Nyt yhdessä veroja korottamaan!

Muutaman viime päivän aikana on tapahtunut historiallisia asioita, joiden merkitystä vain harva ymmärtää. Omat kommenttini rajoittuvat niiden taloudellisiin vaikutuksiin ja vielä suppeasti julkisen talouden näkökulmasta.

Näitä päätöksiä ovat seuraavat:

 • Kööpenhaminan ilmastosopimus allekirjoitetaan. Kööpenhaminan ilmastosopimuksen hiilinieluista päästään sopimukseen. Sata-komitea saa työnsä päätökseen. Kööpenhaminan ilmastosopimuksen suorat kustannukset Suomelle ovat seuraavat: Suomi sitoutuu vuosittaiseen ilmastoveroon, jonka määrä on alkuvaiheessa 2 miljardia euroa vuodessa. Summa ohjautuu käytännössä suoraan afrikkalaisen eliitin pankkitileille.
 • Suomen metsät toimivat valtaisana hiiltä sitovana varastona. Näin onkin loogista, että Suomen neuvottelijat, Vihreät etujoukoissa, ovat saaneet läpi kannan, jossa Suomen hiiltä sitovat, hyvin hoidetut ja erinomaisesti kasvavat metsät lasketaan Suomelle hiilidioksidin päästölähteiksi. Tästä aiheutuu varovaisesti arvioiden Suomelle noin miljardin euron lisälasku vuodessa.
 • Sata-komitean ehdottamien toimenpiteiden lasku julkiselle sektorille on varovaisesti arvioiden puoli miljardia euroa vuodessa. Selkeyden vuoksi oletan, että koko summa tulee valtion maksettavaksi, tarkkaan ottaen tämä ei ole totta, koska osan maksaa kuntasektori.

Kun ottaa huomioon, että budjetin mukaan valtion tulojen ja menojen erotus on ensi vuonna 13 miljardia, saadaan yhteenlasketuksi valtion vajeeksi 16,5 miljardia euroa. Tämä on erittäin varovainen arvio ja vaatii jo nopean talouden elpymisen ja todellinen vaje lienee hyvin lähellä 20 miljardia euroa vuodessa.

Nämä tuhoisat lisäpäätökset siis tulivat tuosta vain ohimennen kaikkien tiedotusvälineiden pääsääntöisesti kannattaessa niitä. Kukaan merkittävä poliitikko ei ole niitä arvostellut – päinvastoin valtion menoja on haluttu kasvattaa vielä lisää. Käytän laskelmissa kuitenkin varovaisuusperiaatteen mukaisesti valtiotalouden vajeen suuruutena 17 miljardia euroa.

Suomessa on laaja poliittinen konsensus, että julkisen talouden vaje tulee kattaa nyt alkuvaiheessa ottamalla lisää velkaa ja velkahanojen mennessä kiinni veronkorotuksilla. Asia ei vaadi suurta taloudellista osaamista ja voin auttaa asiassa. Yhteen-, vähennys-, jako- ja kertolasku riittää.

Tehtävänä on siis kattaa valtion 17 miljardin rahoitusvaje veronkorotuksilla. Vaihtoehtoina ovat:

 • Nostaa tulo- ja varallisuusveroja yhteensä 67 %. Käytännössä tämä tarkoittaa valtion tuloverojen kaksinkertaistamista, koska tuloverojen korotukset aiheuttavat aina verotuksen suhteellisen tehon alenemista. Keskituloiselle tämä tarkoittaa palkkavero-%:n nostoa nykyisestä 33 prosentista 49 prosenttiin. Kokonaisveroaste nouseekin sitten pyöreään 60 prosenttiin eli ylivoimaisiin maailmanennätyslukemiin.
 • Arvonlisäveroprosentti tulee nostaa nykyisestä 22 prosentista 29 prosenttiin, tai käytännössä kulutuksen leikkautuessa noin 33 prosenttiin. Nykyinen arvonlisävero on muuten jo nyt sivistyneen maailman neljänneksi korkein, edelle menevät Ruotsi, Tanska ja Islanti. Esim. Uudessa Seelannissa vero on 12,5 %,  Australiassa 10 %, Sveitsissä 7,6 %, Kanadassa  5 % ja Espanjassa 16 %.
 • Erilaiset valmisteverot eli alkoholi-, tupakka-, bensa- ja sähkövero nelinkertaistetaan.

Siitä vain valitsemaan.

Advertisement
Published in: on 16 joulukuun, 2009 at 4:11 pm  Comments (16)  

The URI to TrackBack this entry is: https://octavius1.wordpress.com/2009/12/16/nyt-yhdessa-veroja-korottamaan/trackback/

RSS feed for comments on this post.

16 kommenttiaJätä kommentti

 1. Suomen ja miksei maailmankin poliitikot tekevät historiaa. Lapsenlapsenlapsemme saavat lukea historiankirjoistaan siitä, kuinka 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä hyvinvointiyhteiskunnat tuhosivat viimeisetkin rippeensä ja samalla ns. kolmas maailma otti maailmanhallinnon omiin käsiinsä.

  Tästä ei todellakaan hyvää seuraa.

 2. On se vaan merkillistä. Noin viidesluokkalaisen laskutaidolla jokainen voi päätellä, että yhtälö on mahdoton.

  Kukaan poliitikko tai toimittaja ei reagoi millään tavalla. Ei mitään, ei yhtään mitään.

 3. …mutta onhan meillä varaa…

  …itseltäni kyllä rahavarat ovat, kiitos taantuman ja virman lämpimän käden, aikoja sitten loppuneet, täytyy vissiin ruveta rosvoksi. Rikollisesti saadusta tulosta en maksaisi veroja ja jos yrittäjän käy huonosti, kustantaa valtio parhaimmillaan täysihoidon joksikin aikaa…

 4. Voi miten kiva. Aihe saattaisi vähän naurattaa jos se tapahtuisi vaikka sarjakuvissa… Tässä ollaan äijät syvällä kusessa ja tulevaisuus tulee olemaan helvetin ankea ihan jo ilman näitä päästömaksujakin. Ottaen huomioon, että hiilidioksidipäästöillä ei todennäköisesti ole juuri minkäänlaista vaikutusta ilmastonlämpenemiseen. Luin myös jostain tutkimuksesta, ettei ilmasto ole lämmennyt ensinkään vuodesta 2001, vaikka ennustettiin ihan muuta. Haisee pahasti rahalle koko ilmastonmuutos -STOP-

 5. Olet, Octavius, oikea Pahanilman lintu. Eikä sillä hyvä, olet varmaankin oikeassa, päädyin itse vielä surkeampiin lukuihin, koska tuo menopuoli aina näyttää kuitenkin paisuvan odotettua enemmän.

  Ohrasesti tässä kyllä käy, toivottavasti lapsenlapsemme ymmärtävät muuttaa ajoissa pois maasta.

 6. Verojen korotus edellyttää, että on olemassa verojenmaksuhalukkuutta eli halua tehdä uhrauksia yhteiseksi hyväksi. Kumminkin monikulttuuri heikentää väestön yhteisyyden tunnetta. Talvisodan henkeä ja halua tehdä uhrauksia ei välttämättä löydy samassa määrin kuin etnisesti ja kulttuurisesti yhtenäisessä maassa. Päinvastoin kovat verot koetaan epäoikeudenmukaisiksi ja niiltä yritetään välttyä.

 7. Ota Harri huomioon, että laskin tuon tarkoituksella alakanttiin.

  Nyt alkaa tämän pojan verosuunnittelu toden teolla. Tässä ei hyvät hyppele. Ja tuolle jengille en halua maksaa senttiäkään veroja.

  Saavat Katainen&Vanhanen&Co tunkea talvisotansa, talkoonsa, sotakorvauksensa ja oikeudenmukaisuutensa anukseensa.

 8. The Puolue on ratkaissut jo asian – lisää velkaa…

 9. ”Ottaen huomioon, että hiilidioksidipäästöillä ei todennäköisesti ole juuri minkäänlaista vaikutusta ilmastonlämpenemiseen.”

  Kyllähän se oman osansa tekee, mutta asian ydin onkin siinä, että se ei ole ihmisen aiheuttamaa. Ihmisen hiilidioksidipäästöt ovat yksi hyttysenpaska Itämeressä, muistaakseni parin prosentin luokkaa kaikista päästöistä (tulivuoret jne.). Ja ilmaston lämpenemiseen eniten vaikuttaviin vesihöyryihinkään ei ihmisellä ole mitään sanomista.

  Yhtälöön kun lisää sen tosiasian, että ilmaston lämpeneminen on muutenkin osa luonnollista ilmastonmuutosta, niin herää kysymys: mistä tässä oikeastaan maksetaan?

 10. Nyt päähallituspuolueet ovat tehneet linjauksensa.

  Keskusta ei leikkaa mitään julkiselta puolelta, vaan luottaa talouskasvuun. Tämä johtaa siis varmaan tuhoon, aiemmista merkinnöistä löytyy.

  Kokoomus leikkaa siten, ettei vuoden 2011 budjettia kasvateta. Buaahhhaa-hahhaahhhaaa.

  Suomen historian tuhoisin hallitus.

 11. Näköjään ei menopuoleen tarvitse koskea ollenkaan (Vanhanen) veroja vain korotellaan ja otetaan lisää velkaa. Maksuhalukkuudesta ei ole enää kysymys (ei ole tuloja) ja kuka lainaa sellaiselle, joka maksaa lainoja lainoilla? Tyättömyyskin kuulemma alkaa vähentyä optimistisimman ennusteen mukaan vasta parin vuoden kuluttua. Ei tässä enää tarvita verosuunnittelua vaan verkkoja jään alle ja Emman(pystykorva) kanssa metsälle, jotta saadaan jotain joulupöytään. Onneksi on pieni varasto polttopuuta sentään.

 12. Vittu hohhoijjaa. Ei voi muuta sanoa. On se maailma vaan niin perkeleen mystinen paikka.

 13. Olkoon lämmennyt tai ei. Kysyisin vihertäviltä aiotko ihan tosissaan pelastaa maapallon.

  Päivän lehdestä. Yhä tyhmemmäksi menee.

  Suomalainen valmis maksamaan ilmastotyöstä.

  Yli 70% suomalaisista hyväksyy parin sadan euron vuosittaiset kustannukset tai enemmänkin ilmaston muutoksen torjumiseksi. Eniten ovat valmiita maksamaan vihreät ja rkp.

  Kalkkuna kuormittaa ympäristöä vähemmän.

  Suomen väkimäärä on alle prosentti maailman noin 6,8 miljardista ihmisestä. Miten voisikaan vaikuttaa. Afrikassa on jo miljardi ihmistä (HS 20.11. 2009)

  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_population

  Pari vastausta autojen määrästä Yhdysvalloissa, siinäpä voit vähentää omaa hiilijalanjälkeäsi.

  http://wiki.answers.com/Q/How_many_cars_are_currently_in_the_US

  Käytän yhä hehkulamppuja, tuntematta huonoa omatuntoa. Energialuokka on niissä surkea E.

 14. Hyvä kirjoitus. Käytännössä tämä tilanne hoidetaan kahdella tavalla. Yhtäältä inflaatiopyörän annetaan pyöriä kymmenen vuoden ajan vauhdilla, koska poishan ne velat on maksettava. Veikkaan, että 2015 inflaatio rallattelee kymmenen prosentin tuntumassa. Häviäjiä ovat lähinnä tavalliset palkansaajat, koska inflaatio ei vapailla rahamarkkinoilla syö pääoman tuottoa. Tästä on jo selviä merkkejä, kun kiinalaiset käyvät taalabondeillaan ostamassa maita ja mantuja Afrikassa (ja Ruotsissa Saabin kaltaisia ”menestystarinoita”). Tällä kertaa elämä on kuin Hullunkuriset perheet -korttipakassa, jossa mustapekka – sanan täydessä merkityksessä – jää afrikkalaisille. Myyvät kaiken irtaimia myöten tulevaisuudessa melkein arvottomia velkakirjoja vastaan. Onni on länsimaiden puolella, kun Afrikka ei nyt eikä tulevaisuudessa kuitenkaan ole mikään eldorado.

  Toisaalta kaikki julkiset palvelut tulevat maksullisiksi. Häviäjiä taas, yllätys yllätys, tavalliset palkansaajat. Kuten icc yllä hyvin toteaa, etnisesti yhtenäiset kansallisvaltiot pystyisivät vastaamaan tähän ongelmaan, mutta nykyisen trendin jatkuessa eivät. Tavallaan, paradoksaalisesti, minun tulisi kannattaa monikultturisoitumista, koska se kannustaa yksilöitä kantamaan vastuun tekemisistään. Ongelma on vain siinä, että vanhojen ”tuttujen” ongelmien sijaan saamme uusia, tuntemattomia uhkia, jotka nähdäkseni ovat pahempia kuin saatavat edut (siis yksilön vastuun lisääntyminen).

 15. […] 181209 1143: Mielenkiintoisia näkökulmia tarjoavat myös (ainakin) Octavius, Pikkupoika ja […]

 16. Kumitonttu: mikä on näkemyksesi tuon inflaation suunnasta. Tarkoitan suunnalla sitä, että euron ja taalan heiketessä jonkin pitää vahvistua.

  Jeni? Juan?

  Joka tapauksessa on selvää, että EU:n ja jenkkien suhteellinen elintaso heikkenee merkittävästi, oli mittarina sitten mikä tahansa.

  Sekin on selvää, että tulemme näkemään hurjan kiinalaisten invaasion seuraavina vuosikymmeninä. Sanoisin, että esim. sijoittaminen lapsen kiinan opiskeluun voi olla aika kova sana jatkon kannalta.

  Eikö kiinalaiset ole investoineet Afrikassa keskittyen raaka-aineisiin? Aivan kuin tässä tilanteessa pitääkin.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: