Madonlukuja Suomesta

Vuonna 2008, jolloin julkinen talous oli juuri ja juuri veden pinnalla, Suomen bruttokansantuote oli 185 miljardia.

Kuluvana vuonna BKT laskee noin 10 %. Kokonaisveroaste on tänä vuonna noin 42 %. Julkinen sektorin rahoitusvaje on nyt vuositasolla luokkaa 14-20 miljardia euroa, tarkkaa lukua ei ole saatavissa, koska kuntasektorin vajeista ei ole (tietääkseni) kattavaa lähdettä.

Suomi siis velkaantuu järkyttävää vauhtia. Asian korjaamiseksi on kaksi vaihtoehtoa – joko veroasteen nostaminen tai menojen leikkaaminen. Hallitus ja kunnat ovat valinneet verojen korotusten linjan ja samalla toivovat, että tapahtuisi ihme. 

Pelottavinta on se, että talouden käännettä epätoivoisesti odottava hallitus ekonomisteineen tai kukaan valtamediassa kirjoittava taloustoimittaja ei näytä ymmärtävän yhtä tavattoman yksinkertaista faktaa.

Vaikka talouden käänne olisi nopea ja jyrkkä, velkaantumien jatkuu vielä vuosia. Raadollinen totuus on se, että tuotannollinen rakenne on Suomessa muuttunut, työpaikkoja on hävinnyt lopullisesti eikä uudesta kasvusektorista ole tietoakaan.

Parhaan mahdollisen skenaarion mukaan 1,5 %:n vuotuisella BKT:n kasvulla vuoden 2008 taso saavutetaan seitsemän vuoden kuluttua. Silloin valtiolla olisi velkaa 160 miljardia euroa ja teoriassa julkinen talous olisi viimein tasapainossa.

Realistinen näkemys antaa taas 1,0 %:n BKT:n kasvulla vuosiluvuksi 2020 ja velan määräksi siinä vaiheessa minimissään 200 miljardia. Näissäkin luvuissa on olettamuksena naurettavan optimistiset olettamukset, että julkiset menot tai korkotaso eivät nousisi. Molemmat nousevat aivan varmasti.

 • Yksinkertaisen laskutehtävän lopputuloksena voidaan todeta Suomen joutuvat ottamaan velkaa tolkuttomat määrät, eli käytännössä niin kauan ja paljon kunnes lainapaperit eivät mene enää kaupaksi.
 • Toinen johtopäätös on, että julkisen sektorin leikkaukset tulevat olemaan vielä luokkaa raaempia kuin 1990-luvulla. Varovaisena ennusteena veikkaan mahdollista kajoamista myös eläkerahastoihin ja -etuuksiin, liike, jota ei edes 1990-luvun synkkinä vuosina rohjettu tehdä. 
 • Kolmas johtopäätös on, että veroaste nousee noin 5 % – enempää se ei voi nousta, koska se tappaisi Suomesta lopunkin yritteliäisyyden.
 • Neljäntenä johtopäätöksenä voidaan todeta paljon puhutun työpulan voitavan tunkea suoraan Kataisen rektaaliin yhdessä niiden Jyrkiboyn haaveileman kahden miljoonan afrikkalaisen kanssa. Kahden vuoden sisällä alkaa koulutetun ja kielitaitoisen väen maastamuutto, Suomessa tulee olemaan nimittäin krooninen pula työpaikoista.
 • Viides johtopäätös on yleisen elintason merkittävä laskeminen nykytasosta ja luokkaerojen kasvaminen ällistyttävän suuriksi.

Kun katsoo Viroa, joka on taloushistorian ilmeisesti kaikkein liberaaleinta talouspolitiikkaa koskaan harjoittanut valtio, on siellä tilanne toinen. Valtio ei ota velkaa, vaan elintason lasku on otettu vapaaehtoisesti vastaan.

Työttömyys on kasvanut, valtion palkkoja on leikattu, yksityisen puolen työntekijöistä eri kyselyiden mukaan on 60 % joutunut palkanleikkausten kohteeksi ja parin kaupungin ulkopuolinen maaseutu on taantunut nopeasti takaisin Neuvosto-Viron vaihdantatalouteen.

Yksi kirkas valonsäde Suomella on. Suomessa on suuri joukko erittäin hyvin johdettuja yrityksiä, jotka tulevat olemaan todella kilpailukykyisiä siinä vaiheessa, kun vienti alkaa toipua. Usea yritys on nimittäin sopeuttanut toimintaansa todella esimerkillisesti laman edetessä ja liikevaihdon laskettua merkittävästi.

(En ota mitään vastuuta sijoitusvihjeistä, mutta HEXissäkin on puolen vuoden nousujakson jälkeenkin vielä muutama edullinen osake.) 

Samasta yksinkertaisesta faktasta on kirjoittanut minua paljon paremmin Suomen terävin ja analyyttisin taloustoimittaja  Euroetana.

Mainokset
Published in: on lokakuu 27, 2009 at 3:44 pm  Comments (9)  

The URI to TrackBack this entry is: https://octavius1.wordpress.com/2009/10/27/madonlukuja-suomesta/trackback/

RSS feed for comments on this post.

9 kommenttiaJätä kommentti

 1. Karua luettavaa, ja toden totta, mutta näin ei saa sanoa.
  Nauratti juuri hetki sitten paskauutiset, eli päivittäiset MTV3 hypetysuutiset, eli nyt on taas jälleen ihan kohta varmaan melkoisella varmuudella ilman suuria pelkoja talousnousu melkein edessä, ja kansalaiset jopa odottavat sitä…. siis näin. Vakuuttavaa, eikö?

  Taitaa olla todella perseet ajat edessä. jyrkiboi ja muut kohnot ovat säätäneet asiat tähän asentoon, eli päin vittua.

  Mitä todella on edessä… alkaa hiukkasen kylmäämään todella.

  Maahanmuuttoon ja ilmastopaskaan riittää kyllä aina rahaa, se piikki ja perse on aina auki.

  Siis juuri näin, enää 65 pvää jyrkiboin työvoimapulaan! Ja samalla uudenvuoden lyömällä alkaa se vitunmoinen 1,8 miljoonan neekerin kelkkominen tänne konteittain ja rahtilaivoittain…

  Sijoitusvinkki, tulevaisuuden lentoyhtiö on White Flight Airways.
  Parabellum

 2. Eilen oli ylen:n ajantasassa kansliapäällikkö Ritva Viljanen haastattelussa. Oli justiinsa tullut Kiinasta, missä oli sovittu ”pelisäännöistä” työperäisen maahanmuuton lisäämiseksi. Sanoi että seuraavaksi lähdetään Intiaan sorvaamaan samanlaista sopimusta. Että semmosta.

  Nyt kun Porvoon käräjäoikeus lähtee taas afrikkaan kuulustelemaan Ruanda todistajia. Niin mitä luulette, lähteekö seuraava oikeusaste samanlaiselle kierrokselle? Siis asiastahan valitetaan varmasti.

 3. Viro on Heritagen* listalla sijalla 13 eli ei hullummin. Suomi on sijalla 17 (Suomen sijoitus on tosin liian korkea – tuloveroissa ei ole laskettu kunnallisveroa). Itsehän katselen listan top 7 maita jo sillä silmällä.

  *: 2009 Index of Economic Freedom:
  http://www.heritage.org/Index/Ranking.aspx

 4. Välillä vaikuttaa menon olevan niin huoletonta, että
  Kataisen takataskussa on pakko olla salainen valttikortti,, esim järjettömän suuri öljykenttälöytö
  Varsinaissuomessa? Odottelen tiedon julkistamista,,,

 5. Kuntien ensi vuoden velkaantumista kommentoisin siten, että muistelen nähneeni Kuntaliiton siitä laatiman arvion ja loppusuma oli noin 3 mrd euroa.

 6. Zeiaar: yritin vkonlopun aikana skannata mm. Kuntaliiton sivuja, mutta ilmeisesti kädettömänä en oikein mitään löytänyt.

  Pajusen mukaan Helsinki varautuu ottamaan vuosina 2009–2012 lainaa 1,3 miljardia euroa.

  Eli laskennallisesti 0,25 miljardia vuodessa, jolloin loppusumma olisi aika tarkkaan tuo 3 miljardia.

  Tästä pääsemme realistiseen arvioon minimissään 5 miljardia, koska nuo julkisen puolen talousennusteet ovat olleet täysin pielessä koko ajan eikä mikään tue sitä, että ne olisivat nyt jotenkin realistisempia.

  Vastaavasti Turun talousarviossa lainaa otetaan ensi vuonna 80 miljoonaa eli vähintään 100 miljoonaa. Sen verran syvässä syöksykierteessä Turku on.

  Eli kuntasektorin lainanotto on siis välillä 4-6 miljardia vuodessa.

 7. Habahoo,
  Kiitos tiedosta, niin se alkaa palapeli selvitä, tänne ei siis kelkota pelkästään 1,8 milj neekeriä, vaan tähän 1,8 milj mamuun tulee sisältymään jengiä kiinasta ja vinkuintiasta, on todella monikultturista sontaa tiedossa.
  Aika järkkyjä lukuja nuo hesan velkaantumisluvut ja koko kuntasektorin tulevaisuus näyttää synkältä.

  Mutta valde maksaa mokuttamisen, mädättämö vaan joka helvetin kuntaan, niin siitä se riemu alkaa!

 8. Hyviä uutisia tänään. Sailas kertoo: ”Sailas näkee, että tuloverotusta joudutaan kiristämään. Nykyisin veroaste on keskimäärin 41,5 prosenttia.

  – Veikkaan, että veroaste on kymmenen vuoden kuluttua keskimäärin 45-46 prosenttia, Sailas heitti Ylen A-Plus -ohjelmassa.”

  Ja Jutta Urpolainen toteaa, että: ”Suurin oppositiopuolue SDP ajaa pääomaverotuksen korottamista kahdella prosenttiyksiköllä 30 prosenttiin jo ensi vuonna. Demarien verotyöryhmän laskelmien mukaan tämä tuottaisi valtiolle noin sata miljoonaa euroa lisää verotuloja.”

  No, tiedän ainakin, että kaikki mahdolliset hillot pistetään talteen entistä tarkemmin niin sitä nopeammin pääsee ulos mokumoku-maasta.

  Viimeinen voi alkaa asetella sitä kättä valokatkaisijalle.

 9. Sami: Sailas oli päätynyt samaan lukuun kuin minäkin. Verojen kiristämisen tarve olisi kaksinkertainen, mutta sitä ei voida tehdä, koska koko talous nuupahtaisi siihen.

  Kentältä kuulee koko ajan enemmän viestejä, että porukka alkaa siirtää omaisuuttaan, liiketoimintaansa ja asuinpaikkaansa pois. Viro tuntuu olevan yllättävän suosittu kohdemaa.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: