Tilastopala taloudesta

Kansakunnissa ja kansalaisissa on eroja.

Olen aina pitänyt tavattomasti irlantilaisista. He ovat juroja, itsetietoisia, vaiteliaita, suuria ajattelijoita ja humalahakuisia – aivan kuin suomalaiset.

Myös lukujen valossa Suomella ja Irlannilla on paljon yhteistä. Irlannissa kansantuote per capita on 45 500 $ ja vastaavasti Suomessa se on 37 000 $. Irlannissa työikäistä väestöä on 2,3 miljoonaa ja vastaavasti Suomessa 2,7 miljoonaa sierainparia. Valtion menot ovat Irlannissa 110 ja Suomessa 132 miljardia $.

Yksi merkittävä ja meidän kaikkien elämään vaikuttava ero kuitenkin on – nimittäin julkisen sektorin koko. Irlannissa julkisella sektorilla työskentelee 364 000 ja Suomessa 654 000 ihmistä. Irlannin tilaston oli kaivanut esiin tämä paljon mainostamani Suomen paras taloustoimittaja €uroetana, jonka linkki löytyy tuosta sivusta.

Ero on suhteessa puolitoistakertainen. Miksi kukaan ei ihmettele , että julkisen sektorin tuottavuus Suomessa on laskenut kuin lehmän häntä? Miksi hälytyskellot eivät soi ja lujaa? Miksi ei myönnetä, että julkisen sektorin palkkakehitys Suomessa on karannut käsistä? Esim. kuntasektorin kokonaisansion muutos sopimuskaudella 2006 – 2008 oli 9,4 prosenttia.

Kuka ihmettelee vielä miksi kokonaisveroaste on Suomessa 43,5 %? Irlannissa se nimittäin on 31,7 %. Ero on sattumalta puolitoistakertainen.

Mainokset
Published in: on joulukuu 20, 2009 at 10:45 pm  Comments (15)  

The URI to TrackBack this entry is: https://octavius1.wordpress.com/2009/12/20/tilastopala-taloudesta/trackback/

RSS feed for comments on this post.

15 kommenttiaJätä kommentti

 1. Olisko näin, että Irlannissa on selkeästi vähemmän näitä ”ehdottoman tarpeellisia” julkishallinnon strategiavisioaktio-ottiatuotapäällikköjä? Olis mainiota, jos joku ottais selvää, onko myös näitten tarpeettomien valtio- yms. tieteitten maistereitten tuotanto Suomessa puolitoistakertainen Irlantiin nähden.

 2. Irlanninkin talous on kuralla mutta siellä asialle yritetään tehdä jotain. Kuntien ja valtion työntekijöiden palkat laskevat 5-15% vuoden alusta. pienipalkkaisilla 5 ja ylimmissä palkkaluokissa 15%. Suomessa ei ole vastaavaa tehty, ainoastaan pantu jotain opettajia pakkolomille.

 3. Tuosta Octaviuksen näkemyksestä, että irlantilaiset olisivat ”suuria ajattelijoita”, voi kyllä olla montaa eri mieltä. Ainakin mikäli on uskominen Lynn-Vanhanen -kaksikon älykkyystutkimuksiin. Niiden mukaanhan irlantilaiset ovat yhdessä kreikkalaisten ja serbien kanssa Euroopan ”vähä-älyisintä” kansaa. Se on totta, että viina heille kyllä maistuu. Tosin tyhmä juoppo se vasta todellinen riesa onkin.

 4. Pitää jossain välissä kun ehtii, niin tutkia hieman syvällisemmin tuota henkilöstön jakaumaa tehtävittäin.

  Ero on kyllä järkyttävä.

  Zeiaar: käsitteellä suuri ajattelija tarkoitin sellaista pohdiskelua kannonnokassa.

 5. Olenpa tullut huomanneeksi, että vertasipa tuota Suomen sekundääritalouden kokoa mihin tahansa maahan niin aina alkaa ohimoita kuumottaa. Sitäpaitsi Suomessa on koko joukko ns. yhtiöitä, joiden työntekijät ovat käytännössä virkamiehiä. Olen tästä mahtailevasta virkaportaasta puhunut paljonkin jo aikaisemman poliittisen aktiiviaikani aikoina mutta ei se silloinkaan ketään kiinnostanut vielä vähemmän nykyään. Ilmeisesti asia alkaa kiinnostaa vasta, kun palkka jää rahanpuutteen takia saamatta ihan niinkuin ennenvanhaan … (arvaa missä maassa).

 6. Mitäs sille ”hallinnon tuottavuusohjelmalle” tapahtui? Perustettiinko tuottavuusvaltuutetun toimisto, johon sitten palkattiin tuottavuusvaltuutettu, muutama kymmenen ylipäätarkastajaa, sihteeri ja työhönottaja, joka rekrytoi innovaattoreita ja huippuosaajia, vai mitä?

 7. Tämä nyt jättää kyllä kriittisen lukijan vähän hämmentyneeksi, että onkohan verrattu appelsiineja ja omenoita, kun ei puhuta mitään siitä mitä tämä julkinen sektori kummassakin maassa tuottaa. Jos Irlannissa ei tuoteta puoliakaan niistä palveluista mitä Suomessa tai vastaavat palvelut tuotetaan ostamalla yksityisiltä, koko vertailu on aika tyhjänpäiväinen.

 8. Onko tähän julkisen sektorin työntekijöihin laskettu ulkoistuksia? Jos ei, niin silloin kun koulua siivoa kunnan työntekijä niin se näkyy julkisen sektorin työntekijänä, ja jos taas sitä siivoa ISS:n työntekijä se näkyy yksityisenä sektorina. Rahat tulee silti molemille verovaroista!

 9. Tuottavuusohjelma on käsittääkseni otsikko sille politiikalle, että kun valtiolta jää kaksi henkilöä eläkkeelle, niin tilalle palkataan vain yksi uusi duunari. Tarkoitus on vähentää valtion duunareiden määrää.

 10. Kiitos kommenteista ja hyviä kysymyksistä.

  Totesin tuossa jo aiemmin, että pitää rauhassa perehtyä myös sektoreihin ja palvelutasoihin, jotta vertailusta saa vedenpitävän.

  Mutta jos vertaa ilman tarkkaa analyysiä:

  a. kokemusperäisesti muutamasta maasta
  b. kokonaisveroasteen kautta
  c. käytännön tasolla eli esim. minä saisin rutiinihammastarkastukseen (puoli tuntia max) ajan jonnekin vuoden päähän,

  voisi väittää, että Suomen julkinen sektori ei ole omena vaan meloni.

 11. Käsittääkseni ”tuottavuusohjelman” ideana on vähentää valtion työntekijöiden määrää, jotta työntekijöitä riittäisi tulevaksi uumoillun työvoimapulan oloissa myös yksityiselle sektorille. Tuottavuusohjelman nimi lienee tullut ajatuksesta, että vähemmällä väellä saataisiin samat palvelut aikaiseksi kuin paljolla väellä. Siis tuottavuutta pitäisi kasvattaa. Parempi ja rehellisempi nimi ohjelmalle tietysti olisi valtionhallinnon työvoiman vähentämisohjelma. Tuottavuusohjelmassa erikoista on se, että tuottavuutta mitataan henkilöstön vähentämisellä eikä tuotoksen määrällä per henkilö.

 12. Kuten jo joku aiemmin tuossa mainitsikin ulkoistuksen niin itsellä tuli sama mieleen.

  Lisäksi tuo kansantuotteen suhteen ero kummastuttaa, voisiko se kenties johtua siitä että siellä teetetään Suomen vastaavia viranomaispalveluita ostopalveluna yksityisiltä joka nostaa kansantuotetta?

  Ihan sama kummin on tehty: ostopalvelu joustaa, virkamies ei.

 13. Ave,
  Hyvä kirjoitus kaikkiaan, ja siitä seuraa hyvää keskustelua.
  Niin, mitä saa Irlannissa verorahoilla, sitä en kyllä tarkkaan tiedä? Mutta ei se voi niin dramaattisesti erilaista olla kuin täällä. Ja täällä kaikki palvelut vaan huononevat koko ajan, eli se siitä hyvinvoinnista.

  Niin, ja mamuja lappaa ovista ja ikkunoista kiihtyvää tahtia, ja sehän on vallan rikastavaa, diskoraha tekee tehtävänsä…

  Nyt on enää 9 yötä työvoimapulaan. Muistakaa kansan terävimmän herran kuolemattomat lauseet, suami tarvitsee 2020 mennessä 1,8 MILJ mamua tänne lisää….

  Siis, sehän tekee keskimäärin 180.000 perseneekeriä per vuosi ja se roudaaminen alkaa ensi vuonna.

  Kannattaako miettiä, ketä äänestelee vuoden 2011 vaaleissa… kannattaiskohan miettiä edes vähän??

  Hyvää joulua kuitenkin nyt kaikille, ja vitutus kaappiin vähäksi aikaa! 🙂

 14. Voisin kertoa Teille paljonkin valtion tuottavuusohjelmasta, mutta en oikein salassapitosäännösten vuoksi voi.

  Miten luulette, että käy, kun antaa syöttää hyvän idean hallinnon keskittämisen eduista Suomen valtionhallintoon? No – kerron yhden esimerkin. Tietysti niin, että vaikkapa ilmailuhallinto sijoitetaan Kouvolaan, jossa ei ole edes lentokenttää.

  Luotan siihen, ettei tarvitse enää kertoa muuta. Paljon karmaiseviampiakin esimerkkejä löytyy pilvin pimein.

  Tuottavuusohjelma in VM´s ass.

  Deeply.

 15. Tietysti niin, että vaikkapa ilmailuhallinto sijoitetaan Kouvolaan, jossa ei ole edes lentokenttää.

  Utti lienee lähellä. Luontevin paikka ilmailuhallinnolle olisi kylläkin on ollut pk-seutu. Kumminkin Kouvola ratkaisuna vaikuttaa suoranaiselta valtionhallinnon sabotoinnilta.

  Valtiohallinto on käsittääkseni paikoin todellinen käärmeen pesä, joka heikentää sen tuottavuutta. Siinä voisi olla mahdollisuus.

  Mutta todellinen ratkaisu lienee täydellinen uudistus. Pidän jokseenkin huonona ratkaisuna ihmisten sijoittamista helpoiksi kohteiksi maantieteellisesti samaan paikkaan. Niin yksityisellä kuin julkisella sektorilla on nähtävissä mahdollisuus etäläsnäolon hyödyntämiseen, tosin välineet ovat vasta tulossa.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: