Helsingin Sanomat sieniretkellä

Maamme valtalehti ja suomalaisen journalismin sädehtivä airut Helsingin Sanomat uutisoi, että valkoinen kärpässieni on parhaimmillaan nuorena.

Vain neljä päivää myöhemmin neljä ihmistä oli joutunut sairaalahoitoon syötyään tuota maamme vaarallisinta myrkkysientä. Tällä hetkellä yksi uhreista on kuollut.

Valkoisen kärpässienen aiheuttamia myrkytyksiä on Suomessa noin kerran vuosikymmenessä, joten Pravdan suora ja kiistaton vastuu asiasta on helposti osoitettava millä tahansa tilastollisella menetelmällä.

On tietysti surullista, että suurin osa ihmisistä ei kyseenalaista millään tavalla lukemiaan uutisia, mutta erityisen kuvottavaksi asian tekevät lehden lapselliset ja paniikissa tehdyt selittely-yritykset.

Helsingin Sanomien toimituspäällikkö Kaius Niemi kommentoi asiaa keskiviikkona lehden keskustelupalstalla. Niemen mukaan toimituksella ei ole tietoa siitä, että myrkytystapauksilla ja kuvatekstien kanssa sattuneella virheellä olisi yhteyttä keskenään.

Tragedia antaa erinomaisen kuvan ko. lehden journalistisesta tasosta, lehden laatujärjestelmästä, toimittajien ammattitaidosta, yleissivistyksestä ja ylimielisyydestä sekä antaa erinomaisen vertailupohjan lehden kaiken sisällön arvioimiseen.

Mäntsälästä löytyi Lasse Virenin kalmo.

Maahanmuuttajista Suomelle selvät säästöt.

Published in: on 1 syyskuun, 2009 at 2:20 pm  Comments (11)  

The URI to TrackBack this entry is: https://octavius1.wordpress.com/2009/09/01/helsingin-sanomat-sieniretkella/trackback/

RSS feed for comments on this post.

11 kommenttiaJätä kommentti

 1. Asiahan luvattiin ”selvittää”, mutta itse en ainakaan ole nähnyt tällaista selvitystä. Luulisin, että selvittäminen olisi suhteellisen helppoa niiden kohdalla, jotka jäivät eloon ja ovat palanneet tolkkuihinsa. Pikainen matemaattinen analyysi tosin osoittaa, että lienee turhaa väittää, että kyse on sattumasta.

  Odotan jännityksellä Hesarin seuraavia otsikoita: ”Venäläinen ruletti on parhaimmillaan puoliautomaattipistoolilla”, ”Juo kaivovettä – vaikka pää edellä”, ”Lataa paristosi itse suoraan verkkovirrasta”…

 2. Jees, hyysäri panikoi, mutta mikä helvetin järki saa kirjottelemaan, että valkoinen kärpässieni on parhaimmillaan nuorena…

  Minun kouluaikana opetettiin tarkkaan, mitkä sienet ovat myrkyllisiä, ilmeisesti ei enää?
  Kaikki on vaan jotain sinne päin, jees-musta-tuntuu-paskaa, kuten tämän hallituksenkin touhuista näkee. Ja aivan sama genre hyysärin jutuissa, kirjotetaan jotain aivan saatanan puppua joka lehdessä. Ja puusilmä-kansa uskoo, dsiisus. Syö myrrkysieniä, ne on hyviä, ja kansa syö…

  Juu, mamuja ja hottentotteja vaan lisää konttikaupalla, niin kaikki hoituu ja korjaantuu. Lisää vaan helvetisti resursseja, niin kaikki hoituu, tämä on päivän epistola hallituksella ja hyysärillä. Sama virsi.

  Kaikki on kuitenkin oikeasti menossa lujaa päin persettä.

 3. Tutkiiko poliisi tapahtunutta HS:n osalta kuolemantuottamuksena? Mikäli tutkii, onko HS:n päätoimittajaa ja jutun kuvituksesta vastannutta journalistia kuulusteltu syylliseksi epäiltyinä?
  Vai onko tässäkin kysymys ”sarjasta yksittäistapauksia (tilastoharhasta” tai ”tarkoitushakuisesta tilastojen tulkinnasta”?

  Miksi poliisi ei tiedota tapauksen tutkinnasta samaan tapaan kuin blogikirjoittelijoitten tutkinnoista tai poplaulajiin kohdistuneista rikosepäilyistä?

 4. ”Vai onko tässäkin kysymys “sarjasta yksittäistapauksia (tilastoharhasta” tai “tarkoitushakuisesta tilastojen tulkinnasta”?”

  Aika vaihtaa paristot näppäimistöön… 🙂

 5. Päivän MunkinSeudussa oli mukava muistokirjoitus malilaissyntyisestä kunnallispoliitikosta Habib ”Abi” Diarrasta. Kovasti puheena ollut kaksinaismoralismi nostaa rumaa päätään tässäkin yhteydessä:

  ”Viime vuonna pikkujoulujuhlissa Munkkiniemessä Abi oli mukana tiernapojissa, murjaanien kuninkaana tietysti.”

  Mutta annas olla, jos valkoisen miehen tehdas tuottaa neekerinpusuja tai lakupekka-lakritsaa, niin johan se nyt on pentele sentään…

  ”Rasistista käyttäytymistä Mike Tysonin oloinen Abi ei sietänyt. Pietarin yliopiston nyrkkeilijoukkueessa raskaassa sarjassa otellut Abi joskus hermostui huomautuksiin ihonväristään. ’Nyt turpa kiinni tai minä jysäytän’ yleensä riitti – ei kuitenkaan aina.”

  Vihjataanko tässä, että ajatusrikollisia voi kouluttaa katukonstein?

  ”Abi oli ylpeä maililaisesta taustastaan.”

  Onnitteluni. Samaa voi tuntea suomalaisuudesta, jos omaa yhtä terveen itsetunnon kuin Abi näyttää omanneen.

 6. katsokaas, ei järjestelmä tee koskaan virhettä. se joka näin väittää, nujerretaan…
  sehän on nyt nähty, JHA, turun mies, lahti, etc. kuka on seuraava…?
  pojat, on kai aika mennä maan alle ja alkaa järjestäytyä…

 7. Huomisen (3.9) hesarissa on taas juttu sienistä. Varoittivat jo etukäteen tämän päivän lehdessä. Voitaisiin ottaa kilpailu. Montako virhettä löydät…
  Ainoa virhehän tuo valkokärpässieni juttu ei ollut:

  ”Toisin kuin perjantaina 28. elokuuta sivulla A 13 kerrottiin, sillihapero on hyvä ruokasieni.” -HS

 8. Hyysäri – niinpä niin…

  Huomasitko muuten, että nimen omaan ja juurikin HS aloitti Esko Kiesin kärräämisen noitaroviolle.

 9. Typerä juttu, vedämme tänne koulutetun väestön, niitä koulutettuja tarvittaisiin varmasti siellä kotimaassakin. Kätevää aivovientiä.

  ”Toisaalta valtaväestössäkin on ihmisiä, joista ei tule itsensä elättäjiä”, Pekka Parkkinen sanoo.

  Kyllähän minäkin olisin palkkatyössä, kun olisi jotain. Lisäksi monet vaikeudet.

  Juuri tälläisten juttujen takia en ole mitään sanomalehtia tilannut, kirjastossa voi lukea ilmaisena.

 10. Kiitos kommenteista.

  Nyt (siis 2.9) valkokärpässieniä syöneitä taitaa olla tehohoidossa kymmenkunta.

  Sitä Pravdan lupaamaa selvitystä on aivan turha odottaa. Ja jos maailmassa olisi edes jotain oikeudenmukaisuutta, siitä artikkelista vastaavan toimituspäällikön yöunet olisivat hikisiä loppuelämänsä ajan.

  Ilmeisesti Pravdan toimituspäällikköportaassa tehdyn sukupolvenvaihdoksen (Räty, Karismo, jne…) jäljet alkavat näkyä?

 11. Valkokärpässienien lisäksi tulee varoa kansallismielisiä homomotoristeja, jotka vangitsevat sinut ravintolaan.

  http://jarkkopesonen.blogspot.com/2009/09/kansallismieliset-homomotoristit.html

  On se hienoa kun meillä on tämä luotettava ja objektiivinen lehdistökultuuri.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: