Turku nousutrendissä

Turusta kuului tänään 12.1.2009 hyytäviä uutisia.

STX Finlandin Turun telakka lopettaa noin 430 työsuhdetta vuoden loppuun mennessä. Yhtiö maalailee jo uhkakuvia vuoden lopun tilanteesta. Se arvioi, että likimain koko Turun telakan henkilöstö tulee vuoden loppupuolella olemaan ilman työtä, jos uusia tilauksia ei ennen sitä onnistuta voittamaan ja saamaan työn alle.

Olen kirjoitellut paljon matkan varrella Turun kaupungin taloudellisesta luhistumisesta ja nyt ei todellakaan hyvältä näytä. Meriklusterin alasajo ei ainakaan auta Turun epätoivoista kamppailua. Arviot telakkateollisuuden välillisistä vaikutuksista Turun talousalueelle vaihtelevat 10 000-30 000 työpaikan välillä – on selvää, että isku on kova.

En edes viitsi alkaa pilkkoa Turun kuluvan vuoden talousarviota, joka muistuttaa lähinnä toiveiden viimeiseltä hautausmaalta. Veronkiristyksiä (tulovero +4,2 %, kiinteistövero +25,0 %, jne…) kutsutaan leikkisästi veroperusteiden tarkistuksiksi.

Kaikkein hyytävintä on se, että talousarvion mainitaan olevan lähes tasapainossa samalla kun todetaan (pelkän) kaupungin velkataakan lisääntyvän 70 miljoonalla eurolla. Ensi vuonna Turun kaupungilla liikelaitoksineen on yhteensä velkaa 1,2 miljardia euroa, joka tekee kuutisen tuhatta euroa turkulaista kohti. Ja todella paljon enemmän sellaista turkulaista kohti, joka on nettomaksajan roolissa.

Hyvän kuvan turkulaisten päättäjien epätoivosta antaa Vihreiden Katri Sarlundin blogikommentit asiasta.

Turun on lisättävä kilpailukykyään ja vahvistettava vetovoimatekijöitään. Siihen työhön meillä on ihan oikeita lihaksia, sillä Turku on aidosti hyvä paikka asua, elää ja työskennellä. Tärkeää on myös seutuyhteistyön edistäminen ja Paras-linjaukset, joilla yhdessä naapurikuntiemme kanssa varmistamme seudun asukkaiden tulevien palvelutarpeiden tyydyttämisen.

Jos työttömyys nousee 20 prosenttiin (eli jos telakka joutuu lomauttamaan tai irtisanomaan lähes koko henkilöstönsä), veromenetys on arvioilta 18,8 miljoonaa euroa. Jos kaupunginvaltuuston hyväksymässä talousarviossa ja –suunnitelmassa pystytään pysymään (sekä menojen, tulojen että myyntien osalta), kaupungin talous olisi lähes tasapainossa jo ensi vuonna. Työttömyyden kasvu, menojen ylitys tai tulopohjan pettäminen on se riski, joka tämän kehityksen voi vaarantaa. Jos budjetin pohja ei pidä, ollaan ensi syksynä yhä suurempien ja vaikeampien omaisuudenmyyntien edessä.

Kun Katrin kommentit suomentaa on Turun päättäjien linja siis:

 • Toivoa ihmettä.
 • Saada naapurikunnat maksamaan tehtyjä katastrofaalisia virheitä.
 • Satsata oikein kunnolla monikulttuuripääkaupunki -hankkeeseen, jonka työnimi on kuvaava – Turku palaa.
 • Omaisuuden myynnit, vaikka myytävää omaisuutta ei enää ole.

Tilanne ei ole kuitenkaan epätoivoinen. Nousutrendikin löytyy, kun etsimällä etsii:

Published in: on 12 tammikuun, 2010 at 4:55 pm  Comments (8)  

The URI to TrackBack this entry is: https://octavius1.wordpress.com/2010/01/12/turku-nousutrendissa/trackback/

RSS feed for comments on this post.

8 kommenttiaJätä kommentti

 1. Turku oli tosin paska paikka jo ennen monikulttuuria…

 2. Näinhän se on, että kun tilaukset telakalle loppuu, loppuu työ ainakin telakkatyöntekijöiltä. Saa siinä sitten itse kukin ryhtyä työtä telakalle hankkimaan.

  Aikoinaan kuulin jutun, että kun entiset ministerit olivat ryhtyneet työtä suomeen hankkimaan, että oli niin helppo homma entisille ministereille, että kun vaan laskun sveitsin myyntimatkaltaan um:ssä osoitti, niin tämän hyvän työn lasku täydellisenä korvattiin.

 3. Minusta tämmöiset irtisanomisuutiset pitäisi ilmoittaa toisin.

  Tässäkin täpauksessa voitaisiin sanoa että STX muodosti 430 hengen joukko-osaston, työvoimapulan vastaiseen taisteluun.

  No eikö kuulosta paljon paremmalta?

  Vielä kun saataisiin tähän uutiseen jotenkin uitettua aselain kiristykset ja maahanmuuton rikastuttava vaikutus elinkeinoelämään, niin tämähän kuulostaisi jo aika hyvältä. Eiks jeh.

  Ainakin LeHyysärin mukaan kaikki paremmaksi muuttuu kun aselakeja kiristetään ja maahanmuuttoa lisätään.

 4. Dr: turkulaiset Naiset on aivan uskomattoman kauniita, aivan valioluokkaa.

  Hababoo taisi istuttaa ideanpoikasen, josko vaikka lainaisi. Pitää alkaa kehittää täydellistä Pravda-uutista. Siis ainakin työvoimapula, vuohipaimenien maahanvyöry, aselakien kiristäminen, suomalaisen miehen väkivaltaisuus ja ilmastonmuutos täytyy saada samaan skuuppiin. Mitä muuta?

 5. Turkuhan on slummirakentamisen suomenmestari ja
  70-luvulta,, eli kauaskatseisuutta on löytynyt päättävästä kermasta jo ennen 2000-luvulla huipentunutta sadan kielen kulttuurikehtoa.

  Länsinummi viimeisin hyvä esimerkki grynderivetoisuudesta. Vieläkö kenkälusikalla sais yhden uuden kerrostalon verran laatuasumista muiden kuutioiden väliin?
  Tätä voisi Pravdassa hehkuttaa vaikka ghettoinfran malliopintyönä?

 6. Hohhoh.. missäs se huutava työvoimapula luuraa, se mitä meitin kaikki mokuttajat ovat yrittäneet toitottaa meille jo vuosikausia? Eikös niiden (yksi) valttikortti ole aina ollut se työvoimapula, kun ne nyt ovat kovalla tavalla pönkittäneet mokutusta joka tuutista meille kantasuomalaisille, sekä miten me ei kerta kaikkiaan ihan yhtäkkiä ollenkaan tulla toimeen ilman niitä Afrikan sarven vuohipaimenia ja muita huippuosaajia?
  Tuo Turun (syntymäkaupunkini) tilanne tosiaan vaikuttaa jo loppuunkäsiteltyltä- täysidiootit johdossa jotka vieläkään eivät ymmärrä niitä perustaloudellisia totuuksia ja jotka mokuhöyryissään yrittävät paikata tilannetta kaikennäköisellä huuhaalla ja suorastaan paskanjauhamisella.. voiko enää tyhmyys tästä pahentua?? Kerran eräs vanha buurieukko lausui minulle virkkeen joka oikeastaan pitää paikkaansa- ”saat olla hullu mutta et koskaan tyhmä etkä kommunisti.” Se mitä tämä vanha Afrikan viljelijä tarkoitti tällä on se että meistä (ihan tavallisista loogisistakin ihmisistä) löytyy monia ”hulluja” – joskus vaan teemme jotain joka vaikuttaa meistä ”hullulta” esim. laulamme kovaan ääneen keskellä toria jotain biisiä sen jälkeen kun olemme juhlineet baarissa, tai (Suomessa) uimme ihan selvin päin avannossa mikä taas vaikuttaa pähkähullulta muille tai sitten vaan teemme joskus jotain sellaista mitä emme normaalisti tekisi, ihan vaan piruillaksemme tai vaan sen takia että meille tulee siitä hyvä mieli jos vaikka edes hetkeksi. Se on sitä hulluutta mistä tässä puhun, aivan eri asia on sitten se että jos joku on todellakin [i]tyhmä[/i], tällainen henkilö ei voi koskaan ajatella loogisesti saatikka sitten saada aikaan loogisia päätöksiä; Turun kaupungin kohdalla näemme että siellä päättävissä elimissä on monta jotka oikeasti ovat [i]tyhmiä[/i] ihmisiä.. ja kommunistit toisaalta- noh, en ala selittämään niistä mitään tässä, todettakoon vain että niillä ei ole minkäänlaista toivoa parempaan 😉

 7. ”Omaisuuden myynnit, vaikka myytävää omaisuutta ei enää ole.”

  Ainahan sitä voi yrittää myydä jo etukäteen sellaista omaisuutta, jota mahdollisesti saadaan kerättyä tulevina vuosina. Vastaavalla toiminnalla Enronkin (tulokseen kirjattiin tulevia voittoja mm. Intiaan rakenteilla olleen sähkävoimalan tulevasta sähkön myynnistä) keinotteli hengissä melkopitkään, ja mitä pitempään se keinottelu Turulta onnistuu, sitä enemmän on aikaa sille ihmeelle, joka voisi lopulta pelastaa Enronin kohtalolta.

 8. Toni: joo, Turkuhan voisi kirjata taseeseen erän Kultamunat. Vastakirjaus sitten vpon puolelle, ikävä kyllä pitkäaikaisiin sellaisiin.

  Tuota vaan purkamaan tulokseen sitten, paha kyllä kassavirta tästä on pahasti negatiivinen. Tässä kohti loppuu osaaminen, että miten tuo saataisiin kikkailtua vielä kuntoon.

  Valtionavulla?


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: