Kataisella on viesti työttömille

Kokoomuksella on korvat ja puolue on luvannut kuunnella ihmisiä vaalien välilläkin.

Suomen suurimman puolueen Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri ja kansakoulunopettajan entinen viransijainen on lausunut Suomen eduskunnassa mm. seuraavaa. En jaksanut kahlata kuin muutaman istunnon pöytäkirjan, mutta vastaavia lausuntoja löytyy lukuisia muitakin ja ajalta, jolloin kroonisen massatyöttömyyden kehittyminen Suomeen oli selvää sokealle olmillekin.

Jyrki Katainen, olkaa hyvä:

 • Kannattaa ajatella, että meillä suomalaisilla, siis ei pelkästään kuntina vaan Suomessa yleensä, on uskomaton työvoimapula.
 • Työvoimapula on jo nyt tosiasia.
 • Tässä maassa, jos on työvoimapula, ei kenenkään pitäisi kärsiä tilanteesta, että hänellä ei ole työpaikkaa.

Jos siis olet työtön, lomautettu, yt-neuvottelut ovat meneillään, olet opintojasi päättämässä ilman tietoakaan työpaikasta tms, ota rohkeasti yhteyttä suoraan Jyrkiin. Hänellä ja Kokoomuksella on isot korvat, hän kuuntelee ja auttaa mielellään työvoimapula-asioissa.

Eikä kenenkään pidä kärsiä tilanteesta, jossa hänellä ei ole työpaikkaa.

Mainokset
Published in: on joulukuu 22, 2009 at 4:30 pm  Comments (15)  

The URI to TrackBack this entry is: https://octavius1.wordpress.com/2009/12/22/kataisella-on-viesti-tyottomille/trackback/

RSS feed for comments on this post.

15 kommenttiaJätä kommentti

 1. Kannattaa käydä antamassa panoksensa tähän yhteiskunnalliseen keskusteluun.

 2. Ave,
  Jees kyllä jyrkiboi on vaan terävä, opettaja kun kerran on…
  Siis, ”työvoimapula on jo nyt tosiasia”

  Juu, niinpä näkyy olevan tosiasia… paljoskon niitä työttömiä on nyt niinku virallisesti, oikeastihan niitä on paljon enemmän?

  Jotain 300.000 on nyt huudeltu mediassa, ja voi mennä talvella rikki jopa 400.000…

  Niin, että tällaista työvoimapulaa on täällä paskahattujen paratiisissa.

  Siis, nyt toivon tämän maan johdolle/toivoille ja muille järjen jättiläisille, vitusti hyvää joulua, ja toivottavasti tukehdutte siihen joulupuuroonne!
  Parabellum.

 3. Kiitos Kumitonttu linkistä.

  Tuo on hyvä.

 4. Hienosti kaveri vedät täyttä roskaa, kun otat irtonaisia lauseita kaksi vuotta vanhoista jutuista. Olet vain ”unohtanut” mainita asiayhteydet, joissa Katainen on nuo lauseet sanonut. Ne kun lataa pöytään, niin lauseiden merkitys muuttuu kokonaan toiseksi.

  Katainenhan puhuu pääasiassa noin viiden vuoden päähän ajoittuvasta tilanteesta, jolloin suuret ikäluokat lähtevät eläkkeelle. Silloin lähtee ihan väkisinkin massoja pois työelämästä. Tämä on tosiasia, jota ei voi kiistää ja joka on todellinen haaste.

  Tilanne voi toki tällä hetkellä, kun irtisanomisia ja työttömiä tulee paljon, näyttää pahalle, jos lukee noita lauseita. Ja toki tilanne on paha. Mutta tulevaisuudessa työpaikkoja alkaa kyllä löytymään.

  Saahan sitä tällä harrastamasi kirjoitustavalla toki asiat näyttämään juuri siltä, miltä haluaa. Kaikki lainaamasi lauseet ovat ajoilta, jolloin lama ei vielä ollut päällä ja työttömyysprosentti oli itse asiassa laskussa.

  Sen voit tarkistaa suoraan täältä: http://www.stat.fi/ajk/tiedotteet/v2008/tiedote_023_2008-09-23.html

  ”Kannattaa ajatella, että meillä suomalaisilla, siis ei pelkästään kuntina vaan Suomessa yleensä, on uskomaton työvoimapula.”

  Keskustelua käytiin Tehyn palkkaratkaisun tiimoilta marraskuussa 2007. Katainen vastaa Päivi Räsäsen kommenttiin ”Päivi Räsänen/kd: Arvoisa herra puhemies! Muistutan, että tuo 4 000 henkilön lisäys sosiaali- ja terveyspalveluihin tarvitaan siksi, että väestö ikääntyy, palvelutarve kasvaa.”

  Oikea lause kokoasian kanssa:

  – Mutta ed. Räsänen otti tämän henkilökunnan tarpeen esille. Minä en tiedä, tulisiko ainakin tälle porukalle selväksi nyt ehkä, jos viidennen kerran tässä istunnossa sanoisi sen, että hallitus on lähtenyt siitä, että 4 000 per vuosi, 16 000 uutta sosiaali- ja terveysalan ammattilaista neljän vuoden aikana, ja tälle henkilöstötasolle on mitoitettu valtionosuudet. Nyt työmarkkinaosapuolet hyväksyivät osana sopimusta tuottavuus-, tuloksellisuusosuuden, ja he saavat pitää sen valtion rahan, jos pääsevät pienempään henkilöstömäärän lisäykseen. Kannattaa ajatella, että meillä suomalaisilla, siis ei pelkästään kuntina vaan Suomessa yleensä, on uskomaton työvoimapula. Sosiaali- ja terveyspuolelta eläköityy 25 000 seuraavan neljän vuoden aikana. Jos siihen lisätään vielä 16 000, 31 000 on todella iso määrä, (Ed. Salo: 41 000!) ja en tiedä, kuinka paljon edes tämän alan ammattilaisia vuosittain koulutetaan, eli tämä haaste on todella suuri ihan jo rekrytointitarpeena. Hallitus on lähtenyt siitä, että käsiparit voivat lisääntyä merkittävästi, mutta jos ne eivät lisäänny merkittävästi, kunnat saavat pitää rahansa.

  —-

  ”Työvoimapula on jo nyt tosiasia.”

  Lause on vuoden 2007 joulukuussa käydystä keskustelusta vakausohjelman tarkistuksesta ja talouspolitiikan tulevaisuuden haasteista.

  Oikea lause kokoasian kanssa:
  – Ikääntyminen ja sen vaikutukset eivät ole kysymys, josta hallitus ja oppositio olisivat perinteisesti olleet eri mieltä. Tämä yksimielisyys on johtanut siihen, että Suomessa on lähdetty hyvissä ajoin varautumaan edessä häämöttäviin haasteisiin. (Ed. Jaakonsaari: Jo Lipposen ykköshallitus!) Ikääntymisestä on puhuttu pitkään, ja paljon on myös tehty muun muassa eläkeuudistusten kohdalla. 2010 on kuitenkin se vuosi, jossa ikääntymisen vaikutukset alkavat tuntua ja näkyä toden teolla. Siis pääsemme puheista tulevaisuuden arvioinnista tähän päivään ja todellisiin vaikutuksiin. Kasvu on siis jatkossa puhtaasti tuottavuuden varassa, koska työtuntien määrä ei pysty ikääntymiskehityksen seurauksena lisääntymään. Työvoimapula on jo nyt tosiasia. Tänään viimeksi taisi lehdessä olla maininta pulasta, joka näkyy perhepäivähoitajien kohdalla.

  —-

  Lause on vuoden 2008 pienituloisten verokohtelun keskustelusta.

  ”Tässä maassa, jos on työvoimapula, ei kenenkään pitäisi kärsiä tilanteesta, että hänellä ei ole työpaikkaa.”

  Oikea lause kokoasian kanssa:
  – Mutta siis meidän keskeisestä tavoitteestamme: Kun ed. Marjaana Koskinen puhui työttömistä, mikä heidän ongelmansa on, niin heidän ongelmansa on se, että heillä ei ole työpaikkaa, ja se on meidän prioriteettimme. (Ed. Zyskowicz: Se on tärkeämpää kuin ilmainen hoito!) Tässä maassa, jos on työvoimapula, ei kenenkään pitäisi kärsiä tilanteesta, että hänellä ei ole työpaikkaa. Se on tämän hallituksen prioriteetti, että jokaisella on työpaikka ja että hän saa sellaista koulutusta, että hän pystyy ottamaan työpaikan vastaan. Siitä se hyvinvointi tulee.

 5. Kiitos MK kommentista ja Kataisen lausuntojen täydentämisestä.

  Mielestäni se ei itse asiaa muuta miksikään.

  Oleellinen juttu on tämä: ’Katainenhan puhuu pääasiassa noin viiden vuoden päähän ajoittuvasta tilanteesta, jolloin suuret ikäluokat lähtevät eläkkeelle. Silloin lähtee ihan väkisinkin massoja pois työelämästä. Tämä on tosiasia, jota ei voi kiistää ja joka on todellinen haaste.’

  Jyrki on painottanut useaan otteeseen työvoimapulan alkavan vuonna 2010. Ensi vuonna nimittäin työeläkkeelle jää enemmän ihmisiä kuin työikään tulee, josta VM:n käyttämät ekonomistit ovat vetäneet täysin pieleen mennet johtopäätökset. Ja päättävät ovat kaikkien meidän vahingoksemme vielä ne uskoneet.

  Kiistän nimittäin jyrkästi tuon näkemyksen jostain uhkaavasta työvoimapulasta. Juuri tuo harhainen ja mielisairas näkemys on vienyt osaltaan Suomen tähän taloudelliseen suohon, josta ei ilman rakenteellisia muutoksia ole ulospääsyä.

  Suomi on siirtynyt rakenteellisen massatyöttömyyden aikakauteen, jota hallitus ja Katainen on politiikallaan edesauttanut vahvasti. Tämä on oma näkemykseni ja ihmettelin, jos olisin asiassa väärässä. Olen lyönyt tässä parin vuoden aikana tuosta näkemyksestä myös vetoa omilla rahoillani, eikä katua ole tarvinnut.

  Katsotaan nyt kenen näkemys tässä on roskaa ja kenen ei.

  Vai että nyt se työvoimapula tuleekin viiden vuoden kuluttua? Miksi ei kymmenen vuoden tai sanotaan nyt vaikkapa kolmensadan vuoden kuluttua…:D?.

 6. ”Suomi on siirtynyt rakenteellisen massatyöttömyyden aikakauteen”

  Tämä on oikea arvio.

  , jota hallitus ja Katainen on politiikallaan edesauttanut vahvasti. Tämä on oma näkemykseni ja ihmettelin, jos olisin asiassa väärässä.”

  Tämä on väärä arvio, sillä todelliset virheet on tehty jo paljon aikaisemmin kuin tämän hallituksen aikana. Tämä on minun oma näkemykseni ja ihmettelin, jos olisin asiassa väärässä 😉

  ”Vai että nyt se työvoimapula tuleekin viiden vuoden kuluttua? Miksi ei kymmenen vuoden tai sanotaan nyt vaikkapa kolmensadan vuoden kuluttua…:D?.”

  Tämä paljon puhuttu työvoimapula tulee 5-15 vuoden sisällä. Perustan tämän väitteeni puhtaaseen tilastotieteeseen, jonka perusteella ei voi tehdä muuta päätelmää. Suuret ikäluokat lähtevät eläkkeelle 2010 ja 2020 lukujen aikana. Meillä kun on mahdollisuus siirtyä eläkkeelle tietyn iän saavutettuamme, ja tätä optiota käyttää aika moni.

  Lainaan nyt Tilastokeskuksen tekstiä, jonka pitäisi selventää väitteeni taustat. Vaatii tosin ehkä hieman laajempaa pohdintaa, mutta merkit ovat selvät.

  Tuossa on muuten maininta myös tästä mystisestä vuodesta 2010, joka usein vilahtelee poliitikkojen työllisyyspuheissa. Tämä teksti myös selittää tuon vuoden käytön.

  ”Yli 65-vuotiaiden osuuden väestöstä arvioidaan nousevan nykyisestä 17 prosentista 27 prosenttiin vuoteen 2040 ja 29 prosenttiin vuoteen 2060 mennessä. Työikäisten (15-64-vuotiaiden) osuus väestöstä pienenee nykyisestä 66 prosentista 58 prosenttiin vuoteen 2040 ja 56 prosenttiin vuoteen 2060 mennessä. Työikäisten määrä alkaa vähentyä vuonna 2010, jolloin sotien jälkeiset suuret ikäluokat siirtyvät eläkeikään.”

  Koko tilasto löytyy täältä: http://www.tilastokeskus.fi/til/vaenn/2009/vaenn_2009_2009-09-30_tie_001_fi.html

  Ja mielenkiintoinen vertailu tai ennustus ikärakenteesta vuoteen 2050 löytyy täältä (pdf): http://www.vatt.fi/file/vatt_publication_pdf/k265.pdf

 7. Sampo Terho et al on tehnyt asiasta kattavan selvityksen, siis työvoimapulasta. Se kannattaa lukea ensin.

  Tuossa oma (kiireessä tehty) raapaisuni asiaan.

  https://octavius1.wordpress.com/2008/11/01/tyovoimapula-suomen-talous-elakepommi-ja-huoltosuhde-ratkaisut/

  Nytkö se perkele, tämä saatanallinen työvoimapula, onkin siirtynyt jo 15 vuoden päähän……:D?

 8. Vai työvoimapula… Massatyöttömyyttäkään ei toisaalta tule, koska valtiolta loppuu rahat. Porukka on pakko saada töihin viimeistä ilkkaa ja iinestä myöten jos halutaan että kunnian kukko laulaa. Palaamme perhekohtaiseen verotukseena ja maksuttomien julkisten palveluiden aika on ohi. Mutta piruako siitä, kyllä ihminen töitä kestää. Lopuksi sitten pikku joululahja Octaaville ja muille kans:

  A businessman got on an elevator. When he entered, there was a blonde already inside who greeted him with a bright, ”T-G-I-F.”

  He smiled at her and replied, ”S-H-I-T.”

  She looked puzzled and repeated, ”T-G-I-F,” more slowly. He again answered, ”S-H-I-T.”

  The blonde was trying to keep it friendly, so she smiled her biggest smile and said as sweetly as possibly, ”T-G-I-F.”

  The man smiled back to her and once again, ”S-H-I-T.”

  The exasperated blonde finally decided to explain.
  ’T-G-I-F’ means ’Thank Goodness It’s Friday’. Get it, duuhhh?”

  The man answered, ”’S-H-I-T’ means ’Sorry, Honey, Its Thursday’.”

 9. ”Tuossa oma (kiireessä tehty) raapaisuni asiaan.”

  Täytyy tuossa joulun jälkeen katsoa tuo tarkemmin läpi, mutta nyt painaa joulusiivous päälle. Mutta nopeasti vilkaistuna olen muutamista asioista kanssasi eri mieltä ja joistain toki samaa. Mutta koitan kommentoida tuota siis lisää.

  Hyvät joulut vaan!

  JK. Ihan näin kotimaan hyvinvoinnin takia toivon, että sinä olet työvoimapulan takia oikeassa ja minä väärässä. Silti kummallakin lienee sama tavoite, että kykenemme säilyttämään inhimillisen ja turvallisen kotimaan myös jatkossakin.

 10. Hyvää Joulua kaikille!

  Mihin tarvitsemme 1,8 miljoonaa työkyvytöntä, ammattitaitaidonta sekä luku- ja kirjoitustaidonta vuohipaimenta Suomeen vuoteen 2018 mennessä?

  Ai niin – Voimavara! Kansainväliset kommunikaatiotaidot!

  Toisilla on näkemystä. Fantastista, sanoisin. Hienosti hoidettu!

 11. Viimeistään 2010 selviää VM virkamiehillekin että pulaa työvoimasta ei tule vaan tulee pula palkanmaksajista. Teollisuus siirtyy jatkuvana virtana kohti Keski-Eurooppaa ja minä tein saman ratkaisun perheeni kanssa tammikuussa. Pikkuisen oli kyllä totuttelemista Koivukylän jälkeen kulttuurillisesti koyhään ympäristöön kun kulttuurillista rikkautta edustivat vain naapurin Korealaiset. Elintaso on täällä alle Suomen seuraavat 20 vuotta mutta kuitenkin menossa ylöspäin.

  Hyvät joulut kuitenkin, täällä oli tarhassakin tuttu Joulukuvaelma ja tyttö pääsi esittämään paimenta. Tarhan rikkauskin kyllä koostuu Korealaisista ja iloisesti olivat Joulujuhlassa mukana.

 12. Onneksi olkoon Tuomas!

  Et tule olemaan viimeinen. Täältä tulee lähtemään ainakin yksi sukupolvi kaikkein kyvykkäimpiä nuoria aivan melkein minne tahansa, koska tämä työvoimapulahallitus on ryssinyt maan asiat niin pieleen, ettei sitä edes painajaisissa olisi voinut kuvitella.

 13. Octavius siteerasi Jyrki Kataista:
  Kannattaa ajatella, että meillä suomalaisilla, siis ei pelkästään kuntina vaan Suomessa yleensä, on uskomaton työvoimapula.

  Näin taasen sanoo mol.fi:

  http://www.mol.fi/mol/fi/05_tyovoimatoimisto/06_uutiset/2009-12-22-01/index.jsp

  Marraskuussa työttömien määrä kasvoi 73000:lla
  22.12.2009
  Työllisyyskatsauksen mukaan työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi marraskuussa 73 000:lla vuoden takaisesta. TE-toimistoissa oli marraskuun lopussa yhtensä 274100 työtöntä työnhakijaa.

  Ilmeisesti Kataisen siteeraus on parin vuoden takainen. Kuitenkin se osoittaa, ettei hän ole osannut ennakoida silloista lähitulevaisuutta eli nykyisyyttä.

  Jos siteeraus on vuodelta 2008, niin silloin kyseessä on jo vakavampi kyvykkyyden puute. Jos siteeraus on vuodelta 2009, niin katainen elänee täysin irrallaan todellisuudessa.

 14. Aivan sama miltä vuodelta tuo siteeraus on peräisin. Tämän hallituksen koko olemassaolon ajan Suomessa on ollut +300000 ihmisen työvoimareservi. Ihmisiä, joilla on peruskoulutus ja kielitaito.

  Tämä nykyinen tai marraskuinen työttömien määrä on vasta alkusoittoa. Lama on vasta hiipimässä esim. palvelusektorille.

  Esim: http://www.taloussanomat.fi/yrittaja/2009/12/28/helsingissa-kaupataan-satoja-ravintoloita/200926065/137

 15. Octavius kirjoitti:
  Aivan sama miltä vuodelta tuo siteeraus on peräisin. Tämän hallituksen koko olemassaolon ajan Suomessa on ollut +300000 ihmisen työvoimareservi. Ihmisiä, joilla on peruskoulutus ja kielitaito.

  Sinäpä sen sanoit.

  Ja tuo +300.000 on näkyvä reservi. Suomella on myös työvoiman piiloreservi. Siihen kuuluu esimerkiksi turhaa koulutusta suorittavia, osa-aikaisia ja varhaiseläkkeelle menneitä. Edelleen piiloreserviin kuuluvat ne säännöllisen työajan työtä tekevät, joilla olisi halua ja kykyä tehdä lisätöitä.

  Eräänlaisena työvoimareservinä voisimme pitää maan rajojen ulkopuolelle, hypoteettisen ankaran työvoimapulan takia ulkoistettavien töiden tekijöitä.

  Aikamoista chutzpah-luokan röyhkeyttä nykypoliitikoilta on puhua työvoimapulasta.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: