Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Maija Perho vaatii perintöveron poistamista. Perhon mielestä kireä perintövero johtaa usein kohtuuttomiin tilanteisiin tavallisissa perheissä.
Pahimmassa tapauksessa perillisten ainoa vaihtoehto voi olla pankkilainan ottaminen perityn asunnon tai kesämökin perintöverojen maksamiseksi, Perho sanoo.
Kokoomus on linjannut vaaliohjelmassaan, että perintövero on poistettava asteittain kokonaan. Uudistus on aloitettava poistamalla perintö- ja lahjavero kokonaisuudessaan puolisolta, lapsilta ja omilta vanhemmilta. Perho muistuttaa myös, että seuraavan kymmenen vuoden aikana eläkkeelle jää jopa 80 000 yrittäjää, joiden yrityksen siirto jälkipolville voi vaarantua perintö- ja lahjaverotuksen takia. (Ylen uutiset 3.3.2007).
Suomessa valmisteltiin kaikessa hiljaisuudessa valtiovarainministeriön ja Jyrki Kataisen johdolla vuoden 2009 lopulla yksi kaikkien aikojen suurimmista verohuijauksista. Kyse oli perintöverotuksen omaisuusarvojen kiristämisestä keskimäärin 40 %.
Ohjeistusta valmisteltiin salassa ja se julkaistiin juuri joulun alla, vajaat kaksi viikkoa ennen vuoden vaihdetta, jolloin uusi ohjeistus astui voimaan. Tällä varmistettiin se, ettei kukaan pääse massiivista ja epäoikeudenmukaista verohuijausta välttämään.
Miksi puhun verohuijauksesta? Perintövero on maailmalla harvinaisuus ja sen ainoa motiivi on kateus ja pohjaton katkeruus omasta kyvyttömyydestä. Niinkin sosialistisessa maassa kuin Ruotsissa sitä ei ole. Hankitusta omaisuudesta on jo maksettu verot useaan kertaan, mutta verohullulle Kokoomukselle tämäkään ei riitä.
Suomessa maatalous- ja metsätilan keskikoko on 31 hehtaaria, ja yli kahden hehtaarin metsätiloja Suomessa on noin 440 000 kappaletta. Laskelmassa on käytetty varovaisuusperiaatteen mukaan oletuksena sitä, että veronkorotus koskee tilojen lisäksi puolta miljoonaa kesäasuntoa ja 1,4 miljoonaa asuinrakennusta. Edelleen oletetaan, että veronkorotus on keskimäärin 20 % rintaperillisen perintöveroon (12 %). Maa- ja metsätalousmaan arvona on käytetty 2 500 euroa/ha, asuinrakennuksen arvona 150 000 euroa ja kesäasunnon arvona 60 000 euroa. (Korostan sitä, että em. summat on kaikki laskettu alakanttiin ja todellinen lopputulema lienee noin kaksinkertainen.)
Yksinkertainen laskutoimitus antaa lopputulokseksi lohduttoman luvun – Kokoomus sosialisoi salassa valmistellulla päätöksellään siis yhdessä yössä 7,1 miljardia suomalaisten jo useaan kertaan ja huolellisesti verotettuja rahoja.
Päätöksellään Kokoomus myös todisti, ettei yksityisomaisuudella ole Suomessa todellakaan mitään suojaa. Palautetaan vielä muistiin sosialisoinnin muistosanat joulukuulta 2009.
Jyrki Katainen: perintö- ja lahjaverotusta koskeva uusi ohjeistus lisää oikeudenmukaisuutta ja kansalaisten yhdenvertaisuutta.
Perintövero on maailmalla harvinaisuus ja sen ainoa motiivi on kateus ja pohjaton katkeruus omasta kyvyttömyydestä.
Olen kanssasi eri mieltä. En sanoisi, että nimenomaan perintövero on kateutta, koska tulontasaukseen perustuva hyvinvointiyhteiskunta (tai sekatalous, kummin vaan) perustaa kaiken verotuksensa kateuteen. Perintövero on, päin vastoin kuin väität, itseasiassa yksi parhaista veroista (jos siis tulontasauksen halutaan olevan yksi verotuksen ominaispiirteistä). Perintövero tasaa kerran sukupolvessa suomalaisille kertynyttä varallisuutta ja siinä verotetaan todellakin yksilön ansiottomasti saamaa tuloa/varallisuutta saanutta (koska harva lapsi on vastuussa vanhempiensa varallisuuden karttumisesta), koska ansio perustuu vain ja ainoastaan siihen, että on sattumalta syntynyt oikeaan perheeseen.
Vastustan perintöveroa samoin kuin kaikkia muitakin veroja, mutta se on toinen asia eikä liity tuohon yllä kirjoittamaani.
Moi Tonttu, näkökulmassasi on SDP:n henkeä…:D.
No joka tapauksessa Suomen perintöverotus oli jo ENNEN Kokoomuksen verohuijausta OECD:n viidenneksi korkein suhteessa BKT:hen. Suhteessa ostovoimaan taitaa se taisi olla jo korkein.
Tapasin edellisessä elämässäni Matti Ahteen, jolta kysyttiin tapahtumassa että eikö tämä perintövero ole kohtuuton kun siitä on jo sukulaisten persnahasta riistetty verot.
Vastaus hevosen suusta tosiaankin kuului, että ”ethän sinä ole mitään sen omaisuuden eteen tehnyt.”
Ideana käsittääkseni on, että maan ”proleluokka” ei pääse koskaan velkavankeudestaan ja näinollen pysyy nöyränä työssä kunnes kuolema vapauttaa.
Näin SDP ja muut ”työväen ystävät” saavat pidettyä oman kannattajakuntansa sille varatussa lokerossa. Sairasta, sanoisin…
Perintöveron kohtuullistamiseen on useita keinoja, onneksi. Siksi valtio jää nuolemaan näppejään, jos omaisuuden haltija vain ymmärtää hissukseen luopua omaisuudestaan (mutta ei suinkaan hallintaoikeudesta) ennen kuolemaansa.
Tämä on yksi niistä harvoista kerroista kun olen kanssasi hieman eri mieltä asiasta. Perinnön arvon korotus ei aina ole huono asia. Mietitäänpä asiaa, jos haluat myydä heti perimäsi omaisuuden. 1.veroluokassa perimästäsi kesämökistä maksat sen 10 % perintöveron, jonka jälkeen omaisuuden voit myydä verovapaasti aina perintöverossa arvostettuun omaisuuden arvoon. Yli menevästä maksat sitten pääomaveron 28 %. Jos nyt tuo arvostus perittäessä olisi ollut alempi niin olisit maksanut pienemmän osuuden 10 % verolla ja suuremman osuuden 28 % verolla, eli olisit tappiolla rutkasti. Ja tämähän pätee siis vain jos aioit laittaa perimäsi omaisuuden lihoiksi. Moni tulee kuitenkin varmaan hyötymäänkin tästä muutoksesta. Siis lyhyesti jos tietää myyvänsä perimänsä omaisuuden heti pois kannattaa se pyrkiä perintöverotuksessa arvostamaan mahd. lähelle tulevaa oikeaa myyntiarvoaan, jolloin selviää tuolla 10 % verolla. Miltäs kuulostaa?
Eli esimerkiksi maatilkun antaminen ei ole lahja eikä ennakkoperintö mikäli hallintaoikeus säilyy antajalla?
Octavius kirjoitti ”Kyse oli perintöverotuksen omaisuusarvojen kiristämisestä keskimäärin 40 %.”
Eli kyseessä on valtion rahantarve. Toinen vastaava ilmiö on kaavailut kuvitteellisen asuntotulon verottamiseksi. Suomessa on noin puolitoistamiljoonaa omistusasuntoa.
http://74.125.77.132/search?q=cache:eCLhqKh6kaAJ:www.stat.fi/tup/ruututietokanta/tietosisalto_mr6_rttk08.xls+omistusasuntojen+lukumäärä&cd=1&hl=en&ct=clnk
Taloussanomien (3.3.2010) mukaan keskimääräinen asuntotulo on taloutta kohden noin 2800 euroa vuodessa.
http://www.taloussanomat.fi/sivu.php?page_id=1
Jos tuosta kuvitteellisestsa tulosta verotetaan 25 prosentin mukaan, saadaan verokertymäksi runsaat miljardi euroa vuodessa.
Mutta ei tässä kaikki. HS kirjoitti 3.3.2010 uutisessaan
”Omistusasunnossa asumista ehdotetaan verotettavaksi,
Valtion VATT panisi asumismuodot samalle viivalle.”
oman asunnon ”myyntivoiton” verollepanosta. Siis jos olet 10-20 vuotta sitten ostanut asunnon, niin sen silloisen hankintahinnan ja nykyisen myyntihinnan erotuksesta maksettaisiin veroa.
Ilmeisesti VM:ssä on kova hätä. Katastrofin merkit ovat ilmassa. Verokorotuksilla on muitakin vaikutuksia kuin valtion tulon lisäykset. Veronmaksumoraali heikkenee ja aikaansaavin osa väestöstä muuttaa muualle.
Eikä pidä unohtaa, että Valtion Taloudellinen Tutkimuskeskus aiko ryhtyä verottamaan nk. asuntotuloa. Minulle ei ole vielä selvinnyt että kuka sitä asutotuloa ihmisten tileille maksaa 😉
”Omistusasunnossa asuvan asumiskulut ovat verotuksen takia yleensä pienemmät kuin vuokralla asuvan.”
Tähän ei tietenkään vaikuta se, että omistusasunnosta on maksettu noin 200 000 euroa velkaa korkoineen.
Ehkä muutaman vuoden päästä keksitään verottaa myös polkupyörätuloa, koska joillakin ihmisillä on varaa ostaa oma polkupyörä ettei sitä tarvitse vuokrata.
näkökulmassasi on SDP:n henkeä…
Joo siis sikäli on, että koitin perustella, miksi juuri varallisuusverolle on hyviä perusteita, jos verotuksella halutaan tasata tulonjakoa. Minä en, kuten totesin edellisen kommenttini lopuksi, kannata tulontasausta verotuksella. Joten siinä mielessä et voi sanoa, että ”minun näkökulmassani” olisi SDP:n henkeä. Mutta en ota siitä itseeni 🙂
myös osakesijoitusten perinnässä voi sattua ohraisesti. Vero kannetaan kuolinpäivän arvon mukaan
mutta kun kurssien heilahteluista ennen perunkirjoitusta ei koskaan tiedä..
Vähän sama homma äkkikuolemissa yrityksen perinnässä
jos kuollut on ollut liiketoiminnan ainoa moottori ja
perillisille jää käteen ”arvokas” firma jonka pyörittämisestä ei kellään ole hajuakaan..
veroja vaan vitusti lisää, pakkoneekeröinti tarvitsee valtavasti lisää varoja.
ja täältä maasta rahoitetaan mm. somalipersemaan presidentin vaaleja. espoosta on nimittäin ehdolla joku paskaturpa sinne presidentiksi… ajatelkaan nyt ihmiset oikeasti, mihin teidän rahoja nussitaan koko ajan…
ai vittu, kun kätevää tulla tänne saatana loisimaan sieltä neekrien maasta afrikasta, ja vetämään jotain helvetin somalian resuventti-vaalikampanjaa, ja sinä maksat kaiken suomalainen.
tämä kaikki paskan hyysääminen tarvitsee lisääntyvässä määrin voimavaroja ja resursseja, ja me maksamme niitä mm. perintöveroina, hienoa saatana.
alkaa joillakin keitellä täällä todella yli tämä koko sonta, ja sitten syntyy näitä ylilyöntejä, eli mm. uhkailuryhmiä… mistähän sekin vaan kertoo oikeasti….?
ai niin, pitää kysyä taas siltä jyväskylän hamppuyliopiston kommari-desantilta, se tietää kyllä…. hän tietää myös, että metsästäminen on täysin turhaa…
Parabellum, saatana.
Etäisyys tulontasauksesta kynimiseen on hämmästyttävän lyhyt. Olen tuosta itsekin kirjoittanut:
http://tapios.blogit.uusisuomi.fi/2009/12/17/kataisen-jysse-a-plussassa/
Kun ollaan matkalla kohti kreikkaa, niin ideologiseen ylläpitometodismiin ei enää ole resursseja.
Tuo valehtelu ja kansalaisten aliarvioiminen tässä riipii eniten.
Kiitos kommenteista.
Masa. Olen pointeistasi samaa mieltä. Ero tulee siinä, että verotusarvoja korottamalla vietiin yksilöltä yksi oleellinen vapaus pois suunnitella omaa ja lastensa taloudellista tulevaisuutta. Tuo esimerkkisi toimii ihmisille, jotka eivät hahmota asioita, eli siinä mielessä se voi ollakin useassa tapauksessa hyvä heille. Kukaanhan ei kiellä arvostamasta perunkirjassa omaisuuden käyväksi arvoksi vaikka kuinka paljon ylitse verotusarvon, jos se kokonaisuuden ja tlanteen kannalta on parempi.
Toinen ja minua eniten korpeava asia tuossa sosialisoinnissa oli sen toteutustapa. Täysin tarkoituksenmukaisesti salassa ja yllättäen tehtynä ja teiniministerin suulla vielä suoraa valehtelua päälle.
Vasarahammer: toki on paljonkin keinoja. Vakuutukset, lahjat, erilaiset hallintasopimukset, jne…
Tuosta asuntotulosta olen jo kirjoittanutkin. Sitä siis kannatan jyrkästi. https://octavius1.wordpress.com/2010/02/12/martti-hedemaen-verotyoryhmasta/
Tonttu: juuh, eiköhän samoilla linjoilla liikuta talousasioissa…
Epätoivo alkaa olla suurta. Asuntotulohan on tuloa, jota ei todellisuudessa ole. Ehkäpä VATT vielä lisää asuntotulon kansantuotteeseenkin. Jos niin tekevät, niin elävät silloin jo täysin mielikuvitusmaailmassa.
Acc: asuntotulo on ollut jo kauan Suomen laskennallisessa BKT:ssä.