Kirkkonummen valtuutetut maapalloa pelastamassa

Kirkkonummen kunta on taloudellisissa vaikeuksissa. Kunnan menot jatkavat huimaa 10 %:n vuosittaista kasvuaan, tulos jää 12-15 miljoonaan miinukselle, lainaa otetaan ja palveluita karsitaan.

Onneksi tällaiset pikkuasiat eivät ole kunnan SDP:n, Kokoomuksen, RKP:n tai etenkin Vihreiden valtuutettujen mielessä päällimmäisinä. Näillä valtuutetuilla on suurempi missio: he haluavat keskittyä olennaiseen ja pelastaa maapallon.

Kirkkonummen kunnanvaltuutettu Kristo Savola jätti valtuuston kokouksessa 26.2.2009 seuraavan aloitteen:

”Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että Kirkkonummen kunnan ruokapalveluiden järjestämisessä otetaan huomioon ympäristökuormitus ja eritoten tarjottavien aterioiden ilmastovaikutukset. Tehokas tapa keventää ateriapalveluiden ympäristökuormitusta on lisätä kasvisraaka-aineiden osuutta ja vähentää tarjottavan lihan määrää. Suomalaisten keskimääräinen vuosittainen lihankulutus on kasvanut 50 vuodessa 30 kilosta 70 kiloon. Tämä kehityksen merkitys ympäristökuormituksen kannalta on merkittävä, koska esimerkiksi yhden naudanlihavalkuaiskilon tuottaminen vaatii keskimäärin 21 kasviproteiinikilon syöttämistä. Ympäristövaikutusten kannalta suuria eroja on myös eläinperäisten tuotteiden välillä. Myös erilaisten kasvisraaka-aineiden ympäristökuormissa on suuria eroja. Esimerkiksi riisin tuotannon ympäristökuorma on moninkertainen perunan aiheuttamaan verrattuna.

Selvää kuitenkin on, että kasvisruoan tarjontaa lisäämällä voidaan vähentää kunnan ateriapalveluista aiheutuvaa ympäristökuormitusta ja torjua ilmastonmuutosta. Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että Kirkkonummen ruokalistoissa siirrytään viimeistään vuoden 2010 alusta yhteen viikoittaiseen kasvisruokapäivään. Kouluissa, päiväkodeissa ja muussa laitos- ja työpaikkaruokailussa tarjotaan siis kerran viikossa ainoastaan kasvisruokaa. Tarpeen niin vaatiessa voidaan eritysruokavalioissa poiketa tästä järjestelystä. Viimeistään vuoden 2010 aikana laaditaan myös kattava ohjelma ateriapalveluiden ympäristökuormituksen vähentämiseksi. Ohjelmassa otetaan huomioon mm. raaka-aineet, aterioiden tuotantoprosessi, valmiiden aterioiden jakelu ja jätteiden synty.”

Aloitteen olivat myös allekirjoittaneet: Pekka Borg, Hanna-Kaisa Mettälä, Pirkko Lehtinen, Ari Harinen, Janne Miilukangas, Mikael Gerkman, Irja Bergholm, Kari Hujanen, Marjokaisa Piironen, Pauliina Juntunen, Minna Hakapää, Antti Kilappa, Anna-Lotta Laine, Johan Karlsson, Bodil Lindholm ja Corinna Tammenmaa.

Fakta: Hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n ennusteen mukaan maailman keskilämpötilan piti nousta kuluneella vuosikymmenellä 0,2 celsius-astetta. Hadley Centren (on IPCC:n käyttämä asiantuntija) tilaston (HadCRUT3) mukaan lämpötilan nousu vuosina 1999-2008 oli kuitenkin vain 0,07 astetta, ja kun siitä otetaan luonnolliset tekijät pois – erityisesti merivirtakierto El Niñon vaikutus – päädytään 0,00 asteen lämpötilanmuutokseen. Lähde: tiedelehti Science.

Aloitteesta alkoi maapallon pelastamiseen tähtäävä uurastus. Työryhmät kokoontuivat, tuhansia työtunteja käytettiin ja selvityksiä laadittiin. Papereita syntyi mapeittain pienen kuitupuuleimikon verran, bensaa paloi ja kilometrikorvaukset rullasivat.

Fakta: maapallon väestö kasvaa parhaillaan 220 000 ihmisellä päivässä. Toisin sanoen Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ja Aasiassa syntyy uusi Kirkkonummi alle neljässä tunnissa.

Yli puoli vuotta kestänyt pökeltäminen ja säheltäminen asian kimpussa sai päätöksensä 29.9, jolloin kunnanhallitus päätti mm. seuraavaa: astianpesussa pestään täydet korit – ei tyhjäkäyntiä ja pesuaineina käytetään mietoja pesuaineita.

Kyllä siinä maapallon jo luulisi pelastuvan.

Fakta: Kirkkonummen väestö on maapallon väestömäärästä 0,00051 %. Kirkkonummen kunnan ateriapalveluiden käyttäjiä on maapallon väestömäärästä 0,000043 %.

Kunnanhallituksen – tosin äänestysten jälkeen – jäntevästi päättämällä muoviastioiden jatkokäytöllä todennäköisesti pelastaa jo koko universumin.

Olen muuten vilpittömästi sitä mieltä, että ihmisten tyhmyys pitäisi saada rikoslakiin rangaistavaksi teoksi.

Published in: on 2 marraskuun, 2009 at 4:10 pm  Comments (14)  

The URI to TrackBack this entry is: https://octavius1.wordpress.com/2009/11/02/kirkkonummen-valtuutetut-maapalloa-pelastamassa/trackback/

RSS feed for comments on this post.

14 kommenttiaJätä kommentti

 1. Miten olet huomannutkin tuollaisen kauhistuksn. Mutta yksi pieni virhe: Kirkkonummi ei ole kaupunki.

  No ikävä kyllä vastaavanlaista soopaa esitellään monissa valtuustoissa, joten kyllä kannatan älyttömyyksien tekemisen rangaistavaksi.

 2. Yksi sana: uskomatonta.

 3. Kuule Octavius, uskon tämän jälkeen entistä enemmän edelleen siihen, että suora demokratia estäisi näiden idioottien valtaanpääsyn ja tällaisen sonnan levittämisen.

 4. Tapa se on tuokin tehdä oma mitätön minänsä Tarpeelliseksi. Noita aloitteentekijöitä, Tarpeellisiksi haluavia, löytyy lienee jokaisen kunnan valtuustosta.

  Tosin, sen ymmärtää, kun katsoo miten maan hallitus ja eduskunta antaa esimerkkiä.

 5. Miksei kasvisruokavaliota tarjota esim lisämaksusta sitä haluaville? Miksi pakotetaan? En minäkään tuputa lihansyömisiäni koivunlehden syöjille. Itse todella raskasta työtä tekevänä voin sanoa ettei kasvisruokavaliolla jaksa koko päivää, kokeiltu on. Miten kasvavassa iässä oleva 15 vuotias urheileva teinipoika pärjää kokonaisen koulupäivän yhdellä-kahdella kasvispihvillä ja ehkä kolmella perunalla(vrt. kalapuikkoskandaali) Onko tulevaisuuden Kirkkonummi täynnä 155 senttisiä 45 kiloisia piipittäviä orastynkkysmäisiä feministimiehiä? Saatana että vituttaa.

 6. Olisivat, saatana, ostaneet tuon bordellin maksaneella (arvio työtunneista yms.) 50 tuhannella eurolla vaikka suojelumetsää säätiön kautta.

  Tämä kollektiivinen hulluus on levinnyt kuin syöpä ihan joka paikkaan. Tuntuu, että elää jossain järkensä menettäiden planeetalla.

 7. Nythän sinne Kirkkonummelle just avattiin uusi K ryhmän ostosparatiisi. On niin ekolookista että. Siellä voi varmaan tehdä ekolookisia ostoksia. Prismaakin just laajennettiin että ei jää jalkoihin K ryhmän kanssa. Ekolookista.

  Ja kyllähän se 15 v urheilijapoika pärjää sillä kasviksella jos virheä täti niin sanoo. Afrikan lapsikin pärjää paljon vähemmällä.

  Ekolookista hiilijalanjälkeä kaikille. Tana!

 8. Ei prkl…. siis tämä koskee myös vanhusten ateriapalveluja. Kristo Savola on aloitteellaan viemässä pois vanhuksilta ruoan, johon he ovat tottuneet.

  Jos Savola todella haluaisi vaikuttaa, niin Kirkkonummi voisi rahoittaa lihantuotannon vastaisen mainoskampanjan Buenos Airesin tärkeimmissä sanomalehdissä. Siellä se ongelman kova ydin on.

  Savola voisi myös kumppaneineen valistaa Kirkkonummen asukkaita lihansyönnin haitallisuudesta maapallolle ja saada näin kirkkonummelaiset syömään enemmän kasviksia. Savola ajattelee liian kunnianhimottomasti, kun tyytyy vain kunnan ateriapalvelujen kasvistamiseen.

  Kirkkonummen hiilijalanjälki pienenisi huomattavasti, jos kunta karkottaisi alueeltaan vaikkapa kaikki muslimit. Kunta voisi myös sammuttaa katuvalot! Viimemainittu olisi helpoin toimenpide.

 9. Yksi keino Kirkkonummen hiilirepun keventämiseksi olisi myös se, että aloitteen allekirjoittaneet valtuutetut pidättäisivät hengitystäään. Sanotaan nyt aluksi vaikka pari tuntia.

 10. Mietin itse pari päivää sitten tuota typeryyden kriminalisointia. Se on todella kannatettava idea, mutta siihen liittyy muutama ratkaisematon pulma..
  a) Kuka määrittelee mikä on tyhmää? Onko tyhmyydelle jokin objektiivinen määritelmä, joka soveltuu rangaistavuuden periaatteeksi?
  b) Jos tyhmyyden kriminalisointi jätetään lainsäädäntövallan päätettäväksi, kuten se luultavasti tehtäisiin, siitä voisi tulla kansanryhmän kiihottamistakin vaarallisempi blankopykälä. Jos vaikka joku nimeltämainitsematon virkamies tulisi tulokseen että monikulttuurisuuden kritisoiminen on tyhmää?

 11. Tämmöinen tuli vielä mieleen.
  Eikös tämä Herlinin suku kasvata lihakarjaa Kirkkonummella?
  Nyt voisi kunta antaa esimerkkiä ja ostaa koko karjan pois ilmaa pilaamasta. Näin saataisiin viimeiselle aterialle vähän lihaakin pöytään.
  Sen jälkeen kunta voisi maksaa luopumiskorvausta indeksikorotuksella maailmanloppuun asti ja Herlinit voisivat ruveta kasvattamaan kasviksia, mistä saisivat hieman lisätuloja.
  Mikään hinta ei ole liian korkea että maapallo pelastuu ja Kirkkonummea kaikki voisivat katsoa ihaillen ylöspäin.

 12. perseestä koko valtakunta, ja samalla kaikki saatanan kunnanhallitukset, eli siis sananmuunnoksia kanssa… 🙂

  jees, siis ihminen onkin saatana kani. aletaan sitten vaan syömään todella sitä rehua, paskaako tässä mitään elämäntasoa koitetaan pitää yllä. aletaan rappaamaan kunnolla.

  vanhukset keskitysleiriin, niistä tehdään ruokaa. kaikki ajaa saatana bussilla ja junilla ympäriinsä töissä ja missä nyt käyvätkin, vaikka huorilla.

  vedetään hamppua ja kasvista naamaan, on terve olo. ja neekereitä vaan tänne vitusti lisää, ja nekin syömään rehua ja vetämään hamppua.

  suurin työnantaja on sitten kohta vr. toiseksi suurin on Klima Konzentrazion Oy, ja sitten on verottaja ja sisäinen pollisi, eli kyylä.

  tällä mennään kohti tuhatvuotista valtakuntaa, ja siispä hurraa-huuto suoralle demokratialle, ihanaa ja vitun hienoa!

 13. Ilmastonkysymykset ovat monivivahteisia. Karjan kasvatus aiheuttaa enemmän saasteita vesistöihin, kuin kaikki muut ihmisen toimet yhteensä. Pienillä teoilla on vaikutusta suurempiin kokonaisuuksiin.

  En oikein usko, että tämän asian valmisteluun on kovinkaan paljon aikaa käytetty. Tuntuu siltä, että nyt on kärpäsestä tehty härkänen. Savolan aloitehan vaikuttaa kaiken kaikkiaan varsin harmittomalta. Eikä kasvissyönnin lisääminen (huom! ei lihansyönnin lopettaminen) tapa ketään. Päinvastoin.

  Tässä vaan jotain ajatuksia sen kummemmin provosoitumatta.

 14. Ei siinä todellakaan ole mitään vinossa, jos ympäristöä yritetään säästää kaikin mahdollisin tavoin, päinvastoin.

  Koko jutun pointti on siinä, että ilmastonmuutoksen varjolla tehdään asioita, joissa ei ole mitään järkeä ja jotka ovat vahingollisia.

  Mietipä nyt miten naurettavalta nämä Kirkkonummen ilmastotalkoot näyttävät, kun nyt näyttää uusimpien tietojen valossa, että ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen perustutkimuksen tutkimusdata on manipuloitua. Eli ihmisiä on johdettu harhaan aivan tarkoituksella.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: