Virtanen velkaneuvojalla

Virtaset ovat suomalainen normiperhe. Isä Petri on insinööri, joka on tehnyt työuraa vientiyrityksessä, äiti Sanna on sairaanhoitaja ja kaksi lasta kasvavat tohisten ja käyvät koulua hyvällä menestyksellä.

Virtasilla on valmiina ostettu omakotitalo Espoossa ja velkaa löytyy yhteensä reilusti päälle 250 000 euroa. Asuntolaina on otettu tavan mukaan 25 vuoden maksuajalla.

Virtasilla on aktiivisena perheenä paljon harrastuksia. Perhe tekee lomamatkan kaksi kertaa vuodessa, yleensä toinen suuntautuu kauemmaksi Aasiaan ja toinen sitten on tavallisempi lomareissu aurinkorannoille. Lisäksi perhe tekee kerran talvessa laskettelureissun joko Alpeille tai Pohjois-Ruotsin tuntureille.

Omakotitalon pihalla on kaksi autoa, sillä lasten harrastuksiin vieminen ja hankalat työmatkat vaativat joustavaa liikkumista. Poika Tatu harrastaa nimittäin jääkiekkoa ja tytär Johanna balettia ja ratsastusta. Ikävä kyllä isä Petri jäi työttömäksi ahtopainesuuttimien venttiilimarkkinoiden romahdettua alta ja nyt on tilanne, että Petrin ansiosidonnaiset työttömyyskorvaukset alkavat loppua.

Huolimatta Suomea uhkaavasta työpulasta, jolloin vammaisetkin vedetään työmarkkinoille, Petri ei ole saanut mistään töitä. Petri on neuvotellut asuntolainoihin lyhennysvapaita, mutta perheen taloudellinen tilanne on kiristynyt jo niin uhkaavaksi, ettei Sannan palkka enää tahdo riittää edes velkojen korkoihin. Petri onkin päättänyt hakeutua Espoon kaupungin velkaneuvojan luokse keskustelemaan ahdistavasta tilanteesta.

Olikin viimein koittanut se päivä, jolloin viiden kuukauden jonotusaika velkaneuvojalle oli kulunut ja Petri istui Espoon keskuksen homeelta haisevassa DDR:n painajaismuseota muistuttavassa virastotalossa odottamassa vuoroaan. Vihreä valo välähti ja Petri astui sisään.

Päivää, olen Petri Virtanen ja minulla oli aika Teille.

Päivää päivää, Juri-Saska Holm-Kiander, velkaneuvoja Jumalten armosta.

Tässä olisi nämä laskelmat, joita olen tehnyt valmiiksi. Olen päätynyt siihen , että meidän on pakko myydä toinen auto, lopettaa kaikki lomamatkat, lapset saavat pitää taukoa noista harrasteistaan ja sitten tarvittaessa varmaan myymme talon ja muutamme halvempaan asuntoon. Mitä mieltä olette?

Velkaneuvoja tutki papereita pitkään, käänteli sivuja, tiiraili laskelmia ja tuhahteli itsekseen. Sitten hän repi paperit ja heitti ne roskakoriin. Petri katseli toimenpidettä ällistyneenä.

Te olette ymmärtänyt nyt jotain täysin väärin. Missään tapauksessa Teidän ei pidä vähentää kulutustanne, päinvastoin.

Mutta eihän meillä riitä rahat mitenkään?

Velkaneuvoja Holm-Kiander hymyili ivallisesti, avasi työpöytänsä laatikon ja otti sieltä paperin esiin.

Oletteko Te vähän yksinkertainen? Tässä on listaa: Ferratum, Ege, Monetti, Reissuluotto, Pikavippi, Vippiluotto, Sopulaina, Laatulaina, Eurolaina, Onnilaina, Ainalaina, Viestilaina, Easycredit, Satavippi, Luottolaina…ottakaa pikalainaa ja jatkakaa kulutustanne niin kuin aiemminkin. Pikalainayrityksiä on sadoittain, kyllä sieltä rahaa saa.

Mutta näissähän on aivan kiskurikorot?

Korot ja korot, nyt on harvinaisen matalien korkojen aika, tilaisuus kannattaa hyödyntää. Kaikkein hulluinta olisi nyt tinkiä mistään kulutuksesta, uskokaa nyt, menojen leikkaukset suuressa mittakaavassa ovat se viimeinen tie.

Mutta miten ihmeessä maksan nämä takaisin?

No katsokaa nyt. Otatte aina uutta pikalainaa entisten korkojen maksamiseksi. Kyllä velkaa saa aina, eikä sitä tarvitse takaisin maksaa. Tässä on esimerkiksi tällainen Tuleviensukupolvientuhokredit-luotto. Sen ideana on se, että otatte aina vaan lisää lainaa ja ehkäpä lapsenne maksavat velan pois, jos työttömyytenne jatkuu eikä rahaa ole.

Oletteko hullu? Siis ottaisin nyt nelikymppisenä pikalainaa teini-ikäisten lasteni nimiin, että saisin käydä laskettelemassa Alpeilla?

Juuri niin, alatte ymmärtää edes jotain. Jos valtio ja kunnatkin tekevät siten, niin miksi ette tekin? Siitä vain nimiä pikalainafirman paperiin, kiitos.

Mainokset
Published in: on joulukuu 9, 2009 at 4:30 pm  Comments (11)  

The URI to TrackBack this entry is: https://octavius1.wordpress.com/2009/12/09/virtanen-velkaneuvojalla/trackback/

RSS feed for comments on this post.

11 kommenttiaJätä kommentti

 1. Jepjep, laman nujertamiseksi kansan PITÄÄ kuluttaa!

  Taas toisaalla huudetaan ilmastonmuutoksen nimissä, että kulutusta PITÄÄ hillitä!

 2. Ave,
  Jees, kiitti vinkistä, näin siis pitää täällä härämässä elää ja jatkaa tätä paskaa, ikään kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan.
  Mutta minähän olenkin niin yksinkertainen, että en tällaista uutta juttua ollenkaan tajunnut, eli olen tyhmä.

  Siispä eteenpäin vaan ja lainaa lainan päälle, se on homman nimi. Eliitti näyttää mallia, miten tämä kupru tehdään, asiaa…

 3. Sinäpä sen sanoit hyvin Heinäpaali, pitää siis kuluttaa, tai lama tappaa. Vai ei pidä kuluttaa, muuten ilmastomuutos tapaa…
  Päättäkää nyt saatana kumpaa tässä pitää tehdä!

  Ei ne hourut tiedä kumpikaan vittuakaan mistään. Tämä on valitettavsti se totuus, eli se vanha Oxenstjärnan totuus siitä, että kuinka saatanan vähällä järjellä tätäkin maata johdetaan, se on niin tosi kuin voi olla…

  Ei tätä maata johda kukaan oikeasti, täällä määrää ainoastaan raha, ja seurauksena ahneus, tämän ympärillä koko vitun paska pyörii.

  Tämä hamppuelittii kuvittelee oikeasti täällä jotain johtavansa, mutta he ovat vain suorittajia, siis aivan saatanan pelkkiä suorittajia. ahneita pyrkyreitä, jotka selittää lautaläjiään ja että se on muuten maan tapa ja muuta sontaa…

 4. Katselen tässä Suomen Gallupin tekemää tutkimusta kuvitteellisesta Suomen presidentin vaalista, jossa vastakkain ovat musta mies Barack Obama ja valkoinen nainen Tarja Halonen. 1.022 henkilöä, virhemarginaali 3%. Puoluekannoittain tulokset ovat hämmästyttäviä:

  Halonen% / Obama%

  Kok 61 / 33
  Pers 47 / 43
  Kesk 42 / 50
  Vihr 37 / 57
  Vas 31 / 69 (huom 0% EOS!)
  SDP 17 / 78.

  Kyllä politiikka on ihmeellistä.

 5. Kumitonttu: tuossa meni nimet ja rosentit väärin päin. Sitä paitsi, eikö tuo ole aika looginen oikeisto-vasemmisto -jaon tulos?

  Oikeastaan: voidaanhan me lainata Suomeen toinenkin presidentti, kyllähän meillä on varaa?

 6. Kumitonttu: on muuten ihme tulos.

  Taitaa olla minulle kiikun paikka. Olen nimittäin samaa mieltä kuin punaviheriöiset.

  Ei sen puoleen, äänestäisin mieluummin Obamaa kuin todennäköisesti kaikkia muita paitsi yhtä kuviteltavissa olevaa realistista pressaehdokasta.

 7. Löpö, ei mennyt väärinpäin. Tarkistin eilen kahteen kertaan ja tänään vielä kerran. Tuo on, kuten sanoit, ihan tyylipuhdas oik-vas -jako, mutta hämmästyttävän selkeä!

  Joo, ja tässä myös linkki, joka vie aamumurot pöydälle (ks. kommentti nro 5):

  Siirtolaisuus on jo nyt ehkä merkittävin vaurautta Pohjoisesta Etelään siirtävä mekanismi. Siirtolaiset lähettävät kotiin arviolta 120 miljardia dollaria vuodessa eli reippaasti enemmän kuin maailman vuotuinen kehitysapu.

  Siirtolaisuus on ehkä aikamme voimakkain ruohonjuuritason yhteiskunnallinen liike, joka kyseenalaistamaan hierarkiat, joiden avulla työvoimaa hallitaan kapitalistisessa taloudessa.
  Siirtolaisten puolelle asettuminen on keskeinen tapa asettua tukemaan globaalia oikeudenmukaisuutta. Jos ja kun rajat saadaan alas, ei ole enää mahdollista ulkoistaa esimerkiksi ilmastonmuutoksen seurauksia muualle. Siksi ainakin itse asetun täysin liikkuvien ihmisten puolelle rajoja ja heille pystytettyjä leirejä vastaan.

 8. Kumis, mahtoiko tuo sittenkään olla oikein?

  Kas täällä lukee toisinpäin:
  http://www.valitutpalat.fi/docs/halonen_obama_yhteenveto_2009.pdf

 9. Helsinkiläinen perheenisä, kiitos! Itse luin ihan perinteistä paperille tulostettua versiota, joten siinä selitys. Kyllä se tuntuikin niin oudolta, ettei sitä todeksi uskonut ja niinpä tuo epätodeksi paljastuikin.

 10. Joo, on se jännää että ministeri keuhkoaa sydäntäsärkevästi ilmastonmuutosrahastuksen yhteydessä, että, emmehän me voi jättää tätä laskua tulevien sukupolvien maksettavaksi.

 11. Tämä oli aivan loistavasti kirjoitettu! Juuri näinhän se menee tämä talouden ”hoitaminen”. Näin kävi täällä Kouvolassakin. Velkaa otetaan ”hallitusti”. Veroprosenttiin ei haluttu koskea. Jotta kilpailukyky ja vetovoima säilyvät! Voi elämän kevät!


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: