Eläketyöryhmät – menkää kotiin

Suomen tiedotusvälineiden pääaiheita ovat olleet viime päivinä erilaiset työryhmät, joiden tehtävänä on keksiä keinoja, joilla ihmisten työuria saataisiin pidennettyä kolmella vuodella. Suomessa jäädään eläkkeelle tällä hetkellä keskimäärin 59-vuotiaana eli tavoitteena on saada keskiarvo nousemaan 62:een vuoteen.

Aivan ensimmäisenä maalaispoika ihmettelee, että onkohan prioriteetit nyt hukassa? Suomen julkinen talous on kaikilta osin romahdustilassa ja energia keskitetään mielestäni täysin toisarvoiseen asiaan.

Toinen kummastelun aihe liittyy siihen mitä oikeassa elämässä tapahtuu ja miten kammottava ristiriita siinä on näiden työryhmien pohdintoihin verrattuna.

 • Ihmiset haluavat itse keskimäärin jäädä eläkkeelle aiemmin eivätkä myöhemmin.
 • Suomi on siirtynyt laman myötä rakenteellisen ja kroonisen työttömyyden aikaan, joten mistä ihmeestä sitä työuraa pidentävää työtä oikein tulee?
 • Suomessa on parhaillaan laskentatavasta riippuen 250 000 – 350 000 työkykyistä ihmistä vailla töitä ja määrä kasvaa koko ajan.
 • Nuorisotyöttömyys on järkyttävällä tasolla ja tilanne pahenee koko ajan – edes kesätyöpaikkoja ei riitä valtavalle määrälle niitä tarvitsevista.
 • Työnantajat ovat reaalimaailmassa kahden viime vuoden aikana puhdistaneet suuren määrän 59-vuotta täyttäneitä ns. eläkeputkeen.
 • Kuka Suomessa oikeasti uskoo, että yli 50-vuotias olisi joitakin erityisaloja lukuun ottamatta erityisen vahvoilla työnhakutilanteessa? Ikärasismiksi nimetty ilmiö on koskettanut jo usean vuoden ajan yhä nuorempia, eikä näköpiirissä ole kehitykseen mitään muutosta.

Henkilökohtaisesti minua eniten viduttaa tämä työryhmien ja viranomaisten lausuntoihin sisältyvä asenne. Työuria tulee pidentää, ikään kuin olisin jokin tahdoton robotti, jota kasvottomat byrokraatit ylhäältä ohjaavat. Aivan kuin minulle itselläni ei olisi mitään sanomista siihen, mitä haluan elämälläni tehdä.

Millaisia johtopäätöksiä pitäisi sitten asiasta tehdä? Itselleni kävisi mainiosti sellainen järjestelmä, että jokainen järjestäisi oman eläketurvansa aivan kuin itse haluaa. Tehdään pieni laskuharjoitus.

Suomalaisen keskipalkalla 3 000 euroa/kk:ssa aiheutuvilla työeläkemaksuilla saa 20 vuodessa 8 %:n tuotolla aikaan 170 000 euron säästöt. Hmm – sillä ostaisi ainakin kolme sijoitusyksiötä. Tulisitko itse toimeen kolmen yksiön vuokratuotolla, jos oletetaan, että oma asuntosi olisi velaton? 

Säästösummalla saisi 8 % tuotolla (pääomaan koskematta) 1 140 euron kuukausitulot bruttona. Keskimääräinen työeläke on tällä hetkellä 7 % pienempi.

Säästösumma muuten kasvaa 256 000 euroon jos oletukseksi muutetaan 30 vuoden työura. Eläketyöryhmissä on esitetty 40 vuoden työuraa eläkkeen saamiseksi…

Lopputuloksena on kaikissa nyt nähtävissä olevissa vaihtoehdoissa se, että kannattaa varautua siihen, ettei nykyisestä eläke- ja sosiaaliturvajärjestelmästä ole jatkossa juuri jaettavaa ainakaan heille, jotka sitä parhaillaan rahoittavat. Taloussanomissa oli asiaa koskeva hieno artikkeli, josta voi todeta saman asian kuin olen muutenkin jo useaan kertaan toistanut. Asiaan liittyy oleellisesti myös meneillään olevan Suomen kansan vaihto-operaatio. 

Hyvinvointiyhteiskunta siinä muodossa kuin sen olemme sen tottuneet näkemään, on tullut tiensä päähän.

Mainokset
Published in: on tammikuu 28, 2010 at 6:13 pm  Comments (21)  

The URI to TrackBack this entry is: https://octavius1.wordpress.com/2010/01/28/elaketyoryhmat-menkaa-kotiin/trackback/

RSS feed for comments on this post.

21 kommenttiaJätä kommentti

 1. Kyllä, kyllä. Olen monasti pohtinut tuota samaista mysteeriä eläkeiän nostosta. Kukahan siitä eniten hyötyisikään, ettei vaan olisi työeläkeyhtiöt, nuo kummajaiset, jotka tekevät pyyteetöntä työtä eläkkeidemme eteen. (enemmän eläkemaksuja/persoona ja vähemmän eläkevuosia/persoona) Kyse on melko huomattavasta summasta helppoa rahaa.

 2. Sivusta seuranneena voin kertoa, että tuo työpaikan etsintä vanhemmalla iällä on kyllä melkoisen toivotonta. Lähinnä 40-50 vuotiailla.
  Pitäisi olla 18-vuotias, mahdollisen varusmiespalveluksen suorittanut, vasta korkeakoulusta valmistunut ja työkokemusta vähintään 5 vuotta kolmelta eri alalta.

 3. Jospa eläkeiän nostolla tavoitellaan maksettavan henkilökohtaisen eläkkeen pienentämistä. Ilmeisesti vuosien työttömyyskausi työuran loppupäässä pienentää lopullista eläkettä sen lisäksi ettei eläkettä tarvitse maksaa pidennysvuosien aikana.

  Luulisin, että evoluution myötä ihmisestä on kehittynyt ikääntyneitä syrjivä laji.

  Ehkä jokunen mielellään työskentelisi vaikka 75 asti. Tämä vaatinee oman habituksen kätkemistä työn ostajilta 60 ikävuoden jälkeen.

 4. Suomen talouselämän suurin syöpä on ollut, on ja tulee olemaan pienyrittämisen kannattamattomuus ja ennen kaikkea suhteettoman suuret riskit. USA-tyylinen konkurssilainsäädäntö voimaan (siis jossa velkavankeus ei ole käytännössä ikuinen, kuten Suomessa)! Aloitetaan tällä. Suomessa on aivan hirvittävä määrä porukkaa, joka ryhtyisi yrittäjiksi, jos epäonnistumisen hinta ei olisi totaalinen köyhyys. Tämä täytyy muuttaa, olivat pankit ja EK:n feodaalikuninkaat mitä mieltä tahansa.

  P.S. Pankit ja EK:n (ent. TT:n, ent. STK:n ym.) edunvalvojat valvovat omiensa etuja, miksi siihen suostutaan, että nämä määräävät koko maan politiikasta?

 5. Ave,
  Totta pärisette kaikki. Inhorealistinen totuus on, että eläkeyhtiöiden ja valtion pohjaton ahneus siellä killittää taustalla, eli kun olet vitusti töissä pitempään, niin makselet samalla omaa eläkettäsi siinä samalla. Sen jälkeen tarvitsee aina vaan lyhyemmän ajan maksaa eläkkeellä olevalle. Ai vittu kun kätevää tällainen ajattelu.
  Tämä valtakunta on mennyt täysin vituiksi.

  Tänne hinataan jotain saatanan perseneekereitä konttikaupalla ja samamalla vittuillaan kansalle ja pakotetaan se olemaan enemmän töissä, vaikka töitä ei OIKEASTI edes ole… perseestä koko puuhastelu.

  Kohta on kaaos ja romahdus, ja silloin onkin sitten aivan eri arvot ja meininki.
  Siispä, Parabellum.

 6. ”Hyvinvointiyhteiskunta siinä muodossa kuin sen olemme sen tottuneet näkemään, on tullut tiensä päähän.”
  – Octavius

  Mielestäni seuraava lainaus sopii tähän hyvin:

  ”Itävaltalainen taloustiede […] kertoo a priori, että hyvinvointivaltion malli ei ole taloudellisesti kestävä. Itävaltalaisten mukaan julkiselta sektorilta loppuu rahat ennen pitkää väistämättä ja tämä tiedetään etukäteen, johtuen ihmisten ja heidän luomiensa organisaatioiden luonteesta ja käyttäytymisestä. Libertaarien mielestä hyvinvointimallia pitäisi alkaa purkamaan jo ennen sen väistämätöntä kriisiytymistä tai romahtamista, jotta romahduksen aiheuttamalta inhimilliseltä kärsimykseltä säästyttäisiin. Eikä romahdus ratkaise itsekseen ongelmaa, sillä mikään ei takaa sitä, etteikö romahduksen jälkeen jatkettaisi samaa menoa tai jotain vielä kamalampaa, jos romahdus esimerkiksi siivittää jonkin populistin yksinvaltaan.”
  – Pasi Matilainen
  http://pasi.blogit.uusisuomi.fi/2010/01/22/lasten-kasvatus-ja-aikuisuus/#comment-3212

 7. Kiitos kommenteista. Tämä lienee yksi harvoja blogeja, joissa kommenttien taso on pääsääntöisesti huomattavasti laadukkaampi kuin itse blogin sisältö. Kannattaisi varmaan vaihtaa osia.

  Acc: juurihan eläkkeitä leikattiin tämän ikäkorjauksen avulla. Ensimmäistä kertaa tuli mieleen, että joku nuoremman polven demari (Osku Pajamäki) onkin aika fiksu.

  Juha: juuri noin. Allekirjoitan teesisi kaikki.

  LS: toinen vastaava lainaus, en vain muista kenen se on: ’Hyvinvointiyhteiskunta kestää täsmälleen sen ajan, jossa se on syönyt sen olemassaolon mahdollistaneen varallisuuden loppuun.’

 8. Aika selvää tuo on melkein kaikille tuntemilleni oman ikäpolveni (~30v) työssäkäyville edustajille että mitään yhteiskunnan maksamaa eläkettä me ei enää tulla saamaan vaikka sitä koko ajan maksetaan ja maksut vaan nousee. Ja mitä sitten vaikka saataisiinkin kun osa porukasta pyörii puoliksi jossain pätkätöissä ja kortistossa ja liksat on mitä sattuu. Tällä politiikalla saadaan ennen vuotta 2015 suomessa aikaan valtava miljoonan ihmisen ryhmä jolla ei ole oikeastaan enää mitään hävittävää ja touhu tulee varmasti olemaan sen mukaista kun asia realisoituu sille normaalille big brotherin vahtaajalle. Jälleen kerran toivon että sosiaalirahat loppuu mahdollisimman pian ja systeemin synkkyys paljastuu suurelle etuuksista nauttivalle joukolle tylyimmällä tavalla joka lopulta ajaa väen kerjuun ja ryöstelyn kautta barrikadeille.

  Tämä nykykoneiston meille työssäkäyville ikäpolveni edustajille tarjoilema ”rahoita kaikkea mutta älä nauti mistään” ideologia ulottuu moneen muuhunkin asiaan meidän kohdallamme jo nykyään, helppona esimerkkinä vaikkapa terveydenhuollosta maksetaan veroissa mutta terveyskeskuksen tiskillä sanotaan suoraan että mene työterveyshuoltoon tai yksityiselle ”kun kerran varaa on töissäkäyvänä / työnantaja maksaa”. Kysynkin aina niiltä ajanvaraajilta että mitä vittua, luulin jo maksaneeni tästä palvelusta veroissani mutta eihän se olekaan näin vaan saan maksaa uudestaan yksityiselle! Tuplaveloitus samasta palvelusta, reilu meininki. 🙂

 9. Korruptio, kiitos kommentista. Juuri noin.

  Hei, Suomessa toimii yhdistys nimeltä Iloiset Veronmaksajat, eiköhän liitytä siihen? Hammastarkastukseen saa ajan puolentoista vuoden päähän. Ilmeisesti se on se ilo sitten, kun nauraa itsekseen, että jollakin voi olla pokkaa ehdottaa tuollaista…

  Tässä on vielä piilossa se varsinainen eläkepommi, josta en kirjoittanut (vielä) mitään. Kun tämä tuleva parempi Suomen kansa, eli tänne virtaavat vuohipaimenet, tekevät keskimäärin 1/6 huoltosuhteella jotain pienipalkkaista pätkäduunia Itellalla tai Inexillä, niin siinä ei paljon eläkekertymää tule. Siinä voi yrittää elättää kuutta ihmistä 200 euron eläkkeellä.

  Lopputuloksena on elinaikainen sossu hautaan saakka. Arvaa mistä rahat tulevat?
  a. Canada
  b. Nettomaksajat
  c. Työvoimapula ja Suomi on vauras maa

  Ohjelmassa on ottaa tämä varsinainen eläkepommi työn alle. VM:n kaverit hei: kun kuitenkin luette blogiani, niin en lupaa tässä yhteydessä em. laskelmien valmistumisesta mitään tarkempaa aikataulua. On muita kiireitä, mutta tulevat ne kyllä.

 10. Tuossa männävuosina muotiin tullut eläkesäästäminen, mitä rivien välissä mainostettiinkin ainoana eläkkeenä jota tulet saamaan, realisoituu maksuvaiheeseen joskus…. vuonna 2025 paikkeilla.

  Pieni epäilys on että tuollaiset yksityiset eläkefirmat ovat konkurssissa likviditeettiongelmien takia,, rahat malediiveilla.

  Miten ne intiaanit taas asian hoitivatkaan? Vanhus lähti omasta aloitteestaan makuualusta mukanaan korpeen kun aika tuntui oikealta…

 11. Wb: noissa eläkevakuutuksissa on moneen lähtöön. Osa on aivan täyttä kusetusta, kulut ovat aivan älyttömät.

  Itse en ikinä antaisi rahojani jonkin geelitukkaisen pikkumerkonomin hoidettavaksi.

 12. Hyvä kirjoitus korruptio lähes samasta näkökulmasta kuin itse <35v.

  Itsellä(pitäisi olla) suht hyvä tilanne vientiteollisuuden toimihenkilönä, joka on monipuolisinen koulutuksineen ja työssä tehtyine saavutuksineen melkoinen taikuriapina työnantajalle. Velkaakaan ei ole. Nyt on vaan niin, että minulla alkaa moraali ja motivaatio loppumaan tähän maahan. Ei siinäkään vielä mitään, että työnantaja potkii kaikella tapaa päähän ja paskat mokia tehneet vanhat käävät ovat turvassa näiltä toimilta. Sairaskassan omavastuu muuten juuri tuplaantui. Ei siinäkään vielä mitään, suht normaaliahan tuo ja omilla toimilla vielä jotenkin voi vaikuttaa…se on valtion kaikenlainen munaton isänmaattomuus mikä mua rassaa!
  Panos-tuotos ei henk.koht. enää kohta kannata täällä ja toivon samaa, että kriittinen massa/raja tulee vastaan hyvin pian, muuten ei tapahdu mitään.

  Jos minua ei v…. vieköön kohta kiinnosta ja olen lähestulkoon valmis ihan asennevammasta lyömään rukkaset naulaan tässä maassa, niin mitä se on jollain muulla nuoremmalla, joka ei jalkaa ole oven väliin ole vielä saanut? Visiot ovat todella synkät. Karmaisevia esimerkkejä nuorten näköalattomuudesta melko lähipiirissäkin…ainahan niitä on ollut, mutta nyt niitä on aivan v…. paljon!

 13. Tuo Taloussanomien artikkeli on juosten kustu yhteen eri lähteistä. Siis Puolan kattamattomat vastuut olisisvat 15.5 kertaa Puolan BKT? Tässä kohdin pitäisi välkkyä punainen varoitusvalo.

 14. Octavius kirjoitti:
  “Hyvinvointiyhteiskunta siinä muodossa kuin sen olemme sen tottuneet näkemään, on tullut tiensä päähän.”

  Lopun lähestymistä jouduttaa suomalaisen yhteiskunnan kustantaman hyvinvoinnin laajentaminen koskemaan lähes koko ihmiskuntaa. Tällä hetkellä hyvinvointipalveluihin pääsevät kaikki ei-valkoiset ei-länsimaiset maahan haluavat, jotka keksivät tulla Suomeen.

  Nyt kyse on milloin ja miten nykyinen meno loppuu. Itse olen lähipiirreissäni havainnut, että olo on kuin Titanicin matkustajilla ennen törmäystä.

 15. Sattuma: ’Tuo Taloussanomien artikkeli on juosten kustu yhteen eri lähteistä. Siis Puolan kattamattomat vastuut olisisvat 15.5 kertaa Puolan BKT? Tässä kohdin pitäisi välkkyä punainen varoitusvalo.’

  Tämä kattamattomien velkojen taulukko on Cato-instituutin tutkimuksesta. Cato on kieltämättä leimallisesti markkinaliberalismin kannattaja, mutta sanoisin sen tutkimuksen kutsumista ’juosten kustuksi’ ilman perusteluja aika outona. Instituutti värvää nimittäin palvelukseensa Nobel- ja proffatason tyyppejä ja on analyysipuolella yksi maailman arvostetuimmista laitoksista.

  Kaunokki: ’Nyt on vaan niin, että minulla alkaa moraali ja motivaatio loppumaan tähän maahan.’

  Minulta on loppunut jo. Enkä todellakaan ole yksin. Mutta käsittääkseni hallitus juuri tätä on halunnut ja sen se tulee saamaan.

 16. Meidän pitäisi auttaa haitilaisia.
  Ehkä voisimme ottaa ne tänne Suomeen?

 17. Joo otetaan haitilaiset Suomeen ja purkitetaan ne jauhelihaksi ja myydään halvalla sikana takaisin kehitysmaihin. Alkaa kyllä motivaatio olla niin nollassa tähän paskaan meininkiin.

  Mutta jotain positiivistakin on, olen ruvennut pikkuhiljaa työstämään Viroon muuttoa ja katsotaan saanko koskaan mitään aikaan vai valmistaudunko ja jään vaan odottamaan romahdusta ja keräämään nimilistoja ja osoitteita.

 18. Ööö – tässä ei ole haitilaisista käsittääkseni kysymys millään tavalla. Pientä rajaa nyt ettei tarvitse alkaa sensuroimaan.

  Korruptio: en tiedä mitä teet elääksesi, mutta jos olet yrittäjä ja voit hoitaa liiketoiminnan sieltä, niin menoksi. Ota hyvä lakimies alkuun, vaikka joku verkoston kautta. Suomi-Viro-seura auttaa paljon alussa. Firman saat perustettua muutamalla satkulla.

  Muutenkin uskoisin, että kaiken mahdollisen omaisuuden siirtäminen pois Suomesta voi olla aika järkevä veto juuri nyt. Sen verran on tullut tuon nykyhallituksen toimia seurattua, ettei enää sanat riitä sen hulluuden kuvaamiseen.

 19. Jep huono vitsi mutta oli pakko heittää. 🙂 Jälkikäteen tajusin että olisi pitänyt ehkä vähän pohjustaa, laita sensuuriin vaan jos siltä tuntuu.

  En ole yrittäjä (ainakaan vielä, kohtahan kaikki ollaan 😉 http://tinyurl.com/yahxgj2 ) mutta työ on sellaista ettei se ole enää tekniikan kehityttyä paikkaan sidottua. Ja eikä se Viro ainoa mahdollisuus ole, pitää vaan koittaa liueta ja hävittää kiinteä omaisuus Suomesta ennenkun verottaja iskee siihen.

 20. Jälleen kerran, aivan nappiin osunut kirjoitus! Itseltäni meinasi verisuoni ratketa päästä tässä eräs ilta kun Lauri Lyly(SAK) ja joku EK:n ylilääkäri keskustelivat tästä asiasta.
  Voi hellanlettas mitä aatoksia herroilla olikaan!
  Ihmeellistä jeesustelua molemmilta. Ongelma on nähdäkseni se, että:
  1. työtä ei ole tarpeeksi tarjolla
  2. yhä pienempi porukka tekee yhä enemmän työtä ja tätä kutsutaan tuottavuudeksi
  3. työilmapiiri ei kiinnosta oikeasti ketään, koska siihen ei ole aikaa paneutua. Tuottavuus kärsii…
  4. jos ryhdyt valittamaan omaa jaksamistasi, olet pian entinen työntekijä
  jne.

  Työuria pidentämällä me emme tästä suosta nouse.

 21. Jari Lindström: juuri noin. Ja ei tarvitse olla avaruusfyysikko kun voi todeta, että ainoa vaihtoehto on tämän aihepiirin osalta leikata eläkkeitä. Kaikista 10 % pois ja mukaan eläkekatto. Mitä nopeammin sen parempi.

  Tämä on vain yksi keino muun julkisen sektorin saneerauksen toimenpiteistä, jotka ovat väistämättä edessä.

  Verotuksen oleellinen kiristäminen on varma tie tuhoon. Jos yritetään verotuksen kautta, niin laskin tuossa aiemmin vaihtoehtoja, jotka tarkoittavat siis sellaista 60 %:n bruttoveroastetta.

  Neuvostoliiton tie, josta ei kamalan hyviä kokemuksia ollut.

  Mutta mikäpä minä olen näitä talousneroja neuvomaan.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: