sanoiksi ja jopa luvuiksi. Tätä on hyvä virkamieshallinto.
  Kannatan täysin ehdotustasi korvata tämä tuhohallitus nopeasti asiansa osaavalla virkamieshallituksella, näin on tehty historiassa ennenkin…
  Siis, hra 69, eli nolla-matti on nyt kohta maximi syöksyssä, paska juttu, mutta hän vie mukanaan koko helvetin hallituksen tässä tekemättömyydessään, ja muut nilviäiset hymyilee saatanan suurilla hampaillaan siinä vieressä, alkaa pojat tulla kallista jälkeä kohta….

  Mutta, nyt heilutaan EUssa Akropoliilla ja muualla pikku kekkereissä, jo kohta on varmaan vaali-vauvakin tulossa saatana…

  Siis, edelleen on kaikki tärkeät asiat tekemättä, nuorisotyöttömyys rehottaa, ja kohta taas joukkosurmat komeilee paskalehtien otsikoissa, velkaa vaan ja odotetaan, ei tehdä mitään, odotetaan lama ohi…, eli juuri kuten sanoit, kaadetaan paska seuraavan hallituksen niskaan, reilua, eikö vaan?

  Mutta 2 vuotta on aika pitkä aika lusia nyt tätä kurjuutta, katotaan miten NOVA-mattin ja marakattien käy, kuinka korkealta putoaa, ja putoaako päälleen… vai munilleen…?
  -P-

 5. Minne alalle ajattelit nämä kaikki irtisanottavat työntekijät työllistää?

 6. Tässäpä ruukinmatruunan testitulos:

  Testitulos: Olet ”järkeilijä”

  Motto: ”Tämä voitti Tekniikan Maailman testin.”

  Olet utelias ja kiinnostunut kaikesta, mitä maailmassa tapahtuu. Omat tarpeesi suhteutat aina siihen, millaisia vaikutuksia niistä on muille ihmisille ja luonnolle. Pulmasi viimeksimainittujen kannalta vain on se, että fiksuna tyyppinä keksit helposti järkisyyt mitä kummallisimmillekin mieliteoille.

  Laadukas merkkituote ei mielestäsi ole pröystäilyä, vaan investointi tulevaisuuteen – vaikka se olisikin nimenomaan pröystäilyä. Lomamatkasi suuntaat Andorran tapaisiin maihin, josta voit tuoda verovapaata elektroniikkaa. Muutoin hinnalla ei ole juurikaan väliä, kunhan tuote vain on testivoittaja tai ainakin toimituksen valinta. Toivelahja: Katkaisimella varustettu jatkojohto

  Kulutuksesi määrä: kohtuullinen

  Olet kuluttajana järkeilijä ja kulutat kohtuullisesti. Mutta pelkästään tilaamasi erikoislehdet täyttävät taloyhtiössäsi yhden kokonaisen lehtilaatikon. Kierrätys on mielestäsi loistokeksintö, sillä viimeistään se antaa sinulle moraalisen luvan hankkia A-energialuokan pesukoneen – voihan sen pari vuotta vanhan B-luokkalaisen sitten laittaa kierrätykseen. Välillä sinun kannattaisi pitää itsesi tietoisesti pimennossa viimeisimmistä villityksistä.

 7. Siis tuo testi on UM:n? Sehän on hupikysely. Valtion varojen väärinkäyttöä. Potkut Milmalle ja hänen esimiehilleen, on ehdotukseni.

  Taksisuhari tuossa ylempänä kyseli, miten julkishallinnosta irtisanotut työllistetään. Jos työvoimapulateoria on pätevä, niin irtisanotut työllistyvät ehdolla, ettei ulkomailta tule työvoimatarjontaa.

  Ymmärrän kyllä, että puheet julkishallinnon väen määrän vähentämisestä voivat joskus tuntua epäoikeudenmukaisilta. Siellähän on suorittavalla portaalla puurtajia, joista imetään mehut irti viimeistä pisaraa myöten. Näkisin kumminkin, että julkishallinnossa tehdään turhaakin työtä vain siksi, että turhan työn tekijät työllistyisivät. Tämä huomioni kohdistuu johtoon ja sen ympärillä olevaan maisterilaumaan.

 8. acc:Minulla on jonkinlainen näkemys julkishallinnon työtavoista ja arvelen, että osa toiminnasta on eräänlaista “organisaatiopörinää” eli organisaatio työllistää itse itseään.

  organisaatiopörinän laki:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Parkinson%27s_Law

  ”He explains this growth by two forces: (1) ”An official wants to multiply subordinates, not rivals” and (2) ”Officials make work for each other.” He notes in particular that the total of those employed inside a bureaucracy rose by 5-7% per year ”irrespective of any variation in the amount of work (if any) to be done.””

 9. Alumiinitaivas kirjoitti, että
  Pidän todennäköisenä skenaariona huomattavaa epäluonnollista poistumaa etupäässä kehitysmaissa…

  Mitä ihan selkokielellä ilmaistuna tarkoittaa ”huomattava epäluonnollinen poistuma”?

 10. Sotaa, nälänhätää. Yleistä paskastaniassa.

 11. Taksisuhari: ’Minne alalle ajattelit nämä kaikki irtisanottavat työntekijät työllistää?’

  Miksi heidät pitäisi työllistää jotenkin väkisin? Juuri sen takiahan Suomi velkaantuu maailmanennätysvauhtia eikä ole näkyvissä mitään keinoa hallituksen taholta, joka tuon kehityksen pysäyttää.

 12. Enempää ei voisi olla samaa mieltä, ainakaan tuosta hallituksen vaihdosta. Suomen pelastamishallitus on saatava välittömästi kasaan.

  Sitten kaikki rakenteet on purettava ja rakennettava uudet. Muuten koko yhteiskuntaa kuormittavasta taakasta ei päästä eroon.

  Lisäksi on tyrmättävä oudot eri puolivirallisilta rakennepainolastitahoilta tulleet visiot ja skenaariot ja haettava tuoreet henkilöt miettimään asioita.

  Kiitos kirjoituksesta!

 13. Enempää ei voisi olla samaa mieltä, ainakaan tuosta hallituksen vaihdosta. Suomen pelastamishallitus on saatava välittömästi kasaan.

  Ennenvanhaan tämän tyylisissä asioissa tilanteen otti haltuun presidentti. Ehkä presidentin valtuudet ovat nyt vähäisemmät tai sitten nykyisella viranhaltijalla ei ole parempaa visiota nykytilanteen parantamiseksi.

  Velkaelvytys korjauskeinona sellaiselle lamalle, jonka syynä on liiallinen velkarahan käyttö, tuntuu oudolta.

 14. Menee hiukan offtopiciksi, mutta kertokaa te viisaammat ratkaisu seuraavaan yhtälöön (tai mahdolliset virheelliset premissit):

  * Teknologisen kehityksen vuoksi suurin osa tuottavasta työstä (niin maataloudessa kuin teollisuudessakin) voidaan tehdä yhä vähemmällä työpanoksella. => Tuotannon pysyessä samalla tasolla sen vaatima ihmistyö vähenee.

  * Järkevin, oikeudenmukaisin tms. tapa jakaa vauraus ihmisten kesken on oman työpanoksen tuottavuuden perusteella.

  * Tuotanto kannattaa vain jos sille on markkinoita & ostajia.

  * Tuotannon pysyessä samalla tasolla palkansaajien määrä vähenee, koska sama tuotanto saavutetaan vähemmällä työllä -> ostajien määrä vähenee

  * Jatkuva tuotannon ja sitä ylläpitävän kulutuksen kasvu ratkaisisi asian, mutta jos tuottava työ kuluttaa ympäristö- ym. resursseja, niiden rajallisuus tulee vastaan.

  Mikäli tämä malli vastaa yhtään nykyistä taloutta, jotenkin tuntuu että se johtaisi väistämättä tilaan jossa on muutama työntekijä, jotka periaatteessa tuottavat riittävästi hyödykkeitä kaikille, mutta joita kukaan muu ei pysty ostamaan, paitsi ne jotka saavat myytyä palveluita näille muutamalle.

  Takaisin aiheeseen: olen kyllä samaa mieltä että nykyisen hallituksen toimenpiteet eivät ainakaan ratkaise mitään.

 15. Terve Cristina,
  Haastat aika mukavasti tästä aiheesta, laita lisää ajatusta ja ideaa, miten pitäsi toimia nyt heti?
  Selvää on, että hra69 vetoinen nimisteri-juna on nyt pahasti alamäessä, ja nyt alkaa poishyppiminen, eli toisten parjaaminen ja vittuilu…

  Perinteisesti vahva pressa on ottanut kriisin aikana ohjat, ja antaa suunnat hallitukselle ja ministeriöille, mutta tämä helvetin arvojohtaja on kuutamolla aivan kaikesta. Mokuttamista, gvobavisaatiota lisää ja vitusti suvaitaan vaan, eli paskajengiä haalitaan tupaan edelleen… tätä tuhoavaa näpertelyä on nyt nähty aivan tarpeeksi….

  Mitä listaat? Mistä pitää aloittaa jne.?
  Jälleen hoen tätä omaa genreäni, Parabellum.
  -P-

 16. […] 3. Valtio lainaa Suomen hengiltä. Suunnitellut jättimaiset valtion lainanotot tarkoittavat Suomelle sitä, että veroja tullaan nostamaan ja reilusti tulevaisuudessa. Valtion ottama laina on käytännössä veronkorotusten siirtoa tulevaisuuteen. Octavius on tehnyt hienon kirjoituksen tästä aiheesta. […]


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: