Kuin kaksi marjaa, osa II

Hermann Göring on yksi 1900-luvun eriskummallisimmista historiallisista henkilöistä. Ensimmäisessä maailmansodassa Göring aloitti jalkaväen upseerina, mutta sairastumisen jälkeen hän liittyi ilmavoimiin osoittaen nopeasti kykynsä lentäjänä. 21. huhtikuuta 1918 vapaaherra Manfred von Richthofen – legendaarinen Punainen paroni – sai surmansa ilmataistelussa. Hermann Göringistä tuli hänen yksikkönsä, JG 1:n, joka oli Saksan ilmavoimien paras yksikkö, komentaja. Sodan päättyessä lokakuussa Görigillä oli tilillään 22 ilmavoittoa ja kaulassaan Orden Pour le Mérite, Saksan korkein sotilaskunniamerkki.

Natsipuolueeseen Göring liittyi jo sen alkuvaiheessa 1920-luvun alussa. Tuolta ajalta oli peräisin myös kaksi hänen merkillistä ominaisuuttaan. Hän nimittäin sai Baijerin olutkapakkavallankumouksen yhteydessä luodin muniinsa ja tuli impotentiksi. Toinen seuraus haavoittumisesta oli Göringin ajautuminen loppuelämäkseen nistiksi, koska tuskallisen haavan aiheuttamia kipuja hoidettiin morfiinilla Ruotsissa, jonne hän siirtyi vallankumousyrityksen seurauksia pakoon. Huumeorjuus paheni kaiken lisäksi niin vakavaksi, että hän joutui mielisairaalaan.

Objektiivisesti voinee sanoa, että Göring oli erittäin kyvykäs mies ja aikalaislähteet kertovat hänen poikkeuksellisen terävästä älystään.

Sotahistoriaan Göring on jäänyt kahdella tavalla. Hänen yhdessä Milchin ja Jeschonnekin kanssa ennen toista maailmansotaa kehittämä Natsi-Saksan ilma-ase oli vallankumouksellisen edistyksellinen jokaisella tavalla, niin tekniikan, taktiikan kuin aselajien yhteistoiminnankin suhteen. Göringin tähti himmeni kuitenkin nopeasti Dunkerquen ja Stalingradin taisteluiden epäonnistumisen sekä liittoutuneiden Saksaan suunnattujen massapommitusten myötä.

Göring oli korkea-arvoisin Natsi-Saksan johtaja, joka jäi liittoutuneiden sotavangiksi. Sotasyyllisyysoikeudenkäynneissä saadun hirttotuomion hän vältti tekemällä itsemurhan syanidilla.

Göring tuli tunnetuksi ylitsepursuavasta mukavuudenhalustaan ja kalliista maustaan. Historian loputonta ironiaa osoittaa se, että Göringiä voi pitää omalla tavallaan luonnonsuojeluaatteen henkisenä isänä. Göring oli nimittäin intohimoinen metsästäjä ja luonnonsuojelualuiden perustaminen ja eläinten suojeleminen alkoi Euroopassa käytännössä hänen aloitteestaan.

Elämäntavoiltaan yleensä askeettisten natsijohtajien joukossa hän profiloitui hyvän ruoan, kalliiden viinien ja kauniiden naisten ystävänä. Jos asian haluaa ilmaista suoremmin, hänen juhlansa ja kestityksensä olivat porsasmaisen ylenpalttisia.

Toisen maailmansodan aikana Göring teki tahtomattaan myös suuren palveluksen taidehistorialle. Hän ryösti häikäilemättä taideaarteita ympäri Eurooppaa ja – edelleen ällistyttävän ironista – myötävaikutti siihen, että suurin osa niistä säästyi sodan tuhoilta.

Göringin henkisen tasapainon heilunta tai tuo aiemmin mainittu mielisairaus ilmeni hänen viimeisinä vuosinaan univormuissa. Hän nimittäin kehitti naurettavan ja huonon maun erikoislaatuisella pukeutumisellaan äärimmäiselle rajalle saakka ja mennen pitkälle sen ylikin. Hänen erikoistilauksena tehdyt pukunsa olivat yleinen naurunaihe Natsi-Saksassa, jossa hän henkilönä oli toisaalta merkillisen suosittu.

Minua vaivasi jonkin aikaa, että mikä kello kilahtaa poliisiylijohtajan Mikko Paateron olemuksessa. Ei tarvitse enää ihmetellä. Samantyylinen naurettava feikkiunivormu, samat kasvonpiirteet ja sama olemus. Myös Paateron linjaukset poliisitoiminnasta muistuttavat hyvin paljon Natsi-Saksan ideologiaa.

Sellon joukkomurhan julkisuuteen nostaman kunniaväkivallan iskeydyttyä suomalaiseen tajuntaan, Paatero piti hirvittävän murhenäytelmän huolestuttavimpana piirteenä asiasta noussutta nettikeskustelua. Tämän vakavan rikollisuuden korjaamiseksi Paatero on luomassa parhallaan Suomeen Gestapon kaltaista ajatuspoliisijärjestelmää ministeri Holmlundin ohjauksessa.

Vain marsalkansauva puuttuu. Ehkä kannattaisi käydä Tiimarissa ennen kuin alennusmyynnit loppuvat?

 

Advertisement
Published in: on 25 tammikuun, 2010 at 6:21 pm  Comments (18)  

The URI to TrackBack this entry is: https://octavius1.wordpress.com/2010/01/25/kuin-kaksi-marjaa-osa-ii/trackback/

RSS feed for comments on this post.

18 kommenttiaJätä kommentti

 1. Nyt on mennyt jotain ohi, mikä tämä Paateron feikkiunivormujuttu on? Oli aika jolloin jopa vähän arvostin Paateron ajatuksia mutta niistä ajoista ovat ajatukset (Paateron) muuttuneet.

 2. Pilkkua nussiaksemme: Pour le Méritea ei kanneta rinnassa vaan kaulassa.

 3. Hah! Mulle osu ja uppos´, ei voi vittu mitään saatanan surullista.

 4. Asadasd: kiitän tarkennuksesta, tyhmä kiireessä tehty virhe, joka on nyt korjattu.

  Ex-Åbo: Mikollahan ei ole mitään poliisin koulutusta, vaan hän on oikeustieteen kandi. Hänen ’virkapukunsa’ on ainakin minusta ilmiönä tavattoman koominen ja osoittaa mielestäni aika suurta arvostelukyvyn puutetta korkeimmalta poliisijohtajalta. Samaa mieltä on aika suuri osa myös poliiseista, mutta ei siitä sen enempää.

  Muita Mikon urotekoja on mm. Tiitisen listan julkaisemisen raivoisa vastustaminen. Viljanenhan käynnisti poliisijohdon puhdistusoperaation heti saatuaan kansliapäällikkyyden ja uhriksi (sananmukaisesti) joutui Markku Salminen. Sinänsä se, että sylikoiran rooliin joutui Mikko, ei hänen vikansa ole, vaan valinta johtui hänen luonteestaan.

 5. Hyvää huomenta,
  Duoda, duoda – jostain lukemani jutun mukaan se on Sami Mikonpoika Paatero, joka feikkiuniformussa patsastelee.
  Saatan olla täysin väärässäkin.
  BTW – erinomainen blogisi kuuluu vakilukemistooni ja olen sitä muillekkin mainostanut.

 6. Hyvä kirjoitus, minäkin kiinnitin jo kauan sitten huomiota paaperon fantasia univormuihin. Kuvassa oleva ei ole pahimmasta päästä, yhdessä haastattelussa sillä oli päällä joku vaaleansininen versio tosi leveillä kauluksilla.
  Olen muuten kuullut että paaperon poika sami maksoi luonnossa isänsä viran.

 7. Aiempaan viestiini viitaten: olin väärässä, siis ihan mettäs l. Mikko-pappahan se tosiaankin operettiunivormussa viihtyy.

 8. Olen muuten kuullut että paaperon poika sami maksoi luonnossa isänsä viran.

  Ja kukahan maksun vastaanotti?

 9. Valkobandiitti: Mikolla on näitä pellepukuja useampi versio eli olet aivan oikeassa.

  Käytin tuota kuvaa oikeastaan siksi, että tässä kasvonpiirteet Göringin kuvan kanssa käyvät hyvin yhteen – onhan merkinnän otsikkona Kuin kaksi marjaa.

  Mikon pojasta ei ole muuta havaintoja kuin aivan yleisesti tiedossa oleva: Mikko Paateron poika, oikeustieteiden kandidaatti Sami Paatero, on entinen Anne Holmlundin erityisavustaja, viestintäministeri Suvi Lindenin erityisavustaja ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän pääsihteeri.

  Selvää on, että länsimaissa yleisesti hyväksyttyjen jääviyskoodien mukaan kuvio on kestämätön. Asiasta ei kumma kyllä ole pahemmin huudeltu.

  Mikko Paatero otti kantaa mahdollisiin jääviysongelmiin Ilta-Sanomissa 26.6.2008:

  Hänen mukaansa ”mahdollista ristiriitaa on selvitetty ja todettu, ettei mitään jääviysristiriitaa tai käskyvaltasuhdetta ole kumpaankaan suuntaan”.

  Niinpä.

 10. Eikös se ollut holmlund joka paaperon pani virkaansa.

 11. Huoh! Valtakunnan tärkeimpiin virkoihin on nimitetty/valittu joko umpipöllöjä demloja tai Suuria Kirjoituspöytäteoreetikkoja vailla arvokasta kenttätyökokemusta.

  Finis Finlandiae?

 12. Onko natsikortin käyttö sallittua vain meikäläisille?

 13. Siehää sälli oot… Sie oot viel´ilkiämpi kui mie!

  Kiitos tästäkin.

 14. Kullervo: mitä ilkeää tässä nyt oli? Pelkkiä kylmiä ja hassuja faktoja, joille olen nauranut.

  Minä kyllä väitän, että NYT-liitteen alkuperäinen palsta on ziljoona kertaa ilkeämpi.

 15. 😀 NJET-liite valmistetaankin Helvetin etukartanossa…

 16. Ave,
  Aika hyvää settiä täällä kirjotellaan…
  kuka on pannut kenet virkan ja kenet taas onkaan pantu pois virasta, aika kovaa polittista pornoa…? 🙂

  Niin, taitaa vaan olla virkamiehillä oikeus omistaa ja jopa kantaa näitä virkapukujaan. On siis normivirkapuku, ja sitten vierailu/juhlapuku jossa nauhat, ja sitten se leveäkaulusmalli varmaankin on sellainen parempi juhlapuku? Kenties jotenkin näin.

  No, virkamiehellä on pukuja, se on fakta. Kyse on siis sitten siitä, että miten niitä käyttää…

 17. Linkin tekstistä, mitenkähän onnistuu?

  Turvallisuusviranomaisten kannalta keskeinen haaste on maahanmuuttovastaisuuden vähentäminen

  Paatero piti hirvittävän murhenäytelmän huolestuttavimpana piirteenä asiasta noussutta nettikeskustelua.

  Ja VPN käyttöön netissä ollessa. Siihen jää selvitykset, ellei sitten kielletä VPN käyttöä yksityisiltä. Ilmaispalvelukin varmasti käy tähänkin tarkoitukseen.

 18. jees,
  eliitin peli alkoi paljastua, eihän täällä rikastajat mitään rikoksia tee, vaan me paskat suamalaiset. mutta nyt kävikin toisin, vittu sentään. ja paska meni tuulettimeen samantien.

  ja sen maukana helvetillinen hualestuminen, että ei tästä nyt saa tulla mitään rasistista paskajuttua, mutta siitä tuli… hah.

  ai niin, marsalkansauva oli tässä joku aika sitten vielä myynnissä kaalimato.com:issa… kaverit kertoi! 🙂


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: