Julkisella sektorilla ei ole leikattavaa

Julkisella puolella lomaoikeus on muutaman vuoden alalla raataneilla työn sankareilla 38 päivää. Työehtosopimuksessa loma määräytyy pelkästään arkipäiviksi, jolloin lomaa kertyy lähes 8 viikkoa.

Kun lomarahat vaihtaa vapaiksi, joka on yleinen suositus lähes koko julkisella sektorilla, saa talvikaudeksi lomaa 4 viikkoa lisää. Julkisella puolella keskimääräinen sairaudesta aiheutuva poissaolo on 20 päivää vuodessa eli 4 viikkoa.

Tästä kertyy yhteensä 16 viikkoa eli neljä kuukautta vuodessa pelkkää lomaa.

Veroja kannattaa korottaa, jotta Suomen korkeatasoiset ja tehokkaat julkiset palvelut saadaan turvattua.

Tuoreen tutkimuksen mukaan julkinen sektori on nostanut kiinnostavuuttaan työnantajana. Tutkimukseen vastasi reilu tuhat opiskelijaa ja muutaman vuoden työelämässä ollutta ympäri Suomen. Julkisen sektorin suosion nousu perustuu hyviin työsuhde-etuihin.

Kuntasektorin kokonaisansion muutos sopimuskaudella 2006 – 2008 oli 9,4 prosenttia.

Valtiolla palkkakehitys oli vuodessa ällistyttävä 6,5 %. 

Mainokset
Published in: on helmikuu 17, 2010 at 7:20 pm  Comments (25)  

The URI to TrackBack this entry is: https://octavius1.wordpress.com/2010/02/17/julkisella-sektorilla-ei-ole-leikattavaa/trackback/

RSS feed for comments on this post.

25 kommenttiaJätä kommentti

 1. Onpa mukava olla yksityisellä puolella töissä.. Raksalta tuli viime vuoden toukokuussa lomautus päällä ja kun en halunnut makaamaan jäädä, niin painuin muutofirmaan duuniin. Kas kummaa kun taantuma on siltäkin puolelta duuneja vähentänyt kummasti. Kiva on veroeuroja kasaan paiskia niska hiessä silloin kun keikkaa sattuu olemaan.

  Julkinen talouskin voisi pikkuhiljalleen leikkauksia tehdä tai tulevaisuudessa ei ole mitään muuta jäljellä kuin velkainen valtio, kyrpä otsassa oleva väestö vailla toivoakaan paremmasta tulevaisuudesta.

 2. Mistä ihmeestä tietosi ovat oikein peräisin?

  Olen ollut valtion palveluksessa 12 vuotta ja lomaoikeuteni on 30 päivää. Lauantait lasketaan mukaan – tämä on siis 30/6 = 5 viikkoa. Vain niillä, joilla on velaton asunto ja muuta omaisuutta (eli Tosi Wanhoilla Wirkamiehillä) on varaa vaihtaa lomarahat vapaiksi. 20 päivää sairaslomaa keskimäärin? Minkä lähteen perusteella?

  JOS säästää kolmanneksen kesälomastaan talveksi, on mahdollista saada ns. talvipidennys. Tällä kikkailulla saa viikon lisää lomaa.

  Julkisella sektorilla on lievästi sanottuna Rutosti leikattavaa, mutta numerosi ovat todella ihmeellisiä.

 3. Hyvä Octavius
  Jo alkeelliseen yleistietoon kuuluu – ainakin jos on vähääkään ollut työelämässä mukana – että lomapäiviksi lasketaan myös lauantait.
  Pidemmälle en viitsinyt tekstiäsi edes lukea, liian paljon epätarkkaa tietoa vilisee bligissasi, olet menettämässä ihan turhan takia uskottavuutesi.

 4. Käsittääkseni valtiolla saa lomaa enimmillään 45 päivää, jos osan lomista pitää talvella.

 5. Parahin Octavius ja muut

  Tässä sotkee nyt uudistus joka tulee voimaan ensi lomakaudella. Uudistuksen jälkeen lasketaan vain arkipäivät lomaksi eli 5 pv/vko, aiemmin oli 6 pv/vko. Vanha ns. pitkä loma (15 v. valtion palvelusta) oli 36+9 pv (jossa 9 oli talvilomapidennystä) ja tavallinen 30+6. Nyt uusi pitkä loma on 38 arkipäivää. Pitkähän se on, sitä en kiistä. Ja selkeä motivaatiotekijä, mutta kyllä siihen 15 vuoteen on sinnitelty mitättömälläkin palkalla.

  En myöskään kiistä, että valtion on kohta leikattava rajusti. Taitaa vaan käydä niin, että leikkaus ei kohdennu sinne minne tämän blogin lukijat toivovat, vaan juurikin päinvastoin.

 6. totta octvianus törisee: valtiolla ja kunnilla ei lasketa lauantaita lomapäiväksi kuten yksityisellä sektorilla, ja 15 vuotta työtä riittää siihen, että lomapäiviä on tuo 38 kappaletta. Lähes 8 viikkoa siis.

 7. Ave,
  Julkiselta alalta on vähän tietoa kanssa siellä joskus olleena…
  Siis ennen oli lauantait lomalaskukaavassa, nyt ei ole, mutta käytännössä lomaviikkoja on sama määrä.
  Mutta sen pidennetyn lomaoikeuden saa vasta todella monen vuoden päästä, ei siis ihan pian….
  Niin, poissaoloista ei ole mulla tarkkaa dataa, mutta ei se varmaan kovasti ole pahempi kuin yksityiselläkään. Vaihtelee ehkä aloittain?

  Nyt on useilla julkisilla aloilla suositus 5 lomarahapäivän vaihdosta vapaaksi, eikä se ole edes pakko, ainakaan vielä. Tästä hyvästä taisi ne työehtoneukkarit mennä katkolle…

  Mutta on siis jotain hyvää julkisella puolella kanssa, kun palkat on niin vitusta.

  Eli pientä tarkennusta näihin esitettyihin kirjoituksiin tässä toisin esiin.

 8. Olen duunaillut kuntasektorilla opetusalalla paskalla palkalla viimeiset 12 vuotta. Vaikka palkka on noin 35% yli suomalaisen keskipalkan, en pidä sitä häävinä siihen nähden, kuinka monesta koulutus- ja muista projekteista työaika koostuu, kuinka pitkiä päivä joutuu tekemään ja kuinka paljon pitää nuppia yrittää venyttää, jotta hommat ovat edes jonkinlaisessa järjestyksessä ja asiakkaat tyytyväisinä. Btw, asiakkaina on yrityksiä, työttömiä, julkista hallintoa, yliopisto-opiskelijoita, vastavalmistuneita jne.

  Kun Octavius tunnut kovin halveksivan julkista sektoria, ehkä sinulle tekisi hyvää välillä itse toimia julkisen sektorin palveluksessa. Voisit itse nähdä, mitä arki vaikkapa aikuiskoulutuksen kentällä ihan oikeasti on. Olen todella pidemmän aikaa kummastellut kirjoituksissasi tätä julkisen sektorin inhoa – aivan julkinen sektori olisi yksi ja sama mössö ja parantumaton syöpä, ja siellä työskentelevät ihmiset olisivat jotakin h****tin kunnon ihmisten verenimijöitä. En nimittäin aivan oikeasti näe suurta eroa työssäni yrittäjänä toimimiseen, tosin organisaationi ylijäämästä minulle ei jaeta mitään. Koko ajan saa olla liipaisemella ja yt:t voivat olla päällä koska tahansa. Jaksamisen ylärahoilla saa olla tämän tästä.

  Lomapäiviä on vuodessa 30 – lauantaita ei lasketa mukaan. On muuten ensimmäinen kerta, kun kuulen, että lomarahojen vaihtaminen vapaaksi on jonkin sortin yleinen suositus julkisella sektorilla. Ei ole tullut eteen 12 vuoden aikana.

  Käykö kateeksi? Ei ehkä kannattaisi.

  Jätä julkisen sektorin ruotiminen vähemmälle ja keskity kirjoituksissasi enemmän maahanmuuttokysymyksiin, sen osaat paremmin, itse asiassa erittäin hyvin. Tai vaihtoehtoisesti yritä ensin selvittää taustatietoja ja spesifioi hieman, mitä julkisen sektorin osaa kritisoit.

 9. http://www.vm.fi/vm/fi/04_julkaisut_ja_asiakirjat/02_henkilostohallinnon_asiakirjat/04_muut_henkilostohallinnon_asiakirjat/20090401VM2311/name.jsp

  Siitä faktaa, niin ei tarvitse mutuilla.

  Lyhyesti:

  palvelusta 0-1v: lomaa 24vrk, eli 4 viikkoa ja 4 päivää
  palvelusta 1-15v: lomaa 30vrk, eli 6 viikkoa
  palvelusta yli 15v: lomaa 36vrk, eli 7 viikkoa ja 1 päivä

 10. Siis maksimissaan 36 päivää lomaa, johon saa talviloman pidennyksen päälle.

  http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/1978/19780284

  Pidennys lienee 6 päivää. Korjatkoon se, joka paremmin tietää.

 11. Varmasti julkinen sektori kiinnostaa. Työpaikka on varma maailman tappiin ja palkat nousee automaattisesti vaikka yksityisellä puolella on palkkoja laskettu puhumattakaan tulospalkattujen ansioitten romahtamisesta.
  Irlannissa muuten julkisen sektorin palkat putosi 5-15% vuoden alussa, alimmat vähemmän ja ylimmät enemmän.
  Eikös näitä työnsankareita ole 6-700000?

 12. Onko Octavius niin, että julkaiset mieluummin nimim. valkobandiitin kaltaisia korkealentoisia ja älykkäitä tuotoksia, kuin kirjoitukseesi kohdistuvaa kritiikkiä?

 13. Muistetaanpas nyt kuitenkin se, että myös julkisen sektorin viroissa – lomiensa lomassa – raatava työväki maksaa veroja.

  😀

 14. Jotenkin tolleen ne lomat menee niinku Heinäpaali on pistänyt.
  Palkkahommista en voi sanoa kuin omasta puolestani, ja se ei ole noussut kymmentä prosenttia edes v.2003 tasosta.

 15. Talvilomapidennys poistettiin, joten nuo lomapäivien määrät ovat kuten edellä mainitsin. Lauantaita ei lasketa enää lomapäiväksi.

  Ja kyllä julkisella sektorillakin uhkaillaan palkanalennuksilla.

 16. Kiitos kommenteista.

  On ollut hieman kiirettä ja kommenttien moderointi on ollut pahasti vaiheessa, josta olen pahoillani.

  Vastailen taas tarkemmin ja teen yhteenvetoa provokatiivisesta kirjoituksestani, kunhan taas ehdin.

 17. Niin tämä Vanhasen uusi kaveri McKinsey on erikoistunut myös näihin vesibusineksiin. Googlatkaa vaikka McKinsey+Water
  Olisikohan tässä todellinen syy, miksi kaveerataan McKinseyn kanssa ja päinvastoin?

  Entäs tämä?

  The 2030 Water Resources Group

  The 2030 Water Resources Group was formed in 2008 to contribute new insights
  to the increasingly critical issue of water resource scarcity. The group aimed to create an integrated fact base on the potential technical levers and costs for reducing water scarcity, with the ultimate goal of advancing solutions-driven dialogue among stakeholders.
  The Group consists of a range of organizations from the private and social sectors, which provided the institutional collaboration and counsel needed to tackle this complex topic:

  Initiating sponsorship for the project came from The International Finance
  Corporation (IFC), part of the World Bank Group, which provides investments
  and advisory services to build the private sector in developing countries. The World
  Bank also provided substantial input from its experience in the water sector.

  • McKinsey & Company, a global management consulting firm, provided overall
  project management, drove the analytical execution and developed the fact base
  for the report.

  An extended business consortium provided sponsorship, guidance, and
  expertise. This included: The Barilla Group, a global food group; The
  Coca-Cola Company, a global beverage company; Nestlé S.A., a global
  nutrition, health, and wellness company; SABMiller plc, a global brewer; New
  Holland Agriculture, a global agricultural equipment company; Standard
  Chartered Bank, a global financial institution, and Syngenta AG, a global
  agribusiness.

 18. Minun mielestä taas hyvä kirjoitus.
  Tais vaan sattua taas arkaan paikkaan, palautteista päätellen.

 19. Aikoinaan ainakin vielä 1980-luvulla Posti- ja telen henkilökunta nautti noista aloituksessa mainituista lomaeduista. Helppo tietää, kun itsekin lomaoikeutettu olin.

  Ja mikä piru nämä lomaoikeudet olisi lopettanut – ainakaan vanhoista työsopimuksista.

 20. Hei.

  Mielestäni tämä sopii myös Octaviuksen käsittelyyn. Varmasti saat tiukkaa juttua aikaan… näyttäisi nimittäin siltä, että Suomen pohjavesivarantoja ollaan kaupallistamassa.

  Täällä juttua lisää -> http://mirjaleenaisoaho.blogit.uusisuomi.fi/2010/02/01/92/#comments

  Keskustelua Kauppalehdessä -> http://keskustelu.kauppalehti.fi/5/i/keskustelu/thread.jspa?threadID=147048&tstart=0

 21. Siis eikö lauantai nykyään enää vielä viidesosaa lomapäivistä? Pitäisi saada meillekin vastaava käytäntö. Itse olen töissä valtion asiantutijaorganisaatiossa, joka eroaa valtion virastosta siten, että alle puolet rahoituksesta tulee valtiolta (ja TES erilainen). Loput sitten kiertotietä valtiolta, EU, tekes, ym. hankkeiden rahoittajat. Lomarahojen vaihtoa lomaksi on suositeltu siksi, että tulee säästöjä lomarahoista. Sairaslomapäiviä puolestaan lienee myös yksityisellä puolella, tekstistäsi saa sen kuvan, että julkisen puolen työntekijät lintsailevat huvikseen sairaslomalla, eikä työterveydellä ole mitään tekemistä asian kanssa. Leikattavaa olisi, tosin itse aloittaisin suuripalkkaisissa kokouksissa istujista, joiden palkka alkaa 7:lla tai yli. Mutta koska he istuvat siellä kokouksissa päättämässä, sitä tuskin nähdään. Muutama hoitaja voidaan aina sen sijaan vähentää vanhustenhoidosta säästösyistä.

 22. Hei,
  30 päivän laskennallinen loma ei ole kuutta, vaan viisi viikkoa, syystä, jonka Kettunen yllä sanoi. Lauantai on näillä laskennassa arkipäivä.

  Itse olen Valdella ollut töissä [opetan pääasiassa ihan oikeaan yksityisen sektorin työhön valmistuvia] jo pidemmän aikaa, ja seuraillut yksityisen sektorin työntekijöiden saamia palkkoja, ihan siis työkavereiden, jotka ’bout samalla koulutuksella ja osaamisella tms. ovat lähteneet teollisuuteen. Palkkaa saa siellä ~50% enemmän, eli puhutaan näissä palkoissa tuollaisesta selvästi yli tonnista kuussa eroa.

  Jos ero tästä vielä repeää alas päin, niin ei tänne paljon kukaan jää, semminkin kun noita lomia ollaan viemässä pikkuhiljaa pois (virkaehtosopimukset eivät enää koske ainakaan minua yliopistolain muutoksen jälkeen), tulee kellokortit sun muut, so. kaikki hoidetaan niinkuin jossain raskaassa teollisuudessa joskus 70-luvulla.

  Enemmän kannattaisi kiinnittää huomiota niin suunnittelijoihin ja muihin hallintoihmisiin. Kun olet kerran sellainen salapoliisi, niin kaiva jostain tieto siitä, miten vaikka terveydenhuollon kulurakenne on muuttunut, hoitohenkilökohta versus hallinto. Yliopistoissa ainakin trendi näyttää olevan, että ylempää hallintoa turvotetaan samalla kun suorittavaa porrasta ”striimlainataan”, so. pienempi porukka tekee itse työt ja paperi-samsara pyörii yhä hurjemmin.

 23. Kiitos kommenteista.

  Olen pahoillani palautteen viipymisestä, olen opettanut lapsia sukeltamaan ja katselemaan merta uusin silmin.

  Tähän provokatiiviseen kirjoitukseen on tullut paljon palautetta. Myönnän, että olen useassa yksityiskohdassa täysin väärässä.

  Se ei ollut kuitenkaan kirjoitukseni pointti.

  Konsensus lienee se, että julkisen puolen vapaat ovat öpaut kaksinkertaiset yksityiseen puoleen verrattuna.

  Vaimoni on julkisella töissä, ja hän ei ikinä saa käytettyä kaikkia niitä vapaita, jotka hänelle kuuluvat TES:sin mukaan. Lakisääteisiä vapaita hänellä on 8 viikkoa ja tuohon lomarahojen vaihto päälle.

  No se sitä.

  Aivan toinen asia on se, että tuttavani Hgin kapungin palveluksessa siirtyy joskus kesäkuussa ns. kesäaikaan. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Hgin kaupungin virastot ovat luokkaa autiot pihat ja tyhjät käytävät kahden jälkeen iltapäivällä.

  ’Toimistopäälliköt’ ainakin Hgin virastoissa ovat keskimäärin perjantaisin oluella lounaan jälkeen ja öpaut kahden maissa he ovat umpihumalassa.

  Uskomatonta ainakin näin maalaispojan silmissä. Aivan uskomatonta.

 24. Julkisen sektorin ongelmat johtuvat siitä, ettei siellä kenelläkään ole järkevää tarvetta säästää. Vastuu on kadoksissa. Esimiesten ainoa kannustin on pitää työntekijät tyytyväisinä, ja kaupunginhallinto pelkää liittoja ihan hitosti. Toiseksi julkinen sektori työllistää niin suuren osan väestöä, että se kykenee vaan äänestämään itselleen parempia palkkoja. Siilinjärvellä tehdään siiliset-palveluratkaisua, jolloin terveydenhuolto siirtyy liikelaitokseen, jonka hallinto meinaa kokonaan hävitä valtuustolta kunnan palkkalaisille.

  Julkinen sektori on liian houkutteleva, ja sen kannustinjärjestelmät on mädät. Sitä pitää pienentää. Pääsisitte tekin nyt julkisella sektorilla kärsivät yksityiselle töihin.

 25. Konsensus ei ole se, että ”julkisen puolen vapaat ovat öpaut kaksinkertaiset yksityiseen puoleen verrattuna”.

  Itse taas tunnen useitakin henkilöitä yksityiseltä sektorilta, jotka eivät saa pidettyä heille kuuluvia lomia ja vaipaita. Pointtisi oli?

  Noista Helsingin kaupungin väitetyistä kesäajoista en osaa sanoa, kun en ole Helsingin kaupungilla töissä, vaikka julkisella sektorilla olenkin. Meillä ei vastaavaa kuitenkaan esiinny, eivätkä toisaalta tyhjät käytävät tarkoita että siellä työaika olisi lyhyempi kuin muualla. Kuinka paljon se VESin mukaan on, ja väitätkö siis että porukka lintsaa ihan järjestelmällisesti työpaikalta? Koskeeko tämä järjestelmällinen lintsaaminen kaikkia Helsingin kaupungin virastoissa työskenteleviä?

  Noista toimistopäälliköiden työajalla juopottelusta kannattaisi varmaan tehdä rikosilmoitus (kai se joku virkarikos on esiintyä humalassa työaikana), jos asiasta on noin vahvaa näyttöä…


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: