Vaiettu totuus

Suomi ottaa velkaa. Valtio aikoo velkaantua tuollaiset 50 miljardia lähivuosina ja kuntien yhteenlaskettu lisävelka lienee 20 miljardin paikkeilla.

Yleensä mikä tahansa organisaatio pyrkii sopeuttamaan menonsa tuloihinsa etenkin jos eletään taloudellisessa laskusuhdanteessa. Mitään tällaista keskustelua ei päättäjien toimesta ole esitetty, vaan keinoina on nähty pelkästään lisävelan ottaminen ja rankat veronkorotukset. Suunniteltujen veronkorotusten jälkeen Suomi tekee maailmanennätyksen ja on lähivuosina läntisen maailman taloushistorian raskaimmin verotettu maa.

Hallitus puhemiehenään PM Vanhanen on ilmoittanut kategorisesti, ettei leikattavaa ole. Pääministerin esittämän argumentin voi repiä kappaleiksi miljoonalla tavalla, mutta aloitetaan helposta päästä ja väännetään asia rautalangasta.

Vilkaiskaa alla olevaa kuvaa ja kauhistukaa. Tilastokeskuksen mukaan koko kansantalouden tuottavuus nousi 2000-2007 10 %, valtion tuottavuus laski 2 % ja kuntasektorin tuottavuus romahti seitsemässä vuodessa 15 %. Luvut tarkoittavat siis sitä, että yksityisen sektorin tuottavuus nousi vastaavassa ajassa 17-18 % ja eroa kuntasektoriin repeytyi muutamassa vuodessa kolmanneksen ja valtion organisaatioon viidenneksen.

Eikö leikattavaa todellakaan ole?

Luvut kertovat kärjistetysti siitä, että yksityisen sektorin työntekijät tekevät yhä enemmän ja tehokkaammin töitä elättääkseen lisääntyvät julkisen sektorin uuninpankolla makoilijat.

Haluan erityisesti korostaa sitä, etten suinkaan halua leimata KAIKKIA julkisen sektorin työntekijöitä turhakkeiksi. Vahva mutu-tuntumani on, että tuo edellä esitetty valtava tehottomuuden kasvu johtuu erilaisten projektisuunnittelijoiden, erikoissuunnittelijoiden, koordinaattoreiden ja muiden oikeaa työtä tekevien määrän lisääntymisestä samalla kun tekijöiden määrä vähenee.

Miettikää vaikka oheista satunnaisgeneraattorilla arvottua organisaatiota. Mihin sitä tarvitaan? Mikä on sen tehtävä? Mitä lisäarvoa se kenties tuottaa ja kenelle?

Julkisen sektorin tervehdyttämiseen ei juustohöylä riitä, Fiskarsin vesurilla ja moottorisahallakin saa aikaan vain kosmeettisia parannuksia. Rakenteellisten muutosten tekeminen vaatii rajoitettua ydinsotaa.

Ja johtamisosaamista.

Julkinen sektori tuottavuus

Mainokset
Published in: on syyskuu 5, 2009 at 11:17 am  Comments (15)  

The URI to TrackBack this entry is: https://octavius1.wordpress.com/2009/09/05/vaiettu-totuus/trackback/

RSS feed for comments on this post.

15 kommenttiaJätä kommentti

 1. Näyttää tittelit kärsineen pienestä inflaatiosta kun 16-henkisessä organisaatiossa on viisi ylitarkastajaa. Mieleen muistuu Hietsun kalmisto, jossa erilaisten professorien ja toimitusjohtajien keskellä pönöttää vanha kivi, jossa tittelinä komeilee ”Ylisäätäjä”. Helvetti, miten komea titteli!

 2. Hyvin veistelet asian tästä räikeästä totuudesta, ja kuten siis aina ennenkin, tästäkään asiasta ei saa puhua. On olemassa toisenlainen virallinen totuus.
  Olen julkisella töissä itse, ja voin sanoa, että asia on juuri näin kuten kuvailet.
  On kaikenlaista säätäjää, johtajaa ja muuta virkamiestä, ja tulos on sitten tämän näköinen. PM itse ja muut samaa tasoa olevat lattapäät kuvaavat juuri tätä tehottumuutta pahimmillaan, ja näin niitä asioita hoidetaan päin persettä…
  Ja siis, mokutus, mamutus ja kaikki muu hyysääminen nielee valtavat määrät rahaa, sekin on juuri pois tästä potista…
  Hyvin menee juu. Muuten, normisotakin riittää tasaamaan tilit täällä, ei välttämättä tarvita ydinsotaa.
  Parabellum.

 3. Mielenkiintoista. Voisitko laittaa joskus lähteitä väittämillesi niin kuin Pikkupoika tekee?

  Taloussanomissa oli nimittäin juuri eilen juttu, jossa kerrottiin että julkisen sektorin väkeä on karsittu rankalla kädellä nimenomaan noina tuottavuuden laskun vuosina:

  http://www.taloussanomat.fi/tyomarkkinat/2009/09/04/missa-ovat-hyodyt-kun-valtio-potkii-pihalle/200919150/12

 4. Olen itse myös julkisella puolella töissä. Meillä ei ole tuota ”projektisuunnittelijoiden, erikoissuunnittelijoiden ja koordinaattoreiden” -ongelmaa, mutta ylipäätänsä lähes kaikkea työtä leimaa tietty puuhastelu. Ei minun tekemästäni työstä ole oikeasti kenellekkään mitään hyötyä. Onneksi en saa palkkaani puhtaasti veronmaksajien rahoista.

  Tutkimus on Suomen kannalta äärimmäisen tärkeää, mutta joku voisi joskus kysyä mitä rahalla on saatu aikaan ja mikä on oikeasti sellaista mitä kannattaa ja on mielekästä tutkia.

 5. Julkisella puolella olen itsekkin töissä, tosin kätensä likaavassa portaassa. Leikkauksista voin kertoa sen verran, että ne yleensä tehdään eläkejärjestelyin ja suorittavaan portaaseen. Lopputulos on kaunista katsottavaa, meillä on kolme tekijää ja 6 esimiestä/suunnittelijaa/kordinaattoria. Vertailun vuoksi voin sanoa että 6 vuotta sitten oli 1 esimies, 1 suunnittelija ja 8 normivirtasta. Töitä saa painaa perse ruvella nykyään. Peruspalkassa on minulla ja alimmalla suunnittelijalla eroa 1500e, laskekaa säästöt siitä.

 6. Tuo esittelemäsi Tasa-arvoyksikkö ei ole tasa-arvoinen. Siellähän on pelkkiä naisia töissä!! Ai niin, mutta eihän meidän miesten mielipidettä saa edes sanoa…

 7. Miksi sinä Ocu olet aina niin surullisen oikeassa? Esimerkkinä mainitsemasi Tasa-arvoyksikkö on vain pisara meressä, kaikki …tin …leen nollatutkijat ja suojatyöpaikoissa julkisella puolella palkkaa nauttivat pitäisi saneerata. Tämä ei tietenkään tarkoita niitä jotka tekevät arvokasta ja ansiokasta tuottavaa työtä kyseisellä sektorilla.

  Tähänkin voisi ottaa Muutospuolue kantaa, miten päästään eroon järjenvastaisesta täysin tuottamattomasta puuhastelusta.

 8. Julkishallinnossa on tyhjäkäyntiä ja suojatyöpaikkoja – etenkin kunnallisessa sellaisessa.

  Jos nyt kaapii tähän jonkun esimerkin, niin se voisi olla vaikka terveydenhuolto. Käykää huviksenne tekemässä kenttätutkimusta ja katsokaa kuinka monta ihmistä tarvitaan julkisella puolella ja kuinka monta yksityissektorilla hoitamaan samoja tehtäviä.

  (Jaha – kai tässä joku sotakin on saatava aikaan, että pääsee meikäläinenkin tekemään tulosta… 😉 )

 9. Suosittelen Octaviukselle ja muillekin lämpimästi oheista artikkelia joka liittyy valtion kulujen ja verojen karsimiseen:

  Rolling Back Government: Lessons from New Zealand
  http://www.hillsdale.edu/news/imprimis/archive/issue.asp?year=2004&month=04

  Pari kohtaa ko. tekstistä:

  ”When we started this process with the Department of Transportation, it had 5,600 employees. When we finished, it had 53. When we started with the Forest Service, it had 17,000 employees. When we finished, it had 17. When we applied it to the Ministry of Works, it had 28,000 employees. I used to be Minister of Works, and ended up being the only employee.”

  ”[…] they reported that for every dollar we were spending on education, 70 cents was being swallowed up by administration. Once we heard this, we immediately eliminated all of the Boards of Education in the country. Every single school came under the control of a board of trustees elected by the parents of the children at that school, and by nobody else.”

 10. Totta haastelet taas kerran. Jotenkin sitä luulee jo nähneensä se ne idiooteimmat toimintatavat, mutta ei. Aina yllättyy.

  Maailmalla asuessa tulee joskus niitä päiviä, kun asiat eivät oikein suju. Miettii, pitäisikö palata vielä joskus Suomeen pidemmäksikin aikaa. Sitten tulee töistä kotiin muutenkin masentavan maanantain jälkeen ja ensimmäisenä silmiin osuu tällainen uutinen, joka on samaa sarjaa oman tekstisi kanssa:

  http://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/Veroty%C3%B6ryhm%C3%A4+karsisi+reippaasti+v%C3%A4hennyksi%C3%A4/1135249145990

  Mikä ihme siinä on, kun kerta toisensa jälkeen on nähty vasemmistolaisen politiikan ajavan taloudet kuralle, niin silti niitä yritetään lääkkeeksi a-i-n-a? Täällä E-Amerikassa näkee aitiopaikalta miten Venezuela, Ecuador ja Argentiina tuhoavat taloutensa ja maansa vasemmistolaisten johdolla. Mikään yllätyshän tuollainen kehitys ei tietenkään ole, eikä se tule olemaan yllätys Suomessakaan. Surullista katsoa Suomen alamäkeä, koska siellä on niin paljon hyviäkin asioita.

  Tajuavatkohan vasemmistolaiset yleisesti aiheuttamansa haitat ja tekevät kaiken vain kiusallaan, vai ovatko ne oikeasti niin s…nan typeriä.

 11. PT, ne punikit on niin helvetin yksisilmäisiä ja äly on kohtuu heikkoa tasoa. Jees, jaetaan juu kaikki tasan-periaate, siis jaetaan aina muiden rahat, ei omia….
  Toisaalta, ei tämä porvarihallituskaan saanut kyllä paskaakaan aikaan valtakaudellaan, lähinnä tuhoa, kyllä on niin nössö pääkanisteri, pillu vaan mielessä koko ajan, johan siitä kirjailijatkin kirjottelee…
  Siis, miten on todella ymmärrettävissä, että nykyhallitus ajaa mokuttamispolitiikkaa, vaikka se muualla on jo nähty, että perseeseen se menee…
  Siispä, olisiko nyt todella muiden vuoro koittaa hoitaa asioita, nämä tupu/hupu/lupu-variaatiot on nähty kyllä. Samaa paskaa eri paketissa joka kerta ja tulos samaa 0-tasoa.

 12. Ei taida teillä kirjoittajilla olla hajua, mitä nämä henkilöt ministeriössä tekevät? Yrittävät ehkäpä vähentää tulevian lansäädäntö kaaoksia ensin edes tutkmalla mistä säädetään ja mitä vaikutuksia sillä olisi.

 13. Gabriela hyvä: tiedän kyllä / tai tiesin kyllä, mitä he puuhastelevat.

  Jos otan johonkin kantaa, mistä en tiedä, yritän sen parhaani mukaan kyllä ilmoittaa.

  Pahoitteluni kommenttien myöhästymisestä, mutta loma…

 14. Ojr: pahoittelut Sinullekin kommenttini viipeestä.

  Tilasto ja graafi on suoraan tilastokeskuksen kannasta otettu. En pysty yhteydestä (kommari ja lomalla maalla) johtuen millään ajamaan sitä tähän esiin, mutta ihmettelisin, jos olisin erehtynyt tai antaisin harhaisia faktoja.

  Korjaan kyllä heti, jos olen väärässä.

 15. Täyttä asiaa, valitettavasti ei kovinkaan moni tiedä kuinka paljon tehoton julkinen sektori vie veronmaksajien rahaa. Ihmiset sinisilmäisesti uskovat, että rahat menevät lääkäreiden, opettajien yms. palkkoihin.

  Vaan sanan eteen ei tule pilkkua.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: