Hallinnon avoimuudesta

Länsimaisen yhteiskunnan yksi peruspilareista on hyvä ja toimiva hallinto. Yksi siihen olennaisesti kuuluvista asioista on hallinnon avoimuus, joka on periaatteessa loistava keino hallinnon valvomiseen. Väärinkäytöksiltä vältytään ja toimivan yhteiskunnan perustana oleva luottamus säilytetään.

Tätä taustaa vasten on erinomainen asia, että verotiedot niin ansio- ja pääomatulojen sekä muiden verotietojen osalta ovat julkisia. Suuri harppaus hallinnon avoimuuteen oli myös maataloustukien muuttaminen julkisiksi, tämä tosin tapahtui vasta EU:n painostuksen jälkeen.

Seuraavakin askel on looginen, sillä myös sosiaalituet on saatava julkisiksi. Asian välttämättömyyttä tukee ehdottomasti se, että sosiaalituet ovat muiden maksamia ja kaikkein eniten väärinkäytösepäilyjä aiheuttavia. Uskoisin tällä olevan suuri poliittinen painoarvo, koska asia aiheuttaa paljon varmasti osin myös aiheetonta epäluuloa ja katkeruutta.

Olisikin mielenkiintoista kuulla edes yksi looginen perustelu, miksi tämä ei ole hyvä ajatus. Ai niin – syy voi olla kyllä se, ettei perusteluja ole.

Mainokset
Published in: on marraskuu 8, 2009 at 3:38 pm  Comments (10)  

The URI to TrackBack this entry is: https://octavius1.wordpress.com/2009/11/08/hallinnon-avoimuudesta/trackback/

RSS feed for comments on this post.

10 kommenttiaJätä kommentti

 1. Erinomainen, tuore ja raikas ajatus on sosiaalitukien läpinäkyvyys ja julkisuus. Tätä pitää viedä eteenpäin.

 2. Jotenkin tulee vaan mieleen, että mokuttajat tarjoavat tässä kohtaa meille vaan persläpinäkyvyyttä…

  Taidan muuten hankkia kotiini ristejä, krusifikseja ja muuta vastaavaa tällaista länsimaista perinnetavaraa.

 3. Aivan loistava idea! Aika harva on tullut ikinä edes ajatelleeksi tätä. Tämä kirjoitus pitäisi julkaista Hyysärissä (ehkä viimeistä kappaletta lukuunottamatta).

 4. Jatkan hieman ajatuskoetta sosiaalitukien läpinäkyviksi tekemisestä.

  Yhteiskunta voisi ottaa käyttöön henkilökohtaiset, yhteiskunnalliset tuloslaskelmat ja taseet. Toteutus sopisi ehkä verohallinnolle.

  Seuraavassa yksinkertaistettu esimerkki yhteiskunnallisesta henkilökohtaisesta tuloslaskelmasta vuodelle 2009.

  ————————————

  HENKILÖn XX YHTEISKUNTALASKELMA 2009

  TULOS YHTEISKUNNALLE:
  Maksettu veroja 1090 euroa

  KULUT YHTEISKUNNALLE:
  Koulutuspalvelut 5900 euroa
  Tulkkipalvelut 600 euroa
  Asumistuki 6000 euroa
  Yleiskulut 4000 euroa
  Yhteensä: 16500 euroa

  Vuoden 2009 tulos: – 15410 euroa tappiota, siirretään henkilökohtaiseen yhteiskuntataseeseen.

  ————————————

  Yhteiskuntatase olisi elämänikäinen ja indeksikorjattu.

  Henkilökohtaiset yhteiskuntataseet ja -tuloslaskelmat muuttaisivat ihmisten tapaa ajatella. Moni itsensä sorretuksi tunteva huomaisikin olevansa onnekas.

 5. Tämä on todellakin loistava idea. Ties mitä kaikkea sieltä paljastuisi. Olihan se aika yllätys, että Sampo-Nallekin nosti maan kovimpia maataloustukia, vaikka niitä aikoinaan vastustikin.

 6. Entäs yksityisyyden suoja? Itse en ainakaan halua, että ulkopuoliset pystyisivät näkemään omia tietojani.

 7. uppo-nalle on kyllä sellainen vassarikomukka, että siinä on paatuneimmallakin riistäjällä tekemistä.
  on sitä sitten varaa pitää pinkkeja nahkahousuja kun oikein alkaa homottaa….

 8. Loistavaa! Miksi helkutissa kukaan ei ole aiemmin tätä keksinyt? Sosiaalitukien julkisuudelle on vielä paremmat perustelut kuin verotustietojen julkisuudelle. Jokainen, joka maksaa veroja, maksaa niitä yhteiskunnalle eli hyödyttää muita ihmisiä. Toisaalta jokainen, joka nauttii sosiaalitukia, saa ne yhteiskunnalta eli loppujen lopuksi toisten ihmisten pussista. Kumpi on tulosvastuullisempi, maksaja saajalle vai saaja maksajalle? Kumman tiedon pitäisi olla julkisempaa, veronmaksajan vai verohyötyjän?

  Samoin acc:n idea on kehityskelpoinen.

 9. Kiitos kommenteista. Erittäin hyviä ideoita.

  Tuohon tuloslaskelmaan voisi vielä lisätä erillisen sairaudesta johtuvan kuluerän. Tarkoitan tällä siis sellaista inhimillistä ulottuvuutta ja osaa, mihin itse ei ole voinut vaikuttaa ja joka siten poikkeaa muista kuluista.

  Robesbierre toi myös oleellisen pointin esiin. Hallinnon avoimuuden filosofian perustehan on looginen: joko KAIKKI tulot avoimeksi TAI EI MITÄÄN avoimeksi.

 10. Tuo yhteiskuntalaskelma on loistava idea. Moni todellakin luulee saavansa valtiolta vain vähän tukea, vaikka todellisuudessa saakin pientä(siivoojan) palkkaa vastaavan summan kuukaudessa. Lisäksi toivoisin, että sosiaalituet olisivat henkilökohtaisia ja niiden käyttö rajattua. Eli, ei kaikkea tukea rahana, vaan osa tuesta osto-oikeuksia. Nykyisin, visa-elektron aikana, tuo alkaa olla jo mahdollista toteuttaa ilman suuria kustannuksia. Lisäksi tukien henkilökohtaisuus saattaisi parantaa lasten hyvinvointia perheissä joissa toinen vanhemmista on alkoholisti. Tietän tapauksen, jossa perheen toinen vanhemmista on juonut perheen rahat, eikä rahat ole aina edes riittäneet lasten ruokaan.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: